Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
01
január
2018

VínkoPRO 2018

VínkoPRO 2018 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2018.
Priebežné výsleky
01.01.2018 00:00
07
august
2018

AWC Vienna 2018

Najväčšia oficiálne uznaná súťaž na svete. Vinár Michael Edlmoser založil súťaž, ktorá sa stala jednou z najväčších a najdôležitejších súťaží na svete. Počet vzoriek sa pohybuje okolo 13.000 a počet zúčastnených vinárstiev dosahuje takmer 2.000.
07.08.2018 00:00
06
september
2018

Košické slávnosti vína 2018

Mesto Košice v spolupráci s klastrom Košice - Turizmus organizujú 12. ročník súťaže vín Košické slávnosti vína. Súťaž organizačno-technicky zabezpečuje spoločnosť Felix wines.
06.09.2018 08:00
06
september
2018

2. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2018

Národný salón vín Slovenskej republiky 2018 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
06.09.2018 09:00
Domov > Články > Z domova > 

Ľadové víno je v kurze.

Ľadové víno je v kurze.

V závere uplynulého týždňa zasiahol Slovensko studený front a nočné a ranné teploty klesli dostatočne hlboko. Teplota nižšia ako -7 °C je totiž nevyhnutným predpokladom výroby ľadového vína. V tomto roku skúsilo svoje šťastie viacero vinárov. No iba v jednom vinárstve urobili 6(slovom šesť!) ľadových vín.

Do Topoľčianok som sa v tomto roku vybral kvôli ľadovému vínu už po druhýkrát. Doteraz mám v pamäti mráz, ktorý mi začiatkom januára zachádzal za nechty, pri fotení zberu ľadovej Frankovky. Ak si správne spomínam bolo vtedy -15 °C. V tomto prípade však príroda bola skúpejšia. Teplotné minimum dosiahlo hodnotu -8,1 °C a strapce boli síce zmrznuté, ale nebola na nich námraza vďaka ktorej v januári vznikli zaujímavé fotky.

Neviem ako to robia, ale v Topoľčiankach sa vinohradníkom darí udržať hrozno v perfektnom zdravotnom stave. Zmrznuté bobuľky hrozna sa v ústach vytvárali zvláštnu kombináciu chuti hrozna a chladu. Ako keď ochutnávate dreň. Na vylisovaný mušt som nečakal, ale zato som ochutnal mušt ľadového Alibernetu. Ako som sa neskôr dozvedel, Frankovka modrá dosiahla cukornatosť 33 °NM. Okrem Frankovky sa pod značkou Chateau Topoľčianky objaví ešte ďalších päť ľadových vín. Rizling vlašský z Nitrianskej VO dosiahol cukornatosť 34 °NM, ale zaujímavé budú určite ľadové vína z Južnoslovenskej VO. Rulandské šedé 29 °NM, Neronet 29 °NM, Alibernet 30°NM a Cabernet Sauvignon dokonca 31°NM.  
 
tv