Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
23
september
2017

Deň otvorených tokajských pivníc 2017

Pozývame Vás na 13. ročník prehliadky pivníc spojený s ochutnávkou tokajských vín, ktorý sa uskutoční:
23. septembra 2017 od 9. 00 – 19. 00 hod vo Veľkej Tŕni, Malej Tŕni, Viničkách.
Lístky si môžete rezervovať cez www.tokajregnum.sk. Rezervované lístky si môžete vyzdvihnúť, alebo zakúpiť na železničnej stanici Slovenské Nové Mesto 23.9.2017 od 9:00 do 15:00 hod. Počet lístkov je obmedzený. Cena lístka je 30 €.

Viac Informácií v pracovných dňoch od 9.00 hod. do 15.00 hod. na tel. č. 0903 608 865
Tešíme sa na Vás.

Vinári z TOKAJA
23.09.2017 09:00
29
september
2017

Nitriansky vínny festival SEPTEMBER 2017

Nitriansky vínny festival 2017 na Nitrianskom hrade a v obci Veľký Cetín.
29.09.2017 00:00
14
október
2017

Deň otvorených pivníc Poézia v MOVINE

Zažite jedinečné spojenie chutí počas návštevy vo vinárstve MOVINO. Milovníci vín si prídu na svoje pri zaujímavých spojeniach vín a jedla. Pre priaznivcov poézie sme pripravili čítanie krátkych úryvkov zo známych sonetov. Fanúšikovia umenia majú možnosť pozrieť si zaujímavú výstavu v pivničných priestoroch spoločnosti.
14.10.2017 16:00
Domov > Články > Z domova > 

Ľadová Frankovka z Rače.

Ľadová Frankovka z Rače.

Výborný ročník 2006 bol prísľubom aj ľadových vín mimoriadnej kvality. Veľa vinárov, ktorí už majú s ľadovým vínom skúsenosti, nechalo hrozno na kĺčoch a čakalo na prvé slušné mrazy. Čakali, ale nedočkali sa. Začiatkom novembra síce niekde mrzlo, ale len tak propagačne. Na ľadové to nestačilo. Do Vianoc to vzdala väčšina vinárov a hrozno spracovali na bobuľové, hrozienkové, alebo cibébové výbery. Jeden či dvaja vinári vystihli mrazy medzi Vianocami a Silvestrom. V spoločnosti Villa vino Rača sa rozhodli čakať až do konca januára. A vyplatilo sa. Hrozno Frankovky modrej naberalo pomaly cukornatosť až do opadu listov. Cukor v hrozne sa ďalej zahusťoval aj vplyvom odparovania vody.
V piatok 26. januára bol deň "D".



Prílev studeného vzduchu bol avizovaný zopár dní popredu. V Rači sa pripravili a v piatok skoro ráno z hrozna posťahovali siete a začali oberať. V mrazivom, ale slnečnom dni teplota vo vinohrade dosahovala až -10 °C, čo je ešte o 3 stupne nižšia teplota ako požaduje zákon.

Oberanie ľadového hrozna je piplavá práca. Treba pracovať v rukaviciach, mráz zachádza až za nechty a s hroznom treba pracovať čo najšetrnejšie. Okamžite ako obrali dostatok prepraviek na naplnenie lisu, hrozno zaviezli na spracovanie. Zamrznuté hrozno púšťalo šťavu iba veľmi neochotne. Sprvu iba doslova po kvapkách. Až nakoniec nakvapkalo 200 litrov muštu. Nemohol som si nechať ujsť príležitosť ochutnať mušt. Koncentrovaná a sladká chuť frankovky bola očarujúca. Muštomer ukázal,... vlastne neukázal, pretože nestačila stupnica. Až po výmene muštomera sa dala odčítať hodnota 34 °NM, čo po teplotnej korekcii zodpovedá približne 32 °NM.

Ľadového zberu sa zúčastnili aj dvaja pracovníci ÚKSÚP-u. Premerali teplotu vzduchu vo vinohrade, teplotu hrozna v prepravke aj teplotu muštu po vylisovaní. Skontrolovali cukornatosť aj množstvo obratého hrozna. Škoda, že som si neodfotil široký úsmev Ing. Miloša Ševčíka, keď zaznela veta: „Osvedčujeme ľadový zber Frankovky modrej.“

A nám už iba zostáva, tešiť sa na ľadovú Frankovku, keď príde na trh najskôr niekedy o pol roka.

tv