Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
01
január
2018

VínkoPRO 2018

VínkoPRO 2018 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2018.
Priebežné výsleky
01.01.2018 00:00
28
september
2018

Nitriansky vínny festival 2018

28. a 29. september sú dni, kedy budú nitrianske hradné pivnice už po deviaty raz otvorené pre všetkých milovníkov dobrého vína. Po roku Vás opäť srdečne pozývame na Nitriansky vínny festival!
28.09.2018 17:00
13
október
2018

Spojenie jedla s vínom v MOVINE

Zažite jedinečné spojenie chutí počas návštevy vo vinárstve MOVINO. Milovníci vín si prídu na svoje pri zaujímavých spojeniach vína a jedla vo forme netradičných kanapiek. Fanúšikovia umenia majú možnosť si pozrieť zaujímavú výstavu ako aj nahliadnuť do novozrekonštruovaných pivničných priestorov.
13.10.2018 16:00
05
júl
2019

Požitavský festival vína

Prvý festival požitavských vín na jednom mieste.
05.07.2019 10:00
Domov > Články > Z domova > 

Ľadová Frankovka z Rače.

Ľadová Frankovka z Rače.

Výborný ročník 2006 bol prísľubom aj ľadových vín mimoriadnej kvality. Veľa vinárov, ktorí už majú s ľadovým vínom skúsenosti, nechalo hrozno na kĺčoch a čakalo na prvé slušné mrazy. Čakali, ale nedočkali sa. Začiatkom novembra síce niekde mrzlo, ale len tak propagačne. Na ľadové to nestačilo. Do Vianoc to vzdala väčšina vinárov a hrozno spracovali na bobuľové, hrozienkové, alebo cibébové výbery. Jeden či dvaja vinári vystihli mrazy medzi Vianocami a Silvestrom. V spoločnosti Villa vino Rača sa rozhodli čakať až do konca januára. A vyplatilo sa. Hrozno Frankovky modrej naberalo pomaly cukornatosť až do opadu listov. Cukor v hrozne sa ďalej zahusťoval aj vplyvom odparovania vody.
V piatok 26. januára bol deň "D".



Prílev studeného vzduchu bol avizovaný zopár dní popredu. V Rači sa pripravili a v piatok skoro ráno z hrozna posťahovali siete a začali oberať. V mrazivom, ale slnečnom dni teplota vo vinohrade dosahovala až -10 °C, čo je ešte o 3 stupne nižšia teplota ako požaduje zákon.

Oberanie ľadového hrozna je piplavá práca. Treba pracovať v rukaviciach, mráz zachádza až za nechty a s hroznom treba pracovať čo najšetrnejšie. Okamžite ako obrali dostatok prepraviek na naplnenie lisu, hrozno zaviezli na spracovanie. Zamrznuté hrozno púšťalo šťavu iba veľmi neochotne. Sprvu iba doslova po kvapkách. Až nakoniec nakvapkalo 200 litrov muštu. Nemohol som si nechať ujsť príležitosť ochutnať mušt. Koncentrovaná a sladká chuť frankovky bola očarujúca. Muštomer ukázal,... vlastne neukázal, pretože nestačila stupnica. Až po výmene muštomera sa dala odčítať hodnota 34 °NM, čo po teplotnej korekcii zodpovedá približne 32 °NM.

Ľadového zberu sa zúčastnili aj dvaja pracovníci ÚKSÚP-u. Premerali teplotu vzduchu vo vinohrade, teplotu hrozna v prepravke aj teplotu muštu po vylisovaní. Skontrolovali cukornatosť aj množstvo obratého hrozna. Škoda, že som si neodfotil široký úsmev Ing. Miloša Ševčíka, keď zaznela veta: „Osvedčujeme ľadový zber Frankovky modrej.“

A nám už iba zostáva, tešiť sa na ľadovú Frankovku, keď príde na trh najskôr niekedy o pol roka.

tv