Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

                      postup31postup32postup33

01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
24
november
2017

Katarínska ochutnávka mladých vín v Modre

Už tradičné podujatie sa uskutoční v piatok, 24. novembra 2017 o 16.30 hod v Kultúrnom dome Ľudovíta Štúra na Sokolskej ul č. 8 v Modre. Môžete ochutnať mladé vína od najvýznamnejších vinárov z Modry a blízkeho okolia a zažijete jedinečnú atmosféru v kruhu ľudí, ktorí milujú víno a rozumejú mu.
24.11.2017 16:30
01
december
2017

Furmint Forum 2017

Veľkolepá ochutnávka vín z odrody furmint. Okrem slovenských vín, sa budú dať ochutnať Furminty z Maďarska a to nielen z Tokajskej oblasti. Svoje vína prídu osobne predstaviť vinári z najznámejších slovenských a maďarských vinárstiev. Z netokajských oblastí tu budú Furminty z Balatonu, Balkánu, či zo Slovenska z Belej. Celkovo vás čaká viac ako 100 vín od viac ako 30 vinárov, skvelá príležitosť lepšie spoznať vína tejto jedinečnej odrody. Program zahŕňa takisto odborné workshopy na tému história a súčasnosť odrody Furmint.
01.12.2017 17:00
Domov > Články > Z domova > 

Ľadová Frankovka z Rače.

Ľadová Frankovka z Rače.

Výborný ročník 2006 bol prísľubom aj ľadových vín mimoriadnej kvality. Veľa vinárov, ktorí už majú s ľadovým vínom skúsenosti, nechalo hrozno na kĺčoch a čakalo na prvé slušné mrazy. Čakali, ale nedočkali sa. Začiatkom novembra síce niekde mrzlo, ale len tak propagačne. Na ľadové to nestačilo. Do Vianoc to vzdala väčšina vinárov a hrozno spracovali na bobuľové, hrozienkové, alebo cibébové výbery. Jeden či dvaja vinári vystihli mrazy medzi Vianocami a Silvestrom. V spoločnosti Villa vino Rača sa rozhodli čakať až do konca januára. A vyplatilo sa. Hrozno Frankovky modrej naberalo pomaly cukornatosť až do opadu listov. Cukor v hrozne sa ďalej zahusťoval aj vplyvom odparovania vody.
V piatok 26. januára bol deň "D".



Prílev studeného vzduchu bol avizovaný zopár dní popredu. V Rači sa pripravili a v piatok skoro ráno z hrozna posťahovali siete a začali oberať. V mrazivom, ale slnečnom dni teplota vo vinohrade dosahovala až -10 °C, čo je ešte o 3 stupne nižšia teplota ako požaduje zákon.

Oberanie ľadového hrozna je piplavá práca. Treba pracovať v rukaviciach, mráz zachádza až za nechty a s hroznom treba pracovať čo najšetrnejšie. Okamžite ako obrali dostatok prepraviek na naplnenie lisu, hrozno zaviezli na spracovanie. Zamrznuté hrozno púšťalo šťavu iba veľmi neochotne. Sprvu iba doslova po kvapkách. Až nakoniec nakvapkalo 200 litrov muštu. Nemohol som si nechať ujsť príležitosť ochutnať mušt. Koncentrovaná a sladká chuť frankovky bola očarujúca. Muštomer ukázal,... vlastne neukázal, pretože nestačila stupnica. Až po výmene muštomera sa dala odčítať hodnota 34 °NM, čo po teplotnej korekcii zodpovedá približne 32 °NM.

Ľadového zberu sa zúčastnili aj dvaja pracovníci ÚKSÚP-u. Premerali teplotu vzduchu vo vinohrade, teplotu hrozna v prepravke aj teplotu muštu po vylisovaní. Skontrolovali cukornatosť aj množstvo obratého hrozna. Škoda, že som si neodfotil široký úsmev Ing. Miloša Ševčíka, keď zaznela veta: „Osvedčujeme ľadový zber Frankovky modrej.“

A nám už iba zostáva, tešiť sa na ľadovú Frankovku, keď príde na trh najskôr niekedy o pol roka.

tv