Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

postup31postup32postup33

27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
Odovzdávanie vzoriek v zberných centrách:

od 03.04.2019 - do 8.4.2018 16:00 Zberné centrá v ČR
od 04.04.2019 - do 9.04.2019 16:00 Zberné centrá v SR
od 10.03.2019 - do 12.04.2019 16:00 Galéria Velvet, Hurbanovo nám. 46, Bojnice
30
apríl
2019

VÍNO SPU 2019

Vážení priatelia a milovníci vína,
v mene Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva (FZKI) SPU v Nitre si Vás dovoľujeme informovať, že dňa 30.4.2019 sa uskutoční odborná degustácia 11. ročníka celoslovenskej súťažnej výstavy vín „VÍNO SPU 2019“.
"Na Slovensku sa organizuje mnoho súťaží vín, ale táto, jediná, sa koná na vinohradnícko – vinárskej, AKADEMICKEJ pôde."
02
máj
2019

Concours mondial de Bruxelles 2019

Concours mondial de Bruxelles, bezpochýb jedna z najprestížnejších svetových súťaží sa v roku 2019 vracia späť do Európy. Presnejšie do švajčiarskeho Aigle, neďaleko Ženevského jazera. Ako sa už stalo dobrým zvykom, ZVVS opäť podporuje účasť na súťaži úhradou dopravných nákladov a pre členov ZVVS aj čiastočnou úhradou štartovného. Motiváciou môže byť aj prezentácia víťazných vín v priestoroch Národného salónu vín.
03
máj
2019

IX. medzinárodného vínneho festivalu Rizlingu vlašského vo Svätom Petre

Cieľom je poukázať na kvalitu a špecifikum odrody „ Rizlingu vlašského“, ktorá má z historického a súčasného hľadiska výnimočné postavenie v našom regióne a Strednej Európe.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
07
máj
2019

Víno Hlohovec 2019

11. ročník súťažnej výstavy vín.
Súťaž je nominačnou pre Národný salón vín Slovenskej republiky.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
15
máj
2019

Pinot masters Limbach 2019

Cieľom výstavy je vyzdvihnúť a zdôrazniť kvalitu, zaujímavosť a rozmanitosť vín vyrobených z “Pinot“ rodiny.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
06
jún
2019

Zlatý pohár Česko Slovenska 2019

Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní po-soutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.

Nejúspěšnější vinařství získá putovní Zlatý pohár, který bude předán na soutěžním festivalu vín na Zelném trhu v Brně.

Více informací najdete na adrese www.zlatypohar.eu.
06
august
2019

AWC Vienna 2019

Najväčšia oficiálne uznaná súťaž na svete. Vinár Michael Edlmoser založil súťaž, ktorá sa stala jednou z najväčších a najdôležitejších súťaží na svete. Počet vzoriek sa pohybuje okolo 13.000 a počet zúčastnených vinárstiev dosahuje takmer 2.000.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
31
december
2019

Víno roka - VínkoPRO 2019

VínkoPRO 2019 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2019.
Priebežné výsleky
Domov > Články > Z domova > 

Koniec 2 putňových tokajských výberov.

Rokovania medzi Maďarskom a SR o tokajskej vinohradníckej oblasti priniesli slovenským vinárom právo na európskom trhu používať značku Tokaj, ale vyplynuli z nich aj povinnosti. Jednou z týchto povinností je ukončenie výroby dvojputňových výberov. Prechodné obdobie kedy je možné dopredať staré zásoby končí práve tento rok.




V rámci delenia tokajských vín(samorodné suché, samorodné sladké, 2 až 6 putňový výber, tokajská výberová esencia a tokajská esencia) ide o najnižšiu kategóriu tokajských výberov. Historická definícia rozdelenia tokajských vín na samorodné a výbery pomocou počtu putní a zberu hrozna, ustúpila analytickej chémii. Cibéby nemajú každý rok rovnakú kvalitu. Hrozno má vždy iný obsah cukru a kyselín a aj po narušení šupky hrozna botritídou nedôjde vždy k rovnakému stupňu vysušenia cibéb. Aj preto historická definícia počtu putní hovorí o 20 až 25 kg cibéb.

Vyhláška 232/2005 Z.z., definuje tzv. Prepočet cibéb na 100l vína. No rovnako definuje aj minimálny obsah zvyškového cukru, bezcukorný extrakt, alkohol a iné. Znamená to asi toľko, že ak vyrobíte tokajský výber z napr. 130 kg cibéb, ale víno nedosiahne obsah zvyškového(prírodného) cukru nad 150 gramov, alebo bezcukorný extrakt nad 40 g/l, víno nie je možné označiť ako šesť putňový výber. Je to nepochybne cesta ku kvalite. V duchu tohto prístupu sa zrušila kategória dvojputňových výberov. Pred zjednotením legislatívy s maďarskou stranou naše dvojputňové muselo obsahovať viac ako 30 gramov cukru(na liter). Maďari toto víno zvyknú označovať ako „Malý výber“. Oficiálne je však označené ako samorodné sladké. Hranica medzi suchým a sladkým vínom je 10 g/l. Podľa pôvodnej legislatívy malo samorodné sladké od 10 do 30 gramov cukru. Vypustením kategórie dvojputňového výberu sa rozsah zvyškového cukru pre samorodné sladké mení na 10 – 60 gramov. Čo, ako mi iste dáte za pravdu, je dosť široký rozsah.
Nechcem polemizovať o tom či je dobre, alebo zle, že došlo k vypusteniu dvojputňových výberov. Absolútnou prioritou každého vinára musí byť kvalita. Ľudia však akosi prirodzene uprednostňujú päť a šesť putňové výbery(ak to nemusia platiť). V poslednom čase som sa však stretol s dvojputňákmi ktoré sa mi páčili. Nepotrebujú vyzrievať tak dlhý čas ako šesť putňový výber. Ich stupeň oxidácie bol mierny a vína boli vyvážené, primárny Furmint bol podfarbený chlebovinkou a miernou oxidáciou. Rozhodne miernejšou, alebo lepšie povedané citlivejšou, ako pri vysokých putniach. Možno je to dané aj tým, že boli vyrábané neskôr a aj prístup vinárov sa pozvoľne mení. Na Slovensku zatiaľ hovoríme výlučne o oxidatívnom type tokajských vín. Už sa síce objavila jedna lastovička( 5 putňová dvetisícka od Macíkovcov), ale o reduktívnych slovenských tokajoch sa ešte hovoriť nedá.
Aj na VTP 2006 v kategórii tokajských vín získal titul šampióna dvojputňový výber.
Každý, kto si chce nechať v archíve nejakú tú fľašu dvojputňového výberu, má jednu z posledných možností (túto dnes už raritu) si kúpiť.



Príspevok:
Samotné dvojputňové z historického hľadiska Tokajské vinohradníctvo nepoznalo. Je to len výdobytok z éry Českoslovenka.
Ale je chválihodné že vináry na slovenskej strane budú mať jasno vo svojej produkcii.
Čo sa týka vín produkovaných reduktívnou technológiu su navonok voňavejšie z podtónom exotického ovocia (figy, mandle, datle atd.) a tiež sa pripravené ku konzumácii do dvoch rokoch. Na strane druhej nemajú vyvinutý ten mäkkučký buket ktorý prichádza najskôr po druhom roku zrenia zladením botritídy jemnej oxidácie a dubovinky. Umenie vinára spočíva ustrážiť si tieto faktory a vytvoriť tak krásne vyvážené putňové vínko na jednej strane s kyselinkou a so zostatkovým cukrom tak aby sa navzájom neprekrikovali.
Mimochodom s reduktívnou technológiou prišli do Tokaja taliani a tak nie som si istý či toto vínko aj keď velmi chutné by malo byť súčasťou prírodného a kultúrneho dedičstva Tojakskej oblasti.
s pozdravom Ladislav Tašani