Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

                      postup31postup32postup33

07
marec
2019

Vitis Aurea Modra 2019

Členovia vinohradníckeho a vinárskeho spolku VINCÚR si Vás dovoľujú pozvať na XIX.ročník medzinárodnej výstavy vín VITIS AUREA MODRA 2019.
08
marec
2019

Concours Mondial du Sauvignon 2019

Dovoľte aby som vás pozval na jubilejný 10. ročník súťaže, na ktorej sa stretávajú tie najlepšie Sauvignony z celého sveta. Concours Mondial du Sauvignon sa v tomto roku bude konať v severotalianskom meste Udine, ktoré je centrom oblasti Friuli Venezia Giulia.
16
marec
2019

Výstava vín Veľké Zálužie 2019

Členovia ZO SZZ vo Veľkom Záluží si Vás dovoľujú pozvať na XXXV. ročník výstavy vín.
21
marec
2019

Vínne trhy Pezinok 2019

Vážení priatelia, organizačný výbor si vás dovoľuje pozvať na 24. ročník podujatia, ktoré má na Slovensku dobré meno a tradíciu. Predkladáme vám štatút súťaže, ktorý je záväzný pre všetkých účastníkov VTP 2019.
27
marec
2019

Vienále Topoľčianky 2019

Vienále Topoľčianky je unikátny projekt pod záštitou vinárstva Château Topoľčianky, pri ktorom hodnotenie vína majú v rukách výhradne dámy. Už po jedenásty krát sa stretnú degustátorky v Topoľčiankach, tentokrát v priestoroch Vinárskeho závodu Topoľčianky, aby vybrali to najlepšie z 12 kategórií hodnotených vín.
02
apríl
2019

Podzoborský hevír 2019

5. ročník Podzoborskej súťažnej výstavy vín v Nitrianskych Hrnčiarovciach
05
apríl
2019

ŠURANY 2019

X. Požitavská výstava vín Šurany 2019
11
apríl
2019

Gustus Juvenilis 2019

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
13
apríl
2019

Vínne hody 2019

Súťažná výstava vín Vieska nad Žitavou 2018, 9. ročník
Národná súťaž slovenských novošlachtencov.
27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
02
máj
2019

Concours mondial de Bruxelles 2019

Concours mondial de Bruxelles, bezpochýb jedna z najprestížnejších svetových súťaží sa v roku 2019 vracia späť do Európy. Presnejšie do švajčiarskeho Aigle, neďaleko Ženevského jazera. Ako sa už stalo dobrým zvykom, ZVVS opäť podporuje účasť na súťaži úhradou dopravných nákladov a pre členov ZVVS aj čiastočnou úhradou štartovného. Motiváciou môže byť aj prezentácia víťazných vín v priestoroch Národného salónu vín.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
07
máj
2019

Víno Hlohovec 2019

11. ročník súťažnej výstavy vín.
Súťaž je nominačnou pre Národný salón vín Slovenskej republiky.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
15
máj
2019

Pinot masters Limbach 2019

Cieľom výstavy je vyzdvihnúť a zdôrazniť kvalitu, zaujímavosť a rozmanitosť vín vyrobených z “Pinot“ rodiny.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
06
jún
2019

Zlatý pohár Česko Slovenska 2019

Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní po-soutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.
Cíle soutěže vín Zlatý pohár Československa
Podpořit snahu o vznik a distribuci co nejkvalitnějších vín prostřednictvím odborného a nestranného zhodnocení vín.
Přispět k těsnějšímu propojení dvou velice podobných a historicky, jazykově a kulturně provázaných trhů v oblasti výroby a distribuce vína.
Zprostředkovat platformu, kde dochází k setkávání výrobců vín, distributorů vín, odborníků a spotřebitelů. Vzájemným porovnáním, sdílením názorů, zkušeností, myšlenek přispět k rozvoji odvětví.
Přispět k rozšíření odbytového trhu pro výrobce a distributory vín a zároveň k větší znalosti vín tuzemských i našich nejbližších sousedů mezi laickou i odbornou veřejností.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

5. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
Domov > Články > Z domova > 

Koniec 2 putňových tokajských výberov.

Rokovania medzi Maďarskom a SR o tokajskej vinohradníckej oblasti priniesli slovenským vinárom právo na európskom trhu používať značku Tokaj, ale vyplynuli z nich aj povinnosti. Jednou z týchto povinností je ukončenie výroby dvojputňových výberov. Prechodné obdobie kedy je možné dopredať staré zásoby končí práve tento rok.




V rámci delenia tokajských vín(samorodné suché, samorodné sladké, 2 až 6 putňový výber, tokajská výberová esencia a tokajská esencia) ide o najnižšiu kategóriu tokajských výberov. Historická definícia rozdelenia tokajských vín na samorodné a výbery pomocou počtu putní a zberu hrozna, ustúpila analytickej chémii. Cibéby nemajú každý rok rovnakú kvalitu. Hrozno má vždy iný obsah cukru a kyselín a aj po narušení šupky hrozna botritídou nedôjde vždy k rovnakému stupňu vysušenia cibéb. Aj preto historická definícia počtu putní hovorí o 20 až 25 kg cibéb.

Vyhláška 232/2005 Z.z., definuje tzv. Prepočet cibéb na 100l vína. No rovnako definuje aj minimálny obsah zvyškového cukru, bezcukorný extrakt, alkohol a iné. Znamená to asi toľko, že ak vyrobíte tokajský výber z napr. 130 kg cibéb, ale víno nedosiahne obsah zvyškového(prírodného) cukru nad 150 gramov, alebo bezcukorný extrakt nad 40 g/l, víno nie je možné označiť ako šesť putňový výber. Je to nepochybne cesta ku kvalite. V duchu tohto prístupu sa zrušila kategória dvojputňových výberov. Pred zjednotením legislatívy s maďarskou stranou naše dvojputňové muselo obsahovať viac ako 30 gramov cukru(na liter). Maďari toto víno zvyknú označovať ako „Malý výber“. Oficiálne je však označené ako samorodné sladké. Hranica medzi suchým a sladkým vínom je 10 g/l. Podľa pôvodnej legislatívy malo samorodné sladké od 10 do 30 gramov cukru. Vypustením kategórie dvojputňového výberu sa rozsah zvyškového cukru pre samorodné sladké mení na 10 – 60 gramov. Čo, ako mi iste dáte za pravdu, je dosť široký rozsah.
Nechcem polemizovať o tom či je dobre, alebo zle, že došlo k vypusteniu dvojputňových výberov. Absolútnou prioritou každého vinára musí byť kvalita. Ľudia však akosi prirodzene uprednostňujú päť a šesť putňové výbery(ak to nemusia platiť). V poslednom čase som sa však stretol s dvojputňákmi ktoré sa mi páčili. Nepotrebujú vyzrievať tak dlhý čas ako šesť putňový výber. Ich stupeň oxidácie bol mierny a vína boli vyvážené, primárny Furmint bol podfarbený chlebovinkou a miernou oxidáciou. Rozhodne miernejšou, alebo lepšie povedané citlivejšou, ako pri vysokých putniach. Možno je to dané aj tým, že boli vyrábané neskôr a aj prístup vinárov sa pozvoľne mení. Na Slovensku zatiaľ hovoríme výlučne o oxidatívnom type tokajských vín. Už sa síce objavila jedna lastovička( 5 putňová dvetisícka od Macíkovcov), ale o reduktívnych slovenských tokajoch sa ešte hovoriť nedá.
Aj na VTP 2006 v kategórii tokajských vín získal titul šampióna dvojputňový výber.
Každý, kto si chce nechať v archíve nejakú tú fľašu dvojputňového výberu, má jednu z posledných možností (túto dnes už raritu) si kúpiť.



Príspevok:
Samotné dvojputňové z historického hľadiska Tokajské vinohradníctvo nepoznalo. Je to len výdobytok z éry Českoslovenka.
Ale je chválihodné že vináry na slovenskej strane budú mať jasno vo svojej produkcii.
Čo sa týka vín produkovaných reduktívnou technológiu su navonok voňavejšie z podtónom exotického ovocia (figy, mandle, datle atd.) a tiež sa pripravené ku konzumácii do dvoch rokoch. Na strane druhej nemajú vyvinutý ten mäkkučký buket ktorý prichádza najskôr po druhom roku zrenia zladením botritídy jemnej oxidácie a dubovinky. Umenie vinára spočíva ustrážiť si tieto faktory a vytvoriť tak krásne vyvážené putňové vínko na jednej strane s kyselinkou a so zostatkovým cukrom tak aby sa navzájom neprekrikovali.
Mimochodom s reduktívnou technológiou prišli do Tokaja taliani a tak nie som si istý či toto vínko aj keď velmi chutné by malo byť súčasťou prírodného a kultúrneho dedičstva Tojakskej oblasti.
s pozdravom Ladislav Tašani