Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
01
január
2018

VínkoPRO 2018

VínkoPRO 2018 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2018.
Priebežné výsleky
01.01.2018 00:00
22
október
2018

Valné zhromaždenie

Valné zhromaždenie členov TERROIR POŽITAVIE a školenie degustátorov.
22.10.2018 16:00
23
október
2018

Svätokatarínske víno 2018

Svätokatarínske víno je značkou, ktorá garantuje kvalitu mladých vín. Nevyhnutnou podmienkou na udelenie známky Svätokatarínske víno je senzorické posúdenie vín a výber iba tých najlepších.
23.10.2018 11:00
10
november
2018

Festival vín Chute Malých Karpát

V sobotu 10. novembra 2018 bude Slovensko v oblasti Malých Karpát žiť nielen komunálnymi voľbami, ale najmä dobrým vínom. V obciach Pezinok, Šenkvice, Vinosady, Modra, Častá, Doľany, Suchá nad Parnou a Ružindol sa od 11:00 do 21:00 hod. otvoria brány profesionálnych vinárstiev. Už po tretí raz sa tak môžu milovníci kvalitného vína a dobrého jedla zúčastniť jesenného festivalu otvorených pivníc s názvom Chute Malých Karpát.
10.11.2018 00:00
Domov > Články > Z domova > 

Koniec 2 putňových tokajských výberov.

Rokovania medzi Maďarskom a SR o tokajskej vinohradníckej oblasti priniesli slovenským vinárom právo na európskom trhu používať značku Tokaj, ale vyplynuli z nich aj povinnosti. Jednou z týchto povinností je ukončenie výroby dvojputňových výberov. Prechodné obdobie kedy je možné dopredať staré zásoby končí práve tento rok.




V rámci delenia tokajských vín(samorodné suché, samorodné sladké, 2 až 6 putňový výber, tokajská výberová esencia a tokajská esencia) ide o najnižšiu kategóriu tokajských výberov. Historická definícia rozdelenia tokajských vín na samorodné a výbery pomocou počtu putní a zberu hrozna, ustúpila analytickej chémii. Cibéby nemajú každý rok rovnakú kvalitu. Hrozno má vždy iný obsah cukru a kyselín a aj po narušení šupky hrozna botritídou nedôjde vždy k rovnakému stupňu vysušenia cibéb. Aj preto historická definícia počtu putní hovorí o 20 až 25 kg cibéb.

Vyhláška 232/2005 Z.z., definuje tzv. Prepočet cibéb na 100l vína. No rovnako definuje aj minimálny obsah zvyškového cukru, bezcukorný extrakt, alkohol a iné. Znamená to asi toľko, že ak vyrobíte tokajský výber z napr. 130 kg cibéb, ale víno nedosiahne obsah zvyškového(prírodného) cukru nad 150 gramov, alebo bezcukorný extrakt nad 40 g/l, víno nie je možné označiť ako šesť putňový výber. Je to nepochybne cesta ku kvalite. V duchu tohto prístupu sa zrušila kategória dvojputňových výberov. Pred zjednotením legislatívy s maďarskou stranou naše dvojputňové muselo obsahovať viac ako 30 gramov cukru(na liter). Maďari toto víno zvyknú označovať ako „Malý výber“. Oficiálne je však označené ako samorodné sladké. Hranica medzi suchým a sladkým vínom je 10 g/l. Podľa pôvodnej legislatívy malo samorodné sladké od 10 do 30 gramov cukru. Vypustením kategórie dvojputňového výberu sa rozsah zvyškového cukru pre samorodné sladké mení na 10 – 60 gramov. Čo, ako mi iste dáte za pravdu, je dosť široký rozsah.
Nechcem polemizovať o tom či je dobre, alebo zle, že došlo k vypusteniu dvojputňových výberov. Absolútnou prioritou každého vinára musí byť kvalita. Ľudia však akosi prirodzene uprednostňujú päť a šesť putňové výbery(ak to nemusia platiť). V poslednom čase som sa však stretol s dvojputňákmi ktoré sa mi páčili. Nepotrebujú vyzrievať tak dlhý čas ako šesť putňový výber. Ich stupeň oxidácie bol mierny a vína boli vyvážené, primárny Furmint bol podfarbený chlebovinkou a miernou oxidáciou. Rozhodne miernejšou, alebo lepšie povedané citlivejšou, ako pri vysokých putniach. Možno je to dané aj tým, že boli vyrábané neskôr a aj prístup vinárov sa pozvoľne mení. Na Slovensku zatiaľ hovoríme výlučne o oxidatívnom type tokajských vín. Už sa síce objavila jedna lastovička( 5 putňová dvetisícka od Macíkovcov), ale o reduktívnych slovenských tokajoch sa ešte hovoriť nedá.
Aj na VTP 2006 v kategórii tokajských vín získal titul šampióna dvojputňový výber.
Každý, kto si chce nechať v archíve nejakú tú fľašu dvojputňového výberu, má jednu z posledných možností (túto dnes už raritu) si kúpiť.



Príspevok:
Samotné dvojputňové z historického hľadiska Tokajské vinohradníctvo nepoznalo. Je to len výdobytok z éry Českoslovenka.
Ale je chválihodné že vináry na slovenskej strane budú mať jasno vo svojej produkcii.
Čo sa týka vín produkovaných reduktívnou technológiu su navonok voňavejšie z podtónom exotického ovocia (figy, mandle, datle atd.) a tiež sa pripravené ku konzumácii do dvoch rokoch. Na strane druhej nemajú vyvinutý ten mäkkučký buket ktorý prichádza najskôr po druhom roku zrenia zladením botritídy jemnej oxidácie a dubovinky. Umenie vinára spočíva ustrážiť si tieto faktory a vytvoriť tak krásne vyvážené putňové vínko na jednej strane s kyselinkou a so zostatkovým cukrom tak aby sa navzájom neprekrikovali.
Mimochodom s reduktívnou technológiou prišli do Tokaja taliani a tak nie som si istý či toto vínko aj keď velmi chutné by malo byť súčasťou prírodného a kultúrneho dedičstva Tojakskej oblasti.
s pozdravom Ladislav Tašani