Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

                      postup31postup32postup33

01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
18
november
2017

Mladé víno v MOVINE

Mladé vína z produkcie vinárstva MOVINO môžete ochutnať
priamo v ich “rodisku” s výkladom od domácich pivničných majstrov.

Čaká na vás veľa dobrého vína ako aj chutné regionálne špeciality.

Vstupné 15 eur na osobu. V cene je zahrnutá ochutnávka 8 vzoriek vín, záhryz vo forme regionálnych špecialít, prehliadka výrobných priestorov.

Počet miest je limitovaný. Rezervácie na info@movino.sk alebo na telefónnom čísle 0903 650 691.

Tešíme sa na vás!
18.11.2017 16:00
01
december
2017

Furmint Forum 2017

Veľkolepá ochutnávka vín z odrody furmint. Okrem slovenských vín, sa budú dať ochutnať Furminty z Maďarska a to nielen z Tokajskej oblasti. Svoje vína prídu osobne predstaviť vinári z najznámejších slovenských a maďarských vinárstiev. Z netokajských oblastí tu budú Furminty z Balatonu, Balkánu, či zo Slovenska z Belej. Celkovo vás čaká viac ako 100 vín od viac ako 30 vinárov, skvelá príležitosť lepšie spoznať vína tejto jedinečnej odrody. Program zahŕňa takisto odborné workshopy na tému história a súčasnosť odrody Furmint.
01.12.2017 17:00
Domov > Články > Z domova > 

Johann E. Hubert, hodnotenie sektu, ročník 2004.

Blíži sa koniec roka a s ním aj dilema aký sekt si pripraviť na koniec roka. Pokiaľ Vám ide iba o rachot zátky a kľudne môže byť aj plastová, je výber skutočne široký. Touto kategóriou vína sa ale dnes zaoberať nebudem. Pred rokom uviedol sereďský Hubert na trh svoju vlajkovú loď, Johann E. Hubert, ročník 2003, z Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Ročníkový sekt vyrábaný tradičnou, alebo ak chcete „šampaňskou“ metódou. Uvedenie ročníka znamená že na jeho výrobu bolo použité výhradne víno uvedeného ročníka, čo ale zároveň signalizuje, že každý ročník bude, alebo môže byť mierne odlišný. Pozrime sa teda ako sa vydaril ročník 2004, ktorý je už na trhu.



Tmavá olivovozelená fľaša, do zlato-čiernej farby ladená celková adjustáž. Zlatá agrafa a korok.
Ak kvalitu sektu posudzujete už podľa jemnosti perlenia, (a máte dobré sklo) budete minimálne spokojný. Pri každej prezentácii sektu sa hovorí o jemnom perlení, ale Johann perlí naozaj veľmi jemne. Je to okrem iného, dané aj tým, že sekt neopustil fľašu.

Kvalita sektu sa prejavuje už podľa vône. Z hľadiska technológie možno vôňu označiť za ovocnú do ktorej sa na druhý nos jemne primiešava biskvit. Intenzita biskvitu je však na úrovni tušenia. Z hľadiska odrodovej skladby sa najprv prejavuje vôňa fľašovo vyzretého Veltlínskeho zeleného. Ak hľadáte ďalej, možno nájdete neveľmi intenzívnu chlebovinkovú vôňu Rulandského bieleho. Práve tie chlebovinkové, alebo biskvitové tóny, dodávajú vôni zvláštny charakter. Primárna vôňa vyzretého veltlínu je výraznejšia.

 


Chuť vína je mierne obrátená. Nájdete opäť vyzreté Veltlínske zelené, ale to je takmer okamžite nahradené biskvitovo-chlebovinkovou chuťou Rulandského bieleho, ktorá zotrváva dlho do dochute. V chuti nájdete aj zopár gramov cukru, ktoré nemôžu patriť kategórii brut. Tvoria akési lôžko pre ostatné zložky, ktoré vďaka tomuto vyplneniu lepšie spolu ladia. Ďalším prínosom je dlhšia životnosť sektu.

Zo sektu mám veľmi dobrý pocit a ak mám nájsť nejaký prívlastok, ktorý ho charakterizuje, alebo zaradí do určitej kategórie tak to určite bude kategória: Víno znalcov.

Neubránim sa porovnaniu s ročníkom 2003. Víno ročníka 2003 vyzrievalo na kvasniciach 12 mesiacov, oproti 9 mesiacom ročníka 2004 a zákonite v ňom teda bolo viac autolyzátu. Sekt bol viac biskvitový, viac sa podobal na francúzsku školu, pri rešpektovaní našich zvyklostí a našich chutí. V Huberte nie celkom dobre odhadli dopyt a tak Johann E. Hubert 2003 bo rýchlo vypredaný. Pre uspokojenie potrieb trhu sa ročník 2004 degoržoval už po 9 mesiacoch, ale len v nevyhnutnom množstve. Ostatné fľaše ďalej odpočívajú na kvasniciach a degoržovať sa budú po 12 mesiacoch.
Pre milovníkov vína(nie len sektu) sa naskytuje príležitosť porovnať tieto dva rozdielne a predsa rovnaké sekty. Pre istotu uvádzam aj šaržu vína L122912.

Ak sa s vínom radi hráte a hľadáte v ňom nie len pravdu, Johann E. Hubert je sekt, s ktorým si môžete urobiť radosť. A nielen na Silvestra.


tv