Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

                      postup31postup32postup33

01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
01
december
2017

Furmint Forum 2017

Veľkolepá ochutnávka vín z odrody furmint. Okrem slovenských vín, sa budú dať ochutnať Furminty z Maďarska a to nielen z Tokajskej oblasti. Svoje vína prídu osobne predstaviť vinári z najznámejších slovenských a maďarských vinárstiev. Z netokajských oblastí tu budú Furminty z Balatonu, Balkánu, či zo Slovenska z Belej. Celkovo vás čaká viac ako 100 vín od viac ako 30 vinárov, skvelá príležitosť lepšie spoznať vína tejto jedinečnej odrody. Program zahŕňa takisto odborné workshopy na tému história a súčasnosť odrody Furmint.
01.12.2017 17:00
Domov > Články > Z domova > 

Hubert l´Original s francúzskym šarmom.

Ak si mám dať sekt, vždy si vyberiem brut. So stúpajúcim cukrom, klesá moja ochota dať si sekt naliať do pohára. Cukor mi zvykne vadiť. Zakrýva veľmi jemné nuansy vône, ale najmä chute. Keď som mal doma otvoriť fľašu sektu, len tak na bežné vypitie, z možností Johann E. Hubert, Taittinger Brut, Pinot noir od Hacaja, či ročníkového šampaňského Dom Perignon, som vybral piatu možnosť, Hubert L´Original, Demi sec. Viem, že rada L´Original patrí k vysoko serióznym sektom, ale označenie Demi sec(polosuché), konkrétnu fľašu v mojich očiach zaradilo na spodok pomyselného rebríčka. Ale len do chvíle kým som si symbolicky jeden pohár nenalial aj ja. Už prvý závan vône naznačil, že ide o viac ako len bežný sekt.

Hubert l´Original demi sec

Víno svetlo zelenkavej farby s nastupujúcim zlatistým odleskom a veľmi jemným a nečakane dlhým perlením.

Jemná vôňa, v ktorej je identifikovateľná chlebovinka pochádzajúca z Rulandského bieleho, s jemným mandľovým podtónom z Veltlínskeho zeleného. Po miernom ohriati vína sa charakter vône mení smerom od chlebovinky k biskvitovým tónom. Dá sa povedať že je to vôňa vyzretého vína. Chuť je nasladlá, dá sa charakterizovať aj ako ovocná no výraznejšie už pôsobia biskvitové a dokonca až pražené tóny, ktoré sú veľmi žiadané pri sektoch vyzrievajúcich na kvasniciach. Môžeme hovoriť o francúzskom type sektu.

V dochuti sa najviac prejavuje biskvit s jemnými praženými tónmi. Závan vône praženej kávy či praženej viky.
Cukor, ktorý mi tak zvykne vadiť, zrazu vôbec nevnímam. Prejaví sa iba na začiatku a viac o ňom už nepočuť. Nehlási sa o slovo ani v chuti ani v dochuti. Naopak v tomto prípade cukor podporil celkový dojem z vína, stal sa akýmsi inkubátorom v ktorom sa môžu terciálne arómy nerušene vyvíjať. Kyselinka je príjemná, vyzretá a svieža.
Tak ako pri niekoľkonásobne drahších sektoch, tak sa dá maznať s vínom a znovu a znovu a objavovať jednotlivé odtiene vône, chute a dochute.

Hubert L´Original je kupážou odrôd Rulandské biele, Veltlínske zelené a Rizling vlašský. Presné zloženie nepoznám, ale podľa chuti usudzujem, že najviac je zastúpené Rulandské biele, po ňom nasleduje Veltlínske zelené a najmenej je Rizlingu vlašského. Je to však iba môj dojem.

Vzhľadom na chlebovinku, ktorá je identifikovateľná v studenom víne a patrí k primárnym hroznovým arómam, víno možno označiť za ešte stále mladé a predpovedať mu budúcnosť. Ak si zopár fliaš odložíte do archívu, môžete svojich hostí ohurovať typickým francúzskym „šampusom“ vyrobeným na Slovensku a to ešte za zlomok ceny šampaňského.

tv

p.s. v najbližšej dobe sa ešte bližšie pozriem na jeho súrodencov Hubert L´Original Brut, rosé a rouge.