Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
05
september
2017

2. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2017

Národný salón vín Slovenskej republiky 2017 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
05.09.2017 09:00
23
september
2017

Deň otvorených tokajských pivníc 2017

Pozývame Vás na 13. ročník prehliadky pivníc spojený s ochutnávkou tokajských vín, ktorý sa uskutoční:
23. septembra 2017 od 9. 00 – 19. 00 hod vo Veľkej Tŕni, Malej Tŕni, Viničkách.
Lístky si môžete rezervovať cez www.tokajregnum.sk. Rezervované lístky si môžete vyzdvihnúť, alebo zakúpiť na železničnej stanici Slovenské Nové Mesto 23.9.2017 od 9:00 do 15:00 hod. Počet lístkov je obmedzený. Cena lístka je 30 €.

Viac Informácií v pracovných dňoch od 9.00 hod. do 15.00 hod. na tel. č. 0903 608 865
Tešíme sa na Vás.

Vinári z TOKAJA
23.09.2017 09:00
Domov > Články > Z domova > 

Deň jedného vinára, Borik Víno.

MVC organizuje Deň jedného vinára, v pravidelných polročných intervaloch. V čarokrásnom prostredí školskej záhrady, ktorá vždy dodá podujatiu osobitú atmosféru. Upršané piatkové popoludnie však dalo záhrade zbohom a prinútilo využiť veľkú degustačnú miestnosť starej školy. Na príjemnej atmosfére to však nič neubralo.

Manželia Borikovci, spolu so svojim technologickým poradcom, pánom Robertom Liptákom, predstavili svoje vína s typickou etiketou na ktorej je vyobrazený úhlavný kamarát našich vinohradníkov, škorec. K etikete smerovalo aj zopár otázok. Tu je vysvetlenie. Škorec je vraj vták, ktorý nikdy neodzobne nezrelé bobuľky hrozna. S oberačkou je nám ochotný pomáhať jedine v tom prípade, ak je hrozno zrelé. Aj v rámci jedného strapca si vyberá iba tie najlepšie vyzreté bobule. Borikovci si vzali škorca za vzor a k svojim vínam pristupujú podľa filozofie škorcov. Vybrať iba to najlepšie hrozno a dorobiť z neho to najlepšie víno.


djv05Technogický poradca Robert Lipták
Ak mám hodnotiť podľa vzoriek ktoré som ochutnal, manželia Borikoví sa vybrali správnou cestou. Ak sa niekto vyberie cestou kvality, určite neskončí v slepej uličke. Ochutnal som dve biele vína a dve červené, všetky ročníka 2006.

Sauvignon bol kupážou vín, na výrobu ktorých bolo použité hrozno z troch rajónov. Z Hlohovca, Modry a Pezinka. Výrazné a živé víno, typicky odrodové dostatočne minerálne a ohnivé. Aromatika ide skôr do egreša.

Chardonnay bolo v kategórii polosuché a nasladlé bolo už vo vôni. Lenže to nebola vôňa cukru, ale výrazné žlté arómy južného ovocia. Najvýraznejšia bola vôňa liči.

Borik rosso. Etiketa hovorí o značkovom víne, ktoré je ale vyrobené z čistého Dornfelderu. To aby boli legislatívci spokojný, ako dobre ten zákon vymysleli. Výrazne tmavá farba s fialovým okrajom a typicky odrodová ovocná vôňa a chuť.

Poslednou vzorkou, ktorú som si vybral bola Frankovka modrá. Na tohtoročnej súťaži Festival Frankovky modrej sa ukázala veľmi slušná kvalita frankoviek. Preto som bol zvedavý práve na ňu. Borikova Frankovka bola typickým predstaviteľom svojej odrody. Pekne ovocné a hladké víno temnej červenej farby.
djv06Zátišie s vínom.
Zhodou okolností som mal v poslednom čase možnosť ochutnať zopár červených vín ročníkov 2002, 2004, ale najmä 2003. V drvivej väčšine prípadov išlo o vína pozoruhodnej kvality, ktorým ležanie nielenže prospelo, ale v niektorých prípadoch, dokonca z nich urobilo doslova majstrovské diela. Preto je trochu škoda, že červené vína uvádzajú naši vinári na trh priskoro. Borikova Frankovka nie je výnimkou.

Ešte jeden postreh na záver. Skupinka mužov, pri pohľade do zoznamu vín, s dešpektom komentovala zvyškový cukor v Chardonnay. „Škoda, že nie je suché. Polosuché, to nemusím.“ Samozrejme bez toho, aby víno najprv ochutnali. Neskôr som si všimol, že práve títo milovníci suchých vín sa veľmi radi vracali práve k onomu polosuchému Chardonnay.

tv