Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
30
jún
2017

Riadená degustácia vinárstva MAHID

Príďte k nám, spoznáte úspešné vinárstvo, jeho zakladateľov a v diskusii sa dozviete viac o ich vínách, ako aj úspechoch a hlavne ochutnáte vína z produkcie Vino MAHID.
30.06.2017 19:00
01
júl
2017

Víno a levanduľa 2017

Vážení milovníci vína a prírody,
srdečne Vás pozývame 6. ročník podujatia, ktoré sa koná v pezinských vinohradoch "Víno a levanduľa 2017".
01.07.2017 15:00
01
august
2017

AWC Vienna 2017

Najväčšia oficiálne uznaná súťaž na svete. V roku 2016 bolo v súťaži hodnotených: 12826 vzoriek vín od viac ako 1800 producentov.
EU approved - AWC Vienna je EU poverená súťaž vín za účelom udeľovania ocenení schválených EU, ktoré je možné aplikovať priamo na vínové fľaše ako známku kvality.
Ako jediná súťaž vín, ktorá udeľuje finančné ocenenia v celkovej hodnote 8.000,-€.
01.08.2017 00:00
Domov > Články > Z domova > 

Deň jedného vinára, Borik Víno.

MVC organizuje Deň jedného vinára, v pravidelných polročných intervaloch. V čarokrásnom prostredí školskej záhrady, ktorá vždy dodá podujatiu osobitú atmosféru. Upršané piatkové popoludnie však dalo záhrade zbohom a prinútilo využiť veľkú degustačnú miestnosť starej školy. Na príjemnej atmosfére to však nič neubralo.

Manželia Borikovci, spolu so svojim technologickým poradcom, pánom Robertom Liptákom, predstavili svoje vína s typickou etiketou na ktorej je vyobrazený úhlavný kamarát našich vinohradníkov, škorec. K etikete smerovalo aj zopár otázok. Tu je vysvetlenie. Škorec je vraj vták, ktorý nikdy neodzobne nezrelé bobuľky hrozna. S oberačkou je nám ochotný pomáhať jedine v tom prípade, ak je hrozno zrelé. Aj v rámci jedného strapca si vyberá iba tie najlepšie vyzreté bobule. Borikovci si vzali škorca za vzor a k svojim vínam pristupujú podľa filozofie škorcov. Vybrať iba to najlepšie hrozno a dorobiť z neho to najlepšie víno.


djv05Technogický poradca Robert Lipták
Ak mám hodnotiť podľa vzoriek ktoré som ochutnal, manželia Borikoví sa vybrali správnou cestou. Ak sa niekto vyberie cestou kvality, určite neskončí v slepej uličke. Ochutnal som dve biele vína a dve červené, všetky ročníka 2006.

Sauvignon bol kupážou vín, na výrobu ktorých bolo použité hrozno z troch rajónov. Z Hlohovca, Modry a Pezinka. Výrazné a živé víno, typicky odrodové dostatočne minerálne a ohnivé. Aromatika ide skôr do egreša.

Chardonnay bolo v kategórii polosuché a nasladlé bolo už vo vôni. Lenže to nebola vôňa cukru, ale výrazné žlté arómy južného ovocia. Najvýraznejšia bola vôňa liči.

Borik rosso. Etiketa hovorí o značkovom víne, ktoré je ale vyrobené z čistého Dornfelderu. To aby boli legislatívci spokojný, ako dobre ten zákon vymysleli. Výrazne tmavá farba s fialovým okrajom a typicky odrodová ovocná vôňa a chuť.

Poslednou vzorkou, ktorú som si vybral bola Frankovka modrá. Na tohtoročnej súťaži Festival Frankovky modrej sa ukázala veľmi slušná kvalita frankoviek. Preto som bol zvedavý práve na ňu. Borikova Frankovka bola typickým predstaviteľom svojej odrody. Pekne ovocné a hladké víno temnej červenej farby.
djv06Zátišie s vínom.
Zhodou okolností som mal v poslednom čase možnosť ochutnať zopár červených vín ročníkov 2002, 2004, ale najmä 2003. V drvivej väčšine prípadov išlo o vína pozoruhodnej kvality, ktorým ležanie nielenže prospelo, ale v niektorých prípadoch, dokonca z nich urobilo doslova majstrovské diela. Preto je trochu škoda, že červené vína uvádzajú naši vinári na trh priskoro. Borikova Frankovka nie je výnimkou.

Ešte jeden postreh na záver. Skupinka mužov, pri pohľade do zoznamu vín, s dešpektom komentovala zvyškový cukor v Chardonnay. „Škoda, že nie je suché. Polosuché, to nemusím.“ Samozrejme bez toho, aby víno najprv ochutnali. Neskôr som si všimol, že práve títo milovníci suchých vín sa veľmi radi vracali práve k onomu polosuchému Chardonnay.

tv