Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

postup31postup32postup33

27
marec
2019

Vienále Topoľčianky 2019

Vienále Topoľčianky je unikátny projekt pod záštitou vinárstva Château Topoľčianky, pri ktorom hodnotenie vína majú v rukách výhradne dámy. Už po jedenásty krát sa stretnú degustátorky v Topoľčiankach, tentokrát v priestoroch Vinárskeho závodu Topoľčianky, aby vybrali to najlepšie z 12 kategórií hodnotených vín.
31
marec
2019

Víno Vráble 2019

Organizačný výbor výstavy zostavený z členov Združenia vrábeľských vinohradníkov, ZO Slovenského zväzu záhradkárov vo Vrábľoch a mesta Vráble usporiadajú 28. ročník súťažnej výstavy vín VÍNO VRÁBLE 2019, s nasledovným štatútom, ktorý je záväzný pre všetkých zúčastnených účastníkov.
04
apríl
2019

Agrovíno 2019

XXIII. VÝSTAVA SLOVENSKÝCH VÍN
05
apríl
2019

ŠURANY 2019

X. Požitavská výstava vín Šurany 2019
11
apríl
2019

Gustus Juvenilis 2019

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
13
apríl
2019

Vínne hody 2019

Súťažná výstava vín Vieska nad Žitavou 2019, 10. ročník
Národná súťaž slovenských novošlachtencov.
17
apríl
2019

Kráľovský Rizling, Svätý Jur 2019

Súťaž zameraná na odrodu Rizling rýnsky, ktorej pestovanie má vo Svätom Jure dlhodobú tradíciu a obľúbenosť.
27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
02
máj
2019

Concours mondial de Bruxelles 2019

Concours mondial de Bruxelles, bezpochýb jedna z najprestížnejších svetových súťaží sa v roku 2019 vracia späť do Európy. Presnejšie do švajčiarskeho Aigle, neďaleko Ženevského jazera. Ako sa už stalo dobrým zvykom, ZVVS opäť podporuje účasť na súťaži úhradou dopravných nákladov a pre členov ZVVS aj čiastočnou úhradou štartovného. Motiváciou môže byť aj prezentácia víťazných vín v priestoroch Národného salónu vín.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
07
máj
2019

Víno Hlohovec 2019

11. ročník súťažnej výstavy vín.
Súťaž je nominačnou pre Národný salón vín Slovenskej republiky.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
15
máj
2019

Pinot masters Limbach 2019

Cieľom výstavy je vyzdvihnúť a zdôrazniť kvalitu, zaujímavosť a rozmanitosť vín vyrobených z “Pinot“ rodiny.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
06
jún
2019

Zlatý pohár Česko Slovenska 2019

Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní po-soutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.
Cíle soutěže vín Zlatý pohár Československa
Podpořit snahu o vznik a distribuci co nejkvalitnějších vín prostřednictvím odborného a nestranného zhodnocení vín.
Přispět k těsnějšímu propojení dvou velice podobných a historicky, jazykově a kulturně provázaných trhů v oblasti výroby a distribuce vína.
Zprostředkovat platformu, kde dochází k setkávání výrobců vín, distributorů vín, odborníků a spotřebitelů. Vzájemným porovnáním, sdílením názorů, zkušeností, myšlenek přispět k rozvoji odvětví.
Přispět k rozšíření odbytového trhu pro výrobce a distributory vín a zároveň k větší znalosti vín tuzemských i našich nejbližších sousedů mezi laickou i odbornou veřejností.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
Domov > Články > Z domova > 

Čachtice.

Čachtice.

Začiatkom deväťdesiatych rokov som sa začal zaujímať o víno trochu viac, k čomu samozrejme patrila aj návšteva výstav. V rodine sme žiadneho vinára nemali, v mojom okruhu priateľov a známych sa tiež nenašiel žiadny zanietený milovník vína. Dychtivo som preto nasával všetky informácie o víne. Pamätám si ako sa skupinka asi troch, štyroch mužov rozprávala o vzorkách a jeden z nich zrazu povedal: „Toto je víno s teroáááá“. Ak vezmem do úvahy aké vína sa vtedy vyrábali a akými technológiami, môžem sa nad tým už iba pousmiať. Dnes je technologická vybavenosť už na úrovni a v mnohých prípadoch je na výške aj odborná zdatnosť technológa. Do popredia sa teda dostáva ono noblesne znejúce terroir. Ochutnávať víno a poznať krajinu z ktorej pochádza, poznať vinohrady, pôdu, podnebie a zvyklosti vinára ktorý víno vyrobil, človeka obohatí ďaleko viac ako iba víno samotné. Nechcem byť patetický, ale jedine tak môžem víno pochopiť. Vždy som bol zvedavý na Čachtice, išiel som sa tam teda pozrieť.

Čachtice sú malá dedinka, ktorá leží na samom konci Malých Karpát, pod ich posledným výbežkom. Za najbližšou dolinou už sú Biele Karpaty a tam je dedinka známa svojim nevysvetliteľným úkazom. Neskoro na jeseň a v zime do dediny vteká studený potok, ale vyteká z nej teplý. Vedci ktorí sa pokúsili tajomstvo odhaliť po návrate trpeli nauseou, bolesťami hlavy a najmä nič si nepamätali. Tá dedinka sa volá Bošáca. Víno bude predsa len lepšie. 

Vinohrady sa nachádzajú medzi obcami Častkovce a Čachtice. Pri ceste vidno vedenie na pestovanie chmeľu, ale vo vyšších polohách sa zelenajú vinohrady. Po poľnej ceste som autom vyšiel až do vinohradov, kde práve prebiehala oberačka. 

Ján Kolník s ktorým som si dohodol stretnutie prišiel za moment.
Pracuje v PD Čachtice a na starosti má všetko čo súvisí s vinohradníctvom a vinárstvom. Najviac som bol zvedavý na hrozno z ktorého Mrva & Stanko dokázali vyrobiť najlepšie Rulandské šedé, aké som kedy ochutnal. Víno zažiarilo na najprestížnejších európskych výstavách. AWC Vienna 2007 a Concours Mondial de Bruxelles, majú zlatý lesk, na domácich výstavách Vinné trhy Pezinok a VinoFórum Pardubice sa stalo šampiónom. 

Pán Kolník ma zaviedol priamo k Rulandskému šedému. Nie som práve znalec pokiaľ ide o vinohradníctvo, ale okamžite som pochopil prečo Rulandské šedé všade víťazí. Vinohrad je na svahu, ktorý má juhovýchodný sklon. Orientácia radov je v smere prevládajúcich vetrov, smer sever-juh. Hustota výsadby nieje nijako výnimočná 4166 jedincov na hektár, spon 3 x 0,8 m. Necelý meter umožňuje rezať vinič na jeden ťažeň. To čo ma zaujalo je výška kmeňa, ktorý má iba niečo okolo 55-60 cm. To znamená že zelená plocha za začína nízko nad zemou a pri štandardnej výške vedenia dosahuje veľkú asimilačnú plochu. Navyše prúdenie vzduchu udržuje vinohrad v dobrom zdravotnom stave, čo vidieť aj na fotografiách. 

V ročníku 2007 sa často vyskytovali choroby, no v Čachticiach by ste lupou mohli hľadať, márne. Dokonalú insoláciu zabezpečuje aj mierna terasovitosť terénu. Pôda je na povrchu hlinitá, čo robí vína plné a bohaté. Treba si ale uvedomiť, že sme na úpätí Malých Karpát a v podloží sa nachádza vápenec. Vzhľadom na chuť vín zo staršej výsadby, napr. Rulandské biele si dovoľujem tvrdiť, že podložie je na aktívny vápnik a zrejme aj horčík, bohaté. Ak chcete vidieť aké je podložie, stačí zájsť na neďalekú zrúcaninu Čachtického hradu. Dolomitický vápenec tam vystupuje na povrch. 

Celková výmera vinohradov je necelých 42 hektárov a nadmorská výška približne 200 m n.m. Do plnej rodivosti v minulom roku vstúpilo 9 ha vinohradov(4. až 5. rok) kde je vysadený Sauvignon, Rulandské šedé, Pálava, Rulandské modré, Merlot(chutnal som hrozno, chuťovo bolo úžasné) a ako krmivo pre srny aj Dornfelder. Ako krmivo ten Dornfelder nesadili, to len srny sa rozhodli, že im najviac chutí. Okrem toho ďalších 12 ha novej výsadby, ktorá je teraz v druhom roku tvorí Rizling rýnsky, Tramín červený(korenistý klon), Veltlínske zelené, Rulandské šedé, a Sauvignon blanc. Už teraz sa môžeme tešiť, aké víno z toho Mrva & Stanko pre nás pripravia. 

Nemôžem sa ubrániť porovnaniu s moravskou Pálavou. Myslím pohorie Pálava, nie víno. Nestor moravských vinárov a vzácny človek Prof. Kraus označil Pálavu, a jej trať Železná, za najlepšie miesto na svete pre pestovanie Rizlingu vlašského. Kto navštívil Pálavu a ochutnal Rizling vlašský od Mikrosvinu, trať Železná, určite mu dá za pravdu. 

Čachtice sú na tom podobne. Vysoký obsah vápnika robí víno mimoriadne sviežim a minerálnym, čo umožňuje jeho vyzrievanie po dlhú dobu. Hlinité povrchové vrstvy dávajú vínu plnosť, agrotechnika umožňuje hroznu dokonale vyzrieť v perfektnom zdravotnom stave. Ak to hrozno navyše spracováva firma ako Mrva & Stanko nemôže s toho vzísť nič iné iba šampión výstav. 

tv