Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

postup31postup32postup33

26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
06
jún
2019

Zlatý pohár Česko Slovenska 2019

Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní po-soutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.
06
august
2019

AWC Vienna 2019

Najväčšia oficiálne uznaná súťaž na svete. Vinár Michael Edlmoser založil súťaž, ktorá sa stala jednou z najväčších a najdôležitejších súťaží na svete. Počet vzoriek sa pohybuje okolo 13.000 a počet zúčastnených vinárstiev dosahuje takmer 2.000.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
31
december
2019

Víno roka - VínkoPRO 2019

VínkoPRO 2019 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2019.
Priebežné výsleky
Domov > Články > Z domova > 

Cabernet Sauvignon, šampión výstavy Vinfest Vinica.

Cabernet Sauvignon, šampión výstavy Vinfest Vinica.

Za najlepšie vinohradnícke oblasti sú považované malokarpatská a nitrianska, pre červené vína južnoslovenská. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť je v porovnaní s nimi iba popoluškou. Pri mojej návšteve Veľkého Krtíša som mal pocit, že miestni vinári robia vína vo francúzskom štýle. Ing. Domin a jeho Chardonnay v štýle Chablis, či šampión kategórie červených vín, Cabernet Sauvignon od spoločnosti Agro Movino.

Cabernet Sauvignon, neskorý zber, 2005

Cabernet Sauvignon Tmavá, červená farba.
Vôňa je stredne intenzívna a trochu zvláštna. Niečo medzi jemnou žihľavinkou, vanilkou a čiernym ovocím. Pri točení pohára sa objavujú ďalšie, síce jemné, ale predsa len barikové tóny.

Chuť je výrazne ovocná. Spočiatku trošku trávovinky, ktorá rýchlo prechádza do čierneho ovocia. Spočiatku nenápadný tanín pomaly silnie až sa prepracuje do pekne štruktúrovaného tela. Kyselinka sa objaví okamih pred tanínom a doznieva zároveň s ním. Dochuť je už v znamení čierneho ovocia. Plný košík čierneho lesného ovocia. Výrobca deklaruje 11,5 % alkoholu. Chuť je však plná a teplá. Hádal by som skôr niečo okolo 13% alkoholu.

Toto je presne ten typ vína o ktorom možno povedať pekný slovenský kabernet. Ešte pred pár rokmi som tvrdil, že na Slovensku je zbytočné vyrábať kabernety, lebo nikdy nebudú také ako napríklad austrálske, čílske, alebo víno z Bordeaux. Vtedy som celkom nesúhlasil s názorom Ing. Mrvu, podľa ktorého naše červené vína sú jednoducho naše a tak treba k nim pristupovať. Je to proste iný typ vína. Dnes mám o pár vlasov menej a som bohatší o skúsenosti, ktoré sa dajú získať len časom. Musím dodať, že Mrva mal opäť raz pravdu.

tv