Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

                      postup31postup32postup33

01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
24
november
2017

Katarínska ochutnávka mladých vín v Modre

Už tradičné podujatie sa uskutoční v piatok, 24. novembra 2017 o 16.30 hod v Kultúrnom dome Ľudovíta Štúra na Sokolskej ul č. 8 v Modre. Môžete ochutnať mladé vína od najvýznamnejších vinárov z Modry a blízkeho okolia a zažijete jedinečnú atmosféru v kruhu ľudí, ktorí milujú víno a rozumejú mu.
24.11.2017 16:30
01
december
2017

Furmint Forum 2017

Veľkolepá ochutnávka vín z odrody furmint. Okrem slovenských vín, sa budú dať ochutnať Furminty z Maďarska a to nielen z Tokajskej oblasti. Svoje vína prídu osobne predstaviť vinári z najznámejších slovenských a maďarských vinárstiev. Z netokajských oblastí tu budú Furminty z Balatonu, Balkánu, či zo Slovenska z Belej. Celkovo vás čaká viac ako 100 vín od viac ako 30 vinárov, skvelá príležitosť lepšie spoznať vína tejto jedinečnej odrody. Program zahŕňa takisto odborné workshopy na tému história a súčasnosť odrody Furmint.
01.12.2017 17:00
Domov > Články > Z domova > 

Cabernet Sauvignon, šampión výstavy Vinfest Vinica.

Cabernet Sauvignon, šampión výstavy Vinfest Vinica.

Za najlepšie vinohradnícke oblasti sú považované malokarpatská a nitrianska, pre červené vína južnoslovenská. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť je v porovnaní s nimi iba popoluškou. Pri mojej návšteve Veľkého Krtíša som mal pocit, že miestni vinári robia vína vo francúzskom štýle. Ing. Domin a jeho Chardonnay v štýle Chablis, či šampión kategórie červených vín, Cabernet Sauvignon od spoločnosti Agro Movino.

Cabernet Sauvignon, neskorý zber, 2005

Cabernet Sauvignon Tmavá, červená farba.
Vôňa je stredne intenzívna a trochu zvláštna. Niečo medzi jemnou žihľavinkou, vanilkou a čiernym ovocím. Pri točení pohára sa objavujú ďalšie, síce jemné, ale predsa len barikové tóny.

Chuť je výrazne ovocná. Spočiatku trošku trávovinky, ktorá rýchlo prechádza do čierneho ovocia. Spočiatku nenápadný tanín pomaly silnie až sa prepracuje do pekne štruktúrovaného tela. Kyselinka sa objaví okamih pred tanínom a doznieva zároveň s ním. Dochuť je už v znamení čierneho ovocia. Plný košík čierneho lesného ovocia. Výrobca deklaruje 11,5 % alkoholu. Chuť je však plná a teplá. Hádal by som skôr niečo okolo 13% alkoholu.

Toto je presne ten typ vína o ktorom možno povedať pekný slovenský kabernet. Ešte pred pár rokmi som tvrdil, že na Slovensku je zbytočné vyrábať kabernety, lebo nikdy nebudú také ako napríklad austrálske, čílske, alebo víno z Bordeaux. Vtedy som celkom nesúhlasil s názorom Ing. Mrvu, podľa ktorého naše červené vína sú jednoducho naše a tak treba k nim pristupovať. Je to proste iný typ vína. Dnes mám o pár vlasov menej a som bohatší o skúsenosti, ktoré sa dajú získať len časom. Musím dodať, že Mrva mal opäť raz pravdu.

tv