Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
29
september
2017

Nitriansky vínny festival SEPTEMBER 2017

Nitriansky vínny festival 2017 na Nitrianskom hrade a v obci Veľký Cetín.
29.09.2017 00:00
14
október
2017

Deň otvorených pivníc Poézia v MOVINE

Zažite jedinečné spojenie chutí počas návštevy vo vinárstve MOVINO. Milovníci vín si prídu na svoje pri zaujímavých spojeniach vín a jedla. Pre priaznivcov poézie sme pripravili čítanie krátkych úryvkov zo známych sonetov. Fanúšikovia umenia majú možnosť pozrieť si zaujímavú výstavu v pivničných priestoroch spoločnosti.
14.10.2017 16:00
Domov > Články > Z domova > 

Cabernet Sauvignon, šampión výstavy Vinfest Vinica.

Cabernet Sauvignon, šampión výstavy Vinfest Vinica.

Za najlepšie vinohradnícke oblasti sú považované malokarpatská a nitrianska, pre červené vína južnoslovenská. Stredoslovenská vinohradnícka oblasť je v porovnaní s nimi iba popoluškou. Pri mojej návšteve Veľkého Krtíša som mal pocit, že miestni vinári robia vína vo francúzskom štýle. Ing. Domin a jeho Chardonnay v štýle Chablis, či šampión kategórie červených vín, Cabernet Sauvignon od spoločnosti Agro Movino.

Cabernet Sauvignon, neskorý zber, 2005

Cabernet Sauvignon Tmavá, červená farba.
Vôňa je stredne intenzívna a trochu zvláštna. Niečo medzi jemnou žihľavinkou, vanilkou a čiernym ovocím. Pri točení pohára sa objavujú ďalšie, síce jemné, ale predsa len barikové tóny.

Chuť je výrazne ovocná. Spočiatku trošku trávovinky, ktorá rýchlo prechádza do čierneho ovocia. Spočiatku nenápadný tanín pomaly silnie až sa prepracuje do pekne štruktúrovaného tela. Kyselinka sa objaví okamih pred tanínom a doznieva zároveň s ním. Dochuť je už v znamení čierneho ovocia. Plný košík čierneho lesného ovocia. Výrobca deklaruje 11,5 % alkoholu. Chuť je však plná a teplá. Hádal by som skôr niečo okolo 13% alkoholu.

Toto je presne ten typ vína o ktorom možno povedať pekný slovenský kabernet. Ešte pred pár rokmi som tvrdil, že na Slovensku je zbytočné vyrábať kabernety, lebo nikdy nebudú také ako napríklad austrálske, čílske, alebo víno z Bordeaux. Vtedy som celkom nesúhlasil s názorom Ing. Mrvu, podľa ktorého naše červené vína sú jednoducho naše a tak treba k nim pristupovať. Je to proste iný typ vína. Dnes mám o pár vlasov menej a som bohatší o skúsenosti, ktoré sa dajú získať len časom. Musím dodať, že Mrva mal opäť raz pravdu.

tv