Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
22
január
2019

ProdExpo International Wine Competition & Guide, Moscow 2019

Moskovská medzinárodná súťaž, ktorá je súčasťou najväčšieho moskovského veľtrhu ProdExpo, nie je len príležitosťou získať medailu, ale aj osloviť potencionálnych klientov.
17
február
2019

Kmeťovo 2019

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
01
marec
2019

Vitis Aurea Modra 2019

Členovia vinohradníckeho a vinárskeho spolku VINCÚR si Vás dovoľujú pozvať na XIX.ročník medzinárodnej výstavy vín Vitis Aurea Modra 2019.
08
marec
2019

Concours Mondial du Sauvignon 2019

Dovoľte aby som vás pozval na jubilejný 10. ročník súťaže, na ktorej sa stretávajú tie najlepšie Sauvignony z celého sveta. Concours Mondial du Sauvignon sa v tomto roku bude konať v severotalianskom meste Udine, ktoré je centrom oblasti Friuli Venezia Giulia.
21
marec
2019

Vínne trhy Pezinok 2019

Vážení priatelia, organizačný výbor si vás dovoľuje pozvať na 24. ročník podujatia, ktoré má na Slovensku dobré meno a tradíciu. Predkladáme vám štatút súťaže, ktorý je záväzný pre všetkých účastníkov VTP 2019.
27
marec
2019

Vienále Topoľčianky 2019

Vienále Topoľčianky je unikátny projekt pod záštitou vinárstva Château Topoľčianky, pri ktorom hodnotenie vína majú v rukách výhradne dámy. Už po jedenásty krát sa stretnú degustátorky, tentokrát v priestoroch Vinárskeho závodu Topočianky, aby vybrali to najlepšie z 12 kategórií hodnotených vín.
11
apríl
2019

Gustus Juvenilis 2019

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
13
apríl
2019

Vínne hody 2019

Súťažná výstava vín Vieska nad Žitavou 2018, 9. ročník
Národná súťaž slovenských novošlachtencov.
27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
05
jún
2019

Danube Wine Challenge 2019 | International Wine Competition

7. ročník súťaže, ktorá je otvorenou pre vína a hodnotiteľov z celého sveta. Cieľom je poukázať na kvalitu slovenského vína v konfrontácii so svetovými vínami a vyzdvihnúť jeho význam v medzinárodnom kontexte vín. Danube Wine Challenge je nominačnou súťažou na Národný salón vín Slovenskej republiky.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

5. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
Domov > Články > Z domova > 

Alsaské a Luxemburské vína v Trnave.

V prípade alsaských vín sa môžu viesť spory iba o tom či sú viac nemecké, alebo viac francúzske. Ale snáď sa nenájde nikto, kto by pochyboval o ich kvalite. Alsaský Gewurtztraminer vandage tardive, alebo Tokay Pinot gris patria bez akejkoľvek diskusie k svetovej špičke. A to nie je iba subjektívny názor. Potvrdiť si túto pravdu na vlastnom jazyku mohli hostia prezentácie alsaských a luxemburských vín ktorú zorganizovala firma Budan, dovozca alsaských vín. Prezentáciu viedol Prof. Malík


Ako wellcome drink sa podával luxemburský crémant Cuvée l´Ecusson Brut od Bernard-Massard. Svieži sekt, víno malo ovocný charakter čo zodpovedá skôr nemeckej škole.
Nasledovali dva alsaské rizlingy. Riesling 2004 s jemným náznakom dehydronaftalénových tónov ktoré navodzovali pocit vyzretosti vína. Napriek tomu víno malo ešte stále ovocný charakter.
Prof. Malík dokáže nájsť netradičné slovné spojenia. O slovenských rizlingoch(rýnskych) sa povedal, že majú „inú množinu arogancie“ ako ich alsaskí súrodenci.
V poradí druhý Rizling, alebo ak chcete Riesling mal na etikete uvedený hrdý názov Grand cru a pochádzal z vinice Pfersigberg. Petrolejové tóny v ňom boli máličko výraznejšie(bol o rok starší), a celkovo bol o niečo elegantnejší ako predchádzajúca vzorka.
Jeden z posledných alsaských „tokajov“ Tokay Pinot gris bol v barikovom rúchu. Vanilínová vôňa a stredne bariková chuť s náznakmi dreva. Celkový dojem z vína bol príjemný, ale my sme si zatiaľ na biele bariky nezvykli.
Pozvanie prijali aj zástupci francúzskeho veľvyslanectva. Obchodný a ekonomický radca Jean-Antoine Giansily a obchodná atašé Renée-Christine Clavrie. Profesor im nezabudol pripomenúť, že názov tokaj už budeme smieť používať iba my a Maďari.
Ďalšie z podávaných vín ma dokázalo osloviť. Pinot gris, Grand Premiér cru Clos des Rochers od Bernard-Massarda. Veľmi pekné ovocné víno opäť pripomínalo skôr nemeckú školu. Ďalší Pinot gris, tentokrát z apelácie Chateau Schengen malo prakticky identické parametre, až na kyselinku ktorej malo o pol gramu menej. Aj toho pol gramu však u mňa posunulo na prvé miesto Clos des Rochers.
Rozdiel medzi Clos des Rochers a Chateau Schengen sme mali možnosť hľadať aj v Rieslingoch. Oba Bernard–Massard. A tento raz som hlasoval pre Chateau Schengen.
V súvislosti s názvom Schengen Prof. Malík neopomenul vytknúť obchodnému radcovi českej ambasády ing. Machovi, ostatné vyjadrenie českej diplomacie ohľadom spoločnej hranice.
Blanc fleur, zaznelo z úst Renée-Christine Clavrie. Biely kvet však nie je najpresnejší preklad. Gewurtztraminer Grand cru z vinice Pfersigberg mal vo vôni biele ruže. Medovo nasladlú vôňu bielych ruží s štipôčkou bieleho korenia. Takmer 30 gramov cukru v chuti tvorí ideálne lôžko v ktorom môžu ruže s korením a peknou kyselinkou ešte dlho odpočívať. Ja som si iba potvrdil starú pravdu o výnimočnosti alsaských tramínov.
Nasledovali červené vína. Cabernet Sauvignon a Merlot obe ročník 2003, so značkou Luc Pirlet. Krajší bol ten Merlot. Chateau Fontesteau z horného Médocu nieslo označenie Cru Burgois. Typické bordó, ktoré síce nemôže súperiť s titanmi ako Ch. Petrus a spol. ale nesnaží sa na ne podobať ani cenou.
Posledná vzorka bol Francúz. Francúz z Epernay. Pol Roger neznie práve najfrancúzskejšie, ale napriek tomu to tak je. Predstaviteľ tradičnej francúzskej školy. Champagne so zlatavou farbou, s výrazným buketom tak typickým pre Champagne. Biskvit a ešte raz biskvit. Neročníkové šampaňské v kategórii brut. Len tak mimochodom, ak Champagne, tak pre mňa jedine Brut.

tv