Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

postup31postup32postup33

26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
06
jún
2019

Zlatý pohár Česko Slovenska 2019

Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní po-soutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.

Nejúspěšnější vinařství získá putovní Zlatý pohár, který bude předán na soutěžním festivalu vín na Zelném trhu v Brně.

Více informací najdete na adrese www.zlatypohar.eu.
(Přihlásit vzorky můžete i pomocí formuláře zde: zlatypohar.eu/.../..._vzorku_Zlaty_pohar_2019.docx.)
06
august
2019

AWC Vienna 2019

Najväčšia oficiálne uznaná súťaž na svete. Vinár Michael Edlmoser založil súťaž, ktorá sa stala jednou z najväčších a najdôležitejších súťaží na svete. Počet vzoriek sa pohybuje okolo 13.000 a počet zúčastnených vinárstiev dosahuje takmer 2.000.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
31
december
2019

Víno roka - VínkoPRO 2019

VínkoPRO 2019 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2019.
Priebežné výsleky
Domov > Články > Z domova > 

Alsaské a Luxemburské vína v Trnave.

V prípade alsaských vín sa môžu viesť spory iba o tom či sú viac nemecké, alebo viac francúzske. Ale snáď sa nenájde nikto, kto by pochyboval o ich kvalite. Alsaský Gewurtztraminer vandage tardive, alebo Tokay Pinot gris patria bez akejkoľvek diskusie k svetovej špičke. A to nie je iba subjektívny názor. Potvrdiť si túto pravdu na vlastnom jazyku mohli hostia prezentácie alsaských a luxemburských vín ktorú zorganizovala firma Budan, dovozca alsaských vín. Prezentáciu viedol Prof. Malík


Ako wellcome drink sa podával luxemburský crémant Cuvée l´Ecusson Brut od Bernard-Massard. Svieži sekt, víno malo ovocný charakter čo zodpovedá skôr nemeckej škole.
Nasledovali dva alsaské rizlingy. Riesling 2004 s jemným náznakom dehydronaftalénových tónov ktoré navodzovali pocit vyzretosti vína. Napriek tomu víno malo ešte stále ovocný charakter.
Prof. Malík dokáže nájsť netradičné slovné spojenia. O slovenských rizlingoch(rýnskych) sa povedal, že majú „inú množinu arogancie“ ako ich alsaskí súrodenci.
V poradí druhý Rizling, alebo ak chcete Riesling mal na etikete uvedený hrdý názov Grand cru a pochádzal z vinice Pfersigberg. Petrolejové tóny v ňom boli máličko výraznejšie(bol o rok starší), a celkovo bol o niečo elegantnejší ako predchádzajúca vzorka.
Jeden z posledných alsaských „tokajov“ Tokay Pinot gris bol v barikovom rúchu. Vanilínová vôňa a stredne bariková chuť s náznakmi dreva. Celkový dojem z vína bol príjemný, ale my sme si zatiaľ na biele bariky nezvykli.
Pozvanie prijali aj zástupci francúzskeho veľvyslanectva. Obchodný a ekonomický radca Jean-Antoine Giansily a obchodná atašé Renée-Christine Clavrie. Profesor im nezabudol pripomenúť, že názov tokaj už budeme smieť používať iba my a Maďari.
Ďalšie z podávaných vín ma dokázalo osloviť. Pinot gris, Grand Premiér cru Clos des Rochers od Bernard-Massarda. Veľmi pekné ovocné víno opäť pripomínalo skôr nemeckú školu. Ďalší Pinot gris, tentokrát z apelácie Chateau Schengen malo prakticky identické parametre, až na kyselinku ktorej malo o pol gramu menej. Aj toho pol gramu však u mňa posunulo na prvé miesto Clos des Rochers.
Rozdiel medzi Clos des Rochers a Chateau Schengen sme mali možnosť hľadať aj v Rieslingoch. Oba Bernard–Massard. A tento raz som hlasoval pre Chateau Schengen.
V súvislosti s názvom Schengen Prof. Malík neopomenul vytknúť obchodnému radcovi českej ambasády ing. Machovi, ostatné vyjadrenie českej diplomacie ohľadom spoločnej hranice.
Blanc fleur, zaznelo z úst Renée-Christine Clavrie. Biely kvet však nie je najpresnejší preklad. Gewurtztraminer Grand cru z vinice Pfersigberg mal vo vôni biele ruže. Medovo nasladlú vôňu bielych ruží s štipôčkou bieleho korenia. Takmer 30 gramov cukru v chuti tvorí ideálne lôžko v ktorom môžu ruže s korením a peknou kyselinkou ešte dlho odpočívať. Ja som si iba potvrdil starú pravdu o výnimočnosti alsaských tramínov.
Nasledovali červené vína. Cabernet Sauvignon a Merlot obe ročník 2003, so značkou Luc Pirlet. Krajší bol ten Merlot. Chateau Fontesteau z horného Médocu nieslo označenie Cru Burgois. Typické bordó, ktoré síce nemôže súperiť s titanmi ako Ch. Petrus a spol. ale nesnaží sa na ne podobať ani cenou.
Posledná vzorka bol Francúz. Francúz z Epernay. Pol Roger neznie práve najfrancúzskejšie, ale napriek tomu to tak je. Predstaviteľ tradičnej francúzskej školy. Champagne so zlatavou farbou, s výrazným buketom tak typickým pre Champagne. Biskvit a ešte raz biskvit. Neročníkové šampaňské v kategórii brut. Len tak mimochodom, ak Champagne, tak pre mňa jedine Brut.

tv