Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

postup31postup32postup33

27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
Odovzdávanie vzoriek v zberných centrách:

od 03.04.2019 - do 8.4.2018 16:00 Zberné centrá v ČR
od 04.04.2019 - do 9.04.2019 16:00 Zberné centrá v SR
od 10.03.2019 - do 12.04.2019 16:00 Galéria Velvet, Hurbanovo nám. 46, Bojnice
30
apríl
2019

VÍNO SPU 2019

Vážení priatelia a milovníci vína,
v mene Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva (FZKI) SPU v Nitre si Vás dovoľujeme informovať, že dňa 30.4.2019 sa uskutoční odborná degustácia 11. ročníka celoslovenskej súťažnej výstavy vín „VÍNO SPU 2019“.
"Na Slovensku sa organizuje mnoho súťaží vín, ale táto, jediná, sa koná na vinohradnícko – vinárskej, AKADEMICKEJ pôde."
02
máj
2019

Concours mondial de Bruxelles 2019

Concours mondial de Bruxelles, bezpochýb jedna z najprestížnejších svetových súťaží sa v roku 2019 vracia späť do Európy. Presnejšie do švajčiarskeho Aigle, neďaleko Ženevského jazera. Ako sa už stalo dobrým zvykom, ZVVS opäť podporuje účasť na súťaži úhradou dopravných nákladov a pre členov ZVVS aj čiastočnou úhradou štartovného. Motiváciou môže byť aj prezentácia víťazných vín v priestoroch Národného salónu vín.
03
máj
2019

IX. medzinárodný vínny festival Rizlingu vlašského vo Svätom Petre

Cieľom je poukázať na kvalitu a špecifikum odrody „ Rizlingu vlašského“, ktorá má z historického a súčasného hľadiska výnimočné postavenie v našom regióne a Strednej Európe.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
07
máj
2019

Víno Hlohovec 2019

11. ročník súťažnej výstavy vín.
Súťaž je nominačnou pre Národný salón vín Slovenskej republiky.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
15
máj
2019

Pinot masters Limbach 2019

Cieľom výstavy je vyzdvihnúť a zdôrazniť kvalitu, zaujímavosť a rozmanitosť vín vyrobených z “Pinot“ rodiny.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
06
jún
2019

Zlatý pohár Česko Slovenska 2019

Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní po-soutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.

Nejúspěšnější vinařství získá putovní Zlatý pohár, který bude předán na soutěžním festivalu vín na Zelném trhu v Brně.

Více informací najdete na adrese www.zlatypohar.eu.
06
august
2019

AWC Vienna 2019

Najväčšia oficiálne uznaná súťaž na svete. Vinár Michael Edlmoser založil súťaž, ktorá sa stala jednou z najväčších a najdôležitejších súťaží na svete. Počet vzoriek sa pohybuje okolo 13.000 a počet zúčastnených vinárstiev dosahuje takmer 2.000.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
31
december
2019

Víno roka - VínkoPRO 2019

VínkoPRO 2019 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2019.
Priebežné výsleky
Domov > Články > Z domova > 

Ako som to voľakedy posral....

Ako som to voľakedy posral....

Nie je tak dávno doba, keď ľudia pozerali víno zložené z viacerých odrôd s dešpektom, ktorý sa zhmotnil v pohŕdavom výraze: zmeska. Tak ako dospelo slovenské víno, pomaly dospievajú aj naše názory. Dnešné kupáže často patria k tomu najlepšiemu čo nájdete v ponuke vinárstva.

Napriek hojnej medailovej žatve slovenských vín, tých ktoré sa môžu pýšiť titulom šampióna z medzinárodnej výstavy je ako šafranu a postačia nám na ne prsty jednej ruky. Narýchlo si viem spomenúť na štyri. Je medzi nimi biele, ružové, sladké a červené víno. Práve červené víno je kupážou. Kým pri monoodrodovom víne by sme mohli povedať, že víno sa jednoducho vydarilo, kupáž sa nikdy nevydarí. Kupáž si musí niekto vedieť najprv predstaviť a potom veľmi umne poskladať. Tak sa začal aj príbeh Camerlonu.


Rozhodol som sa tento príbeh vyrozprávať. Lepšie povedané príbeh nechám vyrozprávať Petra Matyšáka osobne, pretože nikto iný to neurobí lepšie ako on.


Prvú kupáž som urobil ešte v roku 1996 či 1997. Spolu s  Gabikou Vojtekovou sme jej dali názov Kráľ Ondrej II.  To boli moje začiatky. V každom prípade som chcel aby v cuvée dominoval Cabernet Sauvignon, ktorého sme mali dosť a ktorý som už v tom čase dosahoval výbornú kvalitu. Ku Cabernet Sauvignonu sme pridali Dornfelder, Frankovku modrú  a Alibernet.
To bola moja prvá skúsenosť. Vtedy som to trochu posral, vedel som,  že víno potrebuje pár mesiacov na scelenie, ale nemal som peniaze na barikové sudy tak som to dal do veľkého suda. Ak vínu doprajete čas, aj veľký sud odvedie kus práce. Víno sme nafľašovali a dali do predaja. Na etikete bolo uvedené Kráľ Ondrej II, cuvée. Aj keď sme ľuďom donekonečna vysvetlili čo je to cuvée, preložili si to ako zmeska a výsledkom bol takmer nulový predaj vína. Štvalo ma to, pretože víno som pokladal za skvelé víno. Už sme vedeli robiť jablčno-mliečnu fermentáciu, takže bolo mäkké, predýchané, ale nikto ho nekupoval.


Sud mal objem 3700 litrov. Asi 1700 sme dali do predaja ako fľašové a keď predaj viazol, zvyšných dvetisíc litrov sme predali ako sudové víno. No a potom sa stalo niečo nečakané. Ľudia, ktorí Kráľa Ondreja ochutnali iba zo zvedavosti, k nám začali zrazu chodiť a jediné čo chceli bola naša prvá kupáž Kráľ Ondrej II. My sme to skvelé víno rozpradali ako stolové víno, pretože sme nemali dostatok trpezlivosti. Takže to bola moja prvá skúsenosť s cuvée. Potom sme síco čosi skúšali, ale také prvé ozajstné cuvée, ktoré sme si mohli dovoliť urobiť bez kompromisu aj čo sa týka kvality základného vína aj barikových sudov, prišlo na svet až v ročníku 2007.    


Boli sme vo Francúzsku, v Bordeaux a nebudem tajiť, že sme sa nechali trochu inšpirovať. Veľmi ma však zaujímalo, či dokážeme aj u nás vyrobiť niečo podobné. Tým impulzom, ktorý definitívne rozhodol(a situácia sa na nešťastie nezmenila dodnes) bola skutočnosť, že sme mali dve vína, ktoré u nás neboli povolené(odrody Merlot a Cabernet Frank nie sú zapísané v listine povolených odrôd).  Mali sme ich relatívne dosť a tak sme chceli skúsiť aký je ich potenciál. Merlot je vhodný do kupáží, navyše vín odrody Cabernet Sauvignon sme mali už v portfóliu dosť.  Z Rúbane, z Mužle aj z Hlohovca, takže nám nerobilo problém časť vína uvoľniť do kupáže.


Chceli sme urobiť bordó kupáž na slovenský, presnejšie na južnoslovenský spôsob, pretože všetky použité vina boli z južnoslovenskej vinohradníckej oblasti.


Zo začiatku som netušil že sa to podarí až tak dobre. Krásne sú ročníky 2007 aj 2009, ale 2011 je doslova úžasná. V tom roku sa mimoriadne, ale naozaj mimoriadne sa vydarila odroda Cabernet franc, ktorá dokáže dať vínu pečať.


Príbeh jeho zrodu je tak trochu tragikomický. Chceli sme dať kupáži názov Camerlot, čo nám však zakázali. Odroda Merlot nie je zapísaná v listine registrovaných odrôd, z názvu vytiahli slovo Merlot a zákaz bol na svete. Takže z Camerlotu sa stal Camerlon. Ročník 2011 sme mali s sudoch skoro 2 roky. V Zurichu sa stalo víno šampiónom čo je jedno z najväčších zadosťučinení v mojom vinárskom živote. Komisia ktorá absolútne netušila odkiaľ víno je, mu udelila titul šampióna. Ešte pred viac ako 10 rokmi veľa ľudí tvrdilo, že u nás nikdy neurobíme veľké červené víno. Titul šampióna, ktorý sme získali v Zurichu, nie je prvým ocenením pre slovenské červené víno, ale mňa nesmierne teší. Na juhu Slovenska v dobrých či výnimočných ročníkoch dokážeme dorobiť vína plne porovnateľné so svetovou prvou ligou, ktoré si dokážu veľmi dlho udržať ovocnosť a sviežosť.
Camerlon je víno, ktoré robíme iba vo výborných ročníkoch. Cukornatosť hrozna musí byť najmenej 23,5 až 24 °NM. Inak to nemá zmysel. Tedaaspoň čo sa týka Camerlonu. Robili sme ročník 07, 08 bola slabá, opäť sme urobili Camerlon 2009, vynechali sme 2010, ročník 2011 bol super, 2012 tiež, ale 2013 a 2014 sme znovu nerobili. Čo sa týka ročníka 2015, to ešte uvidíme. Dodáva enológ vinárstva Jaroslav Žák.


Camerlon 2007

Stredne sýta rubínovo červená farba prezrádza vek vína prostredníctvom väčšieho gradientu farby a tehlovočerveným okrajom. V kalichu víno zanecháva viskózne slzy.Vôňa je elegantná, dostatočne intenzívna. V prvom nose sa objavia ...


Camerlon 2009

Farba vína je stredne sýta a aj keď má nastupujúci tehlový okraj, gradient farby je ešte krátky. Vôňa je spočiatku čiastočne uzavretá. Ihneď sa v nej prejavuje pevnosť, elegancia, pôsobivá aróma ktorá je fúziou...


Camerlon 2011

Zatiaľ najlepšie víno od Matyšáka a nie len od neho.Ihneď od prvého momentu je mi jasné že mám v kalichu znamenité víno. Mimoriadne podmanivá a komplexná aróma, v ktorá okrem obligátnych aróm ovocia a empyreumatík nájdete aj arómu...


Camerlon 2012

Mäkká a hlboká vôňa už v podchladenom stave. Prezreté čierne ovocie, predovšetkým černice s morušami a na pozadí veľmi elegantné...


Camerlon 2011

Veľké víno. Škoda slov, treba ho ochutnať. Alebo ešte lepšie, odložiť do archívu na slávnostné chvíle.

Camerlon 2012

Víno ešte nie je nafľašované a stále odpočíva v sude. Toto je víno pri ktorom si môžeme predstaviť, čo to znamená nákup en primeur.

Camerlon 2009

Expresívne s krásnym prejavom cédra a horkej čokolády, ale aj modrých odtieňov slivky, čiernych arómam černíc a moruší.

Camerlon 2007

Prvý seriózny pokus o kupáž v štýle bordeuax dopadol nad očakávanie. Ako vyzerá víno ročníka 2007 po ôsmych rokoch?