Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

postup31postup32postup33

27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
Odovzdávanie vzoriek v zberných centrách:

od 03.04.2019 - do 8.4.2018 16:00 Zberné centrá v ČR
od 04.04.2019 - do 9.04.2019 16:00 Zberné centrá v SR
od 10.03.2019 - do 12.04.2019 16:00 Galéria Velvet, Hurbanovo nám. 46, Bojnice
30
apríl
2019

VÍNO SPU 2019

Vážení priatelia a milovníci vína,
v mene Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva (FZKI) SPU v Nitre si Vás dovoľujeme informovať, že dňa 30.4.2019 sa uskutoční odborná degustácia 11. ročníka celoslovenskej súťažnej výstavy vín „VÍNO SPU 2019“.
"Na Slovensku sa organizuje mnoho súťaží vín, ale táto, jediná, sa koná na vinohradnícko – vinárskej, AKADEMICKEJ pôde."
02
máj
2019

Concours mondial de Bruxelles 2019

Concours mondial de Bruxelles, bezpochýb jedna z najprestížnejších svetových súťaží sa v roku 2019 vracia späť do Európy. Presnejšie do švajčiarskeho Aigle, neďaleko Ženevského jazera. Ako sa už stalo dobrým zvykom, ZVVS opäť podporuje účasť na súťaži úhradou dopravných nákladov a pre členov ZVVS aj čiastočnou úhradou štartovného. Motiváciou môže byť aj prezentácia víťazných vín v priestoroch Národného salónu vín.
03
máj
2019

IX. medzinárodného vínneho festivalu Rizlingu vlašského vo Svätom Petre

Cieľom je poukázať na kvalitu a špecifikum odrody „ Rizlingu vlašského“, ktorá má z historického a súčasného hľadiska výnimočné postavenie v našom regióne a Strednej Európe.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
07
máj
2019

Víno Hlohovec 2019

11. ročník súťažnej výstavy vín.
Súťaž je nominačnou pre Národný salón vín Slovenskej republiky.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
15
máj
2019

Pinot masters Limbach 2019

Cieľom výstavy je vyzdvihnúť a zdôrazniť kvalitu, zaujímavosť a rozmanitosť vín vyrobených z “Pinot“ rodiny.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
06
jún
2019

Zlatý pohár Česko Slovenska 2019

Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní po-soutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.

Nejúspěšnější vinařství získá putovní Zlatý pohár, který bude předán na soutěžním festivalu vín na Zelném trhu v Brně.

Více informací najdete na adrese www.zlatypohar.eu.
06
august
2019

AWC Vienna 2019

Najväčšia oficiálne uznaná súťaž na svete. Vinár Michael Edlmoser založil súťaž, ktorá sa stala jednou z najväčších a najdôležitejších súťaží na svete. Počet vzoriek sa pohybuje okolo 13.000 a počet zúčastnených vinárstiev dosahuje takmer 2.000.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
31
december
2019

Víno roka - VínkoPRO 2019

VínkoPRO 2019 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2019.
Priebežné výsleky
Domov > Články > Z domova > 

Ako sa hodnotí kvalita vína

Ako sa hodnotí kvalita vína

Pred časom bol v magazíne Tesco alkoholické nápoje uverejnený článok, v ktorom Ing. Marek Závracký, PhD., hlavný inšpektor Štátnej veterinárnej správy a vedúci oddelenia pre kontrolu vína, popisoval proces kontroly vína. Keďže redakcia magazínu jeho odpoveď výrazne krátila, prinášame vám úplné znenie rozhovoru.

Rozhovor s Marekom Závrackým


1. Otázka: Ako prebieha proces kontroly vína?
Odpoveď : Kontrolu vykonávame na všetkých stupňoch výroby, distribúcie  a predaja vína. Pri kontrole je dôležité, aby inšpektor mal zadefinované zameranie a cieľ  kontroly. Kontroly sa vykonávajú napríklad  na vysledovateľnosť pôvodu hrozna a vína, na kvalitu v senzorických znakoch, na označovanie alebo na zdravotnú bezpečnosť a hygienu výroby alebo predaja. Základným cieľom pri všetkých kontrolách je hlavne ochrana spotrebiteľa a ochrana vnútorného trhu. Súčasťou  mnohých  kontrol  je   aj  kontrola  vysledovateľnosti vína od predávanej fľašky v supermarkete smerom späť cez centrálny sklad k  dodávateľovi, výrobcu až do vinohradu.
Takýto proces kontroly musí byť presne zdokladovaný a musia byť predložené a zdokumentované postupy od pestovania hrozna preukazujúce napríklad, že víno je naozaj vyrobené z deklarovanej odrody alebo koľko krát bola vykonaná ochrana viniča a akými prípravkami alebo ako bolo hrozno zberané a aké technologické úkony boli vykonané pri výrobe vína, kto víno finalizoval a nafľašoval až po dodávateľa do centrálneho skladu.


2. Otázka: Čo je pri kontrole najdôležitejšie? Vôňa, chuť, suroviny, z ktorých sa víno vyrába?
Odpoveď : Pri kontrole je najdôležitejšie  aby spotrebiteľ nebol klamaný, to znamená, že  označenie  výrobku musí  korešpondovať  s vnútorným obsahom fľaše,  a aby    víno   spĺňalo príslušné kvalitatívne parametre. Medzi najdôležitejšie  kvalitatívne znaky patrí čírosť, vôňa a chuť. Ak si spotrebiteľ  víno kupuje v obchodných reťazcoch, čo je najčastejší spôsob predaja na Slovensku, nevie čo je  v skutočnosti vo vnútri fľaše. Väčšina spotrebiteľov  sa riadi buď intuitívne podľa etikety alebo vie vopred  ktoré víno si chce  kúpiť.

Obrázok
3. Otázka:  Musí prejsť každé víno, ktoré sa objavuje na predajných pultoch kontrolou?
Odpoveď : S touto otázkou sa  stretávam mnoho krát. Na Slovensku sa snažíme slovenskú produkciu vína  kompletne skontrolovať u výrobcov. Kontrola všetkých akostných a prívlastkových vín s chráneným označením pôvodu je pred uvedením na trh skontrolovaná z pohľadu kvality v senzorických  a analytických  znakoch.   Kontrola vín v obchodnej  sieti  v predaji je náhodná. Túto skupinu vín tvoria vína   slovenského  aj zahraničného pôvodu. Ak by sme vykonávali kontrolu každého predávaného vína, tak vlastne by sme pre všetky obchodné reťazce vykonávali výstupnú kontrolu, čo je povinnosťou predajcu a nie kontrolného   orgánu.  Takáto kontrola    by  bola  aj  z technicko – ekonomického  hľadiska  nereálna. Predajca zodpovedá za kvalitu, označovanie a zdravotnú bezpečnosť vína, mnohým však táto vedomosť  chýba. Česť výnimkám, špecializovaný personál vo vinotékach vie čo predávajú a strážia si aj kvalitu. Ale zodpovednosť predaja v obchodných reťazcoch je  katastrofálna. V takýchto obchodných jednotkách vôbec nefunguje vnútorná kontrola kvality predaja vín. Tu je kontrola len pri vstupe dodávateľa do obchodného systému a potom nech dodávateľ zodpovedá za všetky nedostatky. V kultúrnom svete vinárskych veľmocí  by takáto politika neprešla a obchodný reťazec by sa sám zdiskreditoval so zlou povesťou.  Vo Francúzsku som sa stretol so systémom, kedy sa kontrola vykonáva len pri apelačných vínach a ostatné vína sa nekontrolujú z pohľadu kvality iba z pohľadu zdravotnej neškodnosti. Úroveň  kvality v tejto skupine  vín je ponechaná na výrobcoch a predajcoch. Ak si  námatkovo  kúpite vo Francúzsku, Nemecku alebo Rakúsku víno v obchodnom reťazci v porovnateľných cenových reláciách, určite nebudete sklamaný ale na Slovensku  je  situácia  bohužiaľ  iná.... je to len o odbornej vnútornej kontrole kvality predajcu.


4. Otázka: Čo sa deje s vínom, ktoré neprejde kontrolou?
Odpoveď : Ak sa kontrolou  zistí nedostatok vo víne, ktoré je uvádzané do predaja, je nariadené stiahnutie vína z trhu prostredníctvom správneho konania. Predajca alebo výrobca musí informovať kontrolný orgán o množstve vína stiahnutého z trhu   a ako sa s ním naložilo.   Spôsob likvidácie Nevyhovujúce vína musia byť zlikvidované v súlade s inou platnou legislatívou, napr. zákon o odpadoch a predajca musí vedieť dokladom preukázať spôsob likvidácie vína. Za všetky takéto nedostatky je ukladaný sankčný postih v zmysle zákona  o vinohradníctve  a vinárstve. Na Slovensku máme vynikajúce podmienky a terroir pre výrobu bielych a ružových vín, ale aj pre výrobu šumivých vín. Šumivé vína sa na Slovensku začali v poslednom období veľmi rozmáhať, a to  hlavne klasické metódy výroby s veľmi pozitívnym ohlasom u spotrebiteľov. Pri otepľovaní, aké máme aj tento rok, sa  Slovensko prezentovalo aj červenými vínami, ktoré zažiarili vo svete. 


5. Otázka: Máme na Slovensku kvalitné vína?
6. Otázka: Ako kúpiť kvalitné víno? Čím sa riadiť pri nákupe?
7. Otázka: Po ktorých slovenských vínach sa oplatí siahnuť?
8. Otázka: Čím sú slovenské vína výnimočné? Čo ich odlišuje od vín z iných krajín.
Odpoveď na 5-8: Kvalita je   pre mnohých spotrebiteľov relatívny pojem, preto  ak chceme   kúpiť kvalitné víno musíme  si   najskôr stanoviť pre koho a za akú cenu. Pre spotrebiteľa je dôležité si zodpovedať základné podmienky: požadovaná kvalita, primeraná  cena,  lákavý design, označenie na etikete a hlavne dobrá  dostupnosť pre spotrebiteľa. Zo slovenských vín by som odporúčal jednoznačne mladšie ročníky vína z kategórie CHOP. Okrem toho  sú  zo Slovenskej produkcie zaujímavé a vysoko kvalitné Tokajské vína vyrábané poctivou oxidatívnou technológiou, ľadové a slamové ročníkové vína, šumivé vína a hlavne rozkošné mladé ružové...


Zamyslenie: Aké vína sa ponúkajú slovenskému spotrebiteľovi
Slovensko  je krajina,  ktorá si v súčasnosti nevie zabezpečiť 100 % produkciu vlastného vína. Mnohí vinári  uskutočňujú  obrovský dovoz vína rôznej kvality za najnižšiu cenu. Tento stav je vyprovokovaný dopytom vína a podmienkami z obchodných reťazcov. Cez obchodné reťazce sa predá najväčší objem vín. Aj keď špecializované obchody ponúkajú aj predaj sudového vína, čo je pozostatok z predchádzajúcej éry, v súčasnosti je  sudové víno len doplnkovým artiklom v rámci ponuky predaja. Tým pádom je tu vyvíjaný enormný tlak na výrobcov od obchodných reťazcov, aby sa vedeli zmestiť do požadovaných cien vyprodukovaných vín.  Slovenských výrobcov kvalitných vín za normálnu cenu je veľké množstvo, ale  nie  sú zaujímaví pre spoluprácu s obchodnými reťazcami. Sú nahrádzaní zahraničnými dodávateľmi z Maďarska, Španielska za nákupné ceny hotových výrobkov,  ktorá sa rovná cene slovenského hrozna. Je pravda, že  treba zabezpečiť aj najlacnejšie vína  pre  nenáročných spotrebiteľov, ale aj tie musia byť v rozumnej dlhodobej kvalite a nie bezhlavo sa pozerať len na najnižšiu ponuku. Znovu sa vraciam do kultúrnych krajín vinárskeho sveta, kde  by  takáto politika  predaja bola neprípustná. Prejdite sa po ponuke vín v zahraničí a zistíte, že  sa  tam  predávajú  hlavne vína z domácej produkcie a až potom ako doplnkový tovar sú  aj zahraničné vína. Bohužiaľ na Slovensku patria naše slovenské vína  medzi doplnkový tovar. Výber vín zabezpečuje obchodný reťazec. Túto skutočnosť štátna kontrola vína  nevie zmeniť, máme voľný pohyb tovaru v rámci EU, zmenu môžu vykonať len obchodné reťazce „dobrovoľne“. S takýmto postojom predaja je Slovensko nasmerované k zániku vinohradníctva a vinárstva.