Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
01
január
2018

VínkoPRO 2018

VínkoPRO 2018 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2018.
Priebežné výsleky
01.01.2018 00:00
07
august
2018

AWC Vienna 2018

Najväčšia oficiálne uznaná súťaž na svete. Vinár Michael Edlmoser založil súťaž, ktorá sa stala jednou z najväčších a najdôležitejších súťaží na svete. Počet vzoriek sa pohybuje okolo 13.000 a počet zúčastnených vinárstiev dosahuje takmer 2.000.
07.08.2018 00:00
05
júl
2019

Požitavský festival vína

Prvý festival požitavských vín na jednom mieste.
05.07.2019 10:00
Domov > Články > Z domova > 

Aké bude víno ročníka 2015?

Aké bude víno ročníka 2015?

Po ročníku 2014, ktorý bol poznačený daždivým počasím koncom augusta a v priebehu septembra sa ročník 2015 ukazuje v lepšom svetle. Jarné mrazy vinič nepoškodili a až do konca júna keď bol mierny tlak múčnatky, bol priebeh počasia priaznivý. Zatiaľ vyzerá situácia veľmi nádejne a ak vydrží dobré počasie, môžeme sa tešiť na výborné víno, ktorého bude dostatok.

V auguste prišli extrémne teplá, ktoré pri skôr dozrievajúcich odrodách ako je napr. Irsaj Oliver a Muškát moravský, spôsobili rýchle dozrievanie. Najväčšou nevýhodou boli najmä vysoké nočné teploty rýchlejšie odbúravanie kyseliny jablčnej v hrozne. Dážď ktorý následne prišiel v niektorých prípadoch pomohol viniču aby ožil, ale v iných oblastiach, najmä na južnom Slovensku spôsobil nalievanie a praskanie bobúľ hrozna, predovšetkým pri odrodách Veltlínske zelené a Chardonnay. 

hrozno_10

Optimálny vývoj počasia v septembri by mal byť bez dažďa s dennými teplotami na úrovni 25 °C, pri súčasnom poklese nočných teplôt. Dlhodobá predpoveď počasia však sľubuje začiatkom septembra vlhké počasie, čo nie je práve ideálne.


Ročník 2006, ktorý bol považovaný za jeden z najlepších sa vyznačoval studeným a vlhkým augustom, ale teplou a dlhou jeseňou, keď hrozno dozrelo do vysokých cukornatostí pri zachovaní vysokého obsahu kyselín a vysokej úrovni aromatiky.  


V tejto chvíli však väčšina vinohradníkov považuje doterajší priebeh počasia za priaznivý. Taktiež aj množstvo hrozna je v tejto chvíli na úrovni dlhodobého priemeru. Jedno príslovie hovorí, že deň sa chváli zvečera a ročník by sme mali hodnotiť až v novembri či decembri keď si nalejeme do kalicha prvé víno. Na päťbodovej stupnici to zatiaľ vyzerá na 4 body.