Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

                      postup31postup32postup33

01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
01
december
2017

Furmint Forum 2017

Veľkolepá ochutnávka vín z odrody furmint. Okrem slovenských vín, sa budú dať ochutnať Furminty z Maďarska a to nielen z Tokajskej oblasti. Svoje vína prídu osobne predstaviť vinári z najznámejších slovenských a maďarských vinárstiev. Z netokajských oblastí tu budú Furminty z Balatonu, Balkánu, či zo Slovenska z Belej. Celkovo vás čaká viac ako 100 vín od viac ako 30 vinárov, skvelá príležitosť lepšie spoznať vína tejto jedinečnej odrody. Program zahŕňa takisto odborné workshopy na tému história a súčasnosť odrody Furmint.
01.12.2017 17:00
Domov > Články > Z domova > 

Aké bude víno ročníka 2015?

Aké bude víno ročníka 2015?

Po ročníku 2014, ktorý bol poznačený daždivým počasím koncom augusta a v priebehu septembra sa ročník 2015 ukazuje v lepšom svetle. Jarné mrazy vinič nepoškodili a až do konca júna keď bol mierny tlak múčnatky, bol priebeh počasia priaznivý. Zatiaľ vyzerá situácia veľmi nádejne a ak vydrží dobré počasie, môžeme sa tešiť na výborné víno, ktorého bude dostatok.

V auguste prišli extrémne teplá, ktoré pri skôr dozrievajúcich odrodách ako je napr. Irsaj Oliver a Muškát moravský, spôsobili rýchle dozrievanie. Najväčšou nevýhodou boli najmä vysoké nočné teploty rýchlejšie odbúravanie kyseliny jablčnej v hrozne. Dážď ktorý následne prišiel v niektorých prípadoch pomohol viniču aby ožil, ale v iných oblastiach, najmä na južnom Slovensku spôsobil nalievanie a praskanie bobúľ hrozna, predovšetkým pri odrodách Veltlínske zelené a Chardonnay. 

hrozno_10

Optimálny vývoj počasia v septembri by mal byť bez dažďa s dennými teplotami na úrovni 25 °C, pri súčasnom poklese nočných teplôt. Dlhodobá predpoveď počasia však sľubuje začiatkom septembra vlhké počasie, čo nie je práve ideálne.


Ročník 2006, ktorý bol považovaný za jeden z najlepších sa vyznačoval studeným a vlhkým augustom, ale teplou a dlhou jeseňou, keď hrozno dozrelo do vysokých cukornatostí pri zachovaní vysokého obsahu kyselín a vysokej úrovni aromatiky.  


V tejto chvíli však väčšina vinohradníkov považuje doterajší priebeh počasia za priaznivý. Taktiež aj množstvo hrozna je v tejto chvíli na úrovni dlhodobého priemeru. Jedno príslovie hovorí, že deň sa chváli zvečera a ročník by sme mali hodnotiť až v novembri či decembri keď si nalejeme do kalicha prvé víno. Na päťbodovej stupnici to zatiaľ vyzerá na 4 body.