Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
27
december
2017

Jánske vína BITA 2017

Srdečne Vás pozývame na " Jánske vína Bita 2017 - zimná verzia". Na ochutnávku bude na 11-tich stanovištiach pripravených viac ako 100 vzoriek vín ( prevažne mladých ) od vinohradníkov z lokality Nitra Dolné Krškany hon Bita.
Podmienky na výrobu vína boli v roku 2017 v našej lokalite vynikajúce príďte sa sami presvedčiť.
27.12.2017 14:00
Domov > Články > Z domova > 

20. ročník ochutnávky mladých vín v Nemčiňanoch

20. ročník ochutnávky mladých vín v Nemčiňanoch

Budeme ich jednotne volať svätokatarínske?

Záver roka v kalendári vinohradníkov a vinárov je nerozlučne spätý s ochutnávaním mladých vín a hodnotením ich potenciálu. Tento rok na Katarínu pozvali nemčinianski vinohradníci a vinári priateľov a milovníkov dobrého vína ochutnávať vína so závojom, ako sa im zvykne hovoriť, a spoločne prežiť pekný večer. Po prvýkrát v histórii takýchto stretnutí im ochutnávanie spríjemňovala živá hudba a spev v podaní domáceho LÝDIA BANDu.


Predseda spolku Vinohradníkov a vinárov Jozef Nízl privítal účastníkov v poradí už 20. ročníka ochutnávky mladých vín v Nemčiňanoch. Tradične na úvod každého ochutnávania sa zvykne prítomným prihovoriť a zhodnotiť vinohradnícky rok Ing. Karol Kríž, z Château Topoľčianky. Tento rok sa kvôli chorobe ospravedlnil, ale svoju správu vypracoval písomne a na ochutnávke ju predniesol Ing. Karol Lumnitzer.dsc_0428

Všetci prítomní dostali bodovací lístok, aby po ochutnaní podľa vlastného uváženia pridelili dvadsaťbodovým systémom body za vzhľad, vôňu a chuť vínu. Okrem nich, samozrejme, hodnotili víno i odborníci, ktorí posúvali hodnotiace lístky s bodmi vedúcemu ochutnávky Ing. Štefanovi Ailerovi a skrutátorke Ing. Terézii Jedličkovej. Po ochutnávke menšej skupiny vín jeden z odborných degustátorov vyhodnotil vína. Napokon sa odtajnili mená vinárov, ktorí získali najvyšší počet bodov vo svojej skupine. Potlesk patril mladým vínam Irsai Oliver z Fiero Wine Kmeťovo, Veltlín červený skorý z Vinárskych závodov Topoľčianky, Rulandské šedé Branislava Šveca z Nemčinian, Svätovavrinecké rosé z VZ Topoľčianky a Portugal modrý z VZ Topoľčianky.

Špecialitou ochutnávky bola výnimočná možnosť ochutnať vína z hrozna, ktoré nebolo počas vegetačného obdobia chemicky ošetrované. Okolo tohto druhu vína sa potom rozprúdila diskusia a zdá sa, že v budúcnosti sa mu podarí dostať aj na domáci trh, aj keď doposiaľ tomu bráni európska legislatíva.

Zaujala aj myšlienka Ing. Štefana Ailera, že mladé vína na Slovensku by potrebovali jednotný názov. Niečo podobné, ako majú Česi svätomartinské vína, Francúzi Beaujolais. U nás sa hovorí o prívlastku – svätokatarínske, čo by dobre znelo, len sa ešte musia na tomto dohodnúť odborníci. Nám sa to páči. Verme, že slovenské mladé víno nezostane bez mena dlho. A úplne na záver už len jedna veta. Dvadsiaty ročník ochutnávania mladého vína v Nemčiňanoch organizátori opäť zvládli na jednotku, nepoznajúc šedú rutinu vždy dokážu účastníkov niečím novým prekvapiť a potešiť.


Monika Nemčeková,

foto autorka

Mladé vína 2017 podľa Ing. Štefana Ailera

Ročník 2017 je oveľa lepší ako minulý, vydaril sa a kompromis medzi telom vín, ovocnosťou a kyselinami je úžasný. Biele vína sú krásne šťavnaté. Červené je ešte veľmi skoro hodnotiť. Našťastie sme tu dnes mali len päť vzoriek, lebo ešte majú svoj čas, ale ukazuje sa, že aj tieto vína budú veľmi pekné. Dnešný monitor je pre mňa až príjemným prekvapením voči 16. ročníku. Boli tu zdravé vína, čo je tiež svedectvo, že sa vinári učia a neustále pracujú na sebe. Na dnešnej ochutnávke bolo veľmi cítiť potenciál predložených mladých vín, tak sa môžeme naozaj tešiť na zrelé vína, ktoré sa budú nalievať v roku 2018.

Vinohradnícky rok podľa Ing. Karola Kríža.

dsc_0443Tuhá zima v januári oneskorila vývoj fenofáz viniča, čo bolo naším šťastím, pretože sa zopakoval scenár vlaňajšieho ročníka - jarné mrazy okolo 20. apríla. Poškodenie viniča nebolo také katastrofálne ako pred rokom a škody podľa jednotlivých oblastí dosiahli nulové až 30 % poškodenie. Viac bol postihnutý juh Slovenska ako sever. Násada strapcov na viniči bola dostatočná. Jar vystriedalo sucho v celom letnom období, v priemere chýbalo 170 mm zrážok, čo je kvantum chýbajúcej vody. Nedostatok zrážok a nerovnomerné rozloženie počas vegetácie sú hlavnou príčinou stresu viniča zo sucha, trpeli hlavne mladšie výsadby. Každým rokom sa znižuje hladina spodnej vody cca o 1 m a zmeny výkyvov počasia sledujeme čoraz s väčším znepokojením. Pozitívom priebehu leta bolo, že hubové choroby mali nepriaznivé podmienky na svoj rozvoj a aj tí, čo urobili minimálnu chemickú ochranu, dosiahli celkom slušnú úrodu, a ani obaľovače nespôsobili vážnejší problém. Skoré odrody sa začali zberať okolo 20.8. s nižším obsahom cukru v priemere o 2 až 3 stupne NM (normovaný muštomer) oproti vlaňajšku, kyseliny boli na úrovni minulého roka v niektorých prípadoch o 1 až 2 g. l. viac. V pohode sme oberali Müller Thurgau, Muškát Moravský, Veltlínske červené skoré, Modrý Portugal Bouvier. V prvej dekáde septembra prišlo zrážkové obdobie, niekde spadlo v priebehu týždňa 120 mm zrážok. Bobule u odrôd s tenšími šupkami začali praskať, preto ich bolo potrebné urýchlene zberať, čo sa sa odzrkadlilo na nižšej cukornatosti. Koncom septembra prišlo babie leto a odrody, ktoré prečkali nepriaznivé počasie, mohli dozrieť do plnej krásy. Babie leto nám dopomohlo aj k tvorbe cibéb, čo zvýšilo kvalitu produkcie. Záverom môžeme konštatovať, že úroda hrozna bola nad očakávanie, parametre kvality bielych odrôd hrozna boli kolísavé, u modrých stabilnejšie, napriek všetkým ťažkostiam môžeme kvalitu hrozna hodnotiť ako dobrú a veríme že aj tento rok budú vyrobené vína skvelých parametrov. Nezabúdame ani na lienku východnú - ázijskú, ktorá sa začala objavovať koncom babieho leta, hrozno bolo obraté, tak nám nespôsobila senzorické škody vo víne.