Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
29
november
2019

Vinum novum 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
31
december
2019

Víno roka - VínkoPRO 2019

VínkoPRO 2019 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2019.
Priebežné výsleky

Tirážny likér

Tirážny likér sa pridáva do tichého základného vína aby mohla prebehnúť sekundárna alkoholová fermentácia pri výrobe šumivých vín. Je to zmes vína, cukru, kvasiniek a ďalších pomocných látok, ktoré majú za úlohu zlepšiť sedimentáciu kvasničných kalov vo fľaši.

Obsah cukru sa zvyčajne pohybuje medzi 16 až 24 gramami na liter vína. Čím viac cukru enológ pridá, tým vyšší bude tlak oxidu uhličitého po prekvasení.
Ako kvasinky sa najčastejšie používa druh Saccharomyces bayanus, ktorý veľmi dobre znáša vyšší obsah alkoholu či pretlak oxidu uhličitého a dokáže víno spoľahlivo prekvasiť.
Ako pomocné látky možno použiť klasické číriace prostriedky používané pri výrobe tichých vín(napr. kazeín).