Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
26
január
2018

Víno Berta - rodinné vinárstvo zo Strekova

Cit pre poctivé víno strekovského regiónu majú v génoch. Cenné skúsenosti prenášajú s láskou a pokorou do práce vo vinohradoch už po niekoľko generácií, čo si vychutnáme v každom pohári vína značky Berta.
26.01.2018 19:00
01
marec
2018

Vitis Aurea Modra 2018

Členovia vinohradníckeho a vinárskeho spolku VINCÚR si Vás dovoľujú pozvať na XVIII.ročník medzinárodnej výstavy vín Vitis Aurea Modra 2018.
01.03.2018 00:00

Tirážny likér

Tirážny likér sa pridáva do tichého základného vína aby mohla prebehnúť sekundárna alkoholová fermentácia pri výrobe šumivých vín. Je to zmes vína, cukru, kvasiniek a ďalších pomocných látok, ktoré majú za úlohu zlepšiť sedimentáciu kvasničných kalov vo fľaši.

Obsah cukru sa zvyčajne pohybuje medzi 16 až 24 gramami na liter vína. Čím viac cukru enológ pridá, tým vyšší bude tlak oxidu uhličitého po prekvasení.
Ako kvasinky sa najčastejšie používa druh Saccharomyces bayanus, ktorý veľmi dobre znáša vyšší obsah alkoholu či pretlak oxidu uhličitého a dokáže víno spoľahlivo prekvasiť.
Ako pomocné látky možno použiť klasické číriace prostriedky používané pri výrobe tichých vín(napr. kazeín).