MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

Tirážny likér

Tirážny likér sa pridáva do tichého základného vína aby mohla prebehnúť sekundárna alkoholová fermentácia pri výrobe šumivých vín. Je to zmes vína, cukru, kvasiniek a ďalších pomocných látok, ktoré majú za úlohu zlepšiť sedimentáciu kvasničných kalov vo fľaši.

Obsah cukru sa zvyčajne pohybuje medzi 16 až 24 gramami na liter vína. Čím viac cukru enológ pridá, tým vyšší bude tlak oxidu uhličitého po prekvasení.
Ako kvasinky sa najčastejšie používa druh Saccharomyces bayanus, ktorý veľmi dobre znáša vyšší obsah alkoholu či pretlak oxidu uhličitého a dokáže víno spoľahlivo prekvasiť.
Ako pomocné látky možno použiť klasické číriace prostriedky používané pri výrobe tichých vín(napr. kazeín).