Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
01
január
2018

VínkoPRO 2018

VínkoPRO 2018 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2018.
Priebežné výsleky
01.01.2018 00:00
07
august
2018

AWC Vienna 2018

Najväčšia oficiálne uznaná súťaž na svete. Vinár Michael Edlmoser založil súťaž, ktorá sa stala jednou z najväčších a najdôležitejších súťaží na svete. Počet vzoriek sa pohybuje okolo 13.000 a počet zúčastnených vinárstiev dosahuje takmer 2.000.
07.08.2018 00:00
05
júl
2019

Požitavský festival vína

Prvý festival požitavských vín na jednom mieste.
05.07.2019 10:00

Tirážny likér

Tirážny likér sa pridáva do tichého základného vína aby mohla prebehnúť sekundárna alkoholová fermentácia pri výrobe šumivých vín. Je to zmes vína, cukru, kvasiniek a ďalších pomocných látok, ktoré majú za úlohu zlepšiť sedimentáciu kvasničných kalov vo fľaši.

Obsah cukru sa zvyčajne pohybuje medzi 16 až 24 gramami na liter vína. Čím viac cukru enológ pridá, tým vyšší bude tlak oxidu uhličitého po prekvasení.
Ako kvasinky sa najčastejšie používa druh Saccharomyces bayanus, ktorý veľmi dobre znáša vyšší obsah alkoholu či pretlak oxidu uhličitého a dokáže víno spoľahlivo prekvasiť.
Ako pomocné látky možno použiť klasické číriace prostriedky používané pri výrobe tichých vín(napr. kazeín).