Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

postup31postup32postup33

27
marec
2019

Vienále Topoľčianky 2019

Vienále Topoľčianky je unikátny projekt pod záštitou vinárstva Château Topoľčianky, pri ktorom hodnotenie vína majú v rukách výhradne dámy. Už po jedenásty krát sa stretnú degustátorky v Topoľčiankach, tentokrát v priestoroch Vinárskeho závodu Topoľčianky, aby vybrali to najlepšie z 12 kategórií hodnotených vín.
31
marec
2019

Víno Vráble 2019

Organizačný výbor výstavy zostavený z členov Združenia vrábeľských vinohradníkov, ZO Slovenského zväzu záhradkárov vo Vrábľoch a mesta Vráble usporiadajú 28. ročník súťažnej výstavy vín VÍNO VRÁBLE 2019, s nasledovným štatútom, ktorý je záväzný pre všetkých zúčastnených účastníkov.
04
apríl
2019

Agrovíno 2019

XXIII. VÝSTAVA SLOVENSKÝCH VÍN
05
apríl
2019

ŠURANY 2019

X. Požitavská výstava vín Šurany 2019
11
apríl
2019

Gustus Juvenilis 2019

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
13
apríl
2019

Vínne hody 2019

Súťažná výstava vín Vieska nad Žitavou 2019, 10. ročník
Národná súťaž slovenských novošlachtencov.
17
apríl
2019

Kráľovský Rizling, Svätý Jur 2019

Súťaž zameraná na odrodu Rizling rýnsky, ktorej pestovanie má vo Svätom Jure dlhodobú tradíciu a obľúbenosť.
27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
30
apríl
2019

VÍNO SPU 2019

Vážení priatelia a milovníci vína,
v mene Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva (FZKI) SPU v Nitre si Vás dovoľujeme informovať, že dňa 30.4.2019 sa uskutoční odborná degustácia 11. ročníka celoslovenskej súťažnej výstavy vín „VÍNO SPU 2019“.
"Na Slovensku sa organizuje mnoho súťaží vín, ale táto, jediná, sa koná na vinohradnícko – vinárskej, AKADEMICKEJ pôde."
02
máj
2019

Concours mondial de Bruxelles 2019

Concours mondial de Bruxelles, bezpochýb jedna z najprestížnejších svetových súťaží sa v roku 2019 vracia späť do Európy. Presnejšie do švajčiarskeho Aigle, neďaleko Ženevského jazera. Ako sa už stalo dobrým zvykom, ZVVS opäť podporuje účasť na súťaži úhradou dopravných nákladov a pre členov ZVVS aj čiastočnou úhradou štartovného. Motiváciou môže byť aj prezentácia víťazných vín v priestoroch Národného salónu vín.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
07
máj
2019

Víno Hlohovec 2019

11. ročník súťažnej výstavy vín.
Súťaž je nominačnou pre Národný salón vín Slovenskej republiky.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
15
máj
2019

Pinot masters Limbach 2019

Cieľom výstavy je vyzdvihnúť a zdôrazniť kvalitu, zaujímavosť a rozmanitosť vín vyrobených z “Pinot“ rodiny.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
06
jún
2019

Zlatý pohár Česko Slovenska 2019

Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní po-soutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.
Cíle soutěže vín Zlatý pohár Československa
Podpořit snahu o vznik a distribuci co nejkvalitnějších vín prostřednictvím odborného a nestranného zhodnocení vín.
Přispět k těsnějšímu propojení dvou velice podobných a historicky, jazykově a kulturně provázaných trhů v oblasti výroby a distribuce vína.
Zprostředkovat platformu, kde dochází k setkávání výrobců vín, distributorů vín, odborníků a spotřebitelů. Vzájemným porovnáním, sdílením názorů, zkušeností, myšlenek přispět k rozvoji odvětví.
Přispět k rozšíření odbytového trhu pro výrobce a distributory vín a zároveň k větší znalosti vín tuzemských i našich nejbližších sousedů mezi laickou i odbornou veřejností.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie

Nočná mora zvaná TCA

Nočná mora zvaná TCA

Podľa štatistík sú "korknuté" asi 4 fľaše zo 100. Je to veľa, málo? Nuž ak ste štatisticky priemerným Slovákom/Slovenskou, fľašu vína si otvoríte raz za tri týždne, čo je 17 fliaš za rok, na víno s pachuťou po korku asi nenatrafíte a ak aj áno, nie ste dostatočne trénovaní na to aby ste menej výraznú kontamináciu zachytili. Ak však beriete rady lekárov vážne a denne vypijete odporúčaných 2,5 dcl vína (dovolil som si spriemerovať muža a ženu do jednej štatistickej entity), korknuté fľaše otvoríte najmenej štyri. Ak je to navyše nejaké drahšie archívne víno, kde je pravdepodobnosť rozvoja TCA o niečo vyššia, tak to už skutočne nas... nasrdí.

Pachuť po korku a TCA.
Predpokladám, že medzi čitateľmi sa nájde aj niekoľko šťastlivcov, ktorí doteraz nemali možnosť spoznať pochuť(a pavôňu) po korku. Ak ovoniate nový čistý, alebo použitý, ale bezchybný korok, jeho vôňa je príjemná a k vínu sa správa neutrálne. Niekedy je vo víne cítiť aj divnú nepríjemnú chuť po lepidle z aglomerovaných korkových zátok. To však ešte stále nie je ten "náš korok."
Pachuť po korku nie je zapríčinená priamo korkom, ale jeho prostredníctvom je víno najčastejšie kontaminované. Pachuť po korku sa pripisuje látke zvanej trichlóranizol(skrátene TCA). Korok ako vada je výrazná a nepríjemná aróma, ktorá je niečo medzi plesňou, vlhkým kartónom a v extrémnom prípade aj mokrým psom. Víno je vďaka tomu nepitné.


img_3794


Korok je v tom nevinne. Niekedy.
Pamätám sa keď som pri jednej degustácii asi pred 10-15 rokmi, označil jedno víno za korknuté, Miloš Michlovský ma poopravil. "Řekni raději TCA, protože  pak se ukáže, že víno bylo pod šroubovákem a uděláno  v nerezu."  Zvykol som si teda používať  výraz TCA, aj keď dodnes pri medzinárodných degustáciách musím často okrem výrazu TCA, použiť aj výrazy corc, bouchon a tappo. TCA sa do vína môže dostať viacerými cestami, nie iba prostredníctvom korku. Na vine môže byť drevený sud, kartóny, čipsy, kontaminácia prostredia,...atď. Vinári dnes používajú na čistenie paru, peroxid vodíka, manganistan, ale ešte stále môžete nájsť aj chlórnan. Ak chlórnan použijete na dezinfekciu dreveného suda, či čohokoľvek čo má niečo spoločné s celulózou, vznik TCA vám môžem garantovať.


Čo je to TCA
Jednoduchá odpoveď je 2, 4, 6, trichlóranizol. Je to látka ktorá vzniká v dôsledku obrany baktérií a plesní pred, pre ne toxickými látkami. Iste si spomeniete na fenol, prípadne fenolovú vodu, ktorá sa používala na dezinfekciu. Kde sa však v korku zoberie fenol? Priamo fenol sa našťastie v korku nenachádza, ale papier, drevo aj korok obsahujú spojivo lignín, ktoré sa pri bielení korku chlórnanovými či chloritanovými preparátmi štiepi za vzniku trichlórfenolu a ten je pre baktérie a plesne rovnako toxický ako fenol a tak sa proti nemu snažia brániť. Niektoré z nich majú v enzymatickej výbave chlórfenolmetyltransferázu.
Tento enzým dokáže hydroxy skupinu(OH) tvoriacu fenol, zmeniť na metoxy skupinu(-OCH3) tvoriacu anizol.  Zlou správou je, že zoznam baktérií a plesní, ktoré disponujú týmto enzýmom z roka na rok narastá. Dobrou správou je, že bielenie korku chlórom už definitívne patrí minulosti. Pre úplnosť ešte uvediem, že výraz TCA nie je celkom presný. Okrem trichlóranizolu je zodpovedný za vadu zvanú korok aj mono, di, tetra či pentachlóranizol a to isté platí rovnako aj pre bróm deriváty anizolu. Správnejšie by sme teda mali vadu volať polyhaloanizoly a nie iba TCA. Vzhľadom na to, že výraz TCA je celosvetovo zaužívaný a akceptovaný, budem aj ja používať výraz TCA avšak vždy majte na pamäti, že je to celý komplex látok, nie iba jedna z nich.


Detekovateľnosť TCA
Ľudský nos je schopný zachytiť a identifikovať TCA vo vzduchu v neuveriteľne nízkej koncentrácii  cca 1 pikogram na liter vzduchu. To je keď 1 gram látky rozdelíte na bilión častíc (1012), prípadne ho rozptýlite v 1 km3 vzduchu. Aby ste TCA dokázali identifikovať vo víne, musí ho byť asi päťtisíc násobne viac, až 5 nanogramov. Citliví, či dobre trénovaní jedinci dokážu zachytiť TCA asi od 3-4 nanogramy.  To platí pre biele víno. V červenom víne sa hranica posúva na približne 7 nanogramov. Zaujímavosťou je káva z južnej Ameriky, ktorá sa v minulosti takisto vyznačovala prítomnosťou TCA, išlo o tzv. Rio defekt. V káve však ľahko prehliadnete aj 10 ng.


korok_03korok_04
kanáliky na korku sa nazývajú lenticelydetail


Toxicita TCA
TCA bol podozrievaný z karcinogenity, tieto informácie sa nakoniec nepotvrdili a dnes je TCA považované za zdravotne neškodný. To si však kedysi ľudia mysleli aj o DDT(dichlórdifenyl, trichlórmetylmetán), takže ja osobne by som „korok“ nepil ani keby to bol Petrus.


Únava degustátorov
Ďalšou zaujímavosťou je, že receptory nosa si na TCA veľmi rýchlo privyknú a strácajú citlivosť každým jedným ovoňaním. Preto sa ľahko môže stať, že aj skúsený degustátor nezachytí zjavne nadprahovú koncentráciu TCA, ak predtým ovoniaval niekoľko vín s tesne podprahovou koncentráciou TCA. Videl som štúdiu kde kalifornskí vedci porovnávali citlivosť rôznych analytických metód na širokej vzorke kalifornských bielych vín. TCA na úrovni 1 – 2 ng obsahovalo každé jedno z nich. Takže otázka nestojí či vo víne TCA je, alebo nie je, ale koľko ho tam je.


Aká je pravdepodobnosť, že práve v mojom víne nájdem TCA
Našťastie z roka na rok nižšia, ale ešte stále môžeme uvažovať s číslom 4%, pesimisti hovoria až o 7%. Ak si aj kúpite víno s alternatívnym uzáverom, istotu že bude bez TCA nemáte nikdy. Samozrejme s korkom pravdepodobnosť kontaminácie rastie a to ako na potvoru, práve pri starších archívnych vínach. Stretol som sa však aj s vínom, v ktorom bol  mimoriadne vysoký obsah TCA ani nie týždeň po nafľašovaní. Výrobcovia korkov však robia všetko preto aby sa TCA definitívne zbavili. Nové korkové zátky už majú dokonca garantovaný nízky obsah TCA, takže ak sa pri novom korku objaví TCA ide zrejme o sekundárnu kontamináciu. Ak je vinár babrák a má pivnicu kontaminovanú, potom je jedno aký uzáver použije. TCA si môže zaniesť do vína aj bentonitom, ktorý bol nevhodne skladovaný.


Je to naozaj až také zlé?
Ak sa budeme držať spomenutých 4%, potom škody spôsobené ročne iba na Slovensku by predstavovali milióny eur. Vplyvom použitia alternatívnych uzáverov, kvalitnejších korkov, lepšej hygieny, vylúčenia chlóru z celého procesu, a aj lepšej informovanosti vinárov, percento napadnutých vín neustále klesá. TCA sa zrejme nezbavíme nikdy, rovnako ako sme sa nezbavili osýpok, ale verím, že sa podarí výskyt TCA potlačiť na zanedbateľnú úroveň. 


Čo robiť ak nájdem vo víne TCA.
Najjednoduchšie je to asi v reštaurácii. Fľašu po ochutnaní jednoducho odmietnete a hotovo.
Viem, že nikomu sa asi nechce chodiť s fľašou naspäť do obchodu a tam sa nejakej predavačke pokúšať vysvetliť, prečo to víno, navyše ak je fľaša otvorená, chcete vrátiť. Zhruba to isté platí aj ste kúpili víno od vinára, ktorý má vinárstvo 20, 30, 50 km ďaleko. Ochota ísť víno vrátiť je priamo úmerná cene a počtu fliaš ktoré ste kúpili. Môj osobný názor je taký, že ak bola korknutá jedna fľaša, tak v danej šarži bude  skôr či neskôr korknutých viac fliaš(ak je na vine korkový uzáver), prípadne dokonca všetky ak je chyba niekde inde, takže ja by som vrátil všetky vína, nie len tú jednu fľašu. Najmä ak si ich chcem odložiť do pivnice na dlhšiu dobu. Ak sa aj rozhodnete celú vec hodiť za hlavu a víno skončí vo výlievke, mali by ste aspoň informovať vinára. Jeden email nič nestojí a možno tým predídete ďalšiemu sklamaniu.


post scriptum: dnešné aglomerované korky sú už vyrábané sofistikovanejšie a pochuť po lepidle nájdete iba pri vínach, ktoré boli aglomerovanými zátkami uzatvorené tak aspoň desaťročie naspäť. To však boli vína u ktorých vinár odhadoval životnosť tak najviac dva roky. 


post scriptum 2: Nadávno som sa pobavil na vyjadrení jedného Taliana, ktorý má v Londýne reštauráciu a víno posudzuje aj pre Decanter. Ak nájde víno s TCA, použije ho na prípravu Risotto al tartufo. (rizoto s hľuzovkami). Výsledok je (vraj) niekedy ešte lepší, ako keď použije normálne víno.