Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
01
január
2018

VínkoPRO 2018

VínkoPRO 2018 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2018.
Priebežné výsleky
01.01.2018 00:00
07
august
2018

AWC Vienna 2018

Najväčšia oficiálne uznaná súťaž na svete. Vinár Michael Edlmoser založil súťaž, ktorá sa stala jednou z najväčších a najdôležitejších súťaží na svete. Počet vzoriek sa pohybuje okolo 13.000 a počet zúčastnených vinárstiev dosahuje takmer 2.000.
07.08.2018 00:00
05
júl
2019

Požitavský festival vína

Prvý festival požitavských vín na jednom mieste.
05.07.2019 10:00

Kryomacerácia

Kryomacerácia je proces pri ktorom sa pomleté a odzrnené hrozno, najčastejšie bielych odrôd, nechá macerovať vo vlastnom mušte pri nízkej teplote.

Nízka teplota výrazne spomaľuje biologické procesy a tak dovoľuje nechať hrozno naležať po určitú dobu, pričom sa do muštu extrahujú látky obsiahnuté v šupke hrozna. Víno sa tak stáva, aromatickejším so širším spektrom aróm, pôsobí komplexnejšie, má vyššiu intenzitu farby a v závislosti od času a teploty kryomacerácie sa môže zvýšiť aj úroveň polyfenolov. V prípade kryomacerácie hrozna je teplota najčastejšie v rozmedzí 0 až 4 °C. Môže však dosahovať aj tesne mínusové teploty. Čím je teplota vyššia, tým rýchlejšie sa látky obsiahnuté v šupke extrahujú, ale zvyšuje sa pravdepodobnosť začiatku fermentácie, ktorá je spravidla nežiadúca.

Rmut je možné na požadovanú teplotu schladiť buď vo výmenníkoch tepla, alebo pridaním inertného média schladeného na nízku teplotu. Takýmto médiom môže byť suchý ľad(tuhý oxid uhličitý), tekutý oxid uhličitý, ale napr. aj tekutý dusík. Výhodou oxidu uhličitého je, že okrem zníženia teploty ostáva rozpustený v mušte a tak napomáha extrakcii aromatických látok a zároveň vytvára prostredie, ktoré nie je ideálne pre baktérie a kvasinky.

Čas kryomacerácie môže byť rôzny a závisí na rozhodnutí enológa, ale najčastejšie sa pohybuje v rozsahu niekoľko hodín až niekoľko dní.

Kryomacerácia je pritom veľmi šetrný, fyzikálny postup.  Pri dodržaní istých technických či ideových podmienok sa môže využívať aj v neintervenčnom vinárstve.