Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

postup31postup32postup33

21
marec
2019

Vínne trhy Pezinok 2019

Vážení priatelia, organizačný výbor si vás dovoľuje pozvať na 24. ročník podujatia, ktoré má na Slovensku dobré meno a tradíciu. Predkladáme vám štatút súťaže, ktorý je záväzný pre všetkých účastníkov VTP 2019.
27
marec
2019

Vienále Topoľčianky 2019

Vienále Topoľčianky je unikátny projekt pod záštitou vinárstva Château Topoľčianky, pri ktorom hodnotenie vína majú v rukách výhradne dámy. Už po jedenásty krát sa stretnú degustátorky v Topoľčiankach, tentokrát v priestoroch Vinárskeho závodu Topoľčianky, aby vybrali to najlepšie z 12 kategórií hodnotených vín.
31
marec
2019

Víno Vráble 2019

Organizačný výbor výstavy zostavený z členov Združenia vrábeľských vinohradníkov, ZO Slovenského zväzu záhradkárov vo Vrábľoch a mesta Vráble usporiadajú 28. ročník súťažnej výstavy vín VÍNO VRÁBLE 2019, s nasledovným štatútom, ktorý je záväzný pre všetkých zúčastnených účastníkov.
04
apríl
2019

Agrovíno 2019

XXIII. VÝSTAVA SLOVENSKÝCH VÍN
05
apríl
2019

ŠURANY 2019

X. Požitavská výstava vín Šurany 2019
11
apríl
2019

Gustus Juvenilis 2019

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
13
apríl
2019

Vínne hody 2019

Súťažná výstava vín Vieska nad Žitavou 2019, 10. ročník
Národná súťaž slovenských novošlachtencov.
17
apríl
2019

Kráľovský Rizling, Svätý Jur 2019

Súťaž zameraná na odrodu Rizling rýnsky, ktorej pestovanie má vo Svätom Jure dlhodobú tradíciu a obľúbenosť.
27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
02
máj
2019

Concours mondial de Bruxelles 2019

Concours mondial de Bruxelles, bezpochýb jedna z najprestížnejších svetových súťaží sa v roku 2019 vracia späť do Európy. Presnejšie do švajčiarskeho Aigle, neďaleko Ženevského jazera. Ako sa už stalo dobrým zvykom, ZVVS opäť podporuje účasť na súťaži úhradou dopravných nákladov a pre členov ZVVS aj čiastočnou úhradou štartovného. Motiváciou môže byť aj prezentácia víťazných vín v priestoroch Národného salónu vín.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
07
máj
2019

Víno Hlohovec 2019

11. ročník súťažnej výstavy vín.
Súťaž je nominačnou pre Národný salón vín Slovenskej republiky.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
15
máj
2019

Pinot masters Limbach 2019

Cieľom výstavy je vyzdvihnúť a zdôrazniť kvalitu, zaujímavosť a rozmanitosť vín vyrobených z “Pinot“ rodiny.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
06
jún
2019

Zlatý pohár Česko Slovenska 2019

Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní po-soutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.
Cíle soutěže vín Zlatý pohár Československa
Podpořit snahu o vznik a distribuci co nejkvalitnějších vín prostřednictvím odborného a nestranného zhodnocení vín.
Přispět k těsnějšímu propojení dvou velice podobných a historicky, jazykově a kulturně provázaných trhů v oblasti výroby a distribuce vína.
Zprostředkovat platformu, kde dochází k setkávání výrobců vín, distributorů vín, odborníků a spotřebitelů. Vzájemným porovnáním, sdílením názorů, zkušeností, myšlenek přispět k rozvoji odvětví.
Přispět k rozšíření odbytového trhu pro výrobce a distributory vín a zároveň k větší znalosti vín tuzemských i našich nejbližších sousedů mezi laickou i odbornou veřejností.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie

Hydrodol.

Hydrodol.

Ak ste sa v priebehu posledného polroka zúčastnili niektorej vinárskej akcie, napríklad Dňa otvorených pivníc, pravdepodobne už máte za sebou prvú skúsenosť s prípravkom Hydrodol. Je to výživový doplnok, ktorý pomáha zmieňovať ťažkosti spojené s konzumáciou alkoholu, ako je známa ranná nevoľnosť. Mechanizmus účinku a ďalšie podrobnosti vysvetľuje stať v knihe o víne od autorov Miloša Mikuša a Petra Pružinca.




Metabolizmus alkoholu a dôsledky jeho konzumácie

Alkoholizmus sa javí byť spojený so zvýšenou mierou následkov po konzumácii alkoholu a má vzťah ku genetickej náchylnosti a môže byť spätý aj so zvýšenou akumuláciou acetaldehydu(metabolický produkt oxidácie etanolu) . To je v protiklade so všeobecne prijímaným názorom, že ťažkosti po konzumácii alkoholu by mohli regulovať rozvoj alkoholizmu, lebo toto tvrdenie nemá oporu v nijakých dostupných epidemiologicko - klinických zisteniach.

To znamená, že rozvoj alkoholizmu alebo závislosť od alkoholu sú procesy nezávislé od rozsahu a intenzity symptómov spojených s konzumáciou alkoholu.

Slovenčina na stav, v ktorom sa postihnutý ocitne ráno, napriek početnému zastúpeniu pijanov v populácii, nemá výraz. Stredoslováci vraj majú krajové – pľúšť – ale celoslovensky sa to nepočíta. V češtine existuje jediný – kocovina. Fíni majú údajne až sedem výrazov – kvalitatívne odlišných.

Stav po požití alkoholu (u mnohých osôb aj striedmom) sprevádzajú symptómy, ktoré sú výsledkom akumulácie viacerých metabolitov a taktiež zmien kofaktorov oxidačno-redukčných procesov, s následnými zmenami hladín celkového metabolizmu. Tieto symptómy zvyčajne pozostávajú z bolestí hlavy, kognitívnych porúch(poruchy rozpoznávania) (66 %), pocitu celkovej nevoľnosti (60 %), gastritídy(žalúdočné ťažkosti) (40 %), hnačky (36 %), straty chuti do jedla (21 %), tremoru(triaška) (20 %) a nauzei(nutkanie na zvracanie) (9 %). Pozorované symptómy dosahujú svoj vrchol po 14 až 16 hodinách.

Epidemiologické dôkazy jasne ukazujú, že ide o vážny problém v spoločnosti. V americkej štúdii až 25 % študentov potvrdilo, že mali tieto problémy aspoň raz počas posledného týždňa, pričom 29 % z nich vynechalo z tohto dôvodu vyučovací proces. Problémy sprevádzané absenciou v práci majú na druhý deň častejšie tí, čo konzumujú málo, prípadne stredne veľa v porovnaní so silnými, vycvičenými pijanmi. Hoci sa pomerne veľa investuje do boja s alkoholizmom, u silne závislých mierne popíjanie spolu s jeho následkami predstavuje výrazne väčšiu ekonomickú stratu spôsobenú najmä absenterizmom, nehodami a zlými pracovnými výkonmi.

Napríklad vo Fínsku, ktoré má porovnateľnú populáciu so Slovenskom, dôjde k strate 1 milióna pracovných dní z dôvodu nevoľnosti nasledujúci deň. Prohibícia a ani iné kampane snažiace sa zmierniť túto situáciu neboli účinné. Rozvoj alkoholizmu a závislosti od alkoholu, ako aj zdravotné následky vznikajúce ako dôsledok prílišnej konzumácie alkoholu sú komplexným výsledkom vyplývajúcim zo sociálnych, osobnostných, ako aj genetických faktorov.

Dnes existujú jednoznačné dôkazy, že genetická variabilita má podstatný vplyv na individuálne riziko rozvoja alkoholizmu u daného jedinca. Je zaujímavé, že poruchy osobnosti a problémy s alkoholom korelujú preukazne u tých jedincov, čo trpia vážnejšími dôsledkami po pití, a nie u tých, čo následkami vo veľkom rozsahu netrpia (sviniari!).

Žalúdok je prvým miestom, kde sa začína jeho metabolizmus. Tu sa štiepi zhruba 10 – 15 % alkoholu enzýmom alkoholdehydrogenázou, ktorého prítomnosť a aktivita je nízka, resp. nulová pri niektorých etnických skupinách, napr. u Japoncov. Tí sa chudáci opijú po jednom-dvoch pohárikoch. Po absorpcii do krvi sa alkohol metabolizuje v pečeni. Činnosťou pečeňovej alkoholdehydrogenázy vzniká acetaldehyd a redukovaná forma NAD (NADH).

Nadbytok NADH zasahuje do mnohých enzymatických pochodov v bunkách, ovplyvňujúc tak metabolizmus sacharidov, proteínov, mastných kyselín, ako aj celkovú homeostázu organizmu, imunitnú odpoveď či uvoľňovanie hormónov. Akumulácia acetaldehydu taktiež vyúsťuje do série toxických nežiaducich účinkov ovplyvňujúcich také pochody, ako je proteosyntéza, opravy DNA, metabolizmus glukózy či oxidačno-redukčné reakcie. Metabolizmus alkoholu zjavne ovplyvňuje aj geneticky podmienená hladina enzýmu aldehyddehydrogenázy, degradujúceho vznikajúci acetaldehyd. Taktiež dochádza k akumulácii acetátu, ktorý môže mať vplyv na krvný tlak. Mnohé z vyššie uvedených reakcií uvoľňujú vodíkové ióny, čo vedie k zvýšenej acidóze.

Snaha o odstránenie nepríjemných následkov konzumácie alkoholu sa zameriava jednak na zlepšenie narušenej metabolickej rovnováhy v tele, ako aj na viazanie nahromadených toxínov. V prvom prípade užitie jednoduchých cukrov (fruktóza a glukóza) zlepšilo reakčný čas a došlo taktiež k poklesu voľných mastných kyselín a ketónov . Ako sľubné sa ukázalo použitie látok viažucich toxíny, ako je aktívne uhlie, karbonáty a vulkanická pôda. Uvedené látky sa však musia použiť pred alebo počas trávenia alkoholu, lebo nie sú schopné ovplyvniť už vzniknuté problémy. Na to si však málokto počas veselého popíjania spomenie, a keby aj – s čiernou hubou by vyzeral podozrivý. Na trhu v Európe a najmä v Japonsku existuje aj niekoľko produktov obsahujúcich extrakty z rastlín. Ich zloženie i účinky sú rôzne a väčšinou nespoľahlivé.

Prirodzenou cestou sa vybrali výskumní pracovníci z Richmondu v Austrálii. Po zvážení hlavných zmien v tele, ku ktorým dochádza počas a po konzumácii alkoholu, navrhli produkt, ktorého úlohou je kompenzovanie zmien v metabolizme sacharidov, aminokyselín a acidobázických zložiek. Produkt pôvodne nazývaný AlcodolTM sa z etických dôvodov premenoval na HydrodolTM.

Hydrodol obsahuje glukózu, fruktózu, 16 aminokyselín, 6 vitamínov, 2 minerály a antioxidant a podáva sa vo forme kapsúl. Zloženie zabezpečuje pufrovanie(tlmenie) negatívne pôsobiacich metabolitov pri odbúravaní alkoholu.

Pilotná štúdia ukázala, že až 38,5 % jedincov zaznamenalo po požití Hydrodolu redukciu symptómov spojených s konzumáciou alkoholu. Tieto výsledky taktiež ukázali, že Hydrodol je účinný pri užívaný počas konzumácie, alebo aj po nej. Dávka sa ukázala byť závislá od množstva skonzumovaného alkoholu. V ďalšej placebom kontrolovanej zaslepenej cross-over štúdii sa zistilo, že tento produkt je schopný potlačiť výskyt 54 % symptómov už po 45 minútach a 83 % z nich po 90 minútach, aj keď sa 4 kapsule požili nasledujúce ráno po konzumácii alkoholu. V placebo skupine nastalo iba 5-percentné zlepšenie.

Užitie Hydrodolu sa uprednostňuje už počas konzumácie (4 kapsule) a v prípade vážnych porušení životosprávy možno užiť ďalšie 4 kapsule opäť ráno. Užitie Hydrodolu nezrýchli odbúranie požitého alkoholu, nezníži jeho aktuálnu hladinu v obehu a nezvýši psychickú koncentráciu. Pomôže však tomu, kto si každé (i občasné a mierne) pitie ráno „odpyká“. Nemusí sa učiť po fínsky. Takže záverom k tomuto odseku musíme zvolať spolu so starým mudrcom: alkohol problémy nevyrieši! a dodať s ľudovou múdrosťou, ale ani minerálka!

Z knihy: O víne, M. Mikuš, P. Pružinec, 2007, Bonus CCS, Bratislava

pozn.: text kurzívou v zátvorkách je redakčná úprava