Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

                      postup31postup32postup33

01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
18
november
2017

Mladé víno v MOVINE

Mladé vína z produkcie vinárstva MOVINO môžete ochutnať
priamo v ich “rodisku” s výkladom od domácich pivničných majstrov.

Čaká na vás veľa dobrého vína ako aj chutné regionálne špeciality.

Vstupné 15 eur na osobu. V cene je zahrnutá ochutnávka 8 vzoriek vín, záhryz vo forme regionálnych špecialít, prehliadka výrobných priestorov.

Počet miest je limitovaný. Rezervácie na info@movino.sk alebo na telefónnom čísle 0903 650 691.

Tešíme sa na vás!
18.11.2017 16:00
01
december
2017

Furmint Forum 2017

Veľkolepá ochutnávka vín z odrody furmint. Okrem slovenských vín, sa budú dať ochutnať Furminty z Maďarska a to nielen z Tokajskej oblasti. Svoje vína prídu osobne predstaviť vinári z najznámejších slovenských a maďarských vinárstiev. Z netokajských oblastí tu budú Furminty z Balatonu, Balkánu, či zo Slovenska z Belej. Celkovo vás čaká viac ako 100 vín od viac ako 30 vinárov, skvelá príležitosť lepšie spoznať vína tejto jedinečnej odrody. Program zahŕňa takisto odborné workshopy na tému história a súčasnosť odrody Furmint.
01.12.2017 17:00

Dozážny likér

Dozážny prípadne aj expedičný likér sa používa na konečné dotvorenie štýlu šumivého vína. Jeho zloženie je často stráženým tajomstvom, pretože tento záverečný krok je veľmi dôležitý a dokáže výrazne zmeniť výsledný prejav šumivého vína.

Prídavok dozážneho likéru sa dokázateľne používa od roku 1836 a je pripisovaný farmaceutovi menom Jean Baptiste François 

Dozážny likér sa pridáva do šumivého vína po degoržovaní. Ako dôvod sa uvádza doplnenie objemu fľaše a nastavenie úrovne „zvyškového*“ cukru podľa požadovanej kategórie(Brut, Extra dry, atď). Životne dôležitý je prídavok oxidu siričitého do degoržovaného vína, pretože po sekundárnej fermentácii je veľmi citlivé na oxidáciu. O ovplyvnení celkového prejavu šumivého vína sa až tak často nehovorí, no správna skladba dozážneho likéru dokáže divy.

Dozážny likér je zmesou vína, cukru, niekedy aj destilátu a rozpusteného oxidu siričitého, ale nemusí obsahovať všetky zložky. Z uvedených premenných je možné vytvoriť nekonečný počet kombinácií. Víno môže byť mladé aj staré niekoľko rokov predýchané v starom dreve, prípadne v novom sude s výrazným vanilkovým prejavom bariku, víno môže byť mdlé na utlmenie ostrej kyseliny, ale môže byť aj výrazne kyslé na umocnenie sviežosti, v jeho skladbe kyselín môže prevládať kyselina mliečna, jablčná, vínna, obsah cukru môže byť rovný nule, ale takisto môže do vína vniesť aj rádovo 100 gramov cukru, môže obsahovať destilát, ale aj nemusí a ak áno, môže to byť nový destilát, ale aj niekoľkoročné brandy, atď.

Aj v prípade vína Zero dosage (žiadny prídavok) sa používa dozážny likér, neobsahuje však žiadny cukor. Najčastejšie obsahuje iba víno s oxidom siričitým. Teoreticky je možné na doplnenie použiť aj šumivé víno z inej, práve degoržovanej fľaše, takéto víno je však na okamžitú spotrebu.**

Víno na dozážny likér musí byť stabilné a prefiltrované cez sterilné dosky
.
--------------------------------------------------------------------------

* V skutočnosti nejde o zvyškový cukor, pretože nejde o prirodzený zvyšok po dokvasení, ale o pridaný (najčastejšie  trstinový) cukor

** Niekoľkokrát som mal možnosť vychutnať si práve degoržované víno bez prídavku čohokoľvek a priznávam, že takto mi chutí najviac.