Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

postup31postup32postup33

26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
06
jún
2019

Zlatý pohár Česko Slovenska 2019

Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní po-soutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.

Nejúspěšnější vinařství získá putovní Zlatý pohár, který bude předán na soutěžním festivalu vín na Zelném trhu v Brně.

Více informací najdete na adrese www.zlatypohar.eu.
(Přihlásit vzorky můžete i pomocí formuláře zde: zlatypohar.eu/.../..._vzorku_Zlaty_pohar_2019.docx.)
06
august
2019

AWC Vienna 2019

Najväčšia oficiálne uznaná súťaž na svete. Vinár Michael Edlmoser založil súťaž, ktorá sa stala jednou z najväčších a najdôležitejších súťaží na svete. Počet vzoriek sa pohybuje okolo 13.000 a počet zúčastnených vinárstiev dosahuje takmer 2.000.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
31
december
2019

Víno roka - VínkoPRO 2019

VínkoPRO 2019 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2019.
Priebežné výsleky

Dozážny likér

Dozážny prípadne aj expedičný likér sa používa na konečné dotvorenie štýlu šumivého vína. Jeho zloženie je často stráženým tajomstvom, pretože tento záverečný krok je veľmi dôležitý a dokáže výrazne zmeniť výsledný prejav šumivého vína.

Prídavok dozážneho likéru sa dokázateľne používa od roku 1836 a je pripisovaný farmaceutovi menom Jean Baptiste François 

Dozážny likér sa pridáva do šumivého vína po degoržovaní. Ako dôvod sa uvádza doplnenie objemu fľaše a nastavenie úrovne „zvyškového*“ cukru podľa požadovanej kategórie(Brut, Extra dry, atď). Životne dôležitý je prídavok oxidu siričitého do degoržovaného vína, pretože po sekundárnej fermentácii je veľmi citlivé na oxidáciu. O ovplyvnení celkového prejavu šumivého vína sa až tak často nehovorí, no správna skladba dozážneho likéru dokáže divy.

Dozážny likér je zmesou vína, cukru, niekedy aj destilátu a rozpusteného oxidu siričitého, ale nemusí obsahovať všetky zložky. Z uvedených premenných je možné vytvoriť nekonečný počet kombinácií. Víno môže byť mladé aj staré niekoľko rokov predýchané v starom dreve, prípadne v novom sude s výrazným vanilkovým prejavom bariku, víno môže byť mdlé na utlmenie ostrej kyseliny, ale môže byť aj výrazne kyslé na umocnenie sviežosti, v jeho skladbe kyselín môže prevládať kyselina mliečna, jablčná, vínna, obsah cukru môže byť rovný nule, ale takisto môže do vína vniesť aj rádovo 100 gramov cukru, môže obsahovať destilát, ale aj nemusí a ak áno, môže to byť nový destilát, ale aj niekoľkoročné brandy, atď.

Aj v prípade vína Zero dosage (žiadny prídavok) sa používa dozážny likér, neobsahuje však žiadny cukor. Najčastejšie obsahuje iba víno s oxidom siričitým. Teoreticky je možné na doplnenie použiť aj šumivé víno z inej, práve degoržovanej fľaše, takéto víno je však na okamžitú spotrebu.**

Víno na dozážny likér musí byť stabilné a prefiltrované cez sterilné dosky
.
--------------------------------------------------------------------------

* V skutočnosti nejde o zvyškový cukor, pretože nejde o prirodzený zvyšok po dokvasení, ale o pridaný (najčastejšie  trstinový) cukor

** Niekoľkokrát som mal možnosť vychutnať si práve degoržované víno bez prídavku čohokoľvek a priznávam, že takto mi chutí najviac.