Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
01
január
2018

VínkoPRO 2018

VínkoPRO 2018 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2018.
Priebežné výsleky
01.01.2018 00:00
22
september
2018

Deň otvorených tokajských pivníc 2018

Pozývame Vás na 14. ročník prehliadky pivníc spojený s ochutnávkou tokajských vín, ktorý sa uskutoční:
22. septembra 2018 v sobotu od 9. 00 – 19. 00 hod vo Veľkej Tŕni, Malej Tŕni, Viničkách.
Lístky si môžete zakúpiť prostredníctvom www.tokajregnum.sk, prípadne na železničnej stanici Slovenské Nové Mesto 22.9.2017 od 9:00 do 14:00 hod.

Vinári z TOKAJA
22.09.2018 09:00
28
september
2018

Nitriansky vínny festival 2018

28. a 29. september sú dni, kedy budú nitrianske hradné pivnice už po deviaty raz otvorené pre všetkých milovníkov dobrého vína. Po roku Vás opäť srdečne pozývame na Nitriansky vínny festival!
28.09.2018 17:00
13
október
2018

Spojenie jedla s vínom v MOVINE

Zažite jedinečné spojenie chutí počas návštevy vo vinárstve MOVINO. Milovníci vín si prídu na svoje pri zaujímavých spojeniach vína a jedla vo forme netradičných kanapiek. Fanúšikovia umenia majú možnosť si pozrieť zaujímavú výstavu ako aj nahliadnuť do novozrekonštruovaných pivničných priestorov.
13.10.2018 16:00

Cibéba

Výraz cibéba pochádza z arabského zibiiba, čo znamená hrozienko. U nás sa výraz používa predovšetkým v súvislosti s tokajským vínom, do ktorého sa pridávajú cibéby, čo sú vlastne hrozienka, ktoré sa vytvorili na viniči pôsobením ušľachtilej formy plesne Botrytis cinerea.

Zaujímavosťou je, že na ostrovoch Sicília a Pantelleria, ktoré boli pod nadvládou Arabov sa dodnes môžeme stretnúť s výrazom Zibibbo (čítaj dzibibo). Je to lokálne pomenovanie odrody Muškát alexandrijský, z ktorej sa vyrába svetoznáme Moscato di Pantelleria. Hrozno sa vplyvom slnka a vetra nechá zoschnúť na slame rozloženej pod krami viniča až sa vytvoria hrozienka, tie sa potom zalejú novým vínom a až o niekoľko dní sa lisujú. Takto vznikajú unikátne sladké vína z Pantellerie. Podobnosť s výrobou tokajských vín je až zarážajúca. Tejto teórii nahráva aj skutočnosť, že kráľ Belo IV., v druhej polovici 13. storočia kolonizoval oblasti vyľudnené tatárskymi nájazdmi práve ľuďmi z juhu Talianska, ktorí si so sebou okrem znalostí priviezli aj odrody viniča. Na Pantellérii je však pre rozvoj plesne priveľmi sucho a horúco, takže zo slamového vína sa pravdepodobne stal tokajský výber iba vplyvom odlišných prírodných podmienok na tvorbu hrozienok, v ich nárečí cibéb.  V ich domovine poznali technológiu výroby slamových vín dokázateľne už pred 2.000 rokmi.
Slovenská legislatíva rozlišuje medzi hrozienkom a cibébou. Hrozienko je zosušené bobuľa hrozna, nech už zoschla vplyvom čohokoľvek. Cibéba je zosušená bobuľa hrozna, ktorá zoschla vplyvom pôsobenia plesne Botrytis cinerea. Pleseň rozruší šupku hrozna, vďaka čomu dochádza k zvýšenému odparovaniu vody. Botrytída však zmení aj aromatický profil hrozna. Navyše rastlina sa napadnutiu bráni aj zvyšovaním obsahu cukru v napadnutej bobuli, čo rastlinu chráni pred ďalšou infekciou.
V extrémnych prípadoch môže dosahovať obsah cukru až cez 700 gramov na liter. Obsah cukru od cca 450 do 650 gramov však nie je nijak výnimočný. Našťastie pri zoschnutí bobule hrozna nedochádza len ku koncentrácii cukru, ale aj kyselín a vlastne všetkého.  Preto sú botrytické vína veľmi harmonické výrazné komplexné a vzácne.