Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

                      postup31postup32postup33

01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
18
november
2017

Mladé víno v MOVINE

Mladé vína z produkcie vinárstva MOVINO môžete ochutnať
priamo v ich “rodisku” s výkladom od domácich pivničných majstrov.

Čaká na vás veľa dobrého vína ako aj chutné regionálne špeciality.

Vstupné 15 eur na osobu. V cene je zahrnutá ochutnávka 8 vzoriek vín, záhryz vo forme regionálnych špecialít, prehliadka výrobných priestorov.

Počet miest je limitovaný. Rezervácie na info@movino.sk alebo na telefónnom čísle 0903 650 691.

Tešíme sa na vás!
18.11.2017 16:00
01
december
2017

Furmint Forum 2017

Veľkolepá ochutnávka vín z odrody furmint. Okrem slovenských vín, sa budú dať ochutnať Furminty z Maďarska a to nielen z Tokajskej oblasti. Svoje vína prídu osobne predstaviť vinári z najznámejších slovenských a maďarských vinárstiev. Z netokajských oblastí tu budú Furminty z Balatonu, Balkánu, či zo Slovenska z Belej. Celkovo vás čaká viac ako 100 vín od viac ako 30 vinárov, skvelá príležitosť lepšie spoznať vína tejto jedinečnej odrody. Program zahŕňa takisto odborné workshopy na tému história a súčasnosť odrody Furmint.
01.12.2017 17:00

Cibéba

Výraz cibéba pochádza z arabského zibiiba, čo znamená hrozienko. U nás sa výraz používa predovšetkým v súvislosti s tokajským vínom, do ktorého sa pridávajú cibéby, čo sú vlastne hrozienka, ktoré sa vytvorili na viniči pôsobením ušľachtilej formy plesne Botrytis cinerea.

Zaujímavosťou je, že na ostrovoch Sicília a Pantelleria, ktoré boli pod nadvládou Arabov sa dodnes môžeme stretnúť s výrazom Zibibbo (čítaj dzibibo). Je to lokálne pomenovanie odrody Muškát alexandrijský, z ktorej sa vyrába svetoznáme Moscato di Pantelleria. Hrozno sa vplyvom slnka a vetra nechá zoschnúť na slame rozloženej pod krami viniča až sa vytvoria hrozienka, tie sa potom zalejú novým vínom a až o niekoľko dní sa lisujú. Takto vznikajú unikátne sladké vína z Pantellerie. Podobnosť s výrobou tokajských vín je až zarážajúca. Tejto teórii nahráva aj skutočnosť, že kráľ Belo IV., v druhej polovici 13. storočia kolonizoval oblasti vyľudnené tatárskymi nájazdmi práve ľuďmi z juhu Talianska, ktorí si so sebou okrem znalostí priviezli aj odrody viniča. Na Pantellérii je však pre rozvoj plesne priveľmi sucho a horúco, takže zo slamového vína sa pravdepodobne stal tokajský výber iba vplyvom odlišných prírodných podmienok na tvorbu hrozienok, v ich nárečí cibéb.  V ich domovine poznali technológiu výroby slamových vín dokázateľne už pred 2.000 rokmi.
Slovenská legislatíva rozlišuje medzi hrozienkom a cibébou. Hrozienko je zosušené bobuľa hrozna, nech už zoschla vplyvom čohokoľvek. Cibéba je zosušená bobuľa hrozna, ktorá zoschla vplyvom pôsobenia plesne Botrytis cinerea. Pleseň rozruší šupku hrozna, vďaka čomu dochádza k zvýšenému odparovaniu vody. Botrytída však zmení aj aromatický profil hrozna. Navyše rastlina sa napadnutiu bráni aj zvyšovaním obsahu cukru v napadnutej bobuli, čo rastlinu chráni pred ďalšou infekciou.
V extrémnych prípadoch môže dosahovať obsah cukru až cez 700 gramov na liter. Obsah cukru od cca 450 do 650 gramov však nie je nijak výnimočný. Našťastie pri zoschnutí bobule hrozna nedochádza len ku koncentrácii cukru, ale aj kyselín a vlastne všetkého.  Preto sú botrytické vína veľmi harmonické výrazné komplexné a vzácne.