Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

                      postup31postup32postup33

01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
01
december
2017

Furmint Forum 2017

Veľkolepá ochutnávka vín z odrody furmint. Okrem slovenských vín, sa budú dať ochutnať Furminty z Maďarska a to nielen z Tokajskej oblasti. Svoje vína prídu osobne predstaviť vinári z najznámejších slovenských a maďarských vinárstiev. Z netokajských oblastí tu budú Furminty z Balatonu, Balkánu, či zo Slovenska z Belej. Celkovo vás čaká viac ako 100 vín od viac ako 30 vinárov, skvelá príležitosť lepšie spoznať vína tejto jedinečnej odrody. Program zahŕňa takisto odborné workshopy na tému história a súčasnosť odrody Furmint.
01.12.2017 17:00
Domov > Vinárstva > 

PD Mojmírovce

Lahodná chuť skvelého vína

PD Mojmírovce
1951

 
Prvá písomná zmienka vinohradníckej obce Mojmírovce ( v minulosti Urmín) pochádza z roku 1156. O existencii výroby a predaja vína svedčia historické listiny z roku 1290. Už vtedy Urmínčania dodávali víno do Ostrihomu. V súčasnosti sa moderné vinárstvo sústreďuje na produkciu a výrobu kvalitných akostných vín s prívlastkom. Hlavným zámerom enológa pána Juraja Majšíka je snaha prispôsobiť sa východzej surovine, objaviť v nej to najlepšie až skryté, čo vie hrozno ponúknuť pre milovníkov vína. "Konzumenta nechceme unaviť, ale ponúknuť mu prirodzenú sviežosť mojmírovských bielych vín."

Zo 126,5 ha vlastných viníc má z pestovaných odrôd najväčšie zastúpenie Veltlínske zelené, Müller Thurgau, Chardonnay, Rizling vlašský, Rizling rýnsky, Frankovka modrá, Cabernet Sauvignon. Z dalších odrôd je to predovšetkým Tramín červený, Rulandské šedé, Sauvignon, Svätovavrinecké a Alibernet. V poslednej dobe pribudla aj nová výsadba slovenských novošľachtencov Milia, Noria, Hron a Dunaj, ktorých prvá štandardná úroda je z roku 2017.
Celé meno Poľnohospodárske družstvo Mojmírovce
Adresa Dolinská 914/2
PSČ 951 15
Mesto Mojmírovce
Štát Slovenská republika
Dolinská 914/2, 951 15 Mojmírovce, Slovenská republika

vinica

Email
Telefón+421 37 7797707
Webwww.vinopdmojmirovce.sk

sekretariát

Email
Telefón037/77 98 314, 037/77 98 344
Integrovaná produkcia
Riadené kvasenie
RokRozloha vinohradovÚrodaVínoObrat
2014130,00 ha750,00 hl
2016126,50 ha760,00 t1 500,00 hl

Vinohrady

Dolná hora-Čásarovská

Reg. číslo: A 402009/0001, A 4022009/0233 (výsadba 2014)
Parc. čísla: 1665/1, 1637, 1665/2

Priemerná úroda vo vinici 6t/ha, pričom jej objem sa koriguje pri reze, nie zhadzovaním hrozna - o to sa postarajú srnky a iná lesná zver. Vinohrad nemá ochranu proti lesnej zveri, ale škody ktoré narobí nie sú z pohľadu očakávanej úrody významné.

Predná hora

Registračné číslo vinohradu A 402009/0002.
Parcelné čísla 1072/19

Priemerná úroda vo vinici 6t/ha, pričom jej objem sa koriguje pri reze, nie zhadzovaním hrozna - o to sa postarajú srnky a iná lesná zver. Vinohrad nemá ochranu proti lesnej zveri, ale škody ktoré narobí nie sú z pohľadu očakávanej úrody významné.

Vedúci úseku

Belan Miroslav

Telefón+421 905 554 490

Hlavný technológ

Majšík Juraj, Ing.

Telefón+421 905 554 489

Prevádzky

Víno PD Mojmírovce

Podniková predajňa vín Mojmírovce.

Vôbec to nie je také zúfalé...

Keď prišli neskoré jarné mrazy a po nich zase pre zmenu dažde, zdalo sa že ročník 2016 bude ..., nie veľmi vydarený. Aká je však dnešná realita. Bude dostatok vína a ak áno, aká bude jeho kvalita? Na otázku odpovedá Juraj Majšík z PD Mojmírovce.

Najlepšie hrozno je z Mojmíroviec

Túto vetu som počul už pred rokmi z úst Juraja Majšíka, v tom čase technológa vinárstva Víno Nitra, ktoré nakupovalo hrozno z okolia Nitry. Nakoniec aj to bol jeden z dôvodov prečo v roku 2008 prijal ponuku z Mojmíroviec. Jurajovo konštatovanie stále platí aj po rokoch, aj keď jeho platnosť by som rozšíril aj na víno.

Cabernet sauvignon rosé, gastro, 2015, neskorý zber

Víno z PD Mojmírovce
TVí: 87

Rulandské šedé, gastro, 2015, výber z hrozna

Víno z PD Mojmírovce
TVí: 91

Chardonnay, gastro, 2015 neskorý zber

Víno z PD Mojmírovce
TVí: 90

PD Mojmírovce Vinica

Vinárstvo spracováva hrozno výlučne z vlastnej pestovateľskej produkcie, disponuje modernou technológiou na spracovanie hrozna. Skladová kapacita je na úrovni 200 000 fliaš a ročná produkcia vína predstavuje 120 000 fliaš. Vína z našej produkcie môžete ochutnať priamo v našej podnikovej vinotéke a zakúpiť priamo v podnikovej predajni. O kvalite našich vín svedčia mnohé získané ocenenia na výstavách vín a ich pravidelné umiestnenie v Národnom salóne vín SR (Rizling rýnsky).

Šampióni NSV, PD Mojmírovce

Priznám sa, že som bol veľmi zvedavý aké ružové vína ročníka 2009 sa dostanú do NSV. Ešte viac som bol zvedavý, ktoré víno sa umiestni na prvom mieste. Ročník 2009 bol čo sa týka ružových vín predovšetkým z odrody Cabernet Sauvignon excelentný a výnimočný zároveň. Vo viacerých vínach sa v tomto roku objavila mimoriadne príťažlivá a vzácna florálna aromatika, ktorá nechýbala ani v preslávenom parížskom šampiónovi. Víťazovi kategórie ružových vín táto zložka arómy nemôže chýbať, aj keď svojim prejavom je to absolútne odlišné víno.

Nová kolekcia vín, PD Mojmírovce.

PD Mojmírovce v týchto dňoch uvoľňuje na trh novú kolekciu vín ročníka 2007. Sám som bol veľmi zvedavý na ich vína, pretože ako ste sa možno v článku o spoločnosti VINIDI dočítali, technológ Roman Holec zmenil svoje pôsobisko a o vína sa v priebehu ich zrodu zaslúžili traja ľudia. Roman Holec spracoval hrozno, previedol fermentáciu a základné školenie spolu s Ing. Miroslavom Belanom, ktorý vína školil ďalej a posledným z trojice je Ing. Juraj Majšík, ktorý vína finalizoval. Zmenil sa štýl mojmírovských vín vplyvom rôznych rukopisov, alebo sa dokázal presadiť mojmírovský terroir. Otázka priam hamletovská.

Červené z Mojmíroviec.

S klesajúcou hladinou ortuti v kapiláre teplomera akosi podvedome siahame po červenom víne. Zvyčajne býva ohnivejšie, mäkšie, lepšie sa hodí k pečenej kačke a iným zimným jedlám. Od fermentácie uplynul už nejaký ten piatok a víno je už podstatne piteľnejšie ako bolo v marci či apríli, keď sme holdovali navoňaným bielym vínam. PD Mojmírovce majú v súčasnosti v ponuke päť druhov červeného vína. Čo myslíte, je už vhodné na pitie?

Nádeje ročníka 2005, PD Mojmírovce.

Zhodou okolností som sa v Mojmírovciach zastavil práve v deň keď vyrábali
slamové víno. Niekoľko žien preberalo hrozno a ručne odstraňovali nahnité
bobule. Ako na potvoru som si foťák nechal doma. Ochutnal som aspoň usušené
hrozno. Už zelená farba hrozna naznačila, že by to mohlo byť Veltlínske zelené.
Ale tá chuť! Nezameniteľná výrazná korenistá chuť Veltlínu, sladká, plná,
aromatická. Predbežne stanovená cukornatosť dosahovala približne 30 °NM. PD
Mojmírovce som však navštívil pre niečo iné. Bol som zvedavý, aké sú ich
„nulapäťky“.

Mojmírovce, kolekcia vín 2006.

Približne pred rokom som PD Mojmírovce označil, ako vychádzajúcu hviezdu,
Nitrianskej vinohradníckej oblasti. Ročník 2003 a 2004 z ich produkcie bol
vydarený a aj 2005 sa ukazoval ako nádejný. Dnes už sú mladé vína na trhu.
Kolekciu som označil rokom uvedenia na trh pretože obsahuje aj Cabernet
Sauvignon 2004 barrique. Vína spoločnosti PD Mojmírovce majú svoj charakter.
Dôraz na zachovanie primárnej ovocnej aromatiky, sviežosť podporená výraznejšou
kyselinkou bez odbúravania kyseliny jablčnej pri bielych vínach, naopak dôsledné
odbúranie pri vínach červených. Citlivá práca s barikovým sudom.

Predstavenie ročníka 2006, PD Mojmírovce.

Pod rovnakým, alebo obdobným názvom bežala na Vínku.sk súťaž o pozvánku na predstavenie vín ostatného ročníka. Záujemcov bolo toľko, že by naplnili celú kapacitu koniarne mojmírovského kaštieľa. Niet divu. Mojmírovčania vyrábajú vína na vysokej technologickej úrovni a nech siahnete na ktorékoľvek, nemôžete povedať, že by malo vadu, alebo by bolo inak nevydarené. Mojmírovská ochutnávka má ešte jedno špecifikum. Nie je riadená. Môžete chutnať čo chcete, kedy chcete, znovu sa k čomukoľvek vrátiť. V uvoľnenej atmosfére môžete každé víno prebrať s priateľmi a to až do neskorých nočných hodín. Možno aj preto má mojmírovská degustácia dobré meno a ani Košičania neváhajú pricestovať aby ochutnali nové vína.

Nádeje ročníka 2006, PD Mojmírovce.

Aký je ročník 2006 z pohľadu vinára vieme tiež. Ostáva už len zistiť, aký to bude ročník z pohľadu spotrebiteľa. Prvé ochutnávky ukázali to, čo sa dalo tušiť. Nie každý vinár dokázal vyťažiť z fantastickej suroviny maximum. Našťastie je však dostatok takých, ktorým sa to podarilo. Nepochybne medzi nich patrí aj PD Mojmírovce. Po trojročnom pozorovaní sa už dá hovoriť o mojmírovskom „terroir“. Minimálne pri Rizlingu rýnskom a Frankovke modrej. Terroir však môžeme hľadať iba vo víne, ktoré bolo perfektne technologicky spracované. Bez oxidácie, sirky, plesnivého suda atď. Poďme sa teda bližšie pozrieť na mojmírovské nulašesťky,....
IČO 00198536
DIČ 2020404947
IČ DPH SK2020404947
OR OR OS Nitra
Oddiel Dr
Vložka číslo 106/N
Spravuje:  pko tibor vlado duri test hodnotenia 11VHU