Dovoľte aby som vás pozval na jubilejný 10. ročník súťaže, na ktorej sa stretávajú tie najlepšie Sauvignony z celého sveta. Concours Mondial du Sauvignon sa v tomto roku bude konať v severotalianskom meste Udine, ktoré je centrom oblasti Friuli Venezia Giulia.
Vážení priatelia, organizačný výbor si vás dovoľuje pozvať na 24. ročník podujatia, ktoré má na Slovensku dobré meno a tradíciu. Predkladáme vám štatút súťaže, ktorý je záväzný pre všetkých účastníkov VTP 2019.
Vienále Topoľčianky je unikátny projekt pod záštitou vinárstva Château Topoľčianky, pri ktorom hodnotenie vína majú v rukách výhradne dámy. Už po jedenásty krát sa stretnú degustátorky v Topoľčiankach, tentokrát v priestoroch Vinárskeho závodu Topoľčianky, aby vybrali to najlepšie z 12 kategórií hodnotených vín.
19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
Concours mondial de Bruxelles, bezpochýb jedna z najprestížnejších svetových súťaží sa v roku 2019 vracia späť do Európy. Presnejšie do švajčiarskeho Aigle, neďaleko Ženevského jazera. Ako sa už stalo dobrým zvykom, ZVVS opäť podporuje účasť na súťaži úhradou dopravných nákladov a pre členov ZVVS aj čiastočnou úhradou štartovného. Motiváciou môže byť aj prezentácia víťazných vín v priestoroch Národného salónu vín.
Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní po-soutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.
Cíle soutěže vín Zlatý pohár Československa
Podpořit snahu o vznik a distribuci co nejkvalitnějších vín prostřednictvím odborného a nestranného zhodnocení vín.
Přispět k těsnějšímu propojení dvou velice podobných a historicky, jazykově a kulturně provázaných trhů v oblasti výroby a distribuce vína.
Zprostředkovat platformu, kde dochází k setkávání výrobců vín, distributorů vín, odborníků a spotřebitelů. Vzájemným porovnáním, sdílením názorů, zkušeností, myšlenek přispět k rozvoji odvětví.
Přispět k rozšíření odbytového trhu pro výrobce a distributory vín a zároveň k větší znalosti vín tuzemských i našich nejbližších sousedů mezi laickou i odbornou veřejností.
Malé rodinné vinárstvo bratov Kasnyikovcov vzniklo v roku 2004, v roku 2006 nafľašovali svoje prvé víno a od roku 2008 sa držia charty autentistov. Ich vína sú číre, aromaticky čisté a reprezentujúce svoju filozofiu.
vlado
Kasnyikovci spracovávajú iba hrozno, ktoré sami dopestovali na 9 ha viníc, pričom časť viníc majú v prenájme. V zmysle charty, sa orientujú na bioprodukciu. Vlastné vinice sú v bio režime od roku 2014 a tie prenajaté od roku 2017. Vinice sú aktuálne v režime schvaľovania bioprodukcie, prvé skutočné a certifikované biovíno môžeme očakávať v roku 2020.
Z odrôd majú vysadený Rizling vlašský , Veltlínske zelené, Chardonnay, Devín, Sauvignon, Rizling rýnsky, Frankovka modrá, Dunaj, Alibernet, Cabernet franc, Cabernet Sauvignon, Merlot a Pinot noir.
Rovnako ako v ďalších strekovských vinárstvach aj Kasnyikovci bez zaváhania označili ako najperspektívnejšie odrody Rizling vlašský a Frankovku modrú.
Všetky vína sú vyrábané v drevených sudoch, spontánne kvasené a držané niekoľko mesiacov na kvasničných kaloch. V priebehu školenia vína nepoužívajú oxid siričitý iba tesne pred fľašovaním pridávajú minimálne množstvo tohto konzervantu.
Okrem takto vyrábaných, nazvime ich , klasických vín, robia aj niekoľko dní macerované vína, známe aj ako oranžové, pričom v názve vína je uvedený počet dní macerácie. Rizling vlašský Four days a pod.
Ďalšou špecialitou sú vína z línie Na bobuliach. Spolu s muštom kvasí asi 10 % odzrneného hrozna a po 10 mesiacoch je víno fľašované bez filtrácie.
Celková produkcia vinárstva je 30.000 fliaš ročne.
Filozofia vinárstva bratov Kasnyikovcov sa dá zhrnúť do jedinej vety: „Snažíme sa robiť strekovské víno, to je všetko.“