Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

postup31postup32postup33

27
marec
2019

Vienále Topoľčianky 2019

Vienále Topoľčianky je unikátny projekt pod záštitou vinárstva Château Topoľčianky, pri ktorom hodnotenie vína majú v rukách výhradne dámy. Už po jedenásty krát sa stretnú degustátorky v Topoľčiankach, tentokrát v priestoroch Vinárskeho závodu Topoľčianky, aby vybrali to najlepšie z 12 kategórií hodnotených vín.
31
marec
2019

Víno Vráble 2019

Organizačný výbor výstavy zostavený z členov Združenia vrábeľských vinohradníkov, ZO Slovenského zväzu záhradkárov vo Vrábľoch a mesta Vráble usporiadajú 28. ročník súťažnej výstavy vín VÍNO VRÁBLE 2019, s nasledovným štatútom, ktorý je záväzný pre všetkých zúčastnených účastníkov.
04
apríl
2019

Agrovíno 2019

XXIII. VÝSTAVA SLOVENSKÝCH VÍN
05
apríl
2019

ŠURANY 2019

X. Požitavská výstava vín Šurany 2019
11
apríl
2019

Gustus Juvenilis 2019

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
13
apríl
2019

Vínne hody 2019

Súťažná výstava vín Vieska nad Žitavou 2019, 10. ročník
Národná súťaž slovenských novošlachtencov.
17
apríl
2019

Kráľovský Rizling, Svätý Jur 2019

Súťaž zameraná na odrodu Rizling rýnsky, ktorej pestovanie má vo Svätom Jure dlhodobú tradíciu a obľúbenosť.
27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
30
apríl
2019

VÍNO SPU 2019

Vážení priatelia a milovníci vína,
v mene Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva (FZKI) SPU v Nitre si Vás dovoľujeme informovať, že dňa 30.4.2019 sa uskutoční odborná degustácia 11. ročníka celoslovenskej súťažnej výstavy vín „VÍNO SPU 2019“.
"Na Slovensku sa organizuje mnoho súťaží vín, ale táto, jediná, sa koná na vinohradnícko – vinárskej, AKADEMICKEJ pôde."
02
máj
2019

Concours mondial de Bruxelles 2019

Concours mondial de Bruxelles, bezpochýb jedna z najprestížnejších svetových súťaží sa v roku 2019 vracia späť do Európy. Presnejšie do švajčiarskeho Aigle, neďaleko Ženevského jazera. Ako sa už stalo dobrým zvykom, ZVVS opäť podporuje účasť na súťaži úhradou dopravných nákladov a pre členov ZVVS aj čiastočnou úhradou štartovného. Motiváciou môže byť aj prezentácia víťazných vín v priestoroch Národného salónu vín.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
07
máj
2019

Víno Hlohovec 2019

11. ročník súťažnej výstavy vín.
Súťaž je nominačnou pre Národný salón vín Slovenskej republiky.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
15
máj
2019

Pinot masters Limbach 2019

Cieľom výstavy je vyzdvihnúť a zdôrazniť kvalitu, zaujímavosť a rozmanitosť vín vyrobených z “Pinot“ rodiny.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
06
jún
2019

Zlatý pohár Česko Slovenska 2019

Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní po-soutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.
Cíle soutěže vín Zlatý pohár Československa
Podpořit snahu o vznik a distribuci co nejkvalitnějších vín prostřednictvím odborného a nestranného zhodnocení vín.
Přispět k těsnějšímu propojení dvou velice podobných a historicky, jazykově a kulturně provázaných trhů v oblasti výroby a distribuce vína.
Zprostředkovat platformu, kde dochází k setkávání výrobců vín, distributorů vín, odborníků a spotřebitelů. Vzájemným porovnáním, sdílením názorů, zkušeností, myšlenek přispět k rozvoji odvětví.
Přispět k rozšíření odbytového trhu pro výrobce a distributory vín a zároveň k větší znalosti vín tuzemských i našich nejbližších sousedů mezi laickou i odbornou veřejností.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
Domov > Články > Súťaže > 

Zlatý slovenský Cabernet Sauvignon.

Zlatý slovenský Cabernet Sauvignon.

Už sme si trochu zvykli na medailové umiestnenie slovenských vín na medzinárodných konkurzoch. Myslím tým predovšetkým biele, prípadne ružové vína. V Izraeli boli úspešné aj slovenské červené. Fedor Malík sa so svojim Hronom priblížil minuloročnému úspechu, keď po veľkej zlatej získal zlatú medailu. Hron je náš novošľachtenec, vína z neho sú krásne aromatické a plné, odroda je stavaná na naše klimatické pásmo a Prof. Malík to s Hronom naozaj vie(Double gold z Izraela) . Zlato však získal aj Cabernet Sauvignon, o ktorom stále veľa ľudí pochybuje či vôbec patrí na Slovensko. Musím priznať, že pred časom som do tejto skupiny patril aj ja. Rád by som Vám toto víno predstavil trochu bližšie, ale nie preto že ho vyrobil „Mrva“, ale preto že ukazuje cestu ako na Slovensku vyrobiť skutočne veľké víno svetovej extratriedy a čo všetko za tým je.



Napriek tomu, že o víne nepíšem prvýkrát, stále nemám jeho fotku. Dôvod je jednoduchý, víno stále nie je nafľašované. Cabernet Sauvignon ročníka 2006, má prívlastok bobuľový výber a hrozno je zo Šintavy. Možno si poviete „Jasné, výnimočný ročník 2006“. Áno, ale ročník sám o sebe nestačí. Niekto musí rozoznať, že má v rukách výnimočnú surovinu, niekto musí zvoliť správnu technológiu a niekto musí obetovať veľa času a aj peňazí aby všetky tieto tromfy pretavil do veľkého vína. V spoločnosti Mrva & Stanko majú dostatok skúseností aby sa mohli takejto výzve postaviť čelom.

Víno po ukončení malolaktickej fermentácie disponovalo úžasným potenciálom a bolo viac menej zákonité že pôjde do bariku. Pamätám si ešte ako plné surového dreva a kávy, svojou nádhernou čiernou a prezretou ovocnosťou dokázalo presvedčiť komisiu na Vitis Aurea Modra a stalo sa šampiónom súťaže. To bolo niekedy v marci roku 2007. Vlado Mrva sa s vínom neustále hral a chodil sa s ním rozprávať. Víno vybral z bariku po čase ho opäť vrátil do suda a tak dookola. Mal som možnosť z času na čas víno oliznúť. Neustále rástlo a mohutnelo, otvárali sa v ňom stále nové a nové vône a modifikovali sa tie predchádzajúce. Ja by som už dávno bol víno nafľašoval, ale Vlado správne nechal víno vyzrievať ďalej. Iba hlupák si myslí že už všetko vie. A chlapcov z firmy Mrva & Stanko rozhodne za hlupákov označiť nemožno. Išli sa preto učiť tam, kde sa robí najlepší Cabernet Sauvignon na svete, priamo do Bordeaux. Výsledkom ich cesty bol príchod enológov a technológov spoločnosti Vicard, významného výrobcu sudov so sídlom v Bordeaux, do Trnavy. Zoznámili sa s našimi vínami, snažili sa pochopiť naše vnímanie vína a na základe charakteristík, ako je senzorický prejav, extrakt, mineralita, pH, ... vybrali najvhodnejší typ dreva na konkrétne víno. Úroveň ovocnosti v pomere k tabakovo , kávovým a čokoládovým odtieňom je ideálny, vínu je však ešte možné dodať ďalší rozmer v podobe cédrových a korenistých aróm. Na takéto sudy použili drevo z oblasti Burgundska, pretože dosahuje oveľa väčšiu tvrdosť ako drevo z Bordeaux a vínu nebude odovzdávať drevito-lignínovú, či dymovo-toastovú aromatiku, ale iba žiadúci céder a biele korenie.

Drevo na objednávku, špeciálny stupeň vypálenia, ale aj tu chlapci išli na vec veľmi opatrne. Víno najprv putovalo do jedného jediného suda, aby sa presvedčili čo to s ním urobí. Už uhladené a dokonalé víno sa znovu trochu pobláznilo, pribudli taníny, ale aj laik dokáže rozoznať posun vína do ďalšieho levelu. Dnes víno odpočíva v barikových sudoch od Vicarda a celkovo tam strávi asi šesť mesiacov.

klikni
Peter Stanko & Vladimír Mrva.


Na dvoch našich najvýznamnejších súťažiach získal dvoch šampiónov. Z medzinárodných konkurzov víno prinášalo ocenenia tak ako postupne vyzrievalo. Svetová súťaž vín International Wine Challenge London 2008 – diplom, Svetová súťaž vín Sélections Mondiales des Vins Canada 2008 - Strieborná medaila, VinoForum Maribor 2008 Zlatá medaila a Terravino MISWC Izrael 2008, Zlatá medaila. Tieto ocenenia víno získalo len tak, mimochodom. Ešte stále nie je hotové. Najlepšie to vystihuje citát Vladimíra Mrvu. „Víno potvrdilo svoju kvalitu a veľkosť a nepôjde do fliaš kým nebude absolútne vyzreté a pripravené aby milovníkom vína pripravilo neopakovateľný zážitok.“

Cabernet Sauvignon 2006, bobuľový výber, Šintava, podľa Mrva & Stanko.

Víno temnej nepriehľadnej farby, ktorej odtieň je na okraji rubínovočervený a intenzívnej podmanivej vône čiernych ríbezlí, tmavého lesného ovocia, najmä čučoriedok a prezretých moruší, obohatenej o tabakovo-čokoládovo-kávovú arómu. Chuť vína je nádherne štruktúrovaná, hlboká, teplá a mohutná, s ovocnosťou tmavého bobuľového ovocia, černicou a čiernou ríbezľou, delikátne korenistá, s nádhernými ovocno-koňakovými tónmi a bohatou štruktúrou mohutného tanínu s noblesne jemnou textúrou, ktorá je podporená mäkkou kyselinou. Víno ešte stále odpočíva v barikovom sude, pretože to umožňuje jeho mohutná štruktúra a ovocnosť. Veľké víno, ktoré sa zrodilo vo veľkom ročníku bude ozdobou každého archívu vín.
Vyzrievanie v nových barikových sudoch víno obohatí o arómy cédru a bieleho korenia, ktoré ešte zdôraznia jeho nevšednú ovocnosť a ušľachtilosť.

Excelentná ukážka toho ako môže vyzerať víno keď sa prvotriedna surovina spojí s majstrovstvom a umom vinára a najmä keď víno dostane časový priestor na svoj vývoj. Raz som niekde čítal vetu: “Nasaď si klobúk hlupáka a postav sa do kúta“, alebo to bolo naopak? Tento výrok by som mal adresovať sám sebe. Slovenské červené má(za určitých okolností) potenciál zaradiť sa medzi svetovú elitu. Zatiaľ ním je Cabernet Sauvignon 2006, bobuľový výber, Mrva & Stanko a zopár ďalších lastovičiek, ktoré ľahko spočítame na prstoch jednej ruky. Dôležité je že už sú tu a verím, že pribudnú ďalšie.

tv