Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

                      postup31postup32postup33

01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
01
december
2017

Furmint Forum 2017

Veľkolepá ochutnávka vín z odrody furmint. Okrem slovenských vín, sa budú dať ochutnať Furminty z Maďarska a to nielen z Tokajskej oblasti. Svoje vína prídu osobne predstaviť vinári z najznámejších slovenských a maďarských vinárstiev. Z netokajských oblastí tu budú Furminty z Balatonu, Balkánu, či zo Slovenska z Belej. Celkovo vás čaká viac ako 100 vín od viac ako 30 vinárov, skvelá príležitosť lepšie spoznať vína tejto jedinečnej odrody. Program zahŕňa takisto odborné workshopy na tému história a súčasnosť odrody Furmint.
01.12.2017 17:00
Domov > Články > Súťaže > 

Zlatý slovenský Cabernet Sauvignon.

Zlatý slovenský Cabernet Sauvignon.

Už sme si trochu zvykli na medailové umiestnenie slovenských vín na medzinárodných konkurzoch. Myslím tým predovšetkým biele, prípadne ružové vína. V Izraeli boli úspešné aj slovenské červené. Fedor Malík sa so svojim Hronom priblížil minuloročnému úspechu, keď po veľkej zlatej získal zlatú medailu. Hron je náš novošľachtenec, vína z neho sú krásne aromatické a plné, odroda je stavaná na naše klimatické pásmo a Prof. Malík to s Hronom naozaj vie(Double gold z Izraela) . Zlato však získal aj Cabernet Sauvignon, o ktorom stále veľa ľudí pochybuje či vôbec patrí na Slovensko. Musím priznať, že pred časom som do tejto skupiny patril aj ja. Rád by som Vám toto víno predstavil trochu bližšie, ale nie preto že ho vyrobil „Mrva“, ale preto že ukazuje cestu ako na Slovensku vyrobiť skutočne veľké víno svetovej extratriedy a čo všetko za tým je.



Napriek tomu, že o víne nepíšem prvýkrát, stále nemám jeho fotku. Dôvod je jednoduchý, víno stále nie je nafľašované. Cabernet Sauvignon ročníka 2006, má prívlastok bobuľový výber a hrozno je zo Šintavy. Možno si poviete „Jasné, výnimočný ročník 2006“. Áno, ale ročník sám o sebe nestačí. Niekto musí rozoznať, že má v rukách výnimočnú surovinu, niekto musí zvoliť správnu technológiu a niekto musí obetovať veľa času a aj peňazí aby všetky tieto tromfy pretavil do veľkého vína. V spoločnosti Mrva & Stanko majú dostatok skúseností aby sa mohli takejto výzve postaviť čelom.

Víno po ukončení malolaktickej fermentácie disponovalo úžasným potenciálom a bolo viac menej zákonité že pôjde do bariku. Pamätám si ešte ako plné surového dreva a kávy, svojou nádhernou čiernou a prezretou ovocnosťou dokázalo presvedčiť komisiu na Vitis Aurea Modra a stalo sa šampiónom súťaže. To bolo niekedy v marci roku 2007. Vlado Mrva sa s vínom neustále hral a chodil sa s ním rozprávať. Víno vybral z bariku po čase ho opäť vrátil do suda a tak dookola. Mal som možnosť z času na čas víno oliznúť. Neustále rástlo a mohutnelo, otvárali sa v ňom stále nové a nové vône a modifikovali sa tie predchádzajúce. Ja by som už dávno bol víno nafľašoval, ale Vlado správne nechal víno vyzrievať ďalej. Iba hlupák si myslí že už všetko vie. A chlapcov z firmy Mrva & Stanko rozhodne za hlupákov označiť nemožno. Išli sa preto učiť tam, kde sa robí najlepší Cabernet Sauvignon na svete, priamo do Bordeaux. Výsledkom ich cesty bol príchod enológov a technológov spoločnosti Vicard, významného výrobcu sudov so sídlom v Bordeaux, do Trnavy. Zoznámili sa s našimi vínami, snažili sa pochopiť naše vnímanie vína a na základe charakteristík, ako je senzorický prejav, extrakt, mineralita, pH, ... vybrali najvhodnejší typ dreva na konkrétne víno. Úroveň ovocnosti v pomere k tabakovo , kávovým a čokoládovým odtieňom je ideálny, vínu je však ešte možné dodať ďalší rozmer v podobe cédrových a korenistých aróm. Na takéto sudy použili drevo z oblasti Burgundska, pretože dosahuje oveľa väčšiu tvrdosť ako drevo z Bordeaux a vínu nebude odovzdávať drevito-lignínovú, či dymovo-toastovú aromatiku, ale iba žiadúci céder a biele korenie.

Drevo na objednávku, špeciálny stupeň vypálenia, ale aj tu chlapci išli na vec veľmi opatrne. Víno najprv putovalo do jedného jediného suda, aby sa presvedčili čo to s ním urobí. Už uhladené a dokonalé víno sa znovu trochu pobláznilo, pribudli taníny, ale aj laik dokáže rozoznať posun vína do ďalšieho levelu. Dnes víno odpočíva v barikových sudoch od Vicarda a celkovo tam strávi asi šesť mesiacov.

klikni
Peter Stanko & Vladimír Mrva.


Na dvoch našich najvýznamnejších súťažiach získal dvoch šampiónov. Z medzinárodných konkurzov víno prinášalo ocenenia tak ako postupne vyzrievalo. Svetová súťaž vín International Wine Challenge London 2008 – diplom, Svetová súťaž vín Sélections Mondiales des Vins Canada 2008 - Strieborná medaila, VinoForum Maribor 2008 Zlatá medaila a Terravino MISWC Izrael 2008, Zlatá medaila. Tieto ocenenia víno získalo len tak, mimochodom. Ešte stále nie je hotové. Najlepšie to vystihuje citát Vladimíra Mrvu. „Víno potvrdilo svoju kvalitu a veľkosť a nepôjde do fliaš kým nebude absolútne vyzreté a pripravené aby milovníkom vína pripravilo neopakovateľný zážitok.“

Cabernet Sauvignon 2006, bobuľový výber, Šintava, podľa Mrva & Stanko.

Víno temnej nepriehľadnej farby, ktorej odtieň je na okraji rubínovočervený a intenzívnej podmanivej vône čiernych ríbezlí, tmavého lesného ovocia, najmä čučoriedok a prezretých moruší, obohatenej o tabakovo-čokoládovo-kávovú arómu. Chuť vína je nádherne štruktúrovaná, hlboká, teplá a mohutná, s ovocnosťou tmavého bobuľového ovocia, černicou a čiernou ríbezľou, delikátne korenistá, s nádhernými ovocno-koňakovými tónmi a bohatou štruktúrou mohutného tanínu s noblesne jemnou textúrou, ktorá je podporená mäkkou kyselinou. Víno ešte stále odpočíva v barikovom sude, pretože to umožňuje jeho mohutná štruktúra a ovocnosť. Veľké víno, ktoré sa zrodilo vo veľkom ročníku bude ozdobou každého archívu vín.
Vyzrievanie v nových barikových sudoch víno obohatí o arómy cédru a bieleho korenia, ktoré ešte zdôraznia jeho nevšednú ovocnosť a ušľachtilosť.

Excelentná ukážka toho ako môže vyzerať víno keď sa prvotriedna surovina spojí s majstrovstvom a umom vinára a najmä keď víno dostane časový priestor na svoj vývoj. Raz som niekde čítal vetu: “Nasaď si klobúk hlupáka a postav sa do kúta“, alebo to bolo naopak? Tento výrok by som mal adresovať sám sebe. Slovenské červené má(za určitých okolností) potenciál zaradiť sa medzi svetovú elitu. Zatiaľ ním je Cabernet Sauvignon 2006, bobuľový výber, Mrva & Stanko a zopár ďalších lastovičiek, ktoré ľahko spočítame na prstoch jednej ruky. Dôležité je že už sú tu a verím, že pribudnú ďalšie.

tv