Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

postup31postup32postup33

26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
06
jún
2019

Zlatý pohár Česko Slovenska 2019

Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní po-soutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.
06
august
2019

AWC Vienna 2019

Najväčšia oficiálne uznaná súťaž na svete. Vinár Michael Edlmoser založil súťaž, ktorá sa stala jednou z najväčších a najdôležitejších súťaží na svete. Počet vzoriek sa pohybuje okolo 13.000 a počet zúčastnených vinárstiev dosahuje takmer 2.000.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
31
december
2019

Víno roka - VínkoPRO 2019

VínkoPRO 2019 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2019.
Priebežné výsleky
Domov > Články > Súťaže > 

Zlatý Ruland z Bruselu.

Správa o výraznom úspechu našich vín ma potešila. Spoločnosť Mrva & Stanko dosiahla historický úspech, keď na jednej jedinej a ešte k tomu veľmi prestížnej výstave dokázala získať spolu päť medailí. Štyri strieborné a jedna zlatá medaila zo súťaže Concours Mondial de Bruxelles majú skutočne vysoký lesk. Je to tak trochu potvrdením výnimočnosti ročníka 2006. Počiatočnú eufóriu vystriedala opatrnosť a u niektorých ľudí až skepsa. To, že niektorí vinári situáciu nezvládli, nie je chyba ročníka. Ročník poskytol surovinu prvotriednej kvality a od odbornosti vinára už záviselo čo si s ňou počne. Vo firme Mrva & Stanko to vedeli veľmi dobre. Ochutnajte so mnou zlaté Rulandské šedé.

Rulandské šedé, výber z hrozna, 2006.

Víno s prívlastkom výber z hrozna pochádza z jednej doteraz možno menej známej, ale o to nádejnejšej oblasti, z Čachtíc. Začiatkom roku som ochutnával niektoré mladé vína a už vtedy na mňa urobilo Rulandské šedé mimoriadny dojem. Teraz keď som mal napísať hodnotenie v súvislosti so zlatou medailou na Concours Mondial de Bruxelles, som mal možnosť porovnať svoj dojem z pred polroka s dnešným vínom.

Vôňa:
Vôňa vína je, a teraz citujem “viac vrstvová“. Nech by som rozmýšľal koľko chcem, vhodnejší výraz ťažko nájsť. Rovnako ťažké(alebo ešte ťažšie) je nájsť podobné víno. Vôňa je úžasne komplexná a každý nos je iný. Prvý nos je kvetinkový. Fialka, ruža, agát. Sú to najprchavejšie vône, ktoré je možné zaznamenať ako prvé, vo vychladenom víne. Na druhý nos sa k nim pridá ovocie. V ročníku 2006, košík južného ovocia. Žltý melón, banán, mango, ...., ... (došla mi fantázia). Ako tretí a posledný nos je chlebová striedka a chlebová kôrka. To ste asi už v súvislosti s bratrancami Pinotovými čítali. Najmä o tej kôrke. Nepredstavujte si však žiadne ťažké chlebové vône. Celkové vyznenie je svieže, ľahké a elegantné. Okrem toho možno ešte nájsť rôzne medzinosy. Kvetinky a ovocie, ovocie a chlieb, alebo kvetinky, ovocie a chlieb. To podľa toho, aký máte pohár a ako ním viete točiť.

Chuť:
Chuť je kópiou vône. Okrem už uvedeného, je v chuti ešte „čaro mladého vína“. Kým vo vôni ťažko niečo uprednostniť, v chuti sa mi zdá máličko viac, výraznejší chlieb. A teraz prichádza niečo, čo som si nikdy nemyslel, že nájdem. Chlieb a.... ruža. Dochuť a výdych je v znamení ruže, až začínam uvažovať nad Tramínom.
V hodnotení vína nikdy neobchádzam kyselinku. Svieža, lahodná a príjemná. Niet viac, čo dodať.
V ohriatom víne však nájdete maximálne tušenie kvetiniek, ale viac ovocia. V prázdnom pohári sa nachádza zmes rulandu a tramínu.

Dnes už je víno podstatne staršie, ale to čo som napísal v januári v podstate platí dodnes. Ako prvé začnú ustupovať vône ktorých chemické substancie sú najcitlivejšie. A to sú práve tie kvetinkové arómy. Vôňa je dnes viac v znamení ovocia. Niektoré arómy, ktoré sa dali identifikovať samostatne sa zliali do jednej novej, ktorú výrobca trefne pomenoval levanduľová.

tv