Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
01
január
2018

VínkoPRO 2018

VínkoPRO 2018 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2018.
Priebežné výsleky
01.01.2018 00:00
22
september
2018

Deň otvorených tokajských pivníc 2018

Pozývame Vás na 14. ročník prehliadky pivníc spojený s ochutnávkou tokajských vín, ktorý sa uskutoční:
22. septembra 2018 v sobotu od 9. 00 – 19. 00 hod vo Veľkej Tŕni, Malej Tŕni, Viničkách.
Lístky si môžete zakúpiť prostredníctvom www.tokajregnum.sk, prípadne na železničnej stanici Slovenské Nové Mesto 22.9.2017 od 9:00 do 14:00 hod.

Vinári z TOKAJA
22.09.2018 09:00
28
september
2018

Nitriansky vínny festival 2018

28. a 29. september sú dni, kedy budú nitrianske hradné pivnice už po deviaty raz otvorené pre všetkých milovníkov dobrého vína. Po roku Vás opäť srdečne pozývame na Nitriansky vínny festival!
28.09.2018 17:00
13
október
2018

Spojenie jedla s vínom v MOVINE

Zažite jedinečné spojenie chutí počas návštevy vo vinárstve MOVINO. Milovníci vín si prídu na svoje pri zaujímavých spojeniach vína a jedla vo forme netradičných kanapiek. Fanúšikovia umenia majú možnosť si pozrieť zaujímavú výstavu ako aj nahliadnuť do novozrekonštruovaných pivničných priestorov.
13.10.2018 16:00
Domov > Články > Súťaže > 

Zlatý Ruland z Bruselu.

Správa o výraznom úspechu našich vín ma potešila. Spoločnosť Mrva & Stanko dosiahla historický úspech, keď na jednej jedinej a ešte k tomu veľmi prestížnej výstave dokázala získať spolu päť medailí. Štyri strieborné a jedna zlatá medaila zo súťaže Concours Mondial de Bruxelles majú skutočne vysoký lesk. Je to tak trochu potvrdením výnimočnosti ročníka 2006. Počiatočnú eufóriu vystriedala opatrnosť a u niektorých ľudí až skepsa. To, že niektorí vinári situáciu nezvládli, nie je chyba ročníka. Ročník poskytol surovinu prvotriednej kvality a od odbornosti vinára už záviselo čo si s ňou počne. Vo firme Mrva & Stanko to vedeli veľmi dobre. Ochutnajte so mnou zlaté Rulandské šedé.

Rulandské šedé, výber z hrozna, 2006.

Víno s prívlastkom výber z hrozna pochádza z jednej doteraz možno menej známej, ale o to nádejnejšej oblasti, z Čachtíc. Začiatkom roku som ochutnával niektoré mladé vína a už vtedy na mňa urobilo Rulandské šedé mimoriadny dojem. Teraz keď som mal napísať hodnotenie v súvislosti so zlatou medailou na Concours Mondial de Bruxelles, som mal možnosť porovnať svoj dojem z pred polroka s dnešným vínom.

Vôňa:
Vôňa vína je, a teraz citujem “viac vrstvová“. Nech by som rozmýšľal koľko chcem, vhodnejší výraz ťažko nájsť. Rovnako ťažké(alebo ešte ťažšie) je nájsť podobné víno. Vôňa je úžasne komplexná a každý nos je iný. Prvý nos je kvetinkový. Fialka, ruža, agát. Sú to najprchavejšie vône, ktoré je možné zaznamenať ako prvé, vo vychladenom víne. Na druhý nos sa k nim pridá ovocie. V ročníku 2006, košík južného ovocia. Žltý melón, banán, mango, ...., ... (došla mi fantázia). Ako tretí a posledný nos je chlebová striedka a chlebová kôrka. To ste asi už v súvislosti s bratrancami Pinotovými čítali. Najmä o tej kôrke. Nepredstavujte si však žiadne ťažké chlebové vône. Celkové vyznenie je svieže, ľahké a elegantné. Okrem toho možno ešte nájsť rôzne medzinosy. Kvetinky a ovocie, ovocie a chlieb, alebo kvetinky, ovocie a chlieb. To podľa toho, aký máte pohár a ako ním viete točiť.

Chuť:
Chuť je kópiou vône. Okrem už uvedeného, je v chuti ešte „čaro mladého vína“. Kým vo vôni ťažko niečo uprednostniť, v chuti sa mi zdá máličko viac, výraznejší chlieb. A teraz prichádza niečo, čo som si nikdy nemyslel, že nájdem. Chlieb a.... ruža. Dochuť a výdych je v znamení ruže, až začínam uvažovať nad Tramínom.
V hodnotení vína nikdy neobchádzam kyselinku. Svieža, lahodná a príjemná. Niet viac, čo dodať.
V ohriatom víne však nájdete maximálne tušenie kvetiniek, ale viac ovocia. V prázdnom pohári sa nachádza zmes rulandu a tramínu.

Dnes už je víno podstatne staršie, ale to čo som napísal v januári v podstate platí dodnes. Ako prvé začnú ustupovať vône ktorých chemické substancie sú najcitlivejšie. A to sú práve tie kvetinkové arómy. Vôňa je dnes viac v znamení ovocia. Niektoré arómy, ktoré sa dali identifikovať samostatne sa zliali do jednej novej, ktorú výrobca trefne pomenoval levanduľová.

tv