Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

postup31postup32postup33

Zber vzoriek na súťaže AWC Vienna A CMB

Bez ohľadu na skôr zverejnené informácie, zber vzoriek na súťaže AWC Vienna a Concours mondial de Bruxelles bude prebiehať v priebehu mesiaca jún. V prípade súťaže Concours mondial de Bruxelles sa nevylučuje ani neskorší termín. O presnom termíne zberu vzoriek budeme informovať všetkých vinárov, ktorí prihlásili vína prostredníctvom systému VínkoPRO. V prípade ak ste prihlásili vína na súťaž priamo, riaďte sa pokynmi organizátorov a vína doručte na nimi uvedené miesta v nimi uvedenom termíne.
25.05.2020

      Obrázok 

Domov > Články > Súťaže > 

Zlatá slovenská slama.

Zlatá slovenská slama.

Úspech spoločnosti Mrva & Stanko na Concours Mondial du Bruxelles 2010, v podobe zisku zlatej a striebornej medaile, sa podarilo vyrovnať jedinému slovenskému vinárstvu. Ako nadpis článku napovedá, ide o zlatú medailu, jeden zo slovenských novošľachtencov od Doroty Pospíšilovej, s prívlastkom slamové víno.

Síce nenápadne, ale o to istejšie sa medzi slovenskú vinársku elitu postupne prepracováva nové vinárstvo, Žitavské vinice. Za týmto, k terroiru hlásiacim sa názvom stoja dvaja fanatici.

 

Jozef Teplan a Tomáš Strelinger, ktorí sa špecializujú na prírodne sladké vína. A zdá sa, že nadmieru úspešne. K zlatým medailiam z minuloročnej Viedne pridali zlato aj z tohtoročného Palerma kde sa konal Concours Mondial du Bruxelles.

Ich Devín 2008, slamové víno, získal zlatú medailu na tomto prestížnom podujatí. Paradoxom je, že toto víno spočiatku vôbec neplánovali poslať na súťaž. Až na odporúčanie priateľov, ktorí ho mali možnosť ochutnať ako mladé víno sa rozhodli nakoniec ho prihlásiť. Výsledok už všetci poznáme. Ako teda chutí Devín zo Žitavských viníc?

Devín 2008, slamové víno


Víno sýtejšej slamovožltej farby s vysokou viskozitou.

Vôňa je intenzívna a to aj vzhľadom na aromatickú odrodu. Sladká medová aróma s náznakom včelieho plástu prechádzajúceho až do propolisovej, alebo skôr do propolisovo bylinkovej až jemne mätovej arómy. Odroda sa vo vôni prejavuje príjemným odrodovým korenistým pozadím.

Chuť je doslova mohutná  s vysokým obsahom cukru, plná žltého exotického ovocia. Medovo citrusový záver chute je harmonický a aj napriek tomu že cukru je vo víne naozaj dosť, kyselinka mu dokáže sekundovať. Devín sa v chuti rovnako ako vo vôni prejavuje predovšetkým elegantnou korenistou arómou, ktorá je najvýraznejšia v dlhej dochuti.

Naozaj excelentné víno, ktoré sa svojou aromatikou hlási k odrode, je mohutné komplexné, pritom harmonické a nádherne vybalansované. A to je zatiaľ v stave mladého vína. Čas takto urobené víno môže iba zušľachtiť.

Hrozno pochádza z vlastných vinohradov v obci Černík. Pri zbere (04.10.2008) dosahovalo cukornatosť 28 °NM, a po dosušení cukornatosť stúpla na 36 °NM.  Víno obsahuje 154 g zvyškového cukru, čo zodpovedá 6 putňovému  tokajskému vínu.
 

P.S. z tohto úspechu mala naozaj veľkú radosť aj autorka odrody, Ing. Dorota Pospíšilová PhD. (Chlapci myslím, že aspoň jednu fľaštičku jej dlhujete...).