Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
23
september
2017

Deň otvorených tokajských pivníc 2017

Pozývame Vás na 13. ročník prehliadky pivníc spojený s ochutnávkou tokajských vín, ktorý sa uskutoční:
23. septembra 2017 od 9. 00 – 19. 00 hod vo Veľkej Tŕni, Malej Tŕni, Viničkách.
Lístky si môžete rezervovať cez www.tokajregnum.sk. Rezervované lístky si môžete vyzdvihnúť, alebo zakúpiť na železničnej stanici Slovenské Nové Mesto 23.9.2017 od 9:00 do 15:00 hod. Počet lístkov je obmedzený. Cena lístka je 30 €.

Viac Informácií v pracovných dňoch od 9.00 hod. do 15.00 hod. na tel. č. 0903 608 865
Tešíme sa na Vás.

Vinári z TOKAJA
23.09.2017 09:00
29
september
2017

Nitriansky vínny festival SEPTEMBER 2017

Nitriansky vínny festival 2017 na Nitrianskom hrade a v obci Veľký Cetín.
29.09.2017 00:00
14
október
2017

Deň otvorených pivníc Poézia v MOVINE

Zažite jedinečné spojenie chutí počas návštevy vo vinárstve MOVINO. Milovníci vín si prídu na svoje pri zaujímavých spojeniach vín a jedla. Pre priaznivcov poézie sme pripravili čítanie krátkych úryvkov zo známych sonetov. Fanúšikovia umenia majú možnosť pozrieť si zaujímavú výstavu v pivničných priestoroch spoločnosti.
14.10.2017 16:00
Domov > Články > Súťaže > 

Víno, ktoré prehralo auto.

Víno, ktoré prehralo auto.

Sieni slávy malokarpatských vín ste si už mohli prečítať. Je tam odstavček, v ktorom popisujem, ako ťažko sa vyberal kráľ. Po prvom rozstrelovom kole bola remíza a v druhom kole rozhodol jeden jediný hlas. Kto sa stal Kráľom viete, ale neviete kto sa ním nestal. Rozhodnutím jedného jediného degustátora, ktorý navyše ešte dlho váhal komu dať svoj hlas, sa nakoniec na druhé miesto posunul....

...vlastne posunulo, Veltlínske zelené, Ľadový zber, 2006, od spoločnosti Víno Ludvik. Som rád že som potenciál vínaludvik13 odhadol už pri hodnotení mladých vín, v seriáli Nádeje ročníka 2006. Veľa vín sa však medzitým zmenilo (v pozitívnom, ale aj negatívnom zmysle). Možnosť víno znovu ochutnať som preto veľmi rád privítal. Nechcel som byť ovplyvnený predchádzajúcim popisom a tak som si najprv víno prechutnal. Trochu ma zaskočila chuť liči, ktorá sa ako červená niť, tiahne celou chuťou. Mimochodom, v tomto ročníku(2006) som pri nečakane veľa vínach narazil na arómu pripomínajúcu liči. Aj pri vínach kde som o tom ani nepočul(Rulandské šedé, Devín, Veltlínske zelené). V každom prípade išlo o špičkové vína.
  Ludvikov ľadový Veltlín, je víno stredne-plus intenzívnej, zlatistej farby, s prevahou zelených odtieňov. Konzistencia vína je olejovitého charakteru.

Vôňa podchladeného vína je veľmi intenzívna, okamžite rozpoznávam charakter ľadového vína. Ľadová pripáleninka, začína sa objavovať veľmi jemný karamel. Ako sa víno v pohári postupne otepľuje pridávajú sa veltlínovské arómy ako mandľa a trošku korenia. Ak vydržíte s pohárom ďalej točiť odmenou vám bude plný košík exotického žltého ovocia, v ktorom bude prevaha manga a nesmiem zabudnúť na už spomenuté liči (víno bolo zámerne hodne podchladené, ak ho budete piť pri korektnejšej teplote, žlté ovocie sa objaví podstatne skôr) . Vôňa vína je nasladlá, ale zároveň svieža.

Chuť vína je hladučká a výrazne sladká. Odrodovosť veltlínu sa v plnej miere prejavuje. Mandľovo korenistá chuť. Čistá, intenzívna, výrazná. To je prejav studeného vína. Oteplené víno je plné exotického ovocia. Mango, liči, melón, kandované zelené ovocie ako zelené jablko a hruška. V dochuti aj limetku, pomaranč, či zelené kandizované jablko. Kto v ňom čo chce nájsť to v ňom aj nájde. Mnohovrstvové víno hlavne extrémne ovocné, s vysokým obsahom zbytkového cukru.
Tak tento odstavec som si kompletne požičal z článku Nádeje.... . To čo som napísal začiatkom marca, platí dodnes. Víno mení svoj charakter len veľmi pozvoľne a nepatrne. Oproti marcu možno vo víne nájsť aj stopy karamelu a jednotlivé ovocné arómy už nevystupujú tak oddelene od seba, ale časť z nich sa zliala do jednej krásnej ovocnej vône. Jednotlivé druhy ovocia sú však stále dobre identifikovateľné a predpokladám, že takto to ešte dlho potrvá. Ale predsa som našiel v chuti niečo, čo som si v marci nevšimol. Víno je veľmi extraktívne a v chuti je zreteľná výrazná mineralita.

Myslím, že Vladimír Mrva bol prvý, kto tvrdil: „Vína ročníka 2006 budú vhodné na archiváciu.“ Ak sa to dá o nejakom víne s určitosťou tvrdiť, určite ním je Ludvikov ľadový Veltlín.
Víno má 180 gramov cukru, čo je hranica, na ktorej začínajú tokajské výberové esencie. Je teda sladšie, ako väčšina 6 putňových výberov. Na tokajské vína sa ešte podobá aj svojou mineralitou. Aj keď samozrejme ide o úplne iný typ. Hodnota 52,5 gramu bezcukorného extraktu je naozaj výnimočná.
Víno má mimoriadny redoxný potenciál. Týždeň mi trvalo kým som sa dopracoval až na dno fľaše, pričom väčšia polovica fľaše sa vypila hneď prvý deň. Víno bolo uložené v teple v obývačke, voľne zazátkované. Verte či nie, víno ani po týždni nestratilo nič zo svojej príťažlivosti.
Môj vtedajší komentár, ktorý radil toto víno medzi TOP 5 zostáva v plnej miere v platnosti.

U Ludvika urobili na vío etiketu, ktorá má navodzovať pocit chladu(strieborná etiketa a „namrznutými okrajmi“). Celkový dojem však „kazia“ zlaté etikety zo Siene slávy a Vínnych trhov Pezinok, ktoré svojou farbou predsa len otepľujú mrazivý vzhľad.

tv

ludvik11 ludvik12