Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
01
január
2018

VínkoPRO 2018

VínkoPRO 2018 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2018.
Priebežné výsleky
01.01.2018 00:00
28
september
2018

Nitriansky vínny festival 2018

28. a 29. september sú dni, kedy budú nitrianske hradné pivnice už po deviaty raz otvorené pre všetkých milovníkov dobrého vína. Po roku Vás opäť srdečne pozývame na Nitriansky vínny festival!
28.09.2018 17:00
13
október
2018

Spojenie jedla s vínom v MOVINE

Zažite jedinečné spojenie chutí počas návštevy vo vinárstve MOVINO. Milovníci vín si prídu na svoje pri zaujímavých spojeniach vína a jedla vo forme netradičných kanapiek. Fanúšikovia umenia majú možnosť si pozrieť zaujímavú výstavu ako aj nahliadnuť do novozrekonštruovaných pivničných priestorov.
13.10.2018 16:00
05
júl
2019

Požitavský festival vína

Prvý festival požitavských vín na jednom mieste.
05.07.2019 10:00
Domov > Články > Súťaže > 

Vinné trhy Pezinok 2006.

Výstavu VTP, mnohí považujú za najvýznamnejšiu na Slovensku. A majú pravdu.
Presvedčil som sa o tom ako člen degustačnej komisie. Úroveň výstavy je závislá
od množstva faktorov, ale dva sú určujúce. Kvalita vína a odborná úroveň členov
komisií. Organizátorom výstavy, (Združenie pezinských vinohradníkov a vinárov)
sa darí udržať vysokú úroveň oboch hlavných parametrov. Kvalitu dodávaných
vzoriek vyriešili celkom jednoducho. Poplatok za prihlásenie vína do súťaže, aj
počet fliaš je zrejme najvyšší na Slovensku. To núti vinárov ktorí sa chcú
zúčastniť súťaže, zvážiť ktoré víno prihlásia a či vôbec. Aj napriek tomu
organizátori vyzbierali 380 vzoriek.




Rovnako zodpovedne pristupujú aj k organizovanie samotnej degustácie. Na niektorých, najmä menších výstavách sa dosť často stáva, že zasadá 10 komisií a každá z nich má viac ako 60 vzoriek. Vyplývajú z toho viaceré riziká. Kvalitatívna úroveň vzoriek, potreba vysokého počtu degustátorov a z toho zákonite vyplývajúca nesúrodosť a v konečnom dôsledku aj určitý stupeň únavy degustátora. Pezinčania sa rozhodli ísť opačným smerom. Odbornú degustáciu natiahli na dva dni, pri zasadaní 4 komisií s počtom vzoriek maximálne 50. Pred začiatkom degustácie Prof. Malík požiadal prítomných o zodpovedné a najmä prísne hodnotenie. Zlato z Pezinku musí byť 24 karátové.
Každá komisia mala 6 členov, pričom predseda nehodnotil, iba dohliadal na hodnotenie ostatných členov komisie. Členmi mojej komisie boli: Ing. Vladimír Hacaj ml.(Víno Hacaj), Ing. Jaroslav Ostrožovič(J&J Ostrožovič), Ing. Štefan Krásny(Karpatská Perla), Ing. Vladimír Schwarz(Víno Matyšák) a moja maličkosť. Predsedami komisie bol Ing. Stanislav Hladík(piatok) a Ing. Oľga Jungová CSc(sobota). Aj som mal trochu trému. Predsa len, sa tu zišla slovenská degustátorská špička. No samotná práca v komisii bola veľmi príjemná. Už prvé vzorky ukázali, že patríme k tým lepším komisiám. Bodové hodnotenie s rozdielom 2-3 body neboli výnimkou, ale skôr pravidlom. Občas sa síce objavila vzorka na ktorej sme sa rozbili, ale degustácia za okrúhlym stolom má tú výhodu, že po prediskutovaní bola nakoniec vždy spravodlivo ohodnotená.
50 vzoriek s jednou prestávkou, ušlo ako voda. Kvalitatívna úroveň hodnotených vzoriek bola vysoká. Rozdali sme veľa strieborných medailí a jednu alebo dve zlaté.
Nasledoval spoločenský večer s voľbou Kráľovnej vína. Ale to už je iná téma.