Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
05
september
2017

2. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2017

Národný salón vín Slovenskej republiky 2017 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
05.09.2017 09:00
23
september
2017

Deň otvorených tokajských pivníc 2017

Pozývame Vás na 13. ročník prehliadky pivníc spojený s ochutnávkou tokajských vín, ktorý sa uskutoční:
23. septembra 2017 od 9. 00 – 19. 00 hod vo Veľkej Tŕni, Malej Tŕni, Viničkách.
Lístky si môžete rezervovať cez www.tokajregnum.sk. Rezervované lístky si môžete vyzdvihnúť, alebo zakúpiť na železničnej stanici Slovenské Nové Mesto 23.9.2017 od 9:00 do 15:00 hod. Počet lístkov je obmedzený. Cena lístka je 30 €.

Viac Informácií v pracovných dňoch od 9.00 hod. do 15.00 hod. na tel. č. 0903 608 865
Tešíme sa na Vás.

Vinári z TOKAJA
23.09.2017 09:00
Domov > Články > Súťaže > 

Vinné trhy Pezinok 2006.

Výstavu VTP, mnohí považujú za najvýznamnejšiu na Slovensku. A majú pravdu.
Presvedčil som sa o tom ako člen degustačnej komisie. Úroveň výstavy je závislá
od množstva faktorov, ale dva sú určujúce. Kvalita vína a odborná úroveň členov
komisií. Organizátorom výstavy, (Združenie pezinských vinohradníkov a vinárov)
sa darí udržať vysokú úroveň oboch hlavných parametrov. Kvalitu dodávaných
vzoriek vyriešili celkom jednoducho. Poplatok za prihlásenie vína do súťaže, aj
počet fliaš je zrejme najvyšší na Slovensku. To núti vinárov ktorí sa chcú
zúčastniť súťaže, zvážiť ktoré víno prihlásia a či vôbec. Aj napriek tomu
organizátori vyzbierali 380 vzoriek.




Rovnako zodpovedne pristupujú aj k organizovanie samotnej degustácie. Na niektorých, najmä menších výstavách sa dosť často stáva, že zasadá 10 komisií a každá z nich má viac ako 60 vzoriek. Vyplývajú z toho viaceré riziká. Kvalitatívna úroveň vzoriek, potreba vysokého počtu degustátorov a z toho zákonite vyplývajúca nesúrodosť a v konečnom dôsledku aj určitý stupeň únavy degustátora. Pezinčania sa rozhodli ísť opačným smerom. Odbornú degustáciu natiahli na dva dni, pri zasadaní 4 komisií s počtom vzoriek maximálne 50. Pred začiatkom degustácie Prof. Malík požiadal prítomných o zodpovedné a najmä prísne hodnotenie. Zlato z Pezinku musí byť 24 karátové.
Každá komisia mala 6 členov, pričom predseda nehodnotil, iba dohliadal na hodnotenie ostatných členov komisie. Členmi mojej komisie boli: Ing. Vladimír Hacaj ml.(Víno Hacaj), Ing. Jaroslav Ostrožovič(J&J Ostrožovič), Ing. Štefan Krásny(Karpatská Perla), Ing. Vladimír Schwarz(Víno Matyšák) a moja maličkosť. Predsedami komisie bol Ing. Stanislav Hladík(piatok) a Ing. Oľga Jungová CSc(sobota). Aj som mal trochu trému. Predsa len, sa tu zišla slovenská degustátorská špička. No samotná práca v komisii bola veľmi príjemná. Už prvé vzorky ukázali, že patríme k tým lepším komisiám. Bodové hodnotenie s rozdielom 2-3 body neboli výnimkou, ale skôr pravidlom. Občas sa síce objavila vzorka na ktorej sme sa rozbili, ale degustácia za okrúhlym stolom má tú výhodu, že po prediskutovaní bola nakoniec vždy spravodlivo ohodnotená.
50 vzoriek s jednou prestávkou, ušlo ako voda. Kvalitatívna úroveň hodnotených vzoriek bola vysoká. Rozdali sme veľa strieborných medailí a jednu alebo dve zlaté.
Nasledoval spoločenský večer s voľbou Kráľovnej vína. Ale to už je iná téma.