Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

postup31postup32postup33

06
august
2019

AWC Vienna 2019

Najväčšia oficiálne uznaná súťaž na svete. Vinár Michael Edlmoser založil súťaž, ktorá sa stala jednou z najväčších a najdôležitejších súťaží na svete. Počet vzoriek sa pohybuje okolo 13.000 a počet zúčastnených vinárstiev dosahuje takmer 2.000.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
31
december
2019

Víno roka - VínkoPRO 2019

VínkoPRO 2019 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2019.
Priebežné výsleky
Domov > Články > Súťaže > 

Vinné trhy Pezinok 2006.

Výstavu VTP, mnohí považujú za najvýznamnejšiu na Slovensku. A majú pravdu.
Presvedčil som sa o tom ako člen degustačnej komisie. Úroveň výstavy je závislá
od množstva faktorov, ale dva sú určujúce. Kvalita vína a odborná úroveň členov
komisií. Organizátorom výstavy, (Združenie pezinských vinohradníkov a vinárov)
sa darí udržať vysokú úroveň oboch hlavných parametrov. Kvalitu dodávaných
vzoriek vyriešili celkom jednoducho. Poplatok za prihlásenie vína do súťaže, aj
počet fliaš je zrejme najvyšší na Slovensku. To núti vinárov ktorí sa chcú
zúčastniť súťaže, zvážiť ktoré víno prihlásia a či vôbec. Aj napriek tomu
organizátori vyzbierali 380 vzoriek.




Rovnako zodpovedne pristupujú aj k organizovanie samotnej degustácie. Na niektorých, najmä menších výstavách sa dosť často stáva, že zasadá 10 komisií a každá z nich má viac ako 60 vzoriek. Vyplývajú z toho viaceré riziká. Kvalitatívna úroveň vzoriek, potreba vysokého počtu degustátorov a z toho zákonite vyplývajúca nesúrodosť a v konečnom dôsledku aj určitý stupeň únavy degustátora. Pezinčania sa rozhodli ísť opačným smerom. Odbornú degustáciu natiahli na dva dni, pri zasadaní 4 komisií s počtom vzoriek maximálne 50. Pred začiatkom degustácie Prof. Malík požiadal prítomných o zodpovedné a najmä prísne hodnotenie. Zlato z Pezinku musí byť 24 karátové.
Každá komisia mala 6 členov, pričom predseda nehodnotil, iba dohliadal na hodnotenie ostatných členov komisie. Členmi mojej komisie boli: Ing. Vladimír Hacaj ml.(Víno Hacaj), Ing. Jaroslav Ostrožovič(J&J Ostrožovič), Ing. Štefan Krásny(Karpatská Perla), Ing. Vladimír Schwarz(Víno Matyšák) a moja maličkosť. Predsedami komisie bol Ing. Stanislav Hladík(piatok) a Ing. Oľga Jungová CSc(sobota). Aj som mal trochu trému. Predsa len, sa tu zišla slovenská degustátorská špička. No samotná práca v komisii bola veľmi príjemná. Už prvé vzorky ukázali, že patríme k tým lepším komisiám. Bodové hodnotenie s rozdielom 2-3 body neboli výnimkou, ale skôr pravidlom. Občas sa síce objavila vzorka na ktorej sme sa rozbili, ale degustácia za okrúhlym stolom má tú výhodu, že po prediskutovaní bola nakoniec vždy spravodlivo ohodnotená.
50 vzoriek s jednou prestávkou, ušlo ako voda. Kvalitatívna úroveň hodnotených vzoriek bola vysoká. Rozdali sme veľa strieborných medailí a jednu alebo dve zlaté.
Nasledoval spoločenský večer s voľbou Kráľovnej vína. Ale to už je iná téma.