Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

postup31postup32postup33

27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
Odovzdávanie vzoriek v zberných centrách:

od 03.04.2019 - do 8.4.2018 16:00 Zberné centrá v ČR
od 04.04.2019 - do 9.04.2019 16:00 Zberné centrá v SR
od 10.03.2019 - do 12.04.2019 16:00 Galéria Velvet, Hurbanovo nám. 46, Bojnice
30
apríl
2019

VÍNO SPU 2019

Vážení priatelia a milovníci vína,
v mene Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva (FZKI) SPU v Nitre si Vás dovoľujeme informovať, že dňa 30.4.2019 sa uskutoční odborná degustácia 11. ročníka celoslovenskej súťažnej výstavy vín „VÍNO SPU 2019“.
"Na Slovensku sa organizuje mnoho súťaží vín, ale táto, jediná, sa koná na vinohradnícko – vinárskej, AKADEMICKEJ pôde."
02
máj
2019

Concours mondial de Bruxelles 2019

Concours mondial de Bruxelles, bezpochýb jedna z najprestížnejších svetových súťaží sa v roku 2019 vracia späť do Európy. Presnejšie do švajčiarskeho Aigle, neďaleko Ženevského jazera. Ako sa už stalo dobrým zvykom, ZVVS opäť podporuje účasť na súťaži úhradou dopravných nákladov a pre členov ZVVS aj čiastočnou úhradou štartovného. Motiváciou môže byť aj prezentácia víťazných vín v priestoroch Národného salónu vín.
03
máj
2019

IX. medzinárodného vínneho festivalu Rizlingu vlašského vo Svätom Petre

Cieľom je poukázať na kvalitu a špecifikum odrody „ Rizlingu vlašského“, ktorá má z historického a súčasného hľadiska výnimočné postavenie v našom regióne a Strednej Európe.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
07
máj
2019

Víno Hlohovec 2019

11. ročník súťažnej výstavy vín.
Súťaž je nominačnou pre Národný salón vín Slovenskej republiky.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
15
máj
2019

Pinot masters Limbach 2019

Cieľom výstavy je vyzdvihnúť a zdôrazniť kvalitu, zaujímavosť a rozmanitosť vín vyrobených z “Pinot“ rodiny.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
06
jún
2019

Zlatý pohár Česko Slovenska 2019

Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní po-soutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.

Nejúspěšnější vinařství získá putovní Zlatý pohár, který bude předán na soutěžním festivalu vín na Zelném trhu v Brně.

Více informací najdete na adrese www.zlatypohar.eu.
06
august
2019

AWC Vienna 2019

Najväčšia oficiálne uznaná súťaž na svete. Vinár Michael Edlmoser založil súťaž, ktorá sa stala jednou z najväčších a najdôležitejších súťaží na svete. Počet vzoriek sa pohybuje okolo 13.000 a počet zúčastnených vinárstiev dosahuje takmer 2.000.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
31
december
2019

Víno roka - VínkoPRO 2019

VínkoPRO 2019 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2019.
Priebežné výsleky
Domov > Články > Súťaže > 

Vicešampión ČS ligy. Rulandská biele, ľadový zber.

Ešte
raz sa vraciam k ČS vinárskej lige. V kategórii sladkých vín zvíťazilo
Neuburské, slamové víno, 2003 z moravského Sonberku. Tesne za ním skončilo
slovenské ľadové víno od pána Patáka z Modry – Harmónie. Rulandské biele, ľadové
víno, 2004. Mal som možnosť obe vína degustovať a tak môžem porovnávať. Pri
samostatnom hodnotení každého vína zvlášť obe pôsobia veľmi dobre. Bez ohľadu na
to ktoré z vín je výraznejšie vo vôni či chuti, obe sú veľmi výrazné. V
kategórii slamových a ľadových to inak ani nie je možné. Najprv som si zhodnotil
vína každé samostatne a neskôr som ich porovnal navzájom. Patákovo Rulandské
biele som charakterizoval takto:



Rulandské biele, ľadové víno, 2004, Víno Harmónia.
Farba vína je svetlo žltá. Po pokrúžení v pohári sa na stenách vytvorí jednoliaty film s výrazným horným okrajom. Trvá dosť dlho kým povrchové napätie dokáže z filmu vytvoriť kvapky a tie pomaly stekajú a vytvárajú tak gotické oblúky.
Vo vôni sa okamžite prejaví typická mrazová pripálenina, vzdialene pripomínajúca trávovinkový Sauvignon. Až neskôr po ohriati vína sa začnú pribaľovať aj ovocné bylinkovo - broskyňové tóny.
Chuť vína je primárne ovocná, hladučká a čistá. Bezprostredne po úvodnom zavoňaní vinohradníckej broskyne sa prejaví sladká chuť medu nasledovaná hrozienkami pričom tie broskyne sú prítomné po celý čas. Chuť vína je až zarážajúco hladká a čistá. Len v prípade, ak víno pijete oteplené sa v závere prejavuje vyšší alkohol. Kyselinka je prítomná do tej miery, aby vyvážila obsah cukru. Na povrch sa však nikdy neprederie.

Pri ľadových vínach sa niekedy prejavuje aj vyšší obsah prchavých kyselín. V tomto prípade ich však nenachádzam, ani keď ich hľadám.
Rulandské biele nie je práve najčastejšie používaná odroda na výrobu ľadových vín. Mnohí dávajú prednosť aromatickým odrodám.
 Hodnotenie : 90 b Možno by si víno zaslúžilo viac, čírosť však nie je úplne na 100%. Keď som o tejto skutočnosti informoval pána Patáka, povedal že víno ešte neprešlo kompletným školením a tak zákal nie je vada, ale iba dočasný stav.

Pri porovnaní so slamovým víťazom je vôňa menej intenzívna, ale čistejšia. Povedal by som, že slamák obsahuje trochu prchaviek, z ktorých sa časom vytvorili estery a práve tie obohacujú vôňu vína a navyše pôsobia ako nosič vône, pretože sú ľahko prchavé. Je to trochu paradoxné, pretože práve pri výrobe slamových vín, nám postup umožňuje odstrániť napadnuté hrozno a vyhnúť sa tak zvýšenému obsahu prchavých kyselín. To v prípade výroby ľadového vína nie je v našich podmienkach možné.

V chuti u mňa opäť víťazí Paták. Možno je to iba záležitosť osobných preferencií, ale ľadový Ruland je vyrobený prísne reduktívnou technológiou a navyše je aj o rok mladší. Aj slamáčik je reduktívny, no čas strávený na slamených rohožiach ho zaraďuje skôr medzi semireduktívne vína.

Celkové zhodnotenie. Patákovo ľadové je v porovnaní so slamákom trochu jednoduchšie vo vôni aj chuti, je však čistejšie. Naopak slamák je intenzívnejší v aromatike a vyznačuje sa širšou škálou vôní a chutí . Rozdiel medzi nimi je však nepatrný. Komisia zvolila za víťaza Drápalov slamák. Predpokladám, že najmä pre vyššiu intenzitu vône a chute. Ja by som poradie vymenil.