Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
30
jún
2017

Riadená degustácia vinárstva MAHID

Príďte k nám, spoznáte úspešné vinárstvo, jeho zakladateľov a v diskusii sa dozviete viac o ich vínách, ako aj úspechoch a hlavne ochutnáte vína z produkcie Vino MAHID.
30.06.2017 19:00
01
júl
2017

Víno a levanduľa 2017

Vážení milovníci vína a prírody,
srdečne Vás pozývame 6. ročník podujatia, ktoré sa koná v pezinských vinohradoch "Víno a levanduľa 2017".
01.07.2017 15:00
01
august
2017

AWC Vienna 2017

Najväčšia oficiálne uznaná súťaž na svete. V roku 2016 bolo v súťaži hodnotených: 12826 vzoriek vín od viac ako 1800 producentov.
EU approved - AWC Vienna je EU poverená súťaž vín za účelom udeľovania ocenení schválených EU, ktoré je možné aplikovať priamo na vínové fľaše ako známku kvality.
Ako jediná súťaž vín, ktorá udeľuje finančné ocenenia v celkovej hodnote 8.000,-€.
01.08.2017 00:00
Domov > Články > Súťaže > 

Úspech slovenských vín v Lisabone.

Email z Bruselu, som pôvodne považoval za spam. Až predmet e-mailu: Slovakian
wines at the Concours Mondial: 100% hit, ma prinútil čítať ďalej. Stopercentná
úspešnosť slovenských producentov, ktorých súťažné vína boli ocenené na Concours
Mondial de Bruxelles. Zo Slovenska boli celkovo prihlásené 3 vzorky, z toho
spoločnosť Víno Mrva & Stanko prihlásila do súťaže dve. V mimoriadne silnej
konkurencii sa obom vínam podarilo získať zlatú medailu. Biele víno Tramín
červený, ktorý už stihol zabodovať aj na domácich výstavách a Cabernet Sauvignon
rosé. Tramín červený je vinárskej verejnosti už dostatočne známy. Posledným
oceneným vínom bola strieborná Pálava od spoločnosti Víno Matyšák.





Z rekordných 5447 vzoriek sa do záverečných štatistík dostalo iba 1542 vín, čo predstavuje približne 28%. Najviac bolo strieborných, 939 vzoriek, zlatých bolo 555 a veľká zlatá medaila sa ušla 48 vzorkám. Najúspešnejšie bolo Francúzsko 17 Veľkých zlatých, z toho 12 Bordeaux, Chile 9, Španielsko 6 a Portugalsko a Kanada zhodne po 4. Z okolitých štátov bola najúspešnejšia Česká republika. Priniesli 4 zlaté (Mikrosvin, BohemiaSekt, Radek Baloun a Nové vinařství.) a 10 strieborných. Maďarsko 1 zlatá z oblasti Villány(červené víno). Z tokajských vín získal Tokajský Muškát žltý neskorý zber, striebornú medailu. Susedné Rakúsko nezískalo žiadne ocenenie. Slovinci 4 striebra, Rumuni 1 zlato a 1 striebro, Chorváti 1 zlato a 2 striebra, Bulhari 1 zlato a 4 striebra. Pre zaujímavosť Nemecko 1 zlato a 6 strieborných, Cyprus 1 zlato (za Shiraz), Izrael 1 zlato a exotická Čína 1 zlato (za ľadové víno) a 2 striebra.
 Z tohto pohľadu je lepšie vidieť aký úspech dosiahla najmä spoločnosť Mrva & Stanko ziskom 2 zlatých medailí. Správa z Bruselu uvádzala iba Tramin Cerveny 2005 a Cabernet Sauvignon 2005. Tramín červený je vinárskej verejnosti dostatočne známy, ale kabernetov tých má Mrva viac. Ktorý z nich to bol, som sa dozvedel až po telefonickom rozhovore s Ing. Mrvom. Cabernet Sauvignon rosé 2005. Je to jednoznačným dôkazom nášho predurčenia vyrábať špičkové biele(alebo aj ružové) vína. Aj napriek tomu, že spoločnosť Mrva & Stanko dokáže vyrobiť aj nádherné červené vína, s Bordeaux, alebo Chile, sa porovnávať nedajú. Máme potenciál vyrábať nádherné biele vína. Začalo sa objavovať aj zopár pekných ružových, ale Mrva opäť dokázal, že je majstrom svojho remesla. Cabernet Sauvignon rosé, je mimoriadne vydarené víno.
Cabernet Sauvignon rosé, ako ho vnímam ja.

Cabernet Sauvignon rosé, akostné 2005.

Víno, ktorého farba by sa dala označiť ako sýto ružová a keďže ružová má viac odtieňov, spresnil by som na červenoružová.
Víno som dosť podchladil ako by pri ružovom víne urobil asi každý. Z toho dôvodu bola vôňa spočiatku uzatvorená. Po krátkom ohriati, sa začína objavovať príjemná ovocne pôsobiaca vôňa lesných jahôd, zjemnená malinami.
Ako prvá sa v ústach objavuje chuť Sauvignonu. Florálna chuť pripomínajúca Sauvignon blanc, ktorý však nie je ani tráva, ani žihľava, ale evokuje vôňu listov čiernej ríbezle. To, že chuť evokuje vôňu, nie je omyl. Neskôr začína vystupovať kyselinka. Je príjemná, postupne silnie a zostáva aj v dochuti. Dochuť je čistá, hladká, bez trieslovín.
Čím je víno teplejšie, tým viac ovocných tónov sa pridáva. Viac čiernej ríbezle. S pribúdajúcou teplotou sa viac začína prejavovať Cabernet Sauvignon. K dochuti sa pridávajú už spomenuté lesné jahody. Intenzívnejšie pôsobí aj kyselinka.
Výnimočné víno ktoré pri správnej teplote pripomína Sauvignon blanc.

tv