Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
01
január
2018

VínkoPRO 2018

VínkoPRO 2018 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2018.
Priebežné výsleky
01.01.2018 00:00
09
jún
2018

Konference v rámci akce PIWI 2018

Seminář k PIWI odrůdám se koná jako samostatná akce v rámci akce PIWI 2018 a Hibernal fóra. Garantem akce je prof. Ing. Pavel Pavloušek, PhD.
09.06.2018 09:00
09
jún
2018

PIWI 2018 a Hibernal fórum

Pátý ročník mezinárodní soutěžní přehlídky vín z tzv. PIWI odrůd révy, která je spojena s Místní výstavou vín. Známé bílé PIWI odrůdy jsou Hibernal, Solaris, Johanniter, či Merzling. Známé červené PIWI odrůdy jsou Sevar, Laurot, Regent, či Cabernet Cortis. K ochutnání budou vína z celé České republiky i zahraničí. V letošním roce poprvé vzorky vín ze Švýcarska a Německa.
09.06.2018 13:00
Domov > Články > Súťaže > 

Takmer šampión Sauvignon Fóra

Takmer šampión Sauvignon Fóra

Neuveriteľné dve desatiny bodu chýbali k víťazstvu v kategórii sladkých vín dvojici Strelinger - Teplan zo Žitavských viníc, ale až za nimi zostala moravská ikona slamových vín, Oldřich Drápal zo Sonberku. Neochutnal som najvyššie hodnotené víno, rakúske Sauvignon TBA z Mekky rakúskych sladkých vín, z Ilmitzu, a tak ťažko porovnávať, ale svoju úlohu mohla zohrať aj istá rezervovanosť voči sladkým červeným vínam akým je Cabernet Sauvignon 2009, v prevedení slamové víno. Keď píšem o sladkom červenom víne, mám naozaj na mysli sladké, ale predovšetkým naozaj červené víno.

Pod značkou Žitavské vinice súťažili na Sauvignon Fóre dve vína. Klasický biely Sauvignon 2009 slamové víno a úspešnejší Cabernet Sauvignon 2009, slamové víno. Hrozno dosiahlo pri zbere cukornatosť 27 °NM, čo zodpovedá bobuľovému výberu a je spodnou hranicou aj pre ľadové a slamové víno. Cabernet Sauvignon bol sušený a dosiahol cukornatosť 45 °NM. Zaujímavosťou tohto vína je to, že bolo spracované technológiou červených vín.

 

teplan-cs-09Cabernet Sauvignon 2009 slamové víno,
Zitaviensis collection, Strelinger - Teplan. 


Veľmi sýty farba fialovočerveného odtieňa, pripomínajúca Alibernet.

Vôňa z pohára doslova tryská. Spočiatku svieža ovocná hroznová vôňa sa rozvinie do výraznej a neopakovateľnej arómy čiernych ríbezlí. Po pár minútach sa spoza vône sladkých čiernych plodov ríbezle spolu s jemnou florálnou aromatikou listov čiernej ríbezle, vynorí ťažšia vôňa prezretých až džemovitých černíc v kombinácii s morušou.

Chuť je veľmi sladká a hladká, ale zároveň pozoruhodne svieža s pikantnou kyselinkou. Vzápätí sa rozvinie do koncentrovanej arómy čiernej ríbezle ktorá doslova žiari na pozadí černicovo-morušového džemu. Po prehltnutí v ústach zostáva ten najjemnejší hodvábny tanín aký sa vo víne dá vôbec zaregistrovať. Dochuť je veľmi dlhá a pripomenie všetko ovocie, ktoré sa vo víne predtým nachádzalo. Neviem však či má vôbec zmysel hovoriť o dochuti, pretože výrazná a koncentrovaná chuť v ústach jednoducho zostáva. V súvislosti s vínom Strelinger - Teplan som túto vetu už raz použil, ale platí stále. Bodové hodnotenie 93 bodov, ale s veľmi pozitívnym výhľadom. Určite najlepšie víno ročníka 2009

Hrozno pochádza z obce Dolný Ohaj, čo je dedinka vzdialená necelé 3 km od Úľan nad Žitavou, kde sa nachádza vinárstvo Strelinger - Teplan. Vinič je vysadený na hlinito piesčitej pôde a víno dosahuje skutočne výnimočné parametre.

Cukornatosť pri zbere 27°NM, cukornatosť pri spracovaní 45°NM.

Obsah alkoholu: 13%

Obsah kyselín 6,4 g/l

Obsah zvyškového cukru: 234 g !

 

Víno považujem za výnimočné ešte z jedného dôvodu. Bežne sa stretávame so slamovým vínom z modrých odrôd, najčastejšie Frankovka modrá, ale pokiaľ ide o farbu a štruktúru vína je to absolútne odlišná kategória. Pri spracovaní vysušeného, „slamového“ hrozna sa nedá robiť odzrnenie, pretože trapina je zoschnutá a lámavá. Pri klasickom spracovaní to nie je problém, pretože hrozno sa priamo lisuje. Pri spracovaní na červené víno dochádza k nakvášaniu a bez možnosti odstrániť trapinu hrozí vylúhovanie hrubých adstringentných polyfenolov a zelených chlorofylových aróm do vína. Takéto víno je preto možné vyrobiť len z dokonale vyzretého a dokonale zdravého hrozna a s takým sa stretávame len zriedka.