Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

                      postup31postup32postup33

01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
01
december
2017

Furmint Forum 2017

Veľkolepá ochutnávka vín z odrody furmint. Okrem slovenských vín, sa budú dať ochutnať Furminty z Maďarska a to nielen z Tokajskej oblasti. Svoje vína prídu osobne predstaviť vinári z najznámejších slovenských a maďarských vinárstiev. Z netokajských oblastí tu budú Furminty z Balatonu, Balkánu, či zo Slovenska z Belej. Celkovo vás čaká viac ako 100 vín od viac ako 30 vinárov, skvelá príležitosť lepšie spoznať vína tejto jedinečnej odrody. Program zahŕňa takisto odborné workshopy na tému história a súčasnosť odrody Furmint.
01.12.2017 17:00
Domov > Články > Súťaže > 

Svätovavrinecké, Agro-Movino.

Druhým vínom v poradí je Svätovavrinecké, neskorý zber, 2005 od spoločnosti Agro-Movino, s r.o., Veľký Krtíš. Víno ročníka 2005 je názorným potvrdením pravidla, že červeným vínam pristane, ak sa nechajú nejaký čas vyzrievať vo fľaši. Víno získalo viaceré ocenenia, striebornou medailou na Vínnych trhoch Pezinok počnúc a titulom šampióna v Opatovskej novej vsi (jedna z nominačných výstav) končiac.

Svätovavrinecké, neskorý zber, 2005,suché.
Vinohradnícka oblasť: stredoslovenská v.o.
Rajón: Ipeľský vinohradnícky rajón
Obec: Ipeľské Predmostie
Hon: Oreg hegy
Dátum zberu: 17. 10. 2005
Cukornatosť: 21.5 °NM
Obsah:
- alkohol: 11,59 % obj
- kyselín: 6,2 g/l
- zvyškový cukor: 1,2 g/l
- extrakt: 26,8 g/l
Typ pôdy: ílovitá

Vôňa je stredne intenzívna, prvý nos je zemitý a svieži zároveň. Po potočení pohára sa spočiatku objaví červené ovocie, ku ktorému sa pridá svieža kyselinka. Z ťažších vôni možno po chvíľke nájsť mäkkú vôňu mliečnej čokolády, ktorá plynulo prechádza do korenistej arómy.
Chuť vína je výrazná, s výraznou tanínovou štruktúrou, zmesou čierneho a sviežeho červeného ovocia. Kyselina v chuti nie je zďaleka tak výrazná, ako som očakával podľa vône. Po jej odoznení ostávajú v ústach príjemné taníny, horká čokoláda, či trochu kakaa. Takéto arómy sa zvyknú označovať súborným názvom empyreumatické arómy. Dochuť je kombináciou ovocnosti a empyreumatických tónov. V dochuti prevažuje skôr čierne ovocie. Je to zrejme dané jemným prejavom kyseliny.

Po aplikácii Ovária sa vo vôni rovnováha ovocie - zemitosť, posunula mierne na stranu zemitosti. Charakter zemitosti mi pripomína vína z Bordeaux. V chuti víno tiež trochu dospelo. Kyselinka je menej nápadná, taníny zostali pekné, výrazné a uhladené. Zvýraznila sa čokoláda v dochuti.

Celkové hodnotenie.
Svätovavrinecké je víno stredne plného tela, s peknou tanínovou textúrou, technologicky zvládnuté. U malokarpatských vavrincov vždy očakávam a aj nachádzam kôstkové ovocie. Vo vyzretých vínach najmä slivku. Ovárius nedokáže simulovať proces vyzrievania vo všetkých detailoch. V dochuti a vo výdychu sa sušená slivka začína objavovať.

Bodové hodnotenie: 87 bodov

tv