Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
01
august
2017

AWC Vienna 2017

Najväčšia oficiálne uznaná súťaž na svete. V roku 2016 bolo v súťaži hodnotených: 12826 vzoriek vín od viac ako 1800 producentov.
EU approved - AWC Vienna je EU poverená súťaž vín za účelom udeľovania ocenení schválených EU, ktoré je možné aplikovať priamo na vínové fľaše ako známku kvality.
Ako jediná súťaž vín, ktorá udeľuje finančné ocenenia v celkovej hodnote 8.000,-€.
01.08.2017 00:00
Domov > Články > Súťaže > 

Svätovavrinecké, Agro-Movino.

Druhým vínom v poradí je Svätovavrinecké, neskorý zber, 2005 od spoločnosti Agro-Movino, s r.o., Veľký Krtíš. Víno ročníka 2005 je názorným potvrdením pravidla, že červeným vínam pristane, ak sa nechajú nejaký čas vyzrievať vo fľaši. Víno získalo viaceré ocenenia, striebornou medailou na Vínnych trhoch Pezinok počnúc a titulom šampióna v Opatovskej novej vsi (jedna z nominačných výstav) končiac.

Svätovavrinecké, neskorý zber, 2005,suché.
Vinohradnícka oblasť: stredoslovenská v.o.
Rajón: Ipeľský vinohradnícky rajón
Obec: Ipeľské Predmostie
Hon: Oreg hegy
Dátum zberu: 17. 10. 2005
Cukornatosť: 21.5 °NM
Obsah:
- alkohol: 11,59 % obj
- kyselín: 6,2 g/l
- zvyškový cukor: 1,2 g/l
- extrakt: 26,8 g/l
Typ pôdy: ílovitá

Vôňa je stredne intenzívna, prvý nos je zemitý a svieži zároveň. Po potočení pohára sa spočiatku objaví červené ovocie, ku ktorému sa pridá svieža kyselinka. Z ťažších vôni možno po chvíľke nájsť mäkkú vôňu mliečnej čokolády, ktorá plynulo prechádza do korenistej arómy.
Chuť vína je výrazná, s výraznou tanínovou štruktúrou, zmesou čierneho a sviežeho červeného ovocia. Kyselina v chuti nie je zďaleka tak výrazná, ako som očakával podľa vône. Po jej odoznení ostávajú v ústach príjemné taníny, horká čokoláda, či trochu kakaa. Takéto arómy sa zvyknú označovať súborným názvom empyreumatické arómy. Dochuť je kombináciou ovocnosti a empyreumatických tónov. V dochuti prevažuje skôr čierne ovocie. Je to zrejme dané jemným prejavom kyseliny.

Po aplikácii Ovária sa vo vôni rovnováha ovocie - zemitosť, posunula mierne na stranu zemitosti. Charakter zemitosti mi pripomína vína z Bordeaux. V chuti víno tiež trochu dospelo. Kyselinka je menej nápadná, taníny zostali pekné, výrazné a uhladené. Zvýraznila sa čokoláda v dochuti.

Celkové hodnotenie.
Svätovavrinecké je víno stredne plného tela, s peknou tanínovou textúrou, technologicky zvládnuté. U malokarpatských vavrincov vždy očakávam a aj nachádzam kôstkové ovocie. Vo vyzretých vínach najmä slivku. Ovárius nedokáže simulovať proces vyzrievania vo všetkých detailoch. V dochuti a vo výdychu sa sušená slivka začína objavovať.

Bodové hodnotenie: 87 bodov

tv