Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
27
december
2017

Jánske vína BITA 2017

Srdečne Vás pozývame na " Jánske vína Bita 2017 - zimná verzia". Na ochutnávku bude na 11-tich stanovištiach pripravených viac ako 100 vzoriek vín ( prevažne mladých ) od vinohradníkov z lokality Nitra Dolné Krškany hon Bita.
Podmienky na výrobu vína boli v roku 2017 v našej lokalite vynikajúce príďte sa sami presvedčiť.
27.12.2017 14:00
Domov > Články > Súťaže > 

Striebro na Chardonnay du Monde.

Striebro na Chardonnay du Monde.

Svetovú popularitu odrody Chardonnay, myslím netreba nikomu zvlášť zdôrazňovať. Chardonnay je populárne až do takej miery, že Francúzi začali organizovať svetovú výstavu vín Chardonnay. Chardonnay du Monde - Chardonnay sveta. Celá história súťaže doteraz nezaznamenala účasť slovenského vína. Ale všetko raz musí byť po prvý krát a slovenská premiéra sa konala práve tento rok.

Úspešnejší  vstup si slovenské vinárstvo ani nemohlo želať. V konkurencii takmer 1000
najšpičkovejších vín z celého sveta vrátane sektov zo Champagne, sme získali
striebro. Zámerne píšem slovenské vinárstvo, aj keď ide iba o jednu, vlastne
dve, osoby. Svet ani len netuší, že na nejakom malom Slovensku sa vyrábajú
špičkové vína na svetovej úrovni. Bodaj by to tušil, keď to často nevieme ani my
doma. Som preto úprimne rád, že náš Little Big man, znovu zabodoval a
zviditeľnil Slovensko. Iste už viete koho som tým Little Big mannom myslel. Ak nie, čítajte ďalej.


Chardonnay, výber z hrozna, 2006, Čachtice, Víno Mrva & Stanko.

Farba vína je zatiaľ svetlo zelená so strednou intenzitou.

Nadpriemerne intenzívna vôňa, veľmi svieža. Tak ako je to v ročníku 2006 bežné, prevláda skôr južné ovocie, limetková kôrka, žltý melón. Po ohriati vína v pohári, sa prvé prejavujú herbálno – ovocné tóny, ktoré prechádzajú do čisto ovocných a tie zase do ovocno – nasladlých, až medových.
Chuť je spočiatku čisto herbálna, pridáva sa sladkosť a citrusy. V podchladenom víne môžeme hovoriť aj o jemnej chlebovinke. Chuť vína je plná, nasladlá a alkoholická. Víno ohriate v ústach je znovu ovocné, sladké južné ovocie. Dochuť je dlhá teplá, ale vďaka kyselinke aj svieža a citrusová. Šteklivá kyselinka je živá a v chuti sa dá nájsť po celý čas. V ohriatom víne už kyselinka nie je taká šteklivá a skôr prevláda nasladlosť alkoholu. Dochuť je nasladlá a dlhá. V oteplenom víne(myslím izbovú teplotu) už chlebovinku nenachádzam.

Víno je absolútne čisté, svieže a hladké. Mám rád sviežu kyselinku, a nemám rád Chardonnay. Ale toto Chardonnay si nalejem veľmi rád.

Podľa neoverených informácií sa víno ocitlo na výstave Chardonnay du Monde, v prvej stovke.

Opäť jedno z mimoriadne vydarených vín aké máme obrovský potenciál produkovať. Len keby sme to tak na Slovensku vedeli viacerí.

tv

pozn. Senzorický popis som robil ešte začiatkom marca. Dnes môže už víno vyzerať trochu inak.