Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
06
august
2019

AWC Vienna 2019

Najväčšia oficiálne uznaná súťaž na svete. Vinár Michael Edlmoser založil súťaž, ktorá sa stala jednou z najväčších a najdôležitejších súťaží na svete. Počet vzoriek sa pohybuje okolo 13.000 a počet zúčastnených vinárstiev dosahuje takmer 2.000.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
31
december
2019

Víno roka - VínkoPRO 2019

VínkoPRO 2019 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2019.
Priebežné výsleky
Domov > Články > Súťaže > 

Striebro na Chardonnay du Monde.

Striebro na Chardonnay du Monde.

Svetovú popularitu odrody Chardonnay, myslím netreba nikomu zvlášť zdôrazňovať. Chardonnay je populárne až do takej miery, že Francúzi začali organizovať svetovú výstavu vín Chardonnay. Chardonnay du Monde - Chardonnay sveta. Celá história súťaže doteraz nezaznamenala účasť slovenského vína. Ale všetko raz musí byť po prvý krát a slovenská premiéra sa konala práve tento rok.

Úspešnejší  vstup si slovenské vinárstvo ani nemohlo želať. V konkurencii takmer 1000
najšpičkovejších vín z celého sveta vrátane sektov zo Champagne, sme získali
striebro. Zámerne píšem slovenské vinárstvo, aj keď ide iba o jednu, vlastne
dve, osoby. Svet ani len netuší, že na nejakom malom Slovensku sa vyrábajú
špičkové vína na svetovej úrovni. Bodaj by to tušil, keď to často nevieme ani my
doma. Som preto úprimne rád, že náš Little Big man, znovu zabodoval a
zviditeľnil Slovensko. Iste už viete koho som tým Little Big mannom myslel. Ak nie, čítajte ďalej.


Chardonnay, výber z hrozna, 2006, Čachtice, Víno Mrva & Stanko.

Farba vína je zatiaľ svetlo zelená so strednou intenzitou.

Nadpriemerne intenzívna vôňa, veľmi svieža. Tak ako je to v ročníku 2006 bežné, prevláda skôr južné ovocie, limetková kôrka, žltý melón. Po ohriati vína v pohári, sa prvé prejavujú herbálno – ovocné tóny, ktoré prechádzajú do čisto ovocných a tie zase do ovocno – nasladlých, až medových.
Chuť je spočiatku čisto herbálna, pridáva sa sladkosť a citrusy. V podchladenom víne môžeme hovoriť aj o jemnej chlebovinke. Chuť vína je plná, nasladlá a alkoholická. Víno ohriate v ústach je znovu ovocné, sladké južné ovocie. Dochuť je dlhá teplá, ale vďaka kyselinke aj svieža a citrusová. Šteklivá kyselinka je živá a v chuti sa dá nájsť po celý čas. V ohriatom víne už kyselinka nie je taká šteklivá a skôr prevláda nasladlosť alkoholu. Dochuť je nasladlá a dlhá. V oteplenom víne(myslím izbovú teplotu) už chlebovinku nenachádzam.

Víno je absolútne čisté, svieže a hladké. Mám rád sviežu kyselinku, a nemám rád Chardonnay. Ale toto Chardonnay si nalejem veľmi rád.

Podľa neoverených informácií sa víno ocitlo na výstave Chardonnay du Monde, v prvej stovke.

Opäť jedno z mimoriadne vydarených vín aké máme obrovský potenciál produkovať. Len keby sme to tak na Slovensku vedeli viacerí.

tv

pozn. Senzorický popis som robil ešte začiatkom marca. Dnes môže už víno vyzerať trochu inak.