Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
30
jún
2017

Riadená degustácia vinárstva MAHID

Príďte k nám, spoznáte úspešné vinárstvo, jeho zakladateľov a v diskusii sa dozviete viac o ich vínách, ako aj úspechoch a hlavne ochutnáte vína z produkcie Vino MAHID.
30.06.2017 19:00
01
júl
2017

Víno a levanduľa 2017

Vážení milovníci vína a prírody,
srdečne Vás pozývame 6. ročník podujatia, ktoré sa koná v pezinských vinohradoch "Víno a levanduľa 2017".
01.07.2017 15:00
01
august
2017

AWC Vienna 2017

Najväčšia oficiálne uznaná súťaž na svete. V roku 2016 bolo v súťaži hodnotených: 12826 vzoriek vín od viac ako 1800 producentov.
EU approved - AWC Vienna je EU poverená súťaž vín za účelom udeľovania ocenení schválených EU, ktoré je možné aplikovať priamo na vínové fľaše ako známku kvality.
Ako jediná súťaž vín, ktorá udeľuje finančné ocenenia v celkovej hodnote 8.000,-€.
01.08.2017 00:00
Domov > Články > Súťaže > 

Šampióni Vino Tirnavia, Sauvignon, Mrva & Stanko.

Kompletné výsledky prvej väčšej tohtoročnej výstavy, Vino Tirnavia 2006, sú už
zopár dní zverejnené v sekcii download. Titul šampióna výstavy bo udelený v
troch kategóriách. Biele suché vína, biele vína ostatné (so zvyškovým cukrom nad
4 gramy) a v kategórii červené suché vína. Okrem „sladkého“ šampióna, ktorý
putuje do družobného mesta Břeclav, zostávajú zvyšný dvaja doma. A to doslovne.
Nie len že na Slovensku, ale dokonca v Trnave. No a hádajte u koho...


Sauvignon, neskorý zber 2005 Víno Mrva & Stanko, s.r.o.
Nitrianska vinohradnícka oblasť, Šintava

Hovoríme o víne od fy Mrva & Stanko, takže farba vína je prísne reduktívna, zelenkavého odtieňa.
Vo vôni víno neohuruje intenzitou vône, ale po chvíli sa otvorí a trochu pripomína Sauvignon od Radka Balouna(Zlato z Paríža). Vo vôni nachádzam spočiatku jemnú kvetinkovú vôňu, ktorá neskôr prechádza do ovocnej vône broskýň.
Chuť vína je svieža, s výraznou kyselinou. Spočiatku v chuti nachádzam florálne tóny – trávovinka s náznakom žihľavy, no tá plynule prechádza do chuti nezrelých egrešov. V dochuti pomaly odoznieva kyselina. V ústach zostáva príjemná egrešovo – kyslastá dochuť.
Nedokážem určiť obsah zvyškového cukru. Víno je suché, cukor sa neprejavuje, ale vyhladzuje dochuť. Môže ho byť tak niečo okolo dvoch gramov.
Celkový dojem z vína je príjemne svieži. Víno zaujme najmä svojou čistotou, bez náznaku rušivých tónov vo vôni, v chuti a najmä dochuť je perfektne hladká.
Ja osobne oceňujem najmä jeho čistotu, ktorá aj napriek obrovskému skoku, ktorý urobilo slovenské vinárstvo, ešte zďaleka nie je samozrejmosťou.
Paradoxne „trnavský biely, suchý šampión“ nezískal zlato. Konečné bodové hodnotenie 89 bodov stačí „iba“ na striebro. Víno však získalo titul šampióna v „rozstrele“ spomedzi osem vzoriek, čo podľa mňa má väčšiu hodnotu ako titul šampióna udelený podľa bodov v komisii.(Jednotlivé komisie vybrali najlepšie víno a z takto vybraných vín ešte raz vybrala komisia zložená z predsedov komisií najlepšie víno.)