Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
01
január
2018

VínkoPRO 2018

VínkoPRO 2018 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2018.
Priebežné výsleky
01.01.2018 00:00
08
december
2018

Novianska ochutnávka mladých vín

Verejná prezentácia toho najlepšieho čo tento vinársky rok ponúkne nielen v našom regióne.
08.12.2018 17:00
05
júl
2019

Požitavský festival vína

Prvý festival požitavských vín na jednom mieste.
05.07.2019 10:00
Domov > Články > Súťaže > 

Šampióni Vino Tirnavia, Cabernet Sauvignon, Mrva & Stanko.

Možno ste si už z obrázku domysleli o akom víne bude reč. Známe logo, známej
firmy, podfarbené na červeno. Predstavujeme červeného šampióna výstavy Vino
Tirnavia 2006, Cabernet Sauvignon barrique, 2004, neskorý zber. Hrozno pochádza
zo stredoslovenskej vinohradníckej oblasti, presnejšie z Čeboviec. Rok 2004 bol
posledným rokom, kedy firma Víno Mrva & Stanko, mohla spracovávať hrozno z
tejto oblasti. Podľa nového zákona už to možné nie je.


Cabernet Sauvignon 2004 barique neskorý zber
Stredoslovenská vinohradnícka oblasť, obec Čebovce.

Podľa intenzity farby je mi jasné, že v pohári mám Alibernet. Tmavo červený odtieň s fialovým okrajom. Povedal by som mladé ešte reduktívne víno.
Vôňa zreteľne prezrádza barik. Podľa vône je už barik dobre zapracovaný do vína. Podľa farby by víno malo byť ešte ovocné, hľadám teda ovocné tóny. Do nosa sa však vtiera vôňa čerstvo praženej kávy spolu s drevom. Ale je tam aj ovocná vôňa, len neviem akého ovocia. Snažím sa určiť o aké ovocie by mohlo ísť. Obligátny cassis to nie je. Mohol by som sa vyhovoriť na čierne bobuľové ovocie, ale to tiež nie je celkom pravda. Ani nie priamo vo vôni, ale skôr vo výdychu cítim zrelé moruše. Moruše a rebarbora. Tak by sa dala nazvať sekundárna vôňa. Tá primárna je bariková. V chuti víno pripomína skôr južný typ. Chuť je plná, nasladlá, po prehltnutí sa prejavuje pražená káva cez ktorú sa prediera na povrch pekná kyselina. Po jej odoznení zostáva v ústach príjemný tanín. Dochuť je alkoholovo teplá, strieda sa v nej pražená káva a jemná chuť dubového dreva.
Víno som nechal dlhšiu dobu predýchať, aby som ešte našiel, alebo aby sa zvýraznili niektoré vône. Po predýchaní sa dá hovoriť aj o čiernom ovocí, stále však o morušiach, aj keď už bez rebarbory. Ak by odroda nebola určená a mal by som hádať, uvažoval by som asi najskôr o odrode Nitra a spol.
Pred rokom som ako člen degustačnej komisie hodnotil Cabernet Sauvignon barique 2003. Pamätám si, že vtedy som mu dal 87 alebo 88 bodov, pretože barik sa mi zdal príliš výrazný, prekrývajúci odrodový charakter a ešte nezapracovaný do vína. Čas však ukázal, že išlo o vynikajúce víno. Dnešná 2004-ka, je o kus ďalej. Barik je už pekne spojený s vínom, nie je ho priveľa a dáva tušiť nádherné víno. Alkoholovo teplé, glycerolovo sladké, akých na Slovensku nenájdeme veľa. Pred časom som na stránkach Vínka.sk, vyjadril pochybnosti nad opodstatnením pestovať u nás Cabernet Sauvignon. Ak sa nájde ešte zopár podobných vín, tak všetko beriem späť.