Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
05
september
2017

2. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2017

Národný salón vín Slovenskej republiky 2017 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
05.09.2017 09:00
23
september
2017

Deň otvorených tokajských pivníc 2017

Pozývame Vás na 13. ročník prehliadky pivníc spojený s ochutnávkou tokajských vín, ktorý sa uskutoční:
23. septembra 2017 od 9. 00 – 19. 00 hod vo Veľkej Tŕni, Malej Tŕni, Viničkách.
Lístky si môžete rezervovať cez www.tokajregnum.sk. Rezervované lístky si môžete vyzdvihnúť, alebo zakúpiť na železničnej stanici Slovenské Nové Mesto 23.9.2017 od 9:00 do 15:00 hod. Počet lístkov je obmedzený. Cena lístka je 30 €.

Viac Informácií v pracovných dňoch od 9.00 hod. do 15.00 hod. na tel. č. 0903 608 865
Tešíme sa na Vás.

Vinári z TOKAJA
23.09.2017 09:00
Domov > Články > Súťaže > 

Šampióni NSV, Víno Dious.

Šampióni NSV, Víno Dious.

Vraví sa že odvážnemu šťastie praje. Tým šťastlivcom je Branislav Fischer, generálny riaditeľ spoločnosti Víno Dious. Za oficiálnym titulom stojí človek, ktorého meno si môžete pamätať z tandemu Janoušek Fischer. Ich cesty sa však rozišli a Braňo Fischer vybudoval novú firmu. Pôvodne som chcel napísať na zelenej lúke, ale nebola by to tak celkom pravda. Pravdou však je, že ich Rulandské biele je z prvej kampane a šampióna kategórie získalo zaslúžene.

Rulandské biele 2009, výber z hrozna polosuchédious-rb-09

Terroir Dvory nad Žitavou

Výrazná až parfémová vôňa odrodovej chlebovinky, ktorá je ozdobená jemne kvetinkovou arómou v popredí a žltým ovocím v pozadí za ktorým nasledujú minerálne tóny, ktoré dodávajú vôni pevnosť a príťažlivosť. V závere sa vo vôni prejavuje prevažne žlté ovocie(mango, ananás) a minerálna pevnosť.
V chuti okamžite zaregistrujete sladkosť vína ktorá sa geniálne snúbi s chlebovinkovou arómou chute. Pokiaľ víno držíte v ústach pôsobí hladko guľato až olejovito čo ešte umocňuje chlebovinková aróma. Okamžite po prehltnutí sa v ústach rozvinie aromatika sladkého žltého ovocia za ktorým nasleduje výrazná minerálna štruktúra vína ozdobená príjemnou cukor vyvažujúcou kyselinkou. Záver chute je v znamení žltého ovocia, ale retronasálne sa vracia chlebovinková aróma. Dochuť vína je nekonečne dlhá, v ústach zostáva určite viac ako minútu. Kto chce počítať kaudálie nech počíta, ale dopracuje sa určite k číslu vyššiemu ako 100.
Geniálna surovina a geniálne urobené víno. Treba pochváliť enológa za rozhodnutie nechať vo víne cukor. Neviem si predstaviť toto víno vo verzii suché. Pôsobilo by priveľmi terpénovo. Dokonalá harmónia medzi alkoholom, cukrom a kyselinou je umocnená charakterom aromatiky. V bodovom hodnotení by víno v tomto štádiu vyzretosti dostalo veľkú zlatú medailu. T.j. 94 – 95 bodov.
Výrobca víno odporúča k smotanovým a krémovým dezertom a k rôznym druhom syra. S tým sa dá len súhlasiť, viem si víno predstaviť aj k pečenej kačičke a určite by našlo uplatnenie aj ako alternácia k Sauternes. Aspoň v prípadoch, kde sa nevyžaduje 200 gramov cukru.