Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

                      postup31postup32postup33

01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
01
december
2017

Furmint Forum 2017

Veľkolepá ochutnávka vín z odrody furmint. Okrem slovenských vín, sa budú dať ochutnať Furminty z Maďarska a to nielen z Tokajskej oblasti. Svoje vína prídu osobne predstaviť vinári z najznámejších slovenských a maďarských vinárstiev. Z netokajských oblastí tu budú Furminty z Balatonu, Balkánu, či zo Slovenska z Belej. Celkovo vás čaká viac ako 100 vín od viac ako 30 vinárov, skvelá príležitosť lepšie spoznať vína tejto jedinečnej odrody. Program zahŕňa takisto odborné workshopy na tému história a súčasnosť odrody Furmint.
01.12.2017 17:00
Domov > Články > Súťaže > 

Šampióni NSV, Víno Dious.

Šampióni NSV, Víno Dious.

Vraví sa že odvážnemu šťastie praje. Tým šťastlivcom je Branislav Fischer, generálny riaditeľ spoločnosti Víno Dious. Za oficiálnym titulom stojí človek, ktorého meno si môžete pamätať z tandemu Janoušek Fischer. Ich cesty sa však rozišli a Braňo Fischer vybudoval novú firmu. Pôvodne som chcel napísať na zelenej lúke, ale nebola by to tak celkom pravda. Pravdou však je, že ich Rulandské biele je z prvej kampane a šampióna kategórie získalo zaslúžene.

Rulandské biele 2009, výber z hrozna polosuchédious-rb-09

Terroir Dvory nad Žitavou

Výrazná až parfémová vôňa odrodovej chlebovinky, ktorá je ozdobená jemne kvetinkovou arómou v popredí a žltým ovocím v pozadí za ktorým nasledujú minerálne tóny, ktoré dodávajú vôni pevnosť a príťažlivosť. V závere sa vo vôni prejavuje prevažne žlté ovocie(mango, ananás) a minerálna pevnosť.
V chuti okamžite zaregistrujete sladkosť vína ktorá sa geniálne snúbi s chlebovinkovou arómou chute. Pokiaľ víno držíte v ústach pôsobí hladko guľato až olejovito čo ešte umocňuje chlebovinková aróma. Okamžite po prehltnutí sa v ústach rozvinie aromatika sladkého žltého ovocia za ktorým nasleduje výrazná minerálna štruktúra vína ozdobená príjemnou cukor vyvažujúcou kyselinkou. Záver chute je v znamení žltého ovocia, ale retronasálne sa vracia chlebovinková aróma. Dochuť vína je nekonečne dlhá, v ústach zostáva určite viac ako minútu. Kto chce počítať kaudálie nech počíta, ale dopracuje sa určite k číslu vyššiemu ako 100.
Geniálna surovina a geniálne urobené víno. Treba pochváliť enológa za rozhodnutie nechať vo víne cukor. Neviem si predstaviť toto víno vo verzii suché. Pôsobilo by priveľmi terpénovo. Dokonalá harmónia medzi alkoholom, cukrom a kyselinou je umocnená charakterom aromatiky. V bodovom hodnotení by víno v tomto štádiu vyzretosti dostalo veľkú zlatú medailu. T.j. 94 – 95 bodov.
Výrobca víno odporúča k smotanovým a krémovým dezertom a k rôznym druhom syra. S tým sa dá len súhlasiť, viem si víno predstaviť aj k pečenej kačičke a určite by našlo uplatnenie aj ako alternácia k Sauternes. Aspoň v prípadoch, kde sa nevyžaduje 200 gramov cukru.