Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
01
január
2018

VínkoPRO 2018

VínkoPRO 2018 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2018.
Priebežné výsleky
01.01.2018 00:00
09
jún
2018

Konference v rámci akce PIWI 2018

Seminář k PIWI odrůdám se koná jako samostatná akce v rámci akce PIWI 2018 a Hibernal fóra. Garantem akce je prof. Ing. Pavel Pavloušek, PhD.
09.06.2018 09:00
09
jún
2018

PIWI 2018 a Hibernal fórum

Pátý ročník mezinárodní soutěžní přehlídky vín z tzv. PIWI odrůd révy, která je spojena s Místní výstavou vín. Známé bílé PIWI odrůdy jsou Hibernal, Solaris, Johanniter, či Merzling. Známé červené PIWI odrůdy jsou Sevar, Laurot, Regent, či Cabernet Cortis. K ochutnání budou vína z celé České republiky i zahraničí. V letošním roce poprvé vzorky vín ze Švýcarska a Německa.
09.06.2018 13:00
Domov > Články > Súťaže > 

Šampióni NSV, Muškát moravský

Šampióni NSV, Muškát moravský

Šampiónom Národného salónu vín v kategórie bielych suchých vín sa stalo víno odrody Muškát moravský. Nestáva sa často aby muškát tak výrazne dominoval. Nakoniec je to jediný Muškát moravský, ktorý sa do Národného salónu vín prebojoval. Niekoľko zaujímavostí o pozadí tohto úspech porozprával majiteľ Karpatskej Perly, Ladislav Šebo.

Hrozno je zo Suchého vrchu, kde máme vysadené 4 ha. Musím sa vrátiť do minulosti k Zárubovcom, ktorí mali radi voňavé odrody a keď sme v roku 2000 vysádzali vinice, strýko Ing Peter Záruba bol náš hlavný poradca. Ten nám odporúčal vysadiť nejakú aromatickú odrodu. Z celej tej škály odrôd, ktoré máme na suchom vrchu vysadené Muškát moravský zaberá najväčšiu plochu.
Uvažovali sme aj nad odrodou Irsai Oliver, ale ten nie je taký stály čo sa týka poveternostných podmienok. Vína sú z neho tenšie a vôňa a sviežosť jeho aromatiky nie je tak dlhotrvajúca. Víno sa časom stáva ťažkým a hrozno spŕchava. Muškát moravský je čo sa týka zachovania sviežosti vo víne na tom podstatne lepšie.
Čo sa týka technológie, využívame metódu kryomacerácie a u aromatických odrôd sa nám osvedčila kratšia doba. Vtedy sa do vína dostanú kvetinové tóny, konvalinkovo bylinkové. Hrozno oberáme v relatívne vysokom štádiu zrelosti od 18-19 do 21 °NM, tých 19 °NM je podľa mňa taký ideál. Pri samotnom spracovaní využívame čisté kultúry kvasiniek, ale iba s neutrálnym prejavom. Doslova ako keby sme chceli potlačiť nadmerný aromatický prejav muškátu. Výsledkom je komplexnejšia aromatika v ktorej neprevládajú iba muškátové arómy, ale poskytuje priestor pre bylinné a pre kvetinkové, najviac konvalinkové tóny, ktoré sa prejavujú na začiatku a muškátovosť vystupuje z pozadia a je stále viac a viac výraznejšia. V chuti je to víno ktoré je pevné, medovo korenisté. Ročník 2010 bol výnimočný nízkou úrodou. 
kp-mm-jag-10
V Šenkviciach organizuje miestny spolok vinárov každoročne slávnosť na Sv. Urbana. Pri soche, ktorá je vo vinohradoch bola pobožnosť, kde sa modlili za dobrú úrodu. Náhle prišla taká búrka, že sa všetci rozutekali. Táto búrka akoby predznamenala vývoj počasia až do konca sezóny. Táto búrka vinič doslova zosekala. Oproti predchádzajúcim rokom sme mali asi tretinovú úrodu. Ale najdôležitejšie bolo, že sme dokázali udržať dobrý zdravotný stav. Cukornatosť bola okolo 19°NM a víno bolo zaradené do kolekcie Jagnet čo sú v zmysle dnes už neplatnej legislatívy akostné vína. Kolekcia Jagnet ako taký by sa dala charakterizovať slovami ako vôňa, ovocnosť, sviežosť, priamočiarosť, hravosť a ľahkosť.  

Muškát moravský 2010, Jagnet, Karpatská Perla

Víno v ktorom sa snúbi svetlá slamová farba so zeleným odtieňom.
Víno s výraznou a intenzívnou vôňou. Pri prvom opatrnom ovoňaní sa objaví veľmi pekná kvetinková vôňa, s veľmi pozvoľne sa uvoľňujúcim bylinným tónom. Pri hlbšom nádychu sa vôňa zmení na sviežu až šťavnatú zmes citrusových a muškátových aróm. Pôsobí veľmi čisto, sviežo a ovocne bez najmenšieho náznaku ťažkých terpénových aróm.
Chuť je v prvom momente ľahká svieža, hravá s výraznou arómou kvetín a byliniek, najmä konvaliniek, ktoré sa zmenia na citrónovo citrusový vnem, ozdobený jemnou sladkosťou ovocia, ako je prezretá broskyňa. Víno pôsobí pevne, dokonca extraktívne, je veľmi čisté a svieže. Muškát sa v chuti, vo svojej klasickej podobe presadí až v závere a doznieva spolu s citrusovými plodmi.
Veľmi pekný, hravý a svieži muškát bez najmenšieho náznaku ťažkých muškátových aróm, bez náznaku terpénovej horkosti, s ľahkým a zároveň pevným extraktívnym telom. Nádherná ukážka mladého suchého muškátu.