Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
29
november
2019

Vinum novum 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
31
december
2019

Víno roka - VínkoPRO 2019

VínkoPRO 2019 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2019.
Priebežné výsleky
Domov > Články > Súťaže > 

Šampióni ČS ligy.Veltlín zelený, ľadový zber, Vitis Pezinok.

V jesennom kole Česko-slovenskej vinárskej ligy sa zapakovala situácia z kola
predchádzajúceho. Morava vyrovnáva stav na 2:2. A znovu sme bodovali v sladkých
vínach. Veltlínske zelené, ľadový zber, od spoločnosti Vitis Pezinok. V
kategórii bielych aj červených vín získali titul šampiónov Česko-slovenskej
vinárskej ligy moravskí vinári. Pezinské Veltlínske zelené, ľadový zber, je
dielom Ing. Richarda Polkorába. Vo víne cítiť jeho ruku, najmä pri porovnaní s
Rizlingom rýnskym, ľadovým zberom 2005, ďalším vydareným ľadovým zberom od
spoločnosti Vitis Pezinok. Veltlínske zelené, ľadový zber, 2005 sa stalo aj
šampiónom pezinského vinobrania.



Víno ešte nemá adjustáž, takže fotku vám prinesiem niekedy na budúce, ale vzhľadom úspech v ČSVL prinášam neho senzorický popis už teraz.

Veltlínske zelené, ľadový zber, 2005

Olejovitá kvapalina slamovožltej farby, so zelenými tónmi. Intenzita farby zodpovedá prívlastku.
V podchladenom víne je cítiť typickú ľadovú pripáleninu. No akonáhle sa víno čo len trochu ohreje začne vystupovať na povrch žlté exotické ovocie. Spočiatku čerstvý ananás a mango, nasleduje opäť ananás s mangom ,ale prezretý pridáva sa maraquia a žltý melón, ktorý postupne dominuje. Je výrazné. Typické vône sušeného ovocia a peľu, alebo medu tentoraz vo vôni nedominujú.

Chuť je plná olejovito hladká v ktorej hneď na začiatku vystupujú ovocné chute. V chuti ide o peknú zmes žltého ovocia až sa žiada povedať Tutti Fruti(všetko ovocie). Na rozdiel od vône sa v chuti celkom zreteľne objavuje aj medovo sladká chuť lúčneho medu a peľu. Postupne ju nahrádza jemný karamel. Ešte na záver trošku citrusovo zašteboce kyselinka a zanechá pekný dojem.

tv