Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
01
január
2018

VínkoPRO 2018

VínkoPRO 2018 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2018.
Priebežné výsleky
01.01.2018 00:00
25
apríl
2018

Kráľovský Rizling, Svätý Jur 2018

Súťaž zameraná na odrodu Rizling rýnsky, ktorej pestovanie má vo Svätom Jure dlhodobú tradíciu a obľúbenosť.
25.04.2018 15:00
26
apríl
2018

Danube Wine - verejná prezentácia

Príďte ochutnať 115 druhov vín zo 4 krajín sveta. Porovnajte si svoje preferencie s profesionálnymi degustátormi.
17:30h - odovzdávanie cien pre ocenené vinárstva a vína.
Vstupné 15,-.
26.04.2018 17:00
Domov > Články > Súťaže > 

Šampióni ČS Ligy. Slamové víno, Neuburské 2003 Sonberk.

Šampióni ČS Ligy. Slamové víno, Neuburské 2003 Sonberk.

Posledným z trojice víťazov Česko – Slovenskej vinárskej ligy, je v kategórii sladkých vín firma Sonberk. V súvislosti so slamovými vínami sa Prof. Malík nikdy nezabudne zmieniť o „mladom Drápalovi“. Meno Oldřicha Drápala mladšieho, sa bude navždy spájať s prvým slamovým vínom vyrobeným v Čechách, alebo lepšie povedané na Morave. A nielen, že slamáky začal robiť prvý, ale robí ich aj dobre.

Hrozno nechal sušiť od konca októbra do konca marca čo je až päť mesiacov namiesto zákonom požadovaných troch. Nesušil ho zavesené na šnúrkach, ale tak ako tradícia žiada na slamených rohožiach. Niet divu, že cukornatosť muštu dosiahla 42 °NM. Výťažnosť muštu dosiahla 15%. Zo zosušených strapcov boli ručne odstraňované poškodené bobule. V takto hustom mušte kvasinkám trvalo 12 mesiacov kým mušt premenili na víno.,

Hodnotenie vína.(Vínko.sk)
Výraznejšia slamovožltá farba.
To čo sa vo vôni objavuje ako prvé, neviem nazvať inak ako charakteristická vôňa slamových vín ktorá vzniká „pripálením“ pri sušení hrozna. Vôňa je výrazná. Možno si to iba nahováram, no zdá sa mi, že vo vôni cítim práve tú slamu. Samozrejme okrem medovo karamelových tónov. V takejto kombinácii sa to v závislosti od skúseností, alebo predstavivosti môže javiť aj ako sušené ovocie.
V chuti je veľmi výrazný cukor. Pôsobí až olejovo prisladko. Dominuje med s karamelom, pridáva sa púpava, ostatné lúčne kvety a peľ. V závere, ako to už pri slamových vínach býva, prevládne karamel. Dochuť je dlhá, hlavne v znamení peľu a karamelu.

Hodnotenie Prof. Malíka v prílohe Pravdy.
Bezkonkurenčný „slamák“ (nielen) tejto súťaže. Mladý Olda Drápal to jednoducho „umí“. Bezchybná žltkavo-zelenkavá farba. Lákavá tropickoovocná, biskvitovo-bábovková a decentne korenistá vôňa vína. Telo majstra fitnesu, vypracované, lákavé. Predlhá dochuť, čistý ananásový chvostík.