Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

                      postup31postup32postup33

01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
18
november
2017

Mladé víno v MOVINE

Mladé vína z produkcie vinárstva MOVINO môžete ochutnať
priamo v ich “rodisku” s výkladom od domácich pivničných majstrov.

Čaká na vás veľa dobrého vína ako aj chutné regionálne špeciality.

Vstupné 15 eur na osobu. V cene je zahrnutá ochutnávka 8 vzoriek vín, záhryz vo forme regionálnych špecialít, prehliadka výrobných priestorov.

Počet miest je limitovaný. Rezervácie na info@movino.sk alebo na telefónnom čísle 0903 650 691.

Tešíme sa na vás!
18.11.2017 16:00
01
december
2017

Furmint Forum 2017

Veľkolepá ochutnávka vín z odrody furmint. Okrem slovenských vín, sa budú dať ochutnať Furminty z Maďarska a to nielen z Tokajskej oblasti. Svoje vína prídu osobne predstaviť vinári z najznámejších slovenských a maďarských vinárstiev. Z netokajských oblastí tu budú Furminty z Balatonu, Balkánu, či zo Slovenska z Belej. Celkovo vás čaká viac ako 100 vín od viac ako 30 vinárov, skvelá príležitosť lepšie spoznať vína tejto jedinečnej odrody. Program zahŕňa takisto odborné workshopy na tému história a súčasnosť odrody Furmint.
01.12.2017 17:00
Domov > Články > Súťaže > 

Šampióni ČS Ligy. Slamové víno, Neuburské 2003 Sonberk.

Šampióni ČS Ligy. Slamové víno, Neuburské 2003 Sonberk.

Posledným z trojice víťazov Česko – Slovenskej vinárskej ligy, je v kategórii sladkých vín firma Sonberk. V súvislosti so slamovými vínami sa Prof. Malík nikdy nezabudne zmieniť o „mladom Drápalovi“. Meno Oldřicha Drápala mladšieho, sa bude navždy spájať s prvým slamovým vínom vyrobeným v Čechách, alebo lepšie povedané na Morave. A nielen, že slamáky začal robiť prvý, ale robí ich aj dobre.

Hrozno nechal sušiť od konca októbra do konca marca čo je až päť mesiacov namiesto zákonom požadovaných troch. Nesušil ho zavesené na šnúrkach, ale tak ako tradícia žiada na slamených rohožiach. Niet divu, že cukornatosť muštu dosiahla 42 °NM. Výťažnosť muštu dosiahla 15%. Zo zosušených strapcov boli ručne odstraňované poškodené bobule. V takto hustom mušte kvasinkám trvalo 12 mesiacov kým mušt premenili na víno.,

Hodnotenie vína.(Vínko.sk)
Výraznejšia slamovožltá farba.
To čo sa vo vôni objavuje ako prvé, neviem nazvať inak ako charakteristická vôňa slamových vín ktorá vzniká „pripálením“ pri sušení hrozna. Vôňa je výrazná. Možno si to iba nahováram, no zdá sa mi, že vo vôni cítim práve tú slamu. Samozrejme okrem medovo karamelových tónov. V takejto kombinácii sa to v závislosti od skúseností, alebo predstavivosti môže javiť aj ako sušené ovocie.
V chuti je veľmi výrazný cukor. Pôsobí až olejovo prisladko. Dominuje med s karamelom, pridáva sa púpava, ostatné lúčne kvety a peľ. V závere, ako to už pri slamových vínach býva, prevládne karamel. Dochuť je dlhá, hlavne v znamení peľu a karamelu.

Hodnotenie Prof. Malíka v prílohe Pravdy.
Bezkonkurenčný „slamák“ (nielen) tejto súťaže. Mladý Olda Drápal to jednoducho „umí“. Bezchybná žltkavo-zelenkavá farba. Lákavá tropickoovocná, biskvitovo-bábovková a decentne korenistá vôňa vína. Telo majstra fitnesu, vypracované, lákavé. Predlhá dochuť, čistý ananásový chvostík.