Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
30
jún
2017

Riadená degustácia vinárstva MAHID

Príďte k nám, spoznáte úspešné vinárstvo, jeho zakladateľov a v diskusii sa dozviete viac o ich vínách, ako aj úspechoch a hlavne ochutnáte vína z produkcie Vino MAHID.
30.06.2017 19:00
01
júl
2017

Víno a levanduľa 2017

Vážení milovníci vína a prírody,
srdečne Vás pozývame 6. ročník podujatia, ktoré sa koná v pezinských vinohradoch "Víno a levanduľa 2017".
01.07.2017 15:00
01
august
2017

AWC Vienna 2017

Najväčšia oficiálne uznaná súťaž na svete. V roku 2016 bolo v súťaži hodnotených: 12826 vzoriek vín od viac ako 1800 producentov.
EU approved - AWC Vienna je EU poverená súťaž vín za účelom udeľovania ocenení schválených EU, ktoré je možné aplikovať priamo na vínové fľaše ako známku kvality.
Ako jediná súťaž vín, ktorá udeľuje finančné ocenenia v celkovej hodnote 8.000,-€.
01.08.2017 00:00
Domov > Články > Súťaže > 

Šampión výstavy Vitis Aurea Modra 2006.

Na šiestom ročníku výstavy Vitis Aurea Modra 2006, boli udelené tri tituly
šampiónov. V kategórii bielych suchých vín aj v kategórii červených vín
zvíťazili rakúske vína. Jediným slovenským šampiónom sa v Modre stalo víno v
kategórii sladkých vín. Pálava zo Šenkvíc. Komisia jej udelila najviac bodov po
súboji s ľadovou Feteascou regalou. A to aj napriek tomu, že ide „iba“ o
bobuľový výber.



Pálava 2005, bobuľový výber, Karpatská Perla.

Už pri nalievaní vina do pohára sa prejavuje vyššia viskozita. Vo farbe žlté tóny prevládajú nad zelenými. Intenzita zafarbenia zodpovedá modernej technológii.
Intenzívna muškátovo tramínová vôňa je typická Pálava. Po malom predýchaní v pohári sa pridávajú kvetinové tóny. Kyselina sa vo vôni neprejavuje. Práve naopak, vôňa pôsobí nasladlo. Po dlhšom predýchaní sa objavuje žltý melón.
Chuť je mimoriadne výrazná, okamžite sa prejavuje výrazný cukor. Víno je plné, medovo sladké až olejovité. Akonáhle si začnete všímať aromatiku vina okamžite rozoznáte marhuľu. Mieša sa prezretá marhuľa so sušenou marhuľou a žltým melónom. Pokým máte víno v ústach, prejavuje sa ovocie. Marhuľa s melónom, možno by som zašiel až do exotického ovocia. Akonáhle víno prehltnete, vychádza na povrch marhuľa. Vo výdychu sa ešte raz vráti žltý melón, ale nakoniec definitívne uvoľní miesto marhuliam. Ak víno pijete oteplené, k tomu všetkému sa pridávajú ešte muškátové tóny.
Po jednodňovom odpočinku a ohriati na izbovú teplotu sa senzoricky viac prejavuje žlté exotické ovocie na úkor marhuľových tónov. Dochuť vína je veľmi dlhá a dosť ťažko sa odhaduje. Až strácam prehľad či víno ešte cítim v ústach, alebo si tú chuť vyvolávam v predstave. Dochuť vína sa vyjadruje v jednotkách nazvaných kaudálie. Jedna kaudália zodpovedá jednej sekunde. Ktovie ako sa nazýva nadradená jednotka zodpovedajúca minúte... .

Víno vyniká svojou čistotou. Čistá vôňa bez najmenšieho náznaku prchavých kyselín, alebo esterov. Rovnako čistá chuť a dochuť.

 

Víno sa stalo šampiónom výstavy Vitis Aurea Modra 2006, v kategórii sladkých vín. Taká kategória síce ani nie je, ale podľa mňa názov „biele ostatné“ znie znevažujúco a tak aspoň pre seba používam termín sladké. Mnohí návštevníci si možno ani neuvedomia s akým vínom majú tú česť sa zoznámiť. Porovnateľné víno sa nehľadá ľahko, ale o niečom by som vedel. Sú to reduktívne Tokajské výbery od producentov ako je Oremus(Vega Sicilia) alebo Hétszolo(Château Beychevelle). Vyznačujú sa sviežou a výraznou ovocnosťou, komplexom vôní a chutí typických pre tokajské, ale hlavne ich dokážu marketingovo komunikovať ako svetovú špičku, plne porovnateľnú s vínami napr. zo Sauternes. Preto to porovnanie. Stále sa hovorí o našom predurčení vyrábať biele vína svetovej kvality. Len doteraz sme ich veľa nevyrobili. Vo vinárskej technológii dnes už nezaostávame. Cesta ku kvalite vedie cez vinohrady. Šenkvická Pálava je vedená jeden kmeň, jeden ťažeň(10 očiek), záložný čapík(2 očká) a šesť strapcov hrozna.

Bobuľová Pálava z Karpatskej Perly na mňa urobila mimoriadny dojem. Bodové hodnotenie na úrovni 93 až 95 bodov hovorí za všetko.