Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
22
január
2019

ProdExpo International Wine Competition & Guide, Moscow 2019

Moskovská medzinárodná súťaž, ktorá je súčasťou najväčšieho moskovského veľtrhu ProdExpo, nie je len príležitosťou získať medailu, ale aj osloviť potencionálnych klientov.
17
február
2019

Kmeťovo 2019

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
01
marec
2019

Vitis Aurea Modra 2019

Členovia vinohradníckeho a vinárskeho spolku VINCÚR si Vás dovoľujú pozvať na XIX.ročník medzinárodnej výstavy vín Vitis Aurea Modra 2019.
08
marec
2019

Concours Mondial du Sauvignon 2019

Dovoľte aby som vás pozval na jubilejný 10. ročník súťaže, na ktorej sa stretávajú tie najlepšie Sauvignony z celého sveta. Concours Mondial du Sauvignon sa v tomto roku bude konať v severotalianskom meste Udine, ktoré je centrom oblasti Friuli Venezia Giulia.
21
marec
2019

Vínne trhy Pezinok 2019

Vážení priatelia, organizačný výbor si vás dovoľuje pozvať na 24. ročník podujatia, ktoré má na Slovensku dobré meno a tradíciu. Predkladáme vám štatút súťaže, ktorý je záväzný pre všetkých účastníkov VTP 2019.
27
marec
2019

Vienále Topoľčianky 2019

Vienále Topoľčianky je unikátny projekt pod záštitou vinárstva Château Topoľčianky, pri ktorom hodnotenie vína majú v rukách výhradne dámy. Už po jedenásty krát sa stretnú degustátorky, tentokrát v priestoroch Vinárskeho závodu Topočianky, aby vybrali to najlepšie z 12 kategórií hodnotených vín.
11
apríl
2019

Gustus Juvenilis 2019

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
13
apríl
2019

Vínne hody 2019

Súťažná výstava vín Vieska nad Žitavou 2018, 9. ročník
Národná súťaž slovenských novošlachtencov.
27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
05
jún
2019

Danube Wine Challenge 2019 | International Wine Competition

7. ročník súťaže, ktorá je otvorenou pre vína a hodnotiteľov z celého sveta. Cieľom je poukázať na kvalitu slovenského vína v konfrontácii so svetovými vínami a vyzdvihnúť jeho význam v medzinárodnom kontexte vín. Danube Wine Challenge je nominačnou súťažou na Národný salón vín Slovenskej republiky.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

5. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
Domov > Články > Súťaže > 

Šampión výstavy Vitis Aurea Modra 2006.

Na šiestom ročníku výstavy Vitis Aurea Modra 2006, boli udelené tri tituly
šampiónov. V kategórii bielych suchých vín aj v kategórii červených vín
zvíťazili rakúske vína. Jediným slovenským šampiónom sa v Modre stalo víno v
kategórii sladkých vín. Pálava zo Šenkvíc. Komisia jej udelila najviac bodov po
súboji s ľadovou Feteascou regalou. A to aj napriek tomu, že ide „iba“ o
bobuľový výber.



Pálava 2005, bobuľový výber, Karpatská Perla.

Už pri nalievaní vina do pohára sa prejavuje vyššia viskozita. Vo farbe žlté tóny prevládajú nad zelenými. Intenzita zafarbenia zodpovedá modernej technológii.
Intenzívna muškátovo tramínová vôňa je typická Pálava. Po malom predýchaní v pohári sa pridávajú kvetinové tóny. Kyselina sa vo vôni neprejavuje. Práve naopak, vôňa pôsobí nasladlo. Po dlhšom predýchaní sa objavuje žltý melón.
Chuť je mimoriadne výrazná, okamžite sa prejavuje výrazný cukor. Víno je plné, medovo sladké až olejovité. Akonáhle si začnete všímať aromatiku vina okamžite rozoznáte marhuľu. Mieša sa prezretá marhuľa so sušenou marhuľou a žltým melónom. Pokým máte víno v ústach, prejavuje sa ovocie. Marhuľa s melónom, možno by som zašiel až do exotického ovocia. Akonáhle víno prehltnete, vychádza na povrch marhuľa. Vo výdychu sa ešte raz vráti žltý melón, ale nakoniec definitívne uvoľní miesto marhuliam. Ak víno pijete oteplené, k tomu všetkému sa pridávajú ešte muškátové tóny.
Po jednodňovom odpočinku a ohriati na izbovú teplotu sa senzoricky viac prejavuje žlté exotické ovocie na úkor marhuľových tónov. Dochuť vína je veľmi dlhá a dosť ťažko sa odhaduje. Až strácam prehľad či víno ešte cítim v ústach, alebo si tú chuť vyvolávam v predstave. Dochuť vína sa vyjadruje v jednotkách nazvaných kaudálie. Jedna kaudália zodpovedá jednej sekunde. Ktovie ako sa nazýva nadradená jednotka zodpovedajúca minúte... .

Víno vyniká svojou čistotou. Čistá vôňa bez najmenšieho náznaku prchavých kyselín, alebo esterov. Rovnako čistá chuť a dochuť.

 

Víno sa stalo šampiónom výstavy Vitis Aurea Modra 2006, v kategórii sladkých vín. Taká kategória síce ani nie je, ale podľa mňa názov „biele ostatné“ znie znevažujúco a tak aspoň pre seba používam termín sladké. Mnohí návštevníci si možno ani neuvedomia s akým vínom majú tú česť sa zoznámiť. Porovnateľné víno sa nehľadá ľahko, ale o niečom by som vedel. Sú to reduktívne Tokajské výbery od producentov ako je Oremus(Vega Sicilia) alebo Hétszolo(Château Beychevelle). Vyznačujú sa sviežou a výraznou ovocnosťou, komplexom vôní a chutí typických pre tokajské, ale hlavne ich dokážu marketingovo komunikovať ako svetovú špičku, plne porovnateľnú s vínami napr. zo Sauternes. Preto to porovnanie. Stále sa hovorí o našom predurčení vyrábať biele vína svetovej kvality. Len doteraz sme ich veľa nevyrobili. Vo vinárskej technológii dnes už nezaostávame. Cesta ku kvalite vedie cez vinohrady. Šenkvická Pálava je vedená jeden kmeň, jeden ťažeň(10 očiek), záložný čapík(2 očká) a šesť strapcov hrozna.

Bobuľová Pálava z Karpatskej Perly na mňa urobila mimoriadny dojem. Bodové hodnotenie na úrovni 93 až 95 bodov hovorí za všetko.