Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
30
jún
2017

Riadená degustácia vinárstva MAHID

Príďte k nám, spoznáte úspešné vinárstvo, jeho zakladateľov a v diskusii sa dozviete viac o ich vínách, ako aj úspechoch a hlavne ochutnáte vína z produkcie Vino MAHID.
30.06.2017 19:00
01
júl
2017

Víno a levanduľa 2017

Vážení milovníci vína a prírody,
srdečne Vás pozývame 6. ročník podujatia, ktoré sa koná v pezinských vinohradoch "Víno a levanduľa 2017".
01.07.2017 15:00
01
august
2017

AWC Vienna 2017

Najväčšia oficiálne uznaná súťaž na svete. V roku 2016 bolo v súťaži hodnotených: 12826 vzoriek vín od viac ako 1800 producentov.
EU approved - AWC Vienna je EU poverená súťaž vín za účelom udeľovania ocenení schválených EU, ktoré je možné aplikovať priamo na vínové fľaše ako známku kvality.
Ako jediná súťaž vín, ktorá udeľuje finančné ocenenia v celkovej hodnote 8.000,-€.
01.08.2017 00:00
Domov > Články > Súťaže > 

Ohliadnutie sa za Vinom Tirnavia.

Zostáva nám predstaviť si ešte šampióna ostatných bielych vín z tohtoročnej
výstavy Vino Tirnavia. Ostatné biele vína, sú vína so zvyškovým cukrom nad 4
gramy. Je viac ako jasné, že v tejto kategórii víno s piatimi gramami cukru môže
zvíťaziť iba teoreticky. Aj preto si myslím, že vhodnejšie by bolo označenie
Šampión sladkých vín. Sladké vína vedia robiť predovšetkým Moraváci. Dokázali to
na Česko-Slovenskej vinárskej lige,(slamové Neuburgské), Vínnych trhoch Pezinok,
(Veltlínske zelené, ľadové, Znovín Znojmo) a aj na Vine Tirnavia. Výnimkou bola
Vitis Aurea Modra 2006(Pálava zo Šenkvíc), ale tam pre zmenu bodovali najmä
rakúsky vinári.



Šampióna výstavy je možné zvoliť dvomi spôsobmi. Hodnotiace komisie obodujú vína a vzorka ktorá získal vo svojej kategórii najvyšší počet bodov sa automaticky stáva šampiónom. Malým úskalím tohto spôsobu je nevyrovnanosť komisií. Každé posudzovanie robia ľudia a tak sa stane, že jedna komisia hodnotí prísnejšie ako iná, prípadne má iné druhy vín atď. Možností ako urobiť chybu je veľa.
Druhým spôsobom je výber najlepšieho vína z komisie do rozstrelu kde ďalšia komisia vyberá definitívneho víťaza. Druhý spôsob je podľa môjho názoru vhodnejší. Vyrovnávajú sa tak prípadné rozdiely v prísnosti komisií. A aj v tomto prípade je možné posunúť ďalej víno s najvyšším počtom bodov, alebo víno na ktorom sa zhodne komisia bez ohľadu na bodové hodnotenie. Opäť sa prikláňam k výberu najlepšieho.

Ing. Miloš Ševčík, na slávnostnom odovzdávaní cien.

To bol aj prípad moravského šampióna. Komisia ho zvolila za postupujúce víno jednohlasne. V komisii na mňa zapôsobil intenzitou aromatiky, čistotou a aj obsdahom cukru. Takže poďme si predstaviť sladkého šampióna.

Rizling rýnsky, boluľový výber, 2002, Libor Nazarčuk, Břeclav.

Slamovožltá, nie príliž intentívna farba.
Výrazná vôňa sušených marhúľ, ku ktorej sa po chvíli pridajú zavárané hrušky s klinčekom.
Chuť je olejovito plná, nekomplikovaná, verne kopírujúca vôňu. Objavuje sa širšia chuť sušeného ovocia s najvýraznejšími marhuľami a hruškami. Aj napriek tomu, že pijeme Rizling rýnsky, ktorý by mal mať vyšší obsah kyselín musím konštatovať, že kyselina je v tomto víne iba „chudobnejším príbuzným“ prítomného cukru. Víno nie je fádne a kyselina je pekná, ale obsah cukru je senzoricky dosť výryzný. Dochuť je hladká s mierne sa prejavujúcou kyselinkou.


Libor Nazarčuk, výrobca šampióna.