Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
22
január
2019

ProdExpo International Wine Competition & Guide, Moscow 2019

Moskovská medzinárodná súťaž, ktorá je súčasťou najväčšieho moskovského veľtrhu ProdExpo, nie je len príležitosťou získať medailu, ale aj osloviť potencionálnych klientov.
17
február
2019

Kmeťovo 2019

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
01
marec
2019

Vitis Aurea Modra 2019

Členovia vinohradníckeho a vinárskeho spolku VINCÚR si Vás dovoľujú pozvať na XIX.ročník medzinárodnej výstavy vín Vitis Aurea Modra 2019.
08
marec
2019

Concours Mondial du Sauvignon 2019

Dovoľte aby som vás pozval na jubilejný 10. ročník súťaže, na ktorej sa stretávajú tie najlepšie Sauvignony z celého sveta. Concours Mondial du Sauvignon sa v tomto roku bude konať v severotalianskom meste Udine, ktoré je centrom oblasti Friuli Venezia Giulia.
21
marec
2019

Vínne trhy Pezinok 2019

Vážení priatelia, organizačný výbor si vás dovoľuje pozvať na 24. ročník podujatia, ktoré má na Slovensku dobré meno a tradíciu. Predkladáme vám štatút súťaže, ktorý je záväzný pre všetkých účastníkov VTP 2019.
27
marec
2019

Vienále Topoľčianky 2019

Vienále Topoľčianky je unikátny projekt pod záštitou vinárstva Château Topoľčianky, pri ktorom hodnotenie vína majú v rukách výhradne dámy. Už po jedenásty krát sa stretnú degustátorky, tentokrát v priestoroch Vinárskeho závodu Topočianky, aby vybrali to najlepšie z 12 kategórií hodnotených vín.
11
apríl
2019

Gustus Juvenilis 2019

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
13
apríl
2019

Vínne hody 2019

Súťažná výstava vín Vieska nad Žitavou 2018, 9. ročník
Národná súťaž slovenských novošlachtencov.
27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
05
jún
2019

Danube Wine Challenge 2019 | International Wine Competition

7. ročník súťaže, ktorá je otvorenou pre vína a hodnotiteľov z celého sveta. Cieľom je poukázať na kvalitu slovenského vína v konfrontácii so svetovými vínami a vyzdvihnúť jeho význam v medzinárodnom kontexte vín. Danube Wine Challenge je nominačnou súťažou na Národný salón vín Slovenskej republiky.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

5. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
Domov > Články > Súťaže > 

Najlepšie hrozno je z Mojmíroviec

Najlepšie hrozno je z Mojmíroviec

Túto vetu som počul už pred rokmi z úst Juraja Majšíka, v tom čase technológa vinárstva Víno Nitra, ktoré nakupovalo hrozno z okolia Nitry. Nakoniec aj to bol jeden z dôvodov prečo v roku 2008 prijal ponuku z Mojmíroviec. Jurajovo konštatovanie stále platí aj po rokoch, aj keď jeho platnosť by som rozšíril aj na víno.

V tomto ročníku postúpili do Národného salónu vín 3 vína s etiketou Víno PD Mojmírovce. Ak by som tu teraz tvrdil, že Národný salón vín predstavuje absolútny kvalitatívny vrchol, asi by to nebola celkom pravda, ale faktom je, že prebojovať sa do Národného salónu vín nie je vôbec jednoduché a víno musí dosahovať vysokú kvalitatívnu úroveň

.
Do Národného salónu vín postúpili z PD Mojmírovce tri vína. Chardonnay, Rulandské šedé  a Cabernet Sauvignon rosé.


Chardonnay 2015, neskorý zber, suché,

 

Chardonnay  je jedna z odrôd, ktorá ako keby bola vyšľachtená pre mojmírovskú oblasť. Každoročne dosahuje vyrovnanú kvalitu a to aj čo sa týka množstva úrody, jej cukornatosti tak aj zdravotného stavu. Juraj Majšík vraví že pre neho ako pre enológa je to ľahká práca, pretože hrozno je harmonické s vyváženým obsahom cukru a kyselín, dobre vyzreté a tak nemusí robiť žiadne zásahy. Chardonnay  môžete v Mojmírovciach nájsť v troch rôznych generáciách. Všetky sú na hone Dolná hora, ale v rôznych polohách a s rôznym vekom výsadby. Najmladšia má 12 rokov, potom je tam 25 ročná výsadba a ešte 45 ročná. Každoročne veľmi vyvážené. Hrozno bolo oberané 03. októbra 2015 a dosiahlo cukornatosť 22,6 °NM


Senzorická charakteristika:

Príťažlivá zelená farbamojmirovce_chardonnay_2015_nz
Vôňa je veľmi intenzívna plná podmanivej ovocnosti v podobe žltého ovocia, predovšetkým žltý melón, ale v náznaku aj mango banán, či šťavnatá žltá broskyňa s prechodom do limetkovo citrusových tónov.
V chuti opäť melón kôra limetky, výrazná pevná vápenatá mineralita, možno zelený banán, veľmi harmonická chuť, príjemná kyselinka, v dochuti pomaly odoznieva grep.
Víno má peknú štruktúru plné telo a mám pocit ako by som chcel doň zahryznúť. V závere jemne horkastý prejav grepovej kôry.
Body 90

HonDolná hora
ŠaržaL-09
Zvyškový cukor
3,30 g/l
Obsah kyselín 6,70 g/l
Alkohol 13%








Rulandské šedé 2015, výber z hrozna


V tomto roku nás hrozno trochu prekvapilo vyššou cukornatosťou ako sme očakávali. Hrozno bolo veľmi pekne vyfarbené do intenzívne červenej farby a mušt sa krásne samovoľne odkaloval. Mušt kvasil veľmi pozvoľne, fermentácia sa natiahla až do polovice novembra, takže celkovo víno kvasilo asi mesiac. Dolná hora, vinica má asi 16-17 rokov. V minulom roku nás Rulandské šedé  vytrápilo, museli sme preberať hrozno a celková úroda bola dosť nízka. V tomto roku nám to vinica vynahradila. Hrozno bolo oberané 14. októbra 2015 a dosiahlo cukornatosť 24,3 °NM


Senzorická charakteristika:

Stredne intenzívna farba so zeleno žltým odtieňom. Víno so zvyškovým CO2mojmirovce_rulandske_sede_2015_vzh

Vôňa je značne intenzívna. Pôsobí komplexne a korpulentne. Je svieža a ovocná aj keď ovocnosť sa trošku utápa v opulentnom, mäkkom tóne z ktorého sa neskôr vyvinie krémovosť prípadne biskvit. Dokonca chvíľami akoby vystupoval z ovocnosti jemnučký čerstvý maslový croissant. Ovocnosť je tvorená závanom kvitnúceho pomarančovníka prechádzajúceho do šťavnatých citrusových aróm.
 Chuť je svieža plná s peknou minerálnou textúrou, sviežou kvetinkovo ovocnou arómou. Ako sa však víno postupne predýchava, stála viac sa prejavuje krásny maslový biskvit a opulencia vína. V súznení s pikantnou kyselinkou to vytvára veľmi príjemný vnem ktorý vás donúti naliať si ďalší kalich.
Víno je svieže ovocné a áno stále mladé s potenciálom rozvoja avšak je to presne ten štýl vína, ktorým sa môžete potešiť aj ako s mladým.
Body: 91

Hon Dolná hora
Šarža L-14
Zvyškový cukor6,20 g/l
Obsah kyselín5,50 g/l
Alkohol14,4%


Cabernet Sauvignon rosé 2015


Víno už tradične robíme s využitím princípov kryofermentácie, pri nízkych teplotách. Bohužiaľ technologicky nie sme vybavení na chladenie rmutu, preto pri zbere hrozna využívame nižšie teploty skoro ráno. Hrozno sme oberali niekedy v druhej polovici októbra keď sa ranné teploty pohybovali okolo 8 °C. Pre ružové víno máme zaužívaný postup. Po krátkej macerácii hrozno lisujeme a oddeľujeme jednotlivé frakcie, ktoré samostatne spracovávame a až následne vytvárame výsledné víno ktoré je zložené z jednotlivých frakcií v optimálnom pomere.

Senzorická charakteristika:

mojmirovce_cabernet_sauvignon_rose_2015_nzFarba vína je svetlo ružovočervená s nádychom lososovo ružovej. Vo víne sú mikrobublinky CO2
Vôňa je výrazná pôsobí veľmi sviežo až kyselkavo s prejavom ovocnosti plodov čiernej a červenej ríbezle s podmanivo sviežim zeleným tónom listov čiernej ríbezle a taktiež s náznakom minerálnej textúry.
Chuť vína je svieža, šťavnatá, plná červených ríbezlí. Na víne oceňujem pevný minerálny skelet ktorý sľubovala vôňa. Ríbezľové listy chvíľami evokujú až sauvignonové arómy vrátane egrešov možno kiwi a mám pocit že aj mätového lístka. Dochuť je dlhá šťavnatá s príjemným záverom.
V dochuti a vo výdychu sa znovu vracia podmanivá pôvodná rizlingová aróma, zložená z náznaku sladkého drievka, ligurčeka a citrusov. To vás doslova prinúti naliať si ďalší kalich.
Body 87


HonDolná hora
ŠaržaL- 13
Zvyškový cukor6,80 g/l
Obsah kyselín7,10 g/l
Alkohol12,10 %



Spoločným znakom vín z PD Mojmírovce a nemyslím teraz iba uvedené vína, ale takmer všetky vína ročníka 2015, ktoré prichádzajú na trh, sú mikrobublinky oxidu uhličitého, ktorý je rozpustený vo víne. Dodáva mu sviežosť a iskrivosť. Juraj Majšík to považuje za pozitívum: " Rozpustený zvyškový oxid uhličitý je poznávacím znamením našich vín. S vínom pracujeme tak šetrne, že odtiaľ zvyškový CO2 nevypudíme. Udržať ho vo víne považujeme za kumšt .



Cabernet sauvignon rosé, gastro, 2015, neskorý zber

Víno z PD Mojmírovce
TVí: 87

Rulandské šedé, gastro, 2015, výber z hrozna

Víno z PD Mojmírovce
TVí: 91

Chardonnay, gastro, 2015 neskorý zber

Víno z PD Mojmírovce
TVí: 90