Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
05
september
2017

2. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2017

Národný salón vín Slovenskej republiky 2017 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
05.09.2017 09:00
23
september
2017

Deň otvorených tokajských pivníc 2017

Pozývame Vás na 13. ročník prehliadky pivníc spojený s ochutnávkou tokajských vín, ktorý sa uskutoční:
23. septembra 2017 od 9. 00 – 19. 00 hod vo Veľkej Tŕni, Malej Tŕni, Viničkách.
Lístky si môžete rezervovať cez www.tokajregnum.sk. Rezervované lístky si môžete vyzdvihnúť, alebo zakúpiť na železničnej stanici Slovenské Nové Mesto 23.9.2017 od 9:00 do 15:00 hod. Počet lístkov je obmedzený. Cena lístka je 30 €.

Viac Informácií v pracovných dňoch od 9.00 hod. do 15.00 hod. na tel. č. 0903 608 865
Tešíme sa na Vás.

Vinári z TOKAJA
23.09.2017 09:00
Domov > Články > Súťaže > 

Najlepšie bublinky sveta.

Effervescents du Monde, s podtitulom, Medzinárodná výstava najlepších šumivých
vín sveta. Na tejto výstave by nebolo nič mimoriadne a zvláštne keby jednu z
troch Veľkých zlatých, nebolo získalo víno z Kanady. Na prvý pohľad ma
neprekvapilo ani to. Veď na súťaži získali minimálne striebro aj vína z takých
krajín ako Uruguaj, Turecko, Malta, Moldavsko, Maďarsko, Anglicko. Kanada je
skôr známa, ako producent ľadových vín. A práve o to ide. Kanada prihlásila do
súťaže ľadové šumivé víno Sparkling Icewine Vidal 2004 od firmy Pillitteri
estates winery.


 Jedna fľaša ročníka 2003(375 ml) stojí v prepočte takmer 2000 Sk.
Senzorický profil Sparkling Icewine Vidal 2003 podľa výrobcu.
Vzhľad. Svetlá zlatistá farba, s lenivým perlením, vďaka vysokej viskozite prvého ľadového šumivého vína Vidal(miestna odroda). Jemná vôňa čerstvej broskyne, marhule, medu a klinčekov zapĺňa pohár, zatiaľ čo v ústach sa objaví ohromná komplexnosť ďalšieho ovocia a kvetín podporená výrazným perlením. Vrcholný pocit sa objaví, keď plné ústa bohatej sladkosti pocítia lahodnú vyváženosť vysokého obsahu cukru a kyselín, kombinovateľnú s akýmkoľvek dezertom a schopnú ďalšieho vyzrievania. Veľmi dlhá dochuť je jednoducho božská.
Technológia výroby: Cukornatosť muštu pred fermentáciou dosiahla 36,5°Brix(čo približne zodpovedá nášmu °NM). Je to menej v porovnaní s ostatnými ľadovými vínami spoločnosti, ktoré obvykle dosahujú viac ako 40 °Brix. Je to dôležité pre schopnosť kvasiť za abnormálnych podmienok(vysoká koncentrácia cukru a k tomu aj vysoký tlak oxidu uhličitého). Kvasenie prebiehalo v antikorovom tanku s pretlakovým ventilom na unikajúci oxid uhličitý. Výsledkom je šumivé ľadové víno, kde tlak oxidu uhličitého dosahuje 5 atmosfér. Kvasenie prebiehalo približne dva mesiace pri priemernej teplote 15 °C. Toto víno bude vyzrievaním naďalej získavať na kvalite ešte minimálne ďalších 10 rokov vďaka vysokému, ale vyváženému obsahu kyselín.
Zber prebiehal medzi 2.-18. januárom 2004. Titrovateľné kyseliny 11g/l, zvyškový cukor 190 g/l.

Aj keď viem, že Američania vždy preháňajú, tento popis vo mne doslova vyvoláva chúťky. Je niekto, kto by nechcel šumivé ľadové ochutnať ?

Ďalšie dve Veľké zlaté, zostali doma vo Francúzsku. Jednu z nich získal kto iný, ako Champagne Canard Duchene Brut – Cuvée Léonie a druhú síce tiež Francúz, ale nie z oblasti Champagne. Je ním Clairette de Die Tradition z oblasti Diois.

Zdroj: Effervescent do Monde a Pillitteri estates winery.