MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.
Domov > Články > Súťaže > 

Najlepšie bublinky sveta.

Effervescents du Monde, s podtitulom, Medzinárodná výstava najlepších šumivých
vín sveta. Na tejto výstave by nebolo nič mimoriadne a zvláštne keby jednu z
troch Veľkých zlatých, nebolo získalo víno z Kanady. Na prvý pohľad ma
neprekvapilo ani to. Veď na súťaži získali minimálne striebro aj vína z takých
krajín ako Uruguaj, Turecko, Malta, Moldavsko, Maďarsko, Anglicko. Kanada je
skôr známa, ako producent ľadových vín. A práve o to ide. Kanada prihlásila do
súťaže ľadové šumivé víno Sparkling Icewine Vidal 2004 od firmy Pillitteri
estates winery.


 Jedna fľaša ročníka 2003(375 ml) stojí v prepočte takmer 2000 Sk.
Senzorický profil Sparkling Icewine Vidal 2003 podľa výrobcu.
Vzhľad. Svetlá zlatistá farba, s lenivým perlením, vďaka vysokej viskozite prvého ľadového šumivého vína Vidal(miestna odroda). Jemná vôňa čerstvej broskyne, marhule, medu a klinčekov zapĺňa pohár, zatiaľ čo v ústach sa objaví ohromná komplexnosť ďalšieho ovocia a kvetín podporená výrazným perlením. Vrcholný pocit sa objaví, keď plné ústa bohatej sladkosti pocítia lahodnú vyváženosť vysokého obsahu cukru a kyselín, kombinovateľnú s akýmkoľvek dezertom a schopnú ďalšieho vyzrievania. Veľmi dlhá dochuť je jednoducho božská.
Technológia výroby: Cukornatosť muštu pred fermentáciou dosiahla 36,5°Brix(čo približne zodpovedá nášmu °NM). Je to menej v porovnaní s ostatnými ľadovými vínami spoločnosti, ktoré obvykle dosahujú viac ako 40 °Brix. Je to dôležité pre schopnosť kvasiť za abnormálnych podmienok(vysoká koncentrácia cukru a k tomu aj vysoký tlak oxidu uhličitého). Kvasenie prebiehalo v antikorovom tanku s pretlakovým ventilom na unikajúci oxid uhličitý. Výsledkom je šumivé ľadové víno, kde tlak oxidu uhličitého dosahuje 5 atmosfér. Kvasenie prebiehalo približne dva mesiace pri priemernej teplote 15 °C. Toto víno bude vyzrievaním naďalej získavať na kvalite ešte minimálne ďalších 10 rokov vďaka vysokému, ale vyváženému obsahu kyselín.
Zber prebiehal medzi 2.-18. januárom 2004. Titrovateľné kyseliny 11g/l, zvyškový cukor 190 g/l.

Aj keď viem, že Američania vždy preháňajú, tento popis vo mne doslova vyvoláva chúťky. Je niekto, kto by nechcel šumivé ľadové ochutnať ?

Ďalšie dve Veľké zlaté, zostali doma vo Francúzsku. Jednu z nich získal kto iný, ako Champagne Canard Duchene Brut – Cuvée Léonie a druhú síce tiež Francúz, ale nie z oblasti Champagne. Je ním Clairette de Die Tradition z oblasti Diois.

Zdroj: Effervescent do Monde a Pillitteri estates winery.