Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
01
január
2018

VínkoPRO 2018

VínkoPRO 2018 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2018.
Priebežné výsleky
01.01.2018 00:00
24
apríl
2018

Agrovíno 2018

Súťaž je venovaná výhradne slovenským vínam a zúčastniť sa jej môže víno vyrobené na Slovensku, z hrozna vypestovaného v niektorej z uznaných slovenských vinohradníckych oblastí.
24.04.2018 09:00
25
apríl
2018

Kráľovský Rizling, Svätý Jur 2018

Súťaž zameraná na odrodu Rizling rýnsky, ktorej pestovanie má vo Svätom Jure dlhodobú tradíciu a obľúbenosť.
25.04.2018 15:00
Domov > Články > Súťaže > 

Najlepší Alibernet na Agrovíne.

Najlepší Alibernet na Agrovíne.

V predchádzajúcom článku o Agrovíne Nitra sme si predstavili šampiónov výstavy.
Upútalo ma však ešte jedno víno. Nezískalo síce titul šampióna, ale išlo o
najvyššie hodnotené víno výstavy. S bodovým ziskom 90,33 a teda zlatou medailou
si titul Najvyššie hodnotené víno odnáša Alibernet, neskorý zber 2005 od
trnavskej spoločnosti Vinesa, s.r.o. Ak ste neviete narýchlo zorientovať,
pripomeniem iba minuloročného šampióna výstavy Muvina, Chardonnay 2004.



Alibernet som pil ešte niekedy v mesiacoch február alebo začiatok marca, ako mladé víno a urobil som si vtedy nasledovné poznámky.

Alibernet, neskorý zber, 2005 Vinesa, s.r.o. Trnava

Atrament jak sviňa. Aj keď od Alibernetu očakávame vysokú farbu, týmto vínom sa dá písať. Po pokrúžení zostáva pohár fialovo červený. Vôňa je očarujúca. Čierne ríbezle, listy čiernych ríbezlí, náznak černíc a máličko žihľavy. Čistá, výrazná a nezameniteľná. Po predýchaní v pohári sa začnú viac prejavovať černice.
Cítiť však aj obsah kyselín, ktorý v červených vínach nevidíme radi. No mladému Alibernetu to pristane.
Chuť je však iná. Samozrejme „prudko“ ovocná, neskôr vystupujú jemne adstringentné taníny. V chuti sa kyselina neprejavuje tak intenzívne ako som usudzoval podľa vône. V tanínovej dochuti hľadám stopy čokolády, alebo niečoho podobného, no nenachádzam. Víno je čisto ovocného typu. Zaujímavá je zmena ovocia. Kým vôňa bola viac ríbezľová, chuť je kombinácia prezretých černíc v kombinácii s morušou. Veľmi príjemná a dlhá morušová dochuť.

Príležitosť ochutnať víno znovu som mal na vyhlásení výsledkov Národného salónu vín(koniec júna).
Všetko čo bolo napísané o mladom víne platí aj teraz. Ovocnosť vína vo vôni zostala zachovaná, rovnako v chuti. Víno je však viac uhladené a nádherne teplúčko hladké a guľaté. Taníny už stihli zmäknúť. Jediné čo treba poopraviť je obsah kyselín. Vlastne ani v mladom víne jej nebolo veľa, ale vôňa tak na mňa pôsobila. Dnes už je kyselina perfektne vyvážená a ani vo vôni sa neprejavuje.
Ďalší z dôkazov, že červené vína sa nehodnotia mladé.

Víno bolo zaradené do Národného salónu vín a patrí medzi 100 najlepších slovenských vín.