Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

                      postup31postup32postup33

01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
18
november
2017

Mladé víno v MOVINE

Mladé vína z produkcie vinárstva MOVINO môžete ochutnať
priamo v ich “rodisku” s výkladom od domácich pivničných majstrov.

Čaká na vás veľa dobrého vína ako aj chutné regionálne špeciality.

Vstupné 15 eur na osobu. V cene je zahrnutá ochutnávka 8 vzoriek vín, záhryz vo forme regionálnych špecialít, prehliadka výrobných priestorov.

Počet miest je limitovaný. Rezervácie na info@movino.sk alebo na telefónnom čísle 0903 650 691.

Tešíme sa na vás!
18.11.2017 16:00
01
december
2017

Furmint Forum 2017

Veľkolepá ochutnávka vín z odrody furmint. Okrem slovenských vín, sa budú dať ochutnať Furminty z Maďarska a to nielen z Tokajskej oblasti. Svoje vína prídu osobne predstaviť vinári z najznámejších slovenských a maďarských vinárstiev. Z netokajských oblastí tu budú Furminty z Balatonu, Balkánu, či zo Slovenska z Belej. Celkovo vás čaká viac ako 100 vín od viac ako 30 vinárov, skvelá príležitosť lepšie spoznať vína tejto jedinečnej odrody. Program zahŕňa takisto odborné workshopy na tému história a súčasnosť odrody Furmint.
01.12.2017 17:00
Domov > Články > Súťaže > 

Muscats du Monde, striebro pre Slovensko.

Muscats du Monde, striebro pre Slovensko.

Najvýznamnejšie z podujatí so zameraním na vína z muškátových odrôd, sa konalo
vo francúzskom Frontignan - La Peyrade(Languedoc Roussillon). Hostiteľom
podujatia bolo mesto Frontignan la Peyrade a organizátorom Forum Onologie.

Na tomto významnom medzinárodnom podujatí sa podarilo uspieť a striebornú
medailu si prinieslo aj slovenské víno.

Najvýznamnejšie z podujatí so zameraním na vína z muškátových odrôd, sa konalo vo francúzskom Frontignan - La Peyrade(Languedoc Roussillon). Hostiteľom podujatia bolo mesto Frontignan la Peyrade a organizátorom Forum Onologie.
Na tomto významnom medzinárodnom podujatí sa podarilo uspieť a striebornú medailu si prinieslo aj slovenské víno.

Skôr ako predstavíme úspešné víno, trochu zaujímavostí o Muscats du Monde.
Organizátori v záujme čo najobjektívnejšieho hodnotenia pristúpili k zavedeniu „Quality Assurance practices“. Voľne preložené, so zabezpečením kvality hodnotenia. Quality Assurance v tomto prípade znamená jeden deň prípravného kurzu pre všetkých hodnotiteľov. Kurz obsahoval vymedzenie osobného senzorického profilu pri vnímaní a identifikácii muškátovej arómy a cvičenia podľa metodiky OIV pre medzinárodné súťaže. Pred zasadnutím v komisii všetci noví hodnotitelia museli absolvovať tento kurz. Približne polovica hodnotiteľov bola zo zahraničia. Pri cene kurzu 350 €, je to celkom zaujímavé(pre organizátora).

Na súťaži bolo zastúpených 25 krajín, čo signalizuje vysokú úroveň záujmu o Muscats du Monde. Kvalitne boli zastúpené všetky francúzske regióny, kde sa produkujú muškátové vína. Alsasko, Korzika, Languedoc Roussillon a Údolie Rhóny. Silné zastúpenie mali krajiny ako Taliansko, Španielsko, Portugalsko a Švajčiarsko, spolu s tak vzdialenými krajinami ako JAR, Austrália, Chille, Brazília či Uruguay.
Svoje zastúpenie mali aj Česká republika, Macedónsko, Moldavsko, Rumunsko, Tunis, Turecko, Slovensko a Slovinsko.

Široká škála rôznych typov vín od suchých, polosuchých, sladkých, tichých, šumivých, mladých, archívnych, botritických, neskorých zberov a špeciálnych vín, vrátane ružových a sýto červených vín bola skutočne rôznorodá.
Tieto rôzne kategórie pomohli odkryť široké spektrum senzorického výrazu, ktorý môže byť obsiahnutý v muškátových vínach. Podľa vyjadrenia degustátorov, táto neobyčajne bohatá skupina vín predstavuje úroveň aromatickej komplexnosti, aká je u iných vín veľmi vzácna.

Viacero medailí získali suché vína, pre ktoré je typická elegantná vyvážená acidita a florálne, muškátové arómy. Takéto vína získali viacero zlatých medailí.
Hlavným znakom šumivých vín bola elegancia a ľahkosť.
Medzi prírodne sladkými a likérovými vínami mali hodnotitelia širokú škála vín najvyššej kvality. Všetky Veľké zlaté, získali práve sladké vína.matys01

Muškátové odrody hrozna sú vo svojej rozmanitosti neoddeliteľnou súčasťou svetového vinohradníckeho a vinárskeho dedičstva. Tieto vína sú jedinečné v bohatej rozmanitosti senzorického prejavu. Piere Galet, svetovo uznávaný ampelograf a autor nedávno uvedenej Dictionnaire des Cépages popisuje viac ako 150 muškátových odrôd. Biele aj červené, muštové aj stolové, Vitis vinifera, ale aj hybridy, všetky sa vyznačujú charakteristickou muškátovou arómou.

Celkovo bolo prihlásených 210 vín. Porota udelila 3 Veľké zlaté medaily, 25 zlatých a 42 strieborných medailí.
Titulom Veľká zlatá medaila sa môžu honosiť iba vína sladké. Austrálske víno Morris Cellar Reserve Liqueur Muscat od spoločnosti Morris Wines, Francúzske víno Muscat de Beaumes de Venise 2003, spoločnosť Cave coopérative de Beaumes de Venise a španielske víno Vino de Licor Moscatel Navarra Capricho de Goja od Bodegas Camilo Castilla.

Zdroj: spracované s použitím tlačovej správy Muscats du Monde.

Irsaj Oliver, akostné odrodové víno, polosuché, 2005, Víno Matyšák.

Ako zátka je použitý sterikork, čo je v tejto kategórii vína dobré riešenie.
Vzhľad vína: stredne intenzívna farba s prevahou zelených tónov. Mikrobublinky oxidu uhličitého.

Aj v studenom víne je výrazná, spočiatku sladko-muškátová aróma s prímesou žltého ovocia, po chvíli sa pridávajú ťažšie prchavé korenisté tóny.

Chuť je aj vďaka prítomnému cukru dostatočne plná, výrazne muškátová. Rovnako ako vo vôni aj v chuti najprv (samozrejme spolu s muškátom)dominujú tóny žltého ovocia. Broskyňa, žltý melón, biely melón a trochu manga. Postupne sa začne pridávať tramínová chuť bieleho korenia. V dochuti je najmä biele korenie a mango. Prítomná kyselinka je vo víne harmonicky vyvážená. V studenom víne však pôsobí o čosi výraznejšie ako v oteplenom. So stúpajúcou teplotou sa výraznejšie prejavuje aj alkohol(12%) ktorý víno zaguľacuje, robí ho teplejším a plnším.

Na tomto víne najviac zaujme nezvyčajne vysoká, ale pritom jemná a čistá, úroveň aromatiky. Technológ správne odhadol potrebu zachovať cukor. Víno obsahuje 12 % alkoholu, čo naznačuje, že cukornatosť hrozna sa pohybovala na úrovni kabinetu.
Na slovenskej výstave by sa jeho bodové hodnotenie mohlo nachádzať nad 89 bodov.

tv