Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
22
január
2019

ProdExpo International Wine Competition & Guide, Moscow 2019

Moskovská medzinárodná súťaž, ktorá je súčasťou najväčšieho moskovského veľtrhu ProdExpo, nie je len príležitosťou získať medailu, ale aj osloviť potencionálnych klientov.
17
február
2019

Kmeťovo 2019

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
01
marec
2019

Vitis Aurea Modra 2019

Členovia vinohradníckeho a vinárskeho spolku VINCÚR si Vás dovoľujú pozvať na XIX.ročník medzinárodnej výstavy vín Vitis Aurea Modra 2019.
08
marec
2019

Concours Mondial du Sauvignon 2019

Dovoľte aby som vás pozval na jubilejný 10. ročník súťaže, na ktorej sa stretávajú tie najlepšie Sauvignony z celého sveta. Concours Mondial du Sauvignon sa v tomto roku bude konať v severotalianskom meste Udine, ktoré je centrom oblasti Friuli Venezia Giulia.
21
marec
2019

Vínne trhy Pezinok 2019

Vážení priatelia, organizačný výbor si vás dovoľuje pozvať na 24. ročník podujatia, ktoré má na Slovensku dobré meno a tradíciu. Predkladáme vám štatút súťaže, ktorý je záväzný pre všetkých účastníkov VTP 2019.
27
marec
2019

Vienále Topoľčianky 2019

Vienále Topoľčianky je unikátny projekt pod záštitou vinárstva Château Topoľčianky, pri ktorom hodnotenie vína majú v rukách výhradne dámy. Už po jedenásty krát sa stretnú degustátorky, tentokrát v priestoroch Vinárskeho závodu Topočianky, aby vybrali to najlepšie z 12 kategórií hodnotených vín.
11
apríl
2019

Gustus Juvenilis 2019

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
13
apríl
2019

Vínne hody 2019

Súťažná výstava vín Vieska nad Žitavou 2018, 9. ročník
Národná súťaž slovenských novošlachtencov.
27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
05
jún
2019

Danube Wine Challenge 2019 | International Wine Competition

7. ročník súťaže, ktorá je otvorenou pre vína a hodnotiteľov z celého sveta. Cieľom je poukázať na kvalitu slovenského vína v konfrontácii so svetovými vínami a vyzdvihnúť jeho význam v medzinárodnom kontexte vín. Danube Wine Challenge je nominačnou súťažou na Národný salón vín Slovenskej republiky.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

5. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
Domov > Články > Súťaže > 

awc-vienna 2011,základné kolo hodnotenia

awc-vienna 2011,základné kolo hodnotenia

V roku 2010 sa awc-vienna stala počtom vzoriek najväčšou európskou výstavou. Hodnotením prešlo 11.000 vzoriek. V tomto roku počet vzoriek mierne poklesol ale aj tak je rádovo 10.000 vzoriek obrovské číslo. Na posúdenie takéhoto množstva vzoriek vín každý deň zasadlo 10 až 12 komisií po dobu dvoch týždňov, čo čisto teoreticky predstavuje asi 450 hodnotiteľov.

Tento rok sme sa vybrali do Klosterneuburgu v zostave Edita Durčová, Ingrid Vajcziková, Juraj Klimo a moja maličkosť. Nešiel som tam však ako hodnotiteľ, ale ako sprievodca. Po oficiálnom zahájení degustátori zasadli do svojich komisií a ja som mohol pozorovať zákulisie mašinérie awc-vienna. Podstatnou drobnosťou je, že na awc-vienna opakovane stretávam tie isté tváre. Nemyslím teraz organizátorov, alebo degustátorov, ale mám na mysli personál. Ľudí ktorí otvárajú fľaše, rozlievajú vzorky, vyhodnocujú výsledky. Nebudem sa rozpisovať o tom čo kto presne robí, ale majú to naozaj zvládnuté a šlapú ako hodinky. Mojim malým privilégiom bola možnosť prechutnať si ktorúkoľvek vzorku, čomu som sa pochopiteľne nebránil. Hneď v prvom kole sa na scéne objavila odroda Sauvignon blanc. Neuveriteľných 450 vzoriek Sauvignonu z celého sveta. Iba od spoločnosti Saint Clair som si prechutnal asi 4 vzorky. Nechcem prezradiť priveľa, ale až tri z nich sa prebojovali do záverečného  mastertastingu. Okrem toho som objavil Sauvignon z pre mňa exotického Turecka, ale našiel som tam aj viacero vín z Čiech a Slovenska. Všimol som si, že Michael Edlmoser si niektoré fľaše berie na svoj stôl. Zhodou okolností tam mal fľaše od Ericha 

awc36 awc26 awc23
Edita Ďurčová Ingrid Vajcziková Juraj Klimko

Scheibelhoffera, ktorí bol na awc-vienna viackrát vyhlásený za najlepšieho vinára. Tieto fľaše tam však nemal na ochutnávanie. Michael námatkovo vyberal rôzne vína, plus od vinárov ktorí sa pravidelne umiestňujú na popredných miestach a vína dáva na testovanie do labáku. Pokiaľ by sa pri jednej vzorke zistili signifikantné rozdiely medzi deklarovaným množstvom cukru, alkoholu či kyselín a analyticky stanoveným, víno je automaticky eliminované a prekontrolované sú všetky vína výrobcu. Spýtal som sa či sa niečo podobné už stalo a práve v tom momente labák našiel 45 gramov cukru vo víne v ktorom bolo deklarovaných 4,5 gramu. Pravdepodobne išlo iba o neúmyselnú chybu v desatinnej čiarke. Avšak nie len vína podliehajú kontrole. Michael zaradil do hodnotenia aj krabicové víno ktoré kúpil v supermarkete a ktorého kvalita korešpondovala s jeho veľmi nízkou cenou. Prakticky všetci degustátori víno bez váhania eliminovali. Víno som ochutnal aj ja a rýchlo som to musel zapiť rizlingom, ktoré sa práve v tom čase ochutnávali. Môj pohyb „za scénou“ bol pre mňa mimoriadne inšpirujúci a možnosť voľne prechutnávať vína bola veľmi príjemná. Každá minca má však dve strany. Krabicové víno som opatrne ochutnal s očakávaním, že to nebude nič moc. Avšak ako náhle niektoré víno z Čiech alebo Slovenska vykazovalo nejakú vadu, v tom momente mi ho Michael nalieval. Hrozienkový Hibernal z Moravy mal asi 200 mg voľného oxidu siričitého(už 70 mg je veľmi veľa), niečo bolo naoxidované a veľa vín refermentovalo. Videl som kvasiace vína z Nemecka, z Rakúska, ale ako Michael tvrdil, neobvykle vysoké percento kvasiacich vín bolo zo Slovenska a z Čiech. Zjavne nezvládnutá filtrácia, alebo mikrobiológia. V opačnom prípade prišiel za mnou Michael len raz. Priniesol mi ukázať prázdnu fľašu od jedného slovenského Tramínu s tým, že víno dostalo vysoké bodové hodnotenie a že je to naozaj excelentné víno. Okrem Michaela, ďalší dvaja ľudia z jeho štábu súhlasne prikyvovali, ale mne sa už neušla ani kvapka. Ako sa neskôr na mastertastingu ukázalo, bolo to jediné slovenské víno, ktoré sa prepracovalo tak vysoko. Bohužiaľ identita vína a výrobcu zatiaľ patrí medzi dôverné informácie.  

awc20 awc21 awc22
Michael Edlmoser pri otvorení
degustačné kóje pracovisko hodnotiteľa

Hodnotenie v Klosterneuburgu sa predsa len odlišuje od hodnotenia u nás. Víno je z fľaše naliate do džbánu z ktorého sa nalieva hodnotiteľom. Pri nalievaní sa víno prevzdušní a na naliatie do pohára čaká niekoľko minút. To vínu umožní otvoriť sa. Samotné hodnotenie je veľmi rýchle. Víno buď zaujme, alebo nie. Napriek tomu sa všetci naši degustátori zhodli na tom, že tento systém je síce náročný, ale objektívny.


awc34









awc27 awc30 awc24
Michael Bauer
Andreas Peschta
awc team
awc25 awc28 awc29
práca v kóji zoradené vína
zo zákulisia