MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.
01
november
2021

Víno roka - VínkoPRO 2022

VinkoPRO 2022 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v sezóne 2021/2022.
26
máj
2022

VÍNO SPU 2022

Vážení priatelia a milovníci vína,
dňa 26.5.2022 sa uskutoční odborná degustácia a dňa 10.6.2022 verejná prehliadka 13. ročníka celoslovenskej súťažnej výstavy vín „VÍNO SPU 2022“. Srdečne vás pozývame na účasť v súťaži, ako aj na verejnej ochutnávke súťažných vín.
Naše motto: „Na Slovensku sa organizuje mnoho súťaží vín, ale táto, jediná, sa koná na vinohradnícko – vinárskej, AKADEMICKEJ pôde“.
27
máj
2022

Agrovíno 2022

Slávnostné vyhlásenie výsledkov a odovzdanie ocenení spojené s verejnou ochutnávkou súťažných vín.
27
máj
2022

VÍNO CHOČA 2022

XXII. Ročník Požitavskej výstavy vín
28
máj
2022

Verejná výstava vín Víno Šurany 2022

28.5.2022 o 18:00h Slávnostné otvorenie a vyhlásenie výsledkov

      Obrázok 

Barrique

Baricco / barrique - 225L drevený, dubový sud v ktorom víno zreje spravidla 24 mesiacov, (dĺžka zrenia závisí od skúseností vincúra). Sud sa môže pre túto metódu zrenia použiť len 3x. Následne sa spravidla využíva na zrenie liehovín. Cena a kvalita suda závisí od druhu duba, sušení drevenej hmoty, spôsobu skladania a vypaľovania sudu. V drevenom sude prebieha výraznejšie mikrooxidácia oproti antikorovým, či keramickým, alebo skleneným nádobám a tiež doplnenie aromatických a chuťových látok vylúhovaných z dreva.

Barrique je metóda zrenia/oxidácie ktorá má za cieľ doplniť chuť vína o chuť vanilky, chuť opečeného chlebíka, dymu, kokosových orechov, vôňu (sviežeho) dreva, praženej kávy, či kakaa. Zvyšuje vo víne obsah trieslovín, laktónov, nezkvasiteľných cukrov, vanilín.

Podobný efekt v súčasnosti dosahujú niektorí vinári - využitím dubových hoblín, kúskov dreva alebo pridaním aromatického preparátu.

Degustačná hodnota 9