Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

                      postup31postup32postup33

07
marec
2019

Vitis Aurea Modra 2019

Členovia vinohradníckeho a vinárskeho spolku Vincúr si Vás dovoľujú pozvať na XIX.ročník medzinárodnej výstavy vín Vitis Aurea Modra 2019.
08
marec
2019

Concours Mondial du Sauvignon 2019

Dovoľte aby som vás pozval na jubilejný 10. ročník súťaže, na ktorej sa stretávajú tie najlepšie Sauvignony z celého sveta. Concours Mondial du Sauvignon sa v tomto roku bude konať v severotalianskom meste Udine, ktoré je centrom oblasti Friuli Venezia Giulia.
16
marec
2019

Výstava vín Veľké Zálužie 2019

Členovia ZO SZZ vo Veľkom Záluží si Vás dovoľujú pozvať na XXXV. ročník výstavy vín.
21
marec
2019

Vínne trhy Pezinok 2019

Vážení priatelia, organizačný výbor si vás dovoľuje pozvať na 24. ročník podujatia, ktoré má na Slovensku dobré meno a tradíciu. Predkladáme vám štatút súťaže, ktorý je záväzný pre všetkých účastníkov VTP 2019.
27
marec
2019

Vienále Topoľčianky 2019

Vienále Topoľčianky je unikátny projekt pod záštitou vinárstva Château Topoľčianky, pri ktorom hodnotenie vína majú v rukách výhradne dámy. Už po jedenásty krát sa stretnú degustátorky v Topoľčiankach, tentokrát v priestoroch Vinárskeho závodu Topoľčianky, aby vybrali to najlepšie z 12 kategórií hodnotených vín.
02
apríl
2019

Podzoborský hevír 2019

5. ročník Podzoborskej súťažnej výstavy vín v Nitrianskych Hrnčiarovciach
04
apríl
2019

Agrovíno 2019

Súťaž je venovaná výhradne slovenským vínam a zúčastniť sa jej môže víno vyrobené na Slovensku, z hrozna vypestovaného v niektorej z uznaných slovenských vinohradníckych oblastí.
05
apríl
2019

ŠURANY 2019

X. Požitavská výstava vín Šurany 2019
11
apríl
2019

Gustus Juvenilis 2019

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
13
apríl
2019

Vínne hody 2019

Súťažná výstava vín Vieska nad Žitavou 2018, 9. ročník
Národná súťaž slovenských novošlachtencov.
27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
02
máj
2019

Concours mondial de Bruxelles 2019

Concours mondial de Bruxelles, bezpochýb jedna z najprestížnejších svetových súťaží sa v roku 2019 vracia späť do Európy. Presnejšie do švajčiarskeho Aigle, neďaleko Ženevského jazera. Ako sa už stalo dobrým zvykom, ZVVS opäť podporuje účasť na súťaži úhradou dopravných nákladov a pre členov ZVVS aj čiastočnou úhradou štartovného. Motiváciou môže byť aj prezentácia víťazných vín v priestoroch Národného salónu vín.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
07
máj
2019

Víno Hlohovec 2019

11. ročník súťažnej výstavy vín.
Súťaž je nominačnou pre Národný salón vín Slovenskej republiky.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
15
máj
2019

Pinot masters Limbach 2019

Cieľom výstavy je vyzdvihnúť a zdôrazniť kvalitu, zaujímavosť a rozmanitosť vín vyrobených z “Pinot“ rodiny.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
06
jún
2019

Zlatý pohár Česko Slovenska 2019

Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní po-soutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.
Cíle soutěže vín Zlatý pohár Československa
Podpořit snahu o vznik a distribuci co nejkvalitnějších vín prostřednictvím odborného a nestranného zhodnocení vín.
Přispět k těsnějšímu propojení dvou velice podobných a historicky, jazykově a kulturně provázaných trhů v oblasti výroby a distribuce vína.
Zprostředkovat platformu, kde dochází k setkávání výrobců vín, distributorů vín, odborníků a spotřebitelů. Vzájemným porovnáním, sdílením názorů, zkušeností, myšlenek přispět k rozvoji odvětví.
Přispět k rozšíření odbytového trhu pro výrobce a distributory vín a zároveň k větší znalosti vín tuzemských i našich nejbližších sousedů mezi laickou i odbornou veřejností.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

5. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie

Víno môjho srdca...

Víno môjho srdca...

Nie, že by som tento nadpis považoval za extra originálny, ale nejako automaticky sa mi ponúkal. Víno, ktoré vám dnes chcem predstaviť nie je úplnou novinkou. Pochádza z ročníka 2011 a jeho predchodca mal v rodnom liste ročník 2009. Vtedy sa víno stalo jednou zo slovenských ikon a ak sa mám priznať, nevedel som si predstaviť, že by sa v slovenských podmienkach podarilo niekomu toto víno prekonať a to vrátane jeho tvorcu samotného. Nebudem vás už dlhšie napínať. Tým vínom bol Cruor a dnes prichádza na trh jeho mladší brat Cuore. Nech sa páči, poďme ho spolu ochutnať.....

Kým si nalejeme víno do kalicha, povedzme si niečo o tom ako sa víno rodilo. Prvú zmienku o ňom môžete nájsť už zo dňa  24. októbra 2011, ale naozaj iba zmienku. Pripomeňme si, že ročník 2011 bol fantastickým ročníkom z pohľadu vyzretosti polyfenolov.   Už vtedy Richard Tóth spomenul, že má v pivnici nový Cruor. Nakoniec to nie je Cruor, ale Cuore, aj keď všetko ostatné sedí. Víno je kupážou troch odrôd, Cabernet Sauvignon, Frankovka modrá a Svätovavrinecké. Presný pomer Richard neuvádza a ani nie je  podstatný. Svojim spôsobom nie je dôležitá ani odrodová skladba

 

 

Premium cuvée Cuore 2011

 

vins_cuore_2011_01Farba vína je sýta, pôsobí mohutne a  dá sa charakterizovať ako rubínovo červená.

 

Po naliati vína sa v kalichu nič ohurujúce nedeje. Vôňa je skôr diskrétna, ale takmer ihneď, sa začnú vynárať bobuľky modrého a aj čierneho lesného ovocia. Najprv je to iba závan, ale jeho charakter rýchlo upozorní nos a prinúti ho k ďalšiemu, tentoraz hlbšiemu nádychu. Plejáda ovocia sa začína červenými brusnicami, šťavnatou voňavou čerešňou, pokračuje višňou a končí prezretými aromatickými černicami z vysokých nadmorských výšok. Po krátkej chvíli sa začne prejavovať ušľachtilé drevo, vo forme horkej čokolády s dotykom lignínu, ktorý prejde do cédrového dreva, ale v tomto momente sa pridáva aj ďalší ovocný tón, tento krát v podobe sušenej slivky s notou slivkového lekváru. Kombinácia s čokoládou a celým tým ovocným pozadím pôsobí neodolateľne. Do tejto chvíle strávilo víno v kalichu si 20 minút, ale komplexnosť vône skúsenému nosu napovedá, že vôňa sa bude ešte vyvíjať ďalej.  Po približne ďalších 10 minútach sa objavuje aj kôstkovosť a celé čierne korenie. Mám pocit, že som tam zacítil aj kvapku slivovice. Dlhšie už nedokážem odolávať a čaká ma prvý dúšok.

 

Hneď od prvého momentu mi je jasné, že chuť rozhodne nebude zaostávať za vôňou. Skôr naopak. Víno je mimoriadne komplexné, extraktívne a aromaticky koncentrované. Ovocnosť vína kopíruje vôňu, ale mám pocit, že vo vyššej koncentrácii, pričom sa objavuje vo viacerých vlnách. Pri podržaní vína v ústach si uvedomíte užasnú šťavnatosť, pričom sa zvýraznia všetky ovocné arómy. Kyselinka vína je asi na najlepšej možnej úrovni. Vôbec z neho nevylieza a objavíte je len keď ju hľadáte. V druhom polčase sa objavujú aj odtiene dreva. Tentokrát je čokoláda iba na pozadí, ale nachádzam ušľachtilý céder, ktorý dominuje tanínovej textúre. Textúra vína je tvorená tanínmi a aj mineralitou, je veľmi jemná aj keď s prihliadnutím na stále mladé víno, pritom však vytvára celkovo pevnú štruktúru, ktorá dodáva vínu rozmer ušľachtilosti a elegancie. Víno odoznieva iba veľmi pomaly a neochotne. V dlhej dochuti ostáva spomenutý céder a postupne sa objavujúce odtiene ovocia. Retronasálne sa objavuje ovocnosť, ktorej vládne prezretá a sušená slivka.

Víno má dokonale plné telo, alkohol si však ani nevšimnete, aj keď miestami dáva ovociu jemný nádych likéru.

Ak mám posúdiť celkový charakter vína, musím siahnuť k tým najvyšším známkam. V tomto momente si neviem predstaviť nič čo by vínu chýbalo, alebo naopak prospelo. Iste sa mnohí z vás budú pýtať či víno dosiahlo úroveň svojho predchodcu, Cruoru. Ak sa obzriem tri roky naspäť, spomínam si ako ma vtedy Cruor oslovil. Bolo on nádherné víno s ohurujúcou ovocnosťou a komplexné po každej stránke.  Cuore je iné víno. Ovocnosť a komplexnosť, je na približne rovnakej úrovni, ako tomu bolo v prípade Cruoru, ale je tu aj niečo navyše. V elegancii a ušľachtilosti prekonáva Cuore svojho predchodcu celkom jednoznačne. Je to víno, ktoré je dospelejšie a ktoré v plnej miere dokážu oceniť zanietení milovníci vín, ktorí majú skúsenosti s niektorým z veľkých vín.

 

 Nie som síce Robert Parker mladší, ale tomuto vínu dávam bez váhania 95 bodíkov.

 

Po čase som sám začal pochybovať, či tých 95 bodov nie je tak trochu úlet. Veď predsa takéto bodové hodnotenia sú vyhradené skôr pre vína z Bordeaux. Víno som nechal v otvorenej fľaši ďalších 24 hodín. Po ochutnaní sa zvýraznila celková štruktúra vína. Výraznejšie sa prejavuje tanínová textúra, pribudla pôsobivá mineralita a aj charakter arómy sa čiastočne zmenil. Ovocnosť vína už nie je taká ohromujúca, zato sa objavili odtiene tabaku, ľahkého závanu aróm jesenného lístia, či grafitu. Pripomína vám popis vína z Bordeaux? Ide však o slovenské víno a aj keď ho neporovnávam so svetovými ikonami, bodové hodnotenie nemením.

 

Neodpustím si ešte jednu poznámku. Prvý deň hodnotenia ma stál pol fľaše vína. Na druhý deň som pochopil, že vypiť tú prvú polovicu fľaše bola chyba. Rada na záver: otvorte si fľašu vína,  ochutnajte najviac tak jedno deci a napriek tomu, že vás bude neuveriteľne lákať fľašu dopiť, zvyšok si odložte na ďalší deň. Neobanujete.

 

Najhoršie na tom je, že keď dopijete už predýchané a otvorené víno a budete si chcieť otvoriť ďalšiu fľašu, to práve otvorené vás neuspokojí a na jeho predýchanie budete musieť čakať niekoľko hodín.

 

Keď som pred pár rokmi písal o Svätovavrineckom z Vins winery, Richardovi som vyčítal použitie zátky, ktorá je určená pre vína do troch rokov. Richardovi som vtedy ukrivdil, pretože  nepoužil "dvojplošník", ako som nesprávne uviedol, ale "štvorplošník" čo je kvalitatívne veľmi veľký rozdiel. Teraz sa vraciam k téme zátky opäť a opäť s výčitkou. Po kvalitatívnej stránke použitej zátke nie je čo vytknúť. Je to plnohodnotná celokorková zátka s označením Vína z Vinosadov. Je chvályhodné, že chalani z Vinosadov spolupracujú na budovaní spoločnej značky aj takouto formou a rozhodne nechcem medzi nich vtĺkať klin, ale špeciálne toto víno by si zaslúžilo zátku s vlastným označením. Zátku s označením Cuore by som si odložil rovnako, ako mám odloženú zátku napr. zo Chateau Margaux.


Víno bolo hodnotené 17. novembra.



Svätovavrinecké na úrovni veľkej zlatej medaile

Silvestrovské ničnerobenie som využil na prechutnanie vín, ktoré som predtým z najrôznejších dôvodov obchádzal. Medzi nimi bol aj jeden Vavrinec. Nie je to moja preferovaná odroda, aspoň nie v červenom prevedení. Určitú zvedavosť vo mne vzbudzovala iba skutočnosť, že víno je od Richarda Tótha z Vins winery. Z navoňaných šampiónov výstav sa postupne stávajú vína ktoré majú štruktúru, harmóniu a eleganciu. Aký je teda tento Vavrinec, víno z odrody, ktorá poskytuje najčastejšie ľahké ovocné vína, bez potenciálu a elegancie.

Cuvée Cruor, nová slovenská ikona

Umenie spájať vína jednotlivých odrôd tak aby výsledné víno bolo dokonalejšie, ako sú vína z ktorých zložené, je jednu z najväčších výziev pre každého vinára. Svetové ikonické vína sú až na výnimky, vždy výsledkom spojenia rôznych odrôd. Medzi slovenskými vínami, dnes tvoria kupáže vždy vrchol ponuky vinárstva. Príkladom môže byť jedno z prvých cuvée Prezident, od spoločnosti Vinanza, neskôr Pavelka zaviedol Paves, Karpatská Perla 4 živly, či cuvée A+A, a Mrva & Stanko zaradil kupáže do prémiového radu Winemaker´s cut. K elite sa teraz zaradil aj Richard Tóth, majiteľ Vins winery. Víno ktoré vyrobil, ma doslova posadilo na zadok.