Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

                      postup31postup32postup33

01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
18
november
2017

Mladé víno v MOVINE

Mladé vína z produkcie vinárstva MOVINO môžete ochutnať
priamo v ich “rodisku” s výkladom od domácich pivničných majstrov.

Čaká na vás veľa dobrého vína ako aj chutné regionálne špeciality.

Vstupné 15 eur na osobu. V cene je zahrnutá ochutnávka 8 vzoriek vín, záhryz vo forme regionálnych špecialít, prehliadka výrobných priestorov.

Počet miest je limitovaný. Rezervácie na info@movino.sk alebo na telefónnom čísle 0903 650 691.

Tešíme sa na vás!
18.11.2017 16:00
01
december
2017

Furmint Forum 2017

Veľkolepá ochutnávka vín z odrody furmint. Okrem slovenských vín, sa budú dať ochutnať Furminty z Maďarska a to nielen z Tokajskej oblasti. Svoje vína prídu osobne predstaviť vinári z najznámejších slovenských a maďarských vinárstiev. Z netokajských oblastí tu budú Furminty z Balatonu, Balkánu, či zo Slovenska z Belej. Celkovo vás čaká viac ako 100 vín od viac ako 30 vinárov, skvelá príležitosť lepšie spoznať vína tejto jedinečnej odrody. Program zahŕňa takisto odborné workshopy na tému história a súčasnosť odrody Furmint.
01.12.2017 17:00

Veľkonočné Kinder surprise.

Veľkonočné Kinder surprise.

Ako deti sme sa tešili na veľkú noc tešili na kindervajcia s prekvapením. Cítim sa starý na šibačky a ani ma to veľmi nebaví. Svoje kinderko som však predsa len dostal. Veľkonočné sviatky som trávil na chate a chcel som si len tak nezáväzne otvoriť fľašu vína. Na chatu si vždy priveziem viac vína ako som reálne schopný ochutnať. Siahol som do regálu kde mám tieto vína uložené. Všimol som si, že mám dve rovnaké fľaše a tak som jednu z nich otvoril, bez toho že by som sa bol nejako bližšie venoval etikete. Po prvom ovoňaní a prvom opatrnom dúšku som ostal svoju chybu okamžite napravil. Tak toto som naozaj nečakal....

Farba vína s primeranou sýtosťou, zelenkavým odleskom, aj keď pri pozornejšom preskúmaní som si všimol, že k zelenej sa pridáva aj slamovo žltý odtieň. Vôňa je očarujúca. Príťažlivé arómy tropického ovocia ako je sladké mango, ale ja žltý melón, sú podfarbené elegantnou vanilkou pričom celkovo vôňa pôsobí nádherne vyzreto a elegantne zároveň.

 Chuť je ešte väčším prekvapením. Veľmi výrazná, koncentrovaná chuť v ktorej prevláda vanilka, dofarbená žltým ovocím, viac manga ako melónu, ale v dochuti je to presne naopak. Vanilka je iba v pozadí a do popredia sa dostávajú ovocné arómy. To všetko sa opiera o výraznejší zostatkový cukor, ktorý víno radí do kategórie polosuché. Kyselinu si po celý čas vôbec neuvedomujem, víno však pôsobí veľmi živo sviežo a napriek svojej vyzretosti ktorá je zrejmá vo vôni aj v chuti je ešte stále mladé.

Dnes je moderné hovoriť o modernom európskom vína. Ak si však nejaké víno zasluhuje prívlastok európske, je to rozhodne jedno z nich.

 Myslím, že toto je po prvýkrát čo popisujem nejaké víno bez jeho identifikácie, hneď to však napravím, no prv než tak urobím, čo myslíte, kto môže byť podpísaný pod týmto vínom?  Nebudem vás ďalej trápiť. Tým vínom je Chardonnay 2006, výber z hrozna polosuché PD Mojmírovce. Rýchlo som sa bežal pozrieť do pivnice, čo je tá druhá fľaša. Našťastie je to isté víno a tak si ju kľudne budem môcť otvoriť o rok, možno o dva. Trochu ma prekvapilo, že som si na etikete nevšimol označenie barrique. Až neskôr som si uvedomil, že jedna z medailí, nie je medaila, ale na zlatom krúžku je nápis : zrelo v slovenskom dube. V celkovom prejave vína si vďaka jeho vyváženosti a dokonalej harmónii takmer ani nevšimnete barik a rýchlo tiež zabudnete na cukor. U mňa víno naozaj zabodovalo. Ihneď som uvažoval nad 90 bodmi, ale keď je niečo pekné, tak je to pekné. 93 bodov.

tv