Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

                      postup31postup32postup33

01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
18
november
2017

Mladé víno v MOVINE

Mladé vína z produkcie vinárstva MOVINO môžete ochutnať
priamo v ich “rodisku” s výkladom od domácich pivničných majstrov.

Čaká na vás veľa dobrého vína ako aj chutné regionálne špeciality.

Vstupné 15 eur na osobu. V cene je zahrnutá ochutnávka 8 vzoriek vín, záhryz vo forme regionálnych špecialít, prehliadka výrobných priestorov.

Počet miest je limitovaný. Rezervácie na info@movino.sk alebo na telefónnom čísle 0903 650 691.

Tešíme sa na vás!
18.11.2017 16:00
01
december
2017

Furmint Forum 2017

Veľkolepá ochutnávka vín z odrody furmint. Okrem slovenských vín, sa budú dať ochutnať Furminty z Maďarska a to nielen z Tokajskej oblasti. Svoje vína prídu osobne predstaviť vinári z najznámejších slovenských a maďarských vinárstiev. Z netokajských oblastí tu budú Furminty z Balatonu, Balkánu, či zo Slovenska z Belej. Celkovo vás čaká viac ako 100 vín od viac ako 30 vinárov, skvelá príležitosť lepšie spoznať vína tejto jedinečnej odrody. Program zahŕňa takisto odborné workshopy na tému história a súčasnosť odrody Furmint.
01.12.2017 17:00

Tirnavia IWC, šumivý šampión

Tirnavia IWC, šumivý šampión

Tak silná konkurencia, ako tento rok sa v kategórii šumivých vín dávno nezišla. Verte či nie, ak na súťaži zastávate funkciu prezidenta, veľa času na ochutnávanie neostáva. Jednu šumivú vzorku som však ochutnal a bol som presvedčený, že toto bude stopercentne šampión. Finálový rozstrel však dopadol úplne inak....

Môj dovtedajší favorit skončil až na druhom mieste a aj to sa oň delil ešte s iným vínom.
Hubert Cabernet Sauvignon blanc de noirs sa delil o druhé miesto so Sektom Pálffy rosé. Oba sekty získali zhodne po 14 trestných bodov, pričom ak by bolo treba medzi nimi rozhodnúť, o prsia zvíťazil Hubert Cabernet Sauvignon blanc de noirs. Oba získali v hodnotení jedno prvé miesto, ale Hubert získal jedno druhé, pričom nitriansky sekt mal až tretie miesto. Pre úplnosť uvediem, že na štvrtom mieste sa umiestnil sekt zo Château Topoľčianky, Sekt 1933, Elegant cuvée dry, ktorý získal 15 trestných bodov.


V tej chvíli bolo prvé miesto pre mňa prekvapením. S počtom trestných bodov 7(najmenší možný počet bol 5 tb) sa stal šampiónom súťaže Sekt Matyšák Brut 2012
Víno ročníka 2012, vyrobené klasickou metódou sekundárneho kvasenia vo fľaši, vyzrievalo 3 roky a nasledovala degorzáž. Sekt je na Slovensku ojedinelým spojením štyroch pinotových odrôd, Chardonnay, Pinot blanc, Pinot noir a Pinot meunier, pričom zastúpenie Chardonnay dosahuje 80%.


matysak_sekt_brut_2012Sekt Matyšák Brut 2012


Farba vína je zlatistá či skôr slamovožltá.


Perlenie je veľmi jemné a bohaté aj v podchladenom víne. Retiazky mikrobubliniek sa uvoľňujú z celej plochy dna kalicha.


V podchladenom stave je vôňa máličko kvetinková, máličko citrusová, ale zreteľne krémová s tušením maslového pečiva. Neskôr, po ohriati sa pridajú ešte bylinné arómy a krémovosť sa stáva mäkučkou, ale inak sa jej charakter nemení.
Chuť podchladeného vína je živá, s bohatou a jemnou perlivosťou. Arómy vína sú prevažne citrusové s biskvitovou dochuťou a pikantnou kyselinkou. Chuť je bohatá a extraktívna aj v podchladenom stave, ale ak sa víno čo i len trošku ohreje v ústach intenzita aróm sa ešte zvýrazní. Hneď v prvom dúšku sa objavujú arómy kôry citrusov, od limetky cez kandizovanú pomarančovú kôru až po závan grepu. Z pozadia vystupuje krémový vnem, ktorý navodzuje pocit plného tela, popri ňom pevnosť a snáď aj tušenie pražených orieškov.


Celkovo je víno plné, bohaté s pevnou minerálnou štruktútou,  krásne elegantné s pikantnou kyselinkou, ktorej sekunduje plnosť, bohatosť a komplexnosť tela. Víno si pritom vôbec nepomáha cukrom. Je v kategórii Brut, dokonca tesne na hranici Brut natur, keď len o desatinky prekračuje hranicu 6 gramov cukru.


Body: 95


Vysoké bodové hodnotenie je dané ušľachtilosťou a jedinečnosťou vína a najmä emóciou, ktorú víno vo mne vyvolalo. Mimoriadna živosť, štruktúra, plné telo, bohatosť. Ak sa to zdá niekomu priveľa, skúste si uvedomiť aký je rozdiel medzi 80 bodmi a 85. Možno ešte vyšší je rozdiel medzi 95 a 100, takže pri tomto víne je podľa mňa 95 bodov úplne v poriadku.  Analytické parametre vína, 7,6 gramu kyselín a 13% alkoholu ma v mojom hodnotení uisťujú. 


Víno ešte stále vyzrieva na kvasničných kaloch a v tejto chvíli sú to už 4 roky. Podľa enológa vinárstva Jaroslava Žáka, je víno už v optimálnej forme a dlhšie už vyzrievať nebude.


Jaroslav Žák predstavuje víno osobne.



Post Scriptum: S Jarom Žákom sme sa dohodli, že vyrobí niekoľko fliaš v prevedení Zero dosage. Úplne bez cukru. Ak má niekto záujem ochutnať Zero dosage túto u nás pomerne stále vzácnu kategóriu, ktorá predstavuje absolútny kvalitatívny vrchol, zdieľajte článok na FB, prípadne nechajte odkaz v podobe komentu.


Video: MTT

Foto fľaše: Víno Matyšák