Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

                      postup31postup32postup33

01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
24
november
2017

Katarínska ochutnávka mladých vín v Modre

Už tradičné podujatie sa uskutoční v piatok, 24. novembra 2017 o 16.30 hod v Kultúrnom dome Ľudovíta Štúra na Sokolskej ul č. 8 v Modre. Môžete ochutnať mladé vína od najvýznamnejších vinárov z Modry a blízkeho okolia a zažijete jedinečnú atmosféru v kruhu ľudí, ktorí milujú víno a rozumejú mu.
24.11.2017 16:30
01
december
2017

Furmint Forum 2017

Veľkolepá ochutnávka vín z odrody furmint. Okrem slovenských vín, sa budú dať ochutnať Furminty z Maďarska a to nielen z Tokajskej oblasti. Svoje vína prídu osobne predstaviť vinári z najznámejších slovenských a maďarských vinárstiev. Z netokajských oblastí tu budú Furminty z Balatonu, Balkánu, či zo Slovenska z Belej. Celkovo vás čaká viac ako 100 vín od viac ako 30 vinárov, skvelá príležitosť lepšie spoznať vína tejto jedinečnej odrody. Program zahŕňa takisto odborné workshopy na tému história a súčasnosť odrody Furmint.
01.12.2017 17:00

Tak trochu iný Rizling

Tak trochu iný Rizling

Z času na čas sa objaví víno, ktoré sa niečím vymyká z toho čo považujeme za štandard. Myslím, že každý vinár experimentuje, aby vyrobil víno, ktoré bude niečím nové, ale hlavne chce víno, ktoré dokáže očariť nie len doma, ale aj v zahraničí.

Z času na čas sa objaví víno, ktoré sa niečím vymyká z toho čo považujeme za štandard. Myslím, že každý vinár experimentuje, aby vyrobil víno, ktoré bude niečím nové, ale hlavne chce víno, ktoré dokáže očariť nie len doma, ale aj v zahraničí.


V tomto roku sa mimoriadne darilo vínam Petra Matyšáka. Okrem šampióna vín z odrody Silvánske zelené, sa mu podarilo bodovať aj v španielskom Madride, kde sa Müller Thurgau stal najvyššie hodnoteným vínom súťaže. Popri týchto úspechoch sa trochu stratili iné, ako napr. zisk zlatej medaile na Riesling du Monde. V ponuke Víno Matyšák nájdete tento rok Rizlingy hneď dva. V línii Prestige Gold nájdete Rizling rýnsky 2013, výber z hrozna, ktorý pochádza z južnoslovenskej Mužle, zo spoločnosti Rivel, ktorej spolumajiteľom je aj známy vinár Miroslav Petrech. Hrozno má teda ten najlepší rodokmeň. 

Priebeh ročníka 2013 nebol práve ideálny a s Rizlingom sa stalo takmer navlas to isté čo so Silvánom o 120 km ďalej na severozápade v Malokarpatskej oblasti. Hrozno práve dozrievalo, keď sa pokazilo počasie a prišli dažde. Hrozno natiahlo vodu do takej miery, že začali praskať bobule. V tomto momente by boli vinohradníci hrozno najradšej rýchlo obrali, čo je pochopiteľné, ale bola by to chyba. Vraví sa že odvážnemu šťastie praje a Jaroslavovi Žákovi to naozaj vyšlo aj napriek tomu, že musel prevziať riziko na seba. Hrozno ponechali na kroch. Vzápätí prišlo babie leto a hrozno dozrelo. Už poškodené bobule napadla botridíta, ktorá vytvorila asi 30% cibéb. Priemerná cukornatosť hrozna dosiahla veľmi slušných 24 °NM. Cukornatosť je síce veľmi dôležitý, ale nie jediný parameter. Veľmi dôležitý je aj obsah kyselín. Hrozno malo úctyhodných 8 gramov celkových kyselín, čo je síce žiadúce, ale zároveň limitujúce.

Jednou z možností bolo vyrobiť víno s vyšším zvyškovým cukrom, ktorý by tlmil prejav kyseliny, ale touto cestou u Matyšáka nechceli ísť. Bolo teda treba uvažovať inak. Jaroslav Žák:" Víno bolo robené cielene. Nebolo robené štýlom vylisuješ, dokvasí a hotovo. Aj keď tvrdím, že najlepšie vína sa robia samé, v tomto prípade sme ho trošku viedli za ruku. Vzhľadom na vysoký obsah kyselín by asi bolo iba ťažko príjemne pitné v prísne suchej forme. Zároveň sme nechceli ísť cestou vysokých kyselín a vysokého cukru, tak sme skúsili iné postupy. Víno je pritom stále suché, má 6 gramov cukru. Chcel som aby víno bolo suché, príjemne pitné, aby nebolo tvrdé." Hrozno nechali naležať na šupkách aby sa stalo extraktívnejším. Následne kvasilo vo veľkom drevenom 5 tisíc litrovom sude. Vzhľadom na naležanie na šupkách, víno kvasilo bez prídavku akýchkoľvek pomocných látok či aktivátorov kvasenia. Kvasenie bolo regulované pomocou riadenia teploty. Po dokvasení, bolo víno stiahnuté z hrubých kalov a na jemných odpočívalo ďalších 5 mesiacov. Prvýkrát sa víno v čistom stave ukázalo až v apríli. V Mužli je podľa tvrdenia Mira Petrecha veľa vápenca, vďaka čomu majú vína vyššie kyselinky. Vysoké kyseliny a nízke pH, zabezpečujú veľmi čisté kvasenie a vína takéto majú úplne iné vnemy. V spojení s drevom a batonážou tak môže vzniknúť víno, ktoré má skvelý vyzrievací potenciál a zároveň získa iný rozmer.


Zlato zo Štrasburgu, má pre Petra Matyšáka veľkú cenu, pretože konkurencia bola neuveriteľne silná. Veď Alsasko s Nemeckom majú tie najkrajšie rizlingy na svete.


"Ryňák do Mužle proste patrí a dlhodobo sú z neho vynikajúce vína. Pre mňa je to naše najlepšie tohtoročné víno." Jaroslav Žák


Rizling rýnsky 2013, výber z hrozna Prestige Gold

Už prvý kontakt s vôňou vína prezrádza jeho ušľachtilosť a výnimočnosť. Vôňa je intenzívna a zároveň mimoriadne komplexná.  Typické odrodové odtiene citrusových plodov v kombinácii s kvitnúcou lipou a závanom ligurčeka sú nasledované žltými tropickými plodmi, sladkastým medovým a medovo plástovým tónom, pričom vôňa pôsobí veľmi harmonicky s dokonalou kompozíciou sladkých a kyselkavo ovocných aróm. Vo vôni sa prejavuje aj pevná minerálna textúra. Po otvorení sa vína sa objavuje limetkovo minerálny tón ozdobený sotva postrehnuteľným dotykom botritídy v jej najelegantnejšej podobe.

Chuť je plná, veľmi extraktívna, pôsobí robustne s ľahkým prejavom sladkých medových tónov, myslím pravý poctivý med, a na opačnej strane je krásna pôsobivá kyselinka. Víno je plné žltého ovocia, citrusov, má pevnú minerálnu kostru. V dochuti sa objavujú sladké hrozienka. Víno doznieva v príjemnej sladkastej dochuti 

matys-rr-13-gold 

Krásne lipovo medovo plástové médium, s excelentnou kyselinkou a pôsobivou minerálnou textúrou. Dokonale harmonické a rafinované zároveň. Vzhľadom na svoju pevnosť, extraktivitu, cukor a pôsobivú kyselinku má aj veľmi slušný vyzrievací potenciál.

Body: ak milujete rizling 95 nie je priveľa.

Je to meditatívne víno dá sa s ním hrať a ak má víno nejakú chybu tak iba tú že ho nemám v archíve.

 

P.S. Víno kvasilo vo veľkom dubovom sude, ale aj napriek tomu že som to vedel, žiadne drevo som si vo víne nevšimol. Snáď iba jemný dotyk krémovosti, ktorý zjemňuje spôsoby tohto rytiera vín.