Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
22
január
2019

ProdExpo International Wine Competition & Guide, Moscow 2019

Moskovská medzinárodná súťaž, ktorá je súčasťou najväčšieho moskovského veľtrhu ProdExpo, nie je len príležitosťou získať medailu, ale aj osloviť potencionálnych klientov.
17
február
2019

Kmeťovo 2019

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
01
marec
2019

Vitis Aurea Modra 2019

Členovia vinohradníckeho a vinárskeho spolku VINCÚR si Vás dovoľujú pozvať na XIX.ročník medzinárodnej výstavy vín Vitis Aurea Modra 2019.
08
marec
2019

Concours Mondial du Sauvignon 2019

Dovoľte aby som vás pozval na jubilejný 10. ročník súťaže, na ktorej sa stretávajú tie najlepšie Sauvignony z celého sveta. Concours Mondial du Sauvignon sa v tomto roku bude konať v severotalianskom meste Udine, ktoré je centrom oblasti Friuli Venezia Giulia.
21
marec
2019

Vínne trhy Pezinok 2019

Vážení priatelia, organizačný výbor si vás dovoľuje pozvať na 24. ročník podujatia, ktoré má na Slovensku dobré meno a tradíciu. Predkladáme vám štatút súťaže, ktorý je záväzný pre všetkých účastníkov VTP 2019.
27
marec
2019

Vienále Topoľčianky 2019

Vienále Topoľčianky je unikátny projekt pod záštitou vinárstva Château Topoľčianky, pri ktorom hodnotenie vína majú v rukách výhradne dámy. Už po jedenásty krát sa stretnú degustátorky, tentokrát v priestoroch Vinárskeho závodu Topočianky, aby vybrali to najlepšie z 12 kategórií hodnotených vín.
11
apríl
2019

Gustus Juvenilis 2019

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
13
apríl
2019

Vínne hody 2019

Súťažná výstava vín Vieska nad Žitavou 2018, 9. ročník
Národná súťaž slovenských novošlachtencov.
27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
05
jún
2019

Danube Wine Challenge 2019 | International Wine Competition

7. ročník súťaže, ktorá je otvorenou pre vína a hodnotiteľov z celého sveta. Cieľom je poukázať na kvalitu slovenského vína v konfrontácii so svetovými vínami a vyzdvihnúť jeho význam v medzinárodnom kontexte vín. Danube Wine Challenge je nominačnou súťažou na Národný salón vín Slovenskej republiky.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

5. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie

Tak trochu iný Rizling

Tak trochu iný Rizling

Z času na čas sa objaví víno, ktoré sa niečím vymyká z toho čo považujeme za štandard. Myslím, že každý vinár experimentuje, aby vyrobil víno, ktoré bude niečím nové, ale hlavne chce víno, ktoré dokáže očariť nie len doma, ale aj v zahraničí.

Z času na čas sa objaví víno, ktoré sa niečím vymyká z toho čo považujeme za štandard. Myslím, že každý vinár experimentuje, aby vyrobil víno, ktoré bude niečím nové, ale hlavne chce víno, ktoré dokáže očariť nie len doma, ale aj v zahraničí.


V tomto roku sa mimoriadne darilo vínam Petra Matyšáka. Okrem šampióna vín z odrody Silvánske zelené, sa mu podarilo bodovať aj v španielskom Madride, kde sa Müller Thurgau stal najvyššie hodnoteným vínom súťaže. Popri týchto úspechoch sa trochu stratili iné, ako napr. zisk zlatej medaile na Riesling du Monde. V ponuke Víno Matyšák nájdete tento rok Rizlingy hneď dva. V línii Prestige Gold nájdete Rizling rýnsky 2013, výber z hrozna, ktorý pochádza z južnoslovenskej Mužle, zo spoločnosti Rivel, ktorej spolumajiteľom je aj známy vinár Miroslav Petrech. Hrozno má teda ten najlepší rodokmeň. 

Priebeh ročníka 2013 nebol práve ideálny a s Rizlingom sa stalo takmer navlas to isté čo so Silvánom o 120 km ďalej na severozápade v Malokarpatskej oblasti. Hrozno práve dozrievalo, keď sa pokazilo počasie a prišli dažde. Hrozno natiahlo vodu do takej miery, že začali praskať bobule. V tomto momente by boli vinohradníci hrozno najradšej rýchlo obrali, čo je pochopiteľné, ale bola by to chyba. Vraví sa že odvážnemu šťastie praje a Jaroslavovi Žákovi to naozaj vyšlo aj napriek tomu, že musel prevziať riziko na seba. Hrozno ponechali na kroch. Vzápätí prišlo babie leto a hrozno dozrelo. Už poškodené bobule napadla botridíta, ktorá vytvorila asi 30% cibéb. Priemerná cukornatosť hrozna dosiahla veľmi slušných 24 °NM. Cukornatosť je síce veľmi dôležitý, ale nie jediný parameter. Veľmi dôležitý je aj obsah kyselín. Hrozno malo úctyhodných 8 gramov celkových kyselín, čo je síce žiadúce, ale zároveň limitujúce.

Jednou z možností bolo vyrobiť víno s vyšším zvyškovým cukrom, ktorý by tlmil prejav kyseliny, ale touto cestou u Matyšáka nechceli ísť. Bolo teda treba uvažovať inak. Jaroslav Žák:" Víno bolo robené cielene. Nebolo robené štýlom vylisuješ, dokvasí a hotovo. Aj keď tvrdím, že najlepšie vína sa robia samé, v tomto prípade sme ho trošku viedli za ruku. Vzhľadom na vysoký obsah kyselín by asi bolo iba ťažko príjemne pitné v prísne suchej forme. Zároveň sme nechceli ísť cestou vysokých kyselín a vysokého cukru, tak sme skúsili iné postupy. Víno je pritom stále suché, má 6 gramov cukru. Chcel som aby víno bolo suché, príjemne pitné, aby nebolo tvrdé." Hrozno nechali naležať na šupkách aby sa stalo extraktívnejším. Následne kvasilo vo veľkom drevenom 5 tisíc litrovom sude. Vzhľadom na naležanie na šupkách, víno kvasilo bez prídavku akýchkoľvek pomocných látok či aktivátorov kvasenia. Kvasenie bolo regulované pomocou riadenia teploty. Po dokvasení, bolo víno stiahnuté z hrubých kalov a na jemných odpočívalo ďalších 5 mesiacov. Prvýkrát sa víno v čistom stave ukázalo až v apríli. V Mužli je podľa tvrdenia Mira Petrecha veľa vápenca, vďaka čomu majú vína vyššie kyselinky. Vysoké kyseliny a nízke pH, zabezpečujú veľmi čisté kvasenie a vína takéto majú úplne iné vnemy. V spojení s drevom a batonážou tak môže vzniknúť víno, ktoré má skvelý vyzrievací potenciál a zároveň získa iný rozmer.


Zlato zo Štrasburgu, má pre Petra Matyšáka veľkú cenu, pretože konkurencia bola neuveriteľne silná. Veď Alsasko s Nemeckom majú tie najkrajšie rizlingy na svete.


"Ryňák do Mužle proste patrí a dlhodobo sú z neho vynikajúce vína. Pre mňa je to naše najlepšie tohtoročné víno." Jaroslav Žák


Rizling rýnsky 2013, výber z hrozna Prestige Gold

Už prvý kontakt s vôňou vína prezrádza jeho ušľachtilosť a výnimočnosť. Vôňa je intenzívna a zároveň mimoriadne komplexná.  Typické odrodové odtiene citrusových plodov v kombinácii s kvitnúcou lipou a závanom ligurčeka sú nasledované žltými tropickými plodmi, sladkastým medovým a medovo plástovým tónom, pričom vôňa pôsobí veľmi harmonicky s dokonalou kompozíciou sladkých a kyselkavo ovocných aróm. Vo vôni sa prejavuje aj pevná minerálna textúra. Po otvorení sa vína sa objavuje limetkovo minerálny tón ozdobený sotva postrehnuteľným dotykom botritídy v jej najelegantnejšej podobe.

Chuť je plná, veľmi extraktívna, pôsobí robustne s ľahkým prejavom sladkých medových tónov, myslím pravý poctivý med, a na opačnej strane je krásna pôsobivá kyselinka. Víno je plné žltého ovocia, citrusov, má pevnú minerálnu kostru. V dochuti sa objavujú sladké hrozienka. Víno doznieva v príjemnej sladkastej dochuti 

matys-rr-13-gold 

Krásne lipovo medovo plástové médium, s excelentnou kyselinkou a pôsobivou minerálnou textúrou. Dokonale harmonické a rafinované zároveň. Vzhľadom na svoju pevnosť, extraktivitu, cukor a pôsobivú kyselinku má aj veľmi slušný vyzrievací potenciál.

Body: ak milujete rizling 95 nie je priveľa.

Je to meditatívne víno dá sa s ním hrať a ak má víno nejakú chybu tak iba tú že ho nemám v archíve.

 

P.S. Víno kvasilo vo veľkom dubovom sude, ale aj napriek tomu že som to vedel, žiadne drevo som si vo víne nevšimol. Snáď iba jemný dotyk krémovosti, ktorý zjemňuje spôsoby tohto rytiera vín.