Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

postup31postup32postup33

27
apríl
2019

Víno Bojnice 2019

19. ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
VINUM BOJNICE
Víno Bojnice je jednou z nominačných súťaží Národného salónu vín Slovenskej republiky 2019.
Odovzdávanie vzoriek v zberných centrách:

od 03.04.2019 - do 8.4.2018 16:00 Zberné centrá v ČR
od 04.04.2019 - do 9.04.2019 16:00 Zberné centrá v SR
od 10.03.2019 - do 12.04.2019 16:00 Galéria Velvet, Hurbanovo nám. 46, Bojnice
30
apríl
2019

VÍNO SPU 2019

Vážení priatelia a milovníci vína,
v mene Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva (FZKI) SPU v Nitre si Vás dovoľujeme informovať, že dňa 30.4.2019 sa uskutoční odborná degustácia 11. ročníka celoslovenskej súťažnej výstavy vín „VÍNO SPU 2019“.
"Na Slovensku sa organizuje mnoho súťaží vín, ale táto, jediná, sa koná na vinohradnícko – vinárskej, AKADEMICKEJ pôde."
02
máj
2019

Concours mondial de Bruxelles 2019

Concours mondial de Bruxelles, bezpochýb jedna z najprestížnejších svetových súťaží sa v roku 2019 vracia späť do Európy. Presnejšie do švajčiarskeho Aigle, neďaleko Ženevského jazera. Ako sa už stalo dobrým zvykom, ZVVS opäť podporuje účasť na súťaži úhradou dopravných nákladov a pre členov ZVVS aj čiastočnou úhradou štartovného. Motiváciou môže byť aj prezentácia víťazných vín v priestoroch Národného salónu vín.
03
máj
2019

IX. medzinárodného vínneho festivalu Rizlingu vlašského vo Svätom Petre

Cieľom je poukázať na kvalitu a špecifikum odrody „ Rizlingu vlašského“, ktorá má z historického a súčasného hľadiska výnimočné postavenie v našom regióne a Strednej Európe.
05
máj
2019

Dni vína 2019 Nemčiňany

1981-2019 spolu 39 rokov výstav vín v Nemčiňanoch.
Odborná degustácia vín DNI VÍNA 2019 je zároveň nominačnou súťažou Národného salónu vín.
07
máj
2019

Víno Hlohovec 2019

11. ročník súťažnej výstavy vín.
Súťaž je nominačnou pre Národný salón vín Slovenskej republiky.
09
máj
2019

Víno Tirnavia 2019, International Wine Competition

Mesto Trnava, v úlohe hlavného organizátora, vyhlasuje XVII. ročník súťaže Víno Tirnavia. V ankete vinárov bola vyhlásená za najlepšiu slovenskú súťaž.
14
máj
2019

1. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2019

Národný salón vín Slovenskej republiky 2019 je najvyššou súťažou vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
15
máj
2019

Pinot masters Limbach 2019

Cieľom výstavy je vyzdvihnúť a zdôrazniť kvalitu, zaujímavosť a rozmanitosť vín vyrobených z “Pinot“ rodiny.
26
máj
2019

VÍNO CHOČA 2019

XXI. Ročník Požitavskej výstavy vín
06
jún
2019

Zlatý pohár Česko Slovenska 2019

Zlatý pohár Česko Slovenska je jedinečná soutěž českých a slovenských vín, která propojuje dva historicky a kulturně blízké trhy a má unikátní po-soutěžní přesah do aktivit spojených s propagací vína.

Nejúspěšnější vinařství získá putovní Zlatý pohár, který bude předán na soutěžním festivalu vín na Zelném trhu v Brně.

Více informací najdete na adrese www.zlatypohar.eu.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
31
december
2019

Víno roka - VínkoPRO 2019

VínkoPRO 2019 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2019.
Priebežné výsleky

Tak trochu iný Rizling

Tak trochu iný Rizling

Z času na čas sa objaví víno, ktoré sa niečím vymyká z toho čo považujeme za štandard. Myslím, že každý vinár experimentuje, aby vyrobil víno, ktoré bude niečím nové, ale hlavne chce víno, ktoré dokáže očariť nie len doma, ale aj v zahraničí.

Z času na čas sa objaví víno, ktoré sa niečím vymyká z toho čo považujeme za štandard. Myslím, že každý vinár experimentuje, aby vyrobil víno, ktoré bude niečím nové, ale hlavne chce víno, ktoré dokáže očariť nie len doma, ale aj v zahraničí.


V tomto roku sa mimoriadne darilo vínam Petra Matyšáka. Okrem šampióna vín z odrody Silvánske zelené, sa mu podarilo bodovať aj v španielskom Madride, kde sa Müller Thurgau stal najvyššie hodnoteným vínom súťaže. Popri týchto úspechoch sa trochu stratili iné, ako napr. zisk zlatej medaile na Riesling du Monde. V ponuke Víno Matyšák nájdete tento rok Rizlingy hneď dva. V línii Prestige Gold nájdete Rizling rýnsky 2013, výber z hrozna, ktorý pochádza z južnoslovenskej Mužle, zo spoločnosti Rivel, ktorej spolumajiteľom je aj známy vinár Miroslav Petrech. Hrozno má teda ten najlepší rodokmeň. 

Priebeh ročníka 2013 nebol práve ideálny a s Rizlingom sa stalo takmer navlas to isté čo so Silvánom o 120 km ďalej na severozápade v Malokarpatskej oblasti. Hrozno práve dozrievalo, keď sa pokazilo počasie a prišli dažde. Hrozno natiahlo vodu do takej miery, že začali praskať bobule. V tomto momente by boli vinohradníci hrozno najradšej rýchlo obrali, čo je pochopiteľné, ale bola by to chyba. Vraví sa že odvážnemu šťastie praje a Jaroslavovi Žákovi to naozaj vyšlo aj napriek tomu, že musel prevziať riziko na seba. Hrozno ponechali na kroch. Vzápätí prišlo babie leto a hrozno dozrelo. Už poškodené bobule napadla botridíta, ktorá vytvorila asi 30% cibéb. Priemerná cukornatosť hrozna dosiahla veľmi slušných 24 °NM. Cukornatosť je síce veľmi dôležitý, ale nie jediný parameter. Veľmi dôležitý je aj obsah kyselín. Hrozno malo úctyhodných 8 gramov celkových kyselín, čo je síce žiadúce, ale zároveň limitujúce.

Jednou z možností bolo vyrobiť víno s vyšším zvyškovým cukrom, ktorý by tlmil prejav kyseliny, ale touto cestou u Matyšáka nechceli ísť. Bolo teda treba uvažovať inak. Jaroslav Žák:" Víno bolo robené cielene. Nebolo robené štýlom vylisuješ, dokvasí a hotovo. Aj keď tvrdím, že najlepšie vína sa robia samé, v tomto prípade sme ho trošku viedli za ruku. Vzhľadom na vysoký obsah kyselín by asi bolo iba ťažko príjemne pitné v prísne suchej forme. Zároveň sme nechceli ísť cestou vysokých kyselín a vysokého cukru, tak sme skúsili iné postupy. Víno je pritom stále suché, má 6 gramov cukru. Chcel som aby víno bolo suché, príjemne pitné, aby nebolo tvrdé." Hrozno nechali naležať na šupkách aby sa stalo extraktívnejším. Následne kvasilo vo veľkom drevenom 5 tisíc litrovom sude. Vzhľadom na naležanie na šupkách, víno kvasilo bez prídavku akýchkoľvek pomocných látok či aktivátorov kvasenia. Kvasenie bolo regulované pomocou riadenia teploty. Po dokvasení, bolo víno stiahnuté z hrubých kalov a na jemných odpočívalo ďalších 5 mesiacov. Prvýkrát sa víno v čistom stave ukázalo až v apríli. V Mužli je podľa tvrdenia Mira Petrecha veľa vápenca, vďaka čomu majú vína vyššie kyselinky. Vysoké kyseliny a nízke pH, zabezpečujú veľmi čisté kvasenie a vína takéto majú úplne iné vnemy. V spojení s drevom a batonážou tak môže vzniknúť víno, ktoré má skvelý vyzrievací potenciál a zároveň získa iný rozmer.


Zlato zo Štrasburgu, má pre Petra Matyšáka veľkú cenu, pretože konkurencia bola neuveriteľne silná. Veď Alsasko s Nemeckom majú tie najkrajšie rizlingy na svete.


"Ryňák do Mužle proste patrí a dlhodobo sú z neho vynikajúce vína. Pre mňa je to naše najlepšie tohtoročné víno." Jaroslav Žák


Rizling rýnsky 2013, výber z hrozna Prestige Gold

Už prvý kontakt s vôňou vína prezrádza jeho ušľachtilosť a výnimočnosť. Vôňa je intenzívna a zároveň mimoriadne komplexná.  Typické odrodové odtiene citrusových plodov v kombinácii s kvitnúcou lipou a závanom ligurčeka sú nasledované žltými tropickými plodmi, sladkastým medovým a medovo plástovým tónom, pričom vôňa pôsobí veľmi harmonicky s dokonalou kompozíciou sladkých a kyselkavo ovocných aróm. Vo vôni sa prejavuje aj pevná minerálna textúra. Po otvorení sa vína sa objavuje limetkovo minerálny tón ozdobený sotva postrehnuteľným dotykom botritídy v jej najelegantnejšej podobe.

Chuť je plná, veľmi extraktívna, pôsobí robustne s ľahkým prejavom sladkých medových tónov, myslím pravý poctivý med, a na opačnej strane je krásna pôsobivá kyselinka. Víno je plné žltého ovocia, citrusov, má pevnú minerálnu kostru. V dochuti sa objavujú sladké hrozienka. Víno doznieva v príjemnej sladkastej dochuti 

matys-rr-13-gold 

Krásne lipovo medovo plástové médium, s excelentnou kyselinkou a pôsobivou minerálnou textúrou. Dokonale harmonické a rafinované zároveň. Vzhľadom na svoju pevnosť, extraktivitu, cukor a pôsobivú kyselinku má aj veľmi slušný vyzrievací potenciál.

Body: ak milujete rizling 95 nie je priveľa.

Je to meditatívne víno dá sa s ním hrať a ak má víno nejakú chybu tak iba tú že ho nemám v archíve.

 

P.S. Víno kvasilo vo veľkom dubovom sude, ale aj napriek tomu že som to vedel, žiadne drevo som si vo víne nevšimol. Snáď iba jemný dotyk krémovosti, ktorý zjemňuje spôsoby tohto rytiera vín.