Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
01
január
2018

VínkoPRO 2018

VínkoPRO 2018 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2018.
Priebežné výsleky
01.01.2018 00:00
22
september
2018

Deň otvorených tokajských pivníc 2018

Pozývame Vás na 14. ročník prehliadky pivníc spojený s ochutnávkou tokajských vín, ktorý sa uskutoční:
22. septembra 2018 v sobotu od 9. 00 – 19. 00 hod vo Veľkej Tŕni, Malej Tŕni, Viničkách.
Lístky si môžete zakúpiť prostredníctvom www.tokajregnum.sk, prípadne na železničnej stanici Slovenské Nové Mesto 22.9.2017 od 9:00 do 14:00 hod.

Vinári z TOKAJA
22.09.2018 09:00
28
september
2018

Nitriansky vínny festival 2018

28. a 29. september sú dni, kedy budú nitrianske hradné pivnice už po deviaty raz otvorené pre všetkých milovníkov dobrého vína. Po roku Vás opäť srdečne pozývame na Nitriansky vínny festival!
28.09.2018 17:00
13
október
2018

Spojenie jedla s vínom v MOVINE

Zažite jedinečné spojenie chutí počas návštevy vo vinárstve MOVINO. Milovníci vín si prídu na svoje pri zaujímavých spojeniach vína a jedla vo forme netradičných kanapiek. Fanúšikovia umenia majú možnosť si pozrieť zaujímavú výstavu ako aj nahliadnuť do novozrekonštruovaných pivničných priestorov.
13.10.2018 16:00

Symphonie des Cinq sens 2010, Domaine de la Barthe

Symphonie des Cinq sens 2010, Domaine de la Barthe

Languedoc - Roussillon, Hérault, Béziers
Syrah 60%, Cabernet Sauvignon 40%

Veľmi pekný prejav vína, a aj keď ho neradím medzi veľké vína, je to krásne a poctivé víno, plné stredozemného temperamentu v tom najelegantnejšom prevedení.

domaine_barthe_symphonie_des_cinq_sens_2010Už prvý kontakt s vôňou vína dáva jasne najavo, že vínu musíme dať trochu času, aby sa prestalo ostýchať a naplno sa ukázalo v celej svojej kráse.  Spočiatku vystupovali na povrch skôr korenisté arómy, ale víno hneď ukazovalo svoju komplexnosť. Po predýchaní sa otvorili ďalšie vrstvy vône, od ovocných v podobe kôstkového ovocia, čerešne, višne, sušené slivky, až po empyreumatiká, ako je céder a čokoláda. Zaujímavosťou je nota bylinných aróm, ktorú by Francúz označil ako garrigue. Je to zmes aróm bylín ako levanduľa, rozmarín, tymian, ale aj borievka. V celkovom výraze pôsobí vôňa komplexne a podmanivo. Excelentný úvod.

Prvý kontakt s vínom je čisto ovocný. Dôležité je však niečo iné. Víno v ústach pôsobí pevne a veľmi elegantne. Je plné čierneho ovocia, černíc, čiernych ríbezlí, ďalej moruša, sušená slivka, neskôr sa pridajú aj odtiene cédra, kakaa, či čokolády, stále však vo veľmi elegantnom prevedení. Garrigue je až nie kde v úzadí, ale dochuť je v znamení čokolády a čierneho ovocia, ktoré neohuruje svojou koncentrovanosťou, ale už toľko krát spomenutou eleganciou. Víno je v chuti výrazne štruktúrované jemným tanínom, ktorý ovplyvňuje celkový prejav vína v ústach.

Body 91

Oblasť: Languedoc - Roussillon, Hérault, Béziers

Odrody: Syrah 60%, Cabernet Sauvignon 40%

Alkohol: 14% obj

Kyseliny: 4,93 g/l

Zvyškový cukor: 0,8 g/l

Spracovanie hrozna:  Kvasenie prebieha pri teplote 22-24 °C, macerácia na šupkách cca 6 týždňov. Pri odrode Syrah bola použitá metóda ohrevu matolín.

Výrobca odporúča víno podávať pri teplote 15-16 °C, výborne sa hodí k jedlám z diviny, najlepšie diviak, či divoký zajac na víne. 

Domaine de la Barthe v Bratislave

Ľudia, ktorí odídu žiť trvalo do zahraničia, majú jednu zaujímavú vlastnosť. Ich jazyk akoby zamrzol v čase odchodu. Doteraz som si to všimol iba u Hynka Vicha. Ak by nešlo o chlapa, povedal by som, že je to celkom sexy. Jednoducho stretnete človeka z inej doby. Podobný pocit som zažil, keď som si prečítal pozvánku od pani Viery Eychenne. Možno v nej nebolo ani toľko staromilstva, ako skôr pokory. A vlastne ani neviem či to bola pozvánka, alebo skôr vyznanie.